«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی از حوزههای مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
حمله کیهان به فردوسی پور: پس از هفت ماه یادش افتاده حرفهای از مد افتاده بزند
کیهان نوشت: فردوسیپور در گفتوگو با یک بازیکن تیم ملی فوتبال علاوه بر بیان شعاری و سیاستزدهاش، رویکردی ریاکارانه و خلاف عملکرد خودش را هم اتخاذ کرد! عادل فردوسیپور در یک برنامه اینترنتی با علیرضا جهانبخش گفتوگو کرد؛ اما این مصاحبه بیش از آنکه ورزشی و فوتبالی باشد، سیاسی و به عبارت بهتر «سیاستزده» بود. فردوسیپور در ابتدای این برنامه گفت که بعد از هفت ماه دست به برنامهسازی زده است، چون در این مدت عزادار حوادث پاییز سال قبل بوده! این در حالی است که بر خلاف این ادعا، او در تمام این هفت ماه مانند سالیان اخیر، مشغول تولید برنامه «فوتبال 120» برای سازمان صداوسیما و گروه ورزش این سازمان به مدیریت علی فروغی (مدیر شبکه سه) بوده و از این دستگاه حقوق میگرفته است! همچنانکه وی در این مدت، مشغول تدریس در یکی از دانشگاههای دولتی بوده است. بنابراین، صحبت از کار نکردن بهدلیل عزاداری، فقط یک نمایش و تظاهر نخنما برای دیدهشدن است. برخی کاربران فضای مجازی هم به این اشاره کردند که دلیل این نوع مواجهه فردوسیپور با جهانبخش نوعی واکنش به منزوی بودنش در جامجهانی اخیر بوده و خواسته به این طریق، جلب توجه کند. علاوه بر این، فردوسیپور بعد از هفت ماه تازه یادش افتاده حرفهایی از مد افتاده و کهنه را مطرح کند و با لحنی عصبی، بیانی گلدرشت و شعارزده و ادبیاتی غیرحرفهای مانند مجریان فرمایشی رسانههای بیگانه به سطحیترین شکل ممکن سؤالاتی از این قبیل را پرسیده که چرا سرمربی تیم ملی فوتبال اقدام به متحد کردن بازیکنان کرد، یا چرا بازیکنان بعد از زدن گل اقدام به شادی پس از گل کردند و... نحوه سؤال پرسیدن فردوسیپور طوری است که بسیاری از کاربران فضای مجازی عملکرد او را با بازجویی مقایسه کردهاند!
یک هتل در مشهد به کنسولگری عربستان تبدیل شد
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان رضوی گفت: با توجه به زمانبر بودن آمادهسازی ساختمان کنسولگری عربستان در مشهد، هیات سعودی در حال انتخاب هتلی در این شهر به عنوان مکانی موقت برای انجام فعالیتهای کنسولی است. محمد بهشتی منفرد در خصوص تاریخ دقیق بازگشایی کنسولگری عربستان در مشهد اظهار کرد: ایران و عربستان آنقدر برای بازگشایی اماکن دیپلماتیک خود در خاک یکدیگر جدی هستند که با توجه به زمانبر بودن آمادهسازی ساختمانهای موجود، در تلاشند یکی از هتلهای مشهد به عنوان مکانی موقت برای انجام فعالیتهای کنسولی انتخاب شود و هیاتی از عربستان با استقرار در این هتل فعالیتهای خود را آغاز کند. وی افزود: هیات سعودی امروز در ادامه سفر روز گذشته خود به مشهد، بازدیدی از هتلها به عمل آورد تا هتلی را به عنوان مکان موقت انتخاب و با توجه به توافقات انجام شده، هرچه سریعتر هیات دیپلماتیک و کنسولی عربستان در این مکان مستقر شود.
جمیله کدیور: حجاب را سیاسی ـ امنیتی نکنید
جمیله کدیور در کانال تلگرامیاش نوشت: توصیه برخی ائمه جمعه مبنی بر سپردن فریضه امر به معروف و نهی از منکر به مردم، در شرایطی که جامعه در اوج التهاب و خشم و عصبانیت است، از موارد دیگر تنش زا در سطح جامعه است. به دلیل برخی اقدامات عملی ناپسند ناهیان، در حالی که در بسیاری موارد لحن آمرین به معروف لین و نرم بوده، به دلیل فضای دوقطبی موجود، توصیه های زبانی این افراد در فرد هدف بی نتیجه بوده و بر سطح تنش در جامعه افزوده است. در حالی که انتخاب پوشش متناسب با عرف جوامع در کشورهای مختلف، امری فرهنگی-اجتماعی و متناسب با ذائقه مردم و از حقوق بدیهی آنها شناخته میشود، سیاست های تنگ نظرانه اعمالی در کشور، موضوع حجاب را تبدیل به امری امنیتی-سیاسی کرده و اظهارات و اقدامات انجام شده آرامش و امنیت روانی مردم در بین هر دو طیف طرفدار حجاب و یا بی حجابان را سلب کرده است. بپذیریم که هم بی حجابان و هم با حجاب ها اعضای همین جامعه و پرورش یافته مدارس و دانشگاه ها و نهادهای رسانه ای و فرهنگی همین کشورند و اگر حاکمیت تا به امروز موفق به پیاده کردن سیاست های فرهنگی مقبول خود در بین قشرهایی از جامعه با شیوه های سخت نشده، بعید است در حال حاضر نیز که کشف حجاب به ابزاری برای ابراز اعتراض به شیوه های منسوخ حکمرانی شده، با اعمال قوه قاهره بتواند موفقیتی در تمکین مردم کسب کند.
واکنش آذری جهرمی به یک هشتگ توئیتری
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم در کانال تلگرامی خود نوشت: بعضی از بندگان خدا آنچنان هشتگ میزنند #نه_به_نئولیبرالیسم انگار که الان اداره کشور غرق در اندیشههای نئولیبراله. مثلا اینترنت و مطبوعات آزادند، یا اینکه در شاخص آزادی اقتصادی جزو چند کشور اول دنیا هستیم (جایگاه ایران در این شاخص ۱۶۴ از ۱۸۱ است) و یا در عرصههای سیاسی …؛ بگذریم. نابرابری اقتصادی موجود در کشور ثمرهی اندیشه نئولیبرالیسم نیست؛ ناشی از اندیشهی «همه با هم برابرند، اما برخی برابرترند» است. اینها را عرض نکردم که تاییدی بر نئولیبرالیسم باشد، دلیل نوشتنش بماند در فرصتی دیگر.
تکذیب عملی ادعای «ترور قاضی صلواتی»
روز گذشته، راهپیمایی روز قدس در تهران برگزار شد و مسئولین سیاسی در آن شرکت کردند.در این بین عکس حضور قاضی صلواتی که قبلا شایعه ترورش در فضای مجازی پخش شده بود، جلب توجه کرد.
«حمله» کنید، قطعاً، «نابود» میشوید
سردار شریف در واکنش به تهدید اخیر رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی علیه ایران گفت: صهیونیستها میدانند اگر عملیات نظامی و یا اقدامی را علیه ما آغاز کنند، پایان این اقدام با آنها نیست و قطعاً نابودی آنها را تسریع میکند.سردار رمضان شریف سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره اظهار نظر رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی، مبنی بر اینکه این رژیم به تنهایی میتواند به ایران حمله نظامی انجام دهد، گفت: این اظهار نظر صهیونیستها سخن جدیدی نیست و آنها مطلب مذکور را بارها تکرار کردهاند. اما، شاید یک پیام داشته باشد و آن پیام، این است که شرایط آمریکاییها در منطقه به گونهای است که امکان حمایت از صهیونیستها را ندارند. وی افزود: آمریکاییها به تعبیری تلاش میکنند خود را در دامن صهیونیستها نیندازند، چون میدانند اگر صهیونیستها اقدامی علیه ما انجام دهند، مقابله به مثل ما دامان پایگاههای حامی صهیونیستها را خواهد گرفت.
روایت ابطحی از دیدار اخیرش با روحانی
رئیس دفتر رئیس دولت اصلاحات روایتی از دیدار اخیرش با روحانی را تعریف کرد.سید محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب با انتشار عکسی در کانال تلگرامی خود نوشت:امشب جایی افطار بودم. با دکتر روحانی برخورد کردم. احوالپرسی کردیم.دکتر سیمایی هم بود. محمد قوچانی به آقای دکتر روحانی گفت، فلانی یک رمان بنام گذرخان نوشته در مورد روحانیت.از همان تیکههای شیرینش در مورد محتوای کتاب و حوزه گفت.قشنگی رفتارهای روحانی هم این است که وقتی دست میاندازد یا جوک میگوید، خودش پیشقدم برای خندیدن میشود.قرار شد از طریق قوچانی یک جلد برایش بفرستم. نامبرده هیچ اشارهای به اینکه میخرند نفرمودند.بزرگان به کتاب افتخار میدهند که فقط تورق کنند و کتاب را با انگشتان معنوی تبرک کنند.امیدوارم فرصت کند و بخواند. والا من خودم سیدم و این قد کتاب را دستمالی کردم که تبرک کامل شده. تبرک جدید پذیرفته نمیشود.
شنیدههای یک نماینده از گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت آموزش و پرورش
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از احتمال معرفی صحرایی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش خبر داد.حبیب الله دهمرده عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم، اظهار داشت: طبق گفته های معاونین وزارت آموزش و پرورش، دولت و رئیس جمهور قصد دارند که آقای صحرایی را به عنوان وزیر آموزش و پرورش به مجلس معرفی کند.وی افزود: همچنین طبق شنیده ها از همان ابتدا که آقای صحرایی به عنوان سرپرست انتخاب شدند قرار بود که این فرد به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی معرفی شود و از وی برای این پست در همان زمان برنامه گرفته شد.عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت: مجلس به دنبال فردی است که بتواند وزارت مهم آموزش وپرورش را به خوبی اداره کند که انشاالله با معرفی آقای صحرایی به عنوان وزیر آموزش و پرورش امیدوار هستیم این فرد بتواند این وزارتخانه مهم را اداره کند.
فرمانده ارتشی مدافع خرمشهر درگذشت
سرهنگ شریفالنسب که از اعضای هستههای مقاومت ارتش پیش از پیروزی انقلاب بود و در جریان جنگ ۳۴ روزه خرمشهر و مقابله با غائله کردستان نقش مهم و اثرگذاری داشت، در ۷۹ سالگی درگذشت.سرهنگ سید محمدعلی شریفالنسب مرد مهربان و بامحبت ارتشی که از اعضای هستههای اصلی شکلگیری ارتش انقلابی و از رزمندگان دوران دفاع مقدس بود و در دفاع از خرمشهر نقش مهم و برجستهای داشت، پس از تحمل یک دوره بیماری دار فانی را وداع گفت.او علاوه بر اینکه از سوابق رزمندگی و فرماندهی برخوردار بود، در سالها و دهههای اخیر نیز تلاش کرد تا به بیان نقش نیروهای مومن ارتش در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بپردازد و در این رابطه واسطهای بین اهالی رسانه و ارتشیها بود.
هیاتی از وزارت اطلاعات ایران به کردستان عراق سفر کرد
یک منبع آگاه به «میدل ایست نیوز» خبر داد که یک هیات از وزارت اطلاعات ایران اواخر هفته گذشته برای پیگیری توافقنامه امنیتی ایران و عراق و خلع سلاح شبه نظامیان کرد، به اقلیم کردستان عراق سفر کرده است. به گزارش «میدل ایست نیوز»، به گفته این منبع آگاه، در راستای اجرای توافقنامه امنیتی بین تهران و بغداد «مبنی بر خلع سلاح و اخراج گروهک های مخالف ایران از اقلیم کردستان عراق»، که یک ماه قبل از سوی علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، و قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، به امضا رسید، هیاتی بلند پایه از وزارت اطلاعات ایران اواخر هفته گذشته به اربیل و سلیمانیه عزیمت کرد. این منبع آگاه در گفت وگو با «میدل ایست نیوز» گفت که این هیات اجرایی شدن هر چه سریعتر توافقنامه مزبور و شروع خلع سلاح اعضای گروهک های تروریستی را با مقامات رسمی و امنیتی مورد بررسی و تاکید قرار دادند.در ماه مارس گذشته و در سفر مشاور امنیت ملی ایران به عراق و در حاشیه دیدار وی با «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق، یادداشت تفاهم امنیتی دو کشور توسط مشاور امنیت ملی عراق و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران امضا شد.بر اساس بیانیه رسمی دفتر نخست وزیر عراق، این یادداشت تفاهم به هماهنگی در تأمین امنیت مرزها و تقویت همکاری در عرصه های گوناگون امنیتی مربوط میشود.
چمران: اگر کارهای ما بر اساس قانون باشد، حضور مردم در انتخابات بهتر و بیشتر خواهد شد
یک فعال سیاسی اصولگرا گفت: در انتخابات باید براساس قانون کار کنیم. اگر این کار را انجام دهیم، مردم هم قاعدتا حضورشان در موضوع انتخابات که حالا انتظار داریم این دوره هم خوب باشد، بهتر و بیشتر خواهد شد.مهدی چمران در گفتوگو با ایلنا، در پاسخ به این که رهبر انقلاب در انتخابات گذشته از تعبیر جفا در حق برخی از کاندیداهای رد صلاحیت شده استفاده کردند؛با توجه به این مسئله چقدر ضرورت دارد که در انتخابات پیش رو همه جریانهای سیاسی در انتخابات شرکت داده شوند و شاهد تبلور هرچه بیشتر جمهوریت نظام باشیم، گفت: اول از همه بحث تبیین است. چون متاسفانه برخی تبلیغات میکنند که این عمل خلاف قانون اساسی است. انجام قانون اساسی و اجرای قانون بحث اول ماست.وی افزود: ما هم باید براساس قانون و قانون اساسی کار کنیم. اگر این کار را انجام دهیم، مردم هم قاعدتا حضورشان در انتخابات که حالا انتظار داریم این دوره هم خوب باشد، بهتر و بیشتر خواهد شد.چمران در پاسخ به این سوال که فکر میکنید چه الزامی وجود دارد که انتخابات با حضور اکثریت گروهها و جریانات سیاسی انجام شود، گفت: وظیفه گروههای سیاسی این است که قطعا در انتخابات شرکت کنند. اصل بحث آنها انتخابات است بنابراین به عنوان یک وظیفه ملی، شرعی و اسلامی باید در آن حضور داشته باشند.
همتی: اثرات تحریم دیر یا زود دارد، ولی سوخت و سوز ندارد
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در دولت روحانی در یادداشتی نوشت: ارزش روبل به پایین ترین حد خود در یک سال اخیر، یعنی هر دلار ۸۲ روبل رسید. کسانی که الگوی بانک مرکزی روسیه را برای حفظ ارزش پول ملی تجویز می کردند، حال چه توضیحی دارند؟ وی افزود: اثرات تحریم دیر یا زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد. میزان تأثیر بسته به ذخایر ارزی کشور، طول دوره تحریم، نحوه و میزان غلبه بر محدودیت ها دارد.
پورابراهیمی: دست دولت را نمی بندیم
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در زمینه توجه به اصلاح ساختار بودجه سالیانه در برنامه هفتم توسعه بیان کرد: برنامه هفتم توسعه ظرفیت خوبی است تا ما به واسطه آن بتوانیم یک انتظام بخشی به نحوه منابع و مصارف دولت در حوزه بودجه سنواتی داشته باشیم. وی با اشاره به تدوین برنامه های سابق توسعه ای در کشور بیان کرد: در برنامه هایی نظیر پنجم و ششم توسعه به موضوع اصلاح ساختار بودجه تاکید شده است. پورابراهیمی با بیان اینکه اصلاح ساختار بودجه بارها مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است، تصریح کرد: اصلاح ساختار بودجه امروز به عنوان یک چالش اساسی در بحث تولید تورم در کشور مطرح شده و واقعیت میدانی هم گویای همین نکته است؛ از این روی، انتظام بخشی به ساختار منابع و مصارف دولت در قالب یک رویکرد متوازن برای جلوگیری از ناترازی بودجه و جلوگیری از ایجاد کسری در آن جهت عدم تولید تورم در نظام اقتصادی کشور، یکی از اقدامات مهم و محوری ما در برنامه هفتم توسعه خواهد بود که در چارچوب مشخصی مطرح خواهد شد. پورابراهیمی ادامه داد: البته باید به این نکته اشاره کنم که این احکام ساختاری در بودجه با این رویکرد مدنظر قرار خواهد گرفت که دست دولت بسته نشود.
نماینده مجلس: یکی از ضعفهای دولت آقای رئیسی، استعفای وزیر کشاورزی بود
جهانگیرزاده نماینده مردم پارس آباد، بیله سوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: متاسفانه یکی از ضعف های دولت آقای رئیسی، استعفای همین وزیر جهاد کشاورزی بود و استعفای این وزیر آن هم در این برهه زمانی، بیشتر از اینکه جنبه فنی داشته باشد جنبه سیاسی و غیرفنی داشت. زیرا با وجود تمام مشکلات، از نگاه ما یکی از موفق ترین وزارتخانه ها، وزارت جهادکشاورزی بود که روند روبه جلو و مثبتی داشت.
