به گزارش بورس تابناک به نقل از نبض بورس، بورس تهران پس از بازگشتی که از روزهای سرخ طی معاملات روز یکشنبه داشت، روز دوشنبه نیز مسیر صعودی اما متعادلی را سپری کرد و شاهد افت و خیزهای نسبتا زیادی در قیمت سهام و نماگرهای تالار شیشهای بودیم. شاخص کل بورس طی معاملات روز گذشته با یک افزایش ۰.۶۸ درصدی همراه شد و بار دیگر خود را به محدوده ۲.۳ میلیون واحدی رساند. در سمت دیگر شاخص هموزن نیز که در روزهای گذشته عملکرد ضعیفتری را نسبت به شاخص کل به ثبت رسانده بود، دیروز یک رشد ۰.۵۱ درصدی را به ثبت رساند تا بازاری متعادل در گروههای مختلف را شاهد باشیم و هر نماد با توجه به شرایط خاص خود با افزایش تقاضا یا عرضه مواجه شود. ارزش معاملات خرد سهام نیز در بازار روز گذشته بار دیگر کاهشی بود و به محدوده ۱۴۵۱۹ میلیارد تومانی رسید و از سمتی کدهای حقیقی نیز با خروج پول ۳۸۸ میلیارد تومانی کارنامه روزانه خود را به اتمام رساندند.
به گفته برخی کارشناسان و با اشاره به آمار موجود در بورس تهران و اقتصاد کلان کشور از جمله نسبت قیمت به درآمد (P/E ttm) ۱۰.۹ واحدی بازار سهام، نرخ بهره بین بانکی بیش از ۲۳ درصدی و همچنین تورم بیش از ۵۰ درصدی اقتصاد کشور عنوان کرد که بورس تهران اکنون به محدودهای رسیده است که نیاز به استراحت دارد و همین موضوع به روند متعادلی در بازار منجر میشود. به نظر میرسد که طی روزهای آینده با انتشار گزارشهای سالانه و ثبت عملکرد شرکتها در فصل زمستان و در ادامه نیز فصل بهار، نسبت قیمت به درآمد تعدیل خواهد شد و سهامداران با توجه به شرایط سهام، خریدهای خود را انجام خواهند داد. به صورت کلی پیشبینی میشود که پس از یک توقف کوتاهمت تا انتشار گزارشهای فصلی و سالانه و به روز رسانی برآورد سودآوری شرکتها، بورس تهران بتواند شرایط بهتری را مهیا کند.
تاکنون برخی از شرکتهای بزرگ و مهم بازار سرمایه گزارشهای سالانه خود را منتشر کردهاند و شاهد جهش سودآوری خوبی برای آنها در سال ۱۴۰۱ هستیم و همین موضوع میتواند با انتشار کلیه گزارشها تا اواخر هفته جاری، به محرک خوبی برای تداوم مسیر صعودی در هفته آینده تبدیل شود. با این حال سیاستگذار باید تلاش کند تا این نسبت با توجه به شرایط کلان موجود، در محدودهای بین ۷ تا ۱۰ واحد قرار گیرد که نقدینگی بتواند با آرامش به بازار سهام راهی شود و شاهد تکرار هیجانات مثبت و منفی همچون سال ۹۹ نباشیم. سرمایهگذاران در هفته آینده میتوانند با بررسی نسبتهایی همچون قیمت به فروش (P/S) و قیمت به خالص ارزش داراییها (P/NAV)، گروههای مختلف را رصد کنند و با یافتن گروهها و سهام پرپتانسیل به اصلاح پرتفوی سرمایهگذاری خود بپردازند.
همانطور که در تصویر زیر به خوبی پیداست، شاخص کل بورس پس از ریزشی که تجربه کرد، توانست در اولین حمایت خود در نسبت ۲۴ درصد فیبوناچی ریتریسمنت، با افزایشی تقاضا همراه شود و به سمت بالا حرکت کند. با این حال اما شکست کف کانال صعودی طی روزهای گذشته موجب میشود که این نماگر توانایی تشکیل یک مسیر صعودی قدرتمند را نداشته باشد و برای مدتی در یک محدوده رنج و متعادل نوسان کند و سپس براساس محرکی که از آن نام برده شد، در مسیر افزایشی گام بردارد.
با توجه به نکات ذکر شده در بالا، پیش بینی میشود که روز آینده نیز بازای متعادل را شاهد باشیم که احتمالا روز کمرمقی را برای بورس تهران به ثمر خواهد داشت و مسیر اصلی بازار از هفته آینده شکل بگیرد./فردای اقتصاد
علی فراقی کارشناس بازار سرمