به گزارش «تابناک»، شپش مادهای چسبناک تولید میکند که هر تخم شپش را محکم به ساقه مو متصل میکند. این موجود اغلب روی پوست سر، پشت گوش و نزدیک خط گردن در پشت گردن لانه میکند.
شپش سر با چنگالهایی شبیه قلاب که در انتهای هر شش پای آنها دیده میشود، موها را میگیرد. شپش مو سر بهندرت روی بدن، مژه یا ابرو پیدا میشود.
گزش آنها باعث خارش و تحریک پوست سر میشود و این خراشیدن منجر به عفونت میگردد. اگر میخواهید همه چیز را درباره شپش سر، علائم ابتلا به آن، عوارض شپش سر و راههای درمان شپش سر بدانید، تا انتهای این متن با ما همراه باشید!
علائم شپش سر در زنان و مردان و نشانههای شایع آلودگی به شپش میتواند شامل موارد زیر باشد:
داشتن شپش سر آزاردهنده است، اما خطرناک نیست و باعث شیوع بیماری نمیشود. علت شپش سر در بزرگسالان یا علت شپش سر در کودکان، نشانه این نیست که بهداشت فرد ضعیف بوده است. شپش سر به خون احتیاج دارد و فرقی نمیکند که این خون متعلق به فردی تمیز است که بهداشت را کاملاً رعایت میکند یا فردی که نامرتب و غیربهداشتی است. ابتلا به شپش سر از دو طریق صورت میگیرد:
انتقال شپش به روش مستقیم
انتقال شپش به روش غیرمستقیم
ممکن است باور نکنید اما شپش سر دارای فوایدی نیز دارد. موارد زیر برخی از فواید شپش سر هستند:
شپش سر میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود و موجب شود که شما در برابر نیش سایر حشرات مقاومتر شوید
بعضی از متخصصان در زمینه داروسازی، از شپشها برای بهبود ناهنجاریهای ژنتیکی انسانها استفاده میکنند و از آنها در درمان بیماریهای مختلف مثل تیفوس، تب و … استفاده میکنند.
در حال حاضر، داروسازان در تولید داروهای مختلف و آمادهسازی واکسنهای مختلف از شپش سر استفادههای زیادی میکنند.
شپش سر اگر درمان نشود، باعث ایجاد عفونت پوستی و مشکلات بسیاری میشود. اگر پوست سر کودکان مبتلا به شپش سر، مدت طولانی دچار خارش شود، در نهایت، پوسته پوسته شده و روی پوست سر زخم ایجاد میشود. این زخمها ممکن است عفونت کنند و شرایط بدی را ایجاد کنند.
از جمله این عفونتها عبارتاند از:
تیفوس یکی از بیماریهای دردناک و خطرناکی است که ناشی از گزش شپش سر است. شپشها میتوانند حامل عفونت باشند و آن را در سراسر بدن انسان انتشار دهند.
عفونتهای پوستی در سر عوارضی به همراه دارند که عبارتاند از:
هر شپش برای بالغ شدن از ۳ مرحله عبور میکند؛ مرحله اول، زمانی است که تخم (یا رشک) است، در مرحله دوم تبدیل به نمف (نوزادی که از تخم خارج میشود) میگردد و مرحله سوم، مرحله بالغ شدن شپش است. رشد نمف خود دارای ۳ مرحله است و برای عبور از هر مرحله نمف باید خون خواری کند. وقتی شپش بالغ شد، اگر در مدت ۲۴ ساعت غذا (یا همان خون) به آن نرسد، از بین میرود. همچنین، اگر به هر دلیلی تخم شپش تا ۱ ماه باز نشود دیگر باز نخواهد شد. هر شپش روزانه ۱۰ تخم میگذارد. تخمها بعد از ۸ تا ۱۰ روز باز میشوند و شپشهای بالغ حدود ۴ تا ۶ هفته عمر میکنند.
از آنجا که درمان شپش، دشوار، وقتگیر و بسیار زمانبر است، بهتر است تلاش کنید از ابتلای خودتان یا کودکانتان به آن جلوگیری کنید. برای اینکار، چند راه زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
برای درمان خانگی شپش سر می توانید مقاله انواع درمان خانگی شپش سر به کمک طب سنتی و دارو های گیاهی مطالعه کنید که در ان توضیح دادیم چگونه شپش سر را از بین ببرید.
موها را مرطوب کرده و به کمک یک شانه دندانه باریک آنها را شانه کنید. مو را به چند بخش تقسیم کرده و شانه زدن هر قسمت را تا جایی که دیگر شپشی پیدا نشود، ادامه دهید. هر سه تا چهار روز، در طی چند هفته این کار را تکرار کنید. این کار در کنار سایر روشهای درمانی کمک میکند تا سریعتر از شر شپشها خلاص شوید.
مبارزه با شپش میتواند نبردی مداوم باشد. تا زمانی که شپشها از همهجا ریشهکن نشوند، بیماری بهطور کامل درمان نشده است؛ بنابراین، برای جلوگیری از بازگشت شپشهای سر، اقدامات زیر را انجام دهید:
مورد اول زمانی است که علائم ابتلا به شپش سر را داشتید اما شک داشتید که خودتان یا فرزندتان به شپش مبتلا هستید، در این مورد قبل از شروع درمانهای خانگی ابتدا با دکتر پوست مشورت کنید. مورد دوم، اگر خودتان شپش را تشخیص دادید و از درمانهای خانگی استفاده کردید اما همچنان مشکل خارش شدید داشتید، حتماً به دکتر مو مراجعه کنید. پزشکان برای از بین بردن شپشهای مقاوم، داروهای مخصوصی که از راه دهان مصرف میشوند، تجویز میکنند.
از طرفی، خراشیدن زیاد پوست سر میتواند منجر به عفونت باکتریایی شود. اگر احساس کردید که غدد لنفاوی تان متورم شده و پوستتان قرمز و پوستهپوسته شده است، حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشکان میتوانند عفونتهای پوستی را با استفاده از آنتیبیوتیکها درمان کنند.
منبع: پذیرش 24