واکنش بانک مرکزی به اظهارات محمود واعظی
بانک مرکزی در واکنش به اظهارات رئیس دفتر دولت گذشته، تاکید کرد: در تحلیلهای اقتصادی، شرایط حاکم بر اقتصاد همچون لزوم اجرای تکلیف قانونی حذف ارز ترجیحی و انتشار برخی اخبار غیر واقعی و شکلگیری برخی انتظارات تورمی که مستقل از سیاستهای اقتصادی بروز و ظهور مییابند، مورد توجه قرار گیرد.
وزارت صمت: ایران رکورددار رشد تولید خودرو در یک سال میلادی شد
وزارت صمت اعلام کرد: براساس آمارهای منتشر شده از میزان تولید خودرو در کشورهای جهان در سال ۲۰۲۲ و مقایسه آن با آمار تولید سال ۲۰۲۱، نشان میدهد که میزان تولید خودرو در ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ با رشد بیش از ۳۱ درصد همراه بوده است. همچنین بیشترین افزایش تولید در بین کشورهای با تولید بیش از یک میلیون دستگاه، مربوط به کشور ایران بوده و بعد از ایران و در افزایش رشدی بسیار نزدیک به ایران، کشور اندونزی با رشد حدود ۳۰درصد قرار گرفته است. لازم به ذکر است که تولید خودرو در ایران در سال ۲۰۲۱ به تعداد ۹۶۰ هزار دستگاه بوده که در سال ۲۰۲۲ با افزایش تولید ۳۰۰ هزار دستگاه، تولید خودرو در ایران به حدود یک میلیون و ۲۶۰ هزار دستگاه رسیده و شاهد افزایش ۳۱.۰۲درصد تولید نسبت به سال ۲۰۲۱ بودهایم.
انتقاد رئیس سازمان بورس از سیاست مهار تورم با سرکوب تولید
مجید عشقی گفت: وقتی صحبت از مهار تورم میکنیم همه ذهنها به سمت قیمتگذاری دستوری و مهار قیمتها میرود، ولی معتقدیم که با رشد تولید و هدایت نقدینگی به سمت فعالیتهای مولد، قطعا میتوانیم افزایش عرضه و صادارت شرکتها را داشته باشیم که به مهار تورم کمک خواهد کرد. وقتی مهار تورم مطرح میشود، نباید به سمت قیمتگذاری دستوری حرکت کنیم؛ قیمتگذاری دستوری به سرکوب تولید منجر خواهد شد و در بلند مدت توان تولیدی کشور را از بین خواهد برد.
پیش بینی یک استاد اقتصاد: دلار تا پایان سال ۴۰ درصد گران می شود
وحید شقاقی شهری استاد اقتصادی در گفتوگویی اظهار داشت: انتظار میرود در سال ۱۴۰۲ به میزان اختلاف تورم داخل با شرکا یعنی در محدوده ۴۰ درصد به قیمت ارز افزوده شود به این معنی که اگر قیمت دلار در پایان سال ۱۴۰۱ در محدوده ۴۰ هزار تومان بود در پایان سال ۱۴۰۲ باید ۴۰ درصد دیگر به آن اضافه شود که رقمی معادل ۵۶ هزار تومان میشود البته این قیمت به شرط تداوم شرایط کنونی در اقتصاد ایران و بدون بحثهای برجامی و کاهش انتظارات تورمی است. اخیرا هم اعلام شده که قیمت ارز در بازار آزاد مورد قبول بانک مرکزی نیست، چون قیمتها در تلگرام مشخص میشوند که این سخنان سطحی و سادهانگارانه است و نباید از سوی رییس کل بانک مرکزی مطرح شود و همه اینها نشاندهنده بیثباتی در رویه و بیثباتی در نگرش بانک مرکزی است و همه این سخنان باعث به وجود آمدن مشکلات برای فعالان در بازارهای مختلف شده است. اینکه گفته شده قیمت بازار آزاد را نمیپذیرند اصلا حرف منطقی نیست، زیرا قیمت همه کالاها در بازار آزاد تعیین میشود و اینکه اعلام شود قیمت خودرو، قیمت دلار و قیمت لوازم خانگی و... در بازار آزاد کاذب است که دردی را از مردم دوا نمیکند، چون مردم آنچه میخرند به قیمت بازار آزاد است. /اعتماد