به گزارش بورس تابناک به نقل از نبض بورس، این روزها بورس بعد از رشد قابل توجهی که داشت و مقاومت های مختلفی را شکست، قرمزپوش است و همین مسئله سهامداران را کمی نگران کرده است. نبض بورس در گفتگو با کارشناسان بازار این پرسش را مطرح کرده است که آیا بورس ارزنده است؟ و این قرمزپوشی بورس پایان خواهد یافت؟
نیما میرزایی در گفتگو با خبرنگار نبض بورس گفت: فشار فروشی که در بازار میبینیم آثار باقی مانده از ترس ریزش سال ۹۹ است. در صورتی که شرایط بنیادی بازار کاملا با آن زمان متفاوت میباشد. یعنی در سهام بزرگ از جمله سهام پالایشی در شرایطی در سال ۹۹ پی برای به بالای ۳۰ رسیده بود، امروز این نسبت زیر ۷ میباشد و این نشان میدهد که تحلیل غلطی در عموم جامعه سهامداری شکل گرفته است که به ریزشها دامن زده است و اصلاحی که در بازار انتظار میرفت را یک مقدار شدت داده است.
همچنین موضوع اُفت دلار در بازار آزاد نیز به این ذهنیتها دامن زده است و شدت آن را بیشتر کرده است.
اما از نظر تکنیکالی روی محدوده فعلی یعنی حوالی ۲۲۰۰ تا ۲۲۱۱ یک محدوده حمایتی شاخص است که میتواند معتبر و نقطه برگشت بازار باشد.
از طرف دیگر هم اگر بخواهیم به وضعیت بنیادی بازار نگاه کنیم با توجه به اینکه دلار نیمایی مبنای محاسبه سود عمده شرکتهای بورسی است، وضعیت باثباتی را دارد و حتی افزایشی هم است.
این موضوع نشان میدهد که بازار در واقع جای نگرانی خاصی ندارد و با توجه به محاسباتی که صورت میگیرد زیر ارزش ذاتی خود است. در نگاه بلندمدت و برای افرادی که قابلیت کنترل هیجان خود را دارند میتواند پله ورود و یا نقطه نسبت مهمی برای سهامداری البته با دید بلندمدت میباشد. من فکر میکنم در ماههای آینده دوباره به سمت سقفهای قیمتی در سهام ارزنده حرکت کنیم و مقاومتهای گذشته مجددا شکسته شود.
بعد از رشد خوبی که بازار سرمایه در هفته های گذشته تجربه کرد مجموعه اتفاقاتی باعث ریزش و فشار عرضه در بورس شد که علت گستردگی و بیش فروشی را می توان در فوبیای سهامداران از تکرار تجربه سال ۹۹ عنوان کرد ؛ هر چند نفس اتفاقات و شنیده های اخیر می تواند ماهیت بازار را با اختلال مواجه سازد ولی توجه به پارامترهای بنیادی و واقعیت های حال حاضر و مقایسه آن با سال ۹۹ قطعا خروجی متفاوت از داده ها را پیش روی ما می گذارد. عملکرد شرکت ها در سودآوری و p/e تحلیلی و فوروارد شرکت ها در شرایط فعلی بازار بسیار ارزنده و در شرکت های بنیادی که مجامع تقسیم سود را نیز در پیش دارند با نسبت قیمت به سود تحلیلی بعضا ۴ و ۵ در حال دادوستد هستند، ارزش مارکت شرکت ها پایینتر از ارزش ذاتی قرار گرفته و عملا حباب قیمتی در بازار مشهود نیست پس انتظار می رود در روزهای آینده مجددا شاهد شکل گیری تقاضای مناسب در بازار باشیم و امیدوار باشیم که مسئولان امر به الگوهای رفتای سهامداران در بازارهای مالی توجه ویژه داشته باشند تا تجربه های این چنینی با این شدت در بازار شکل نگیرد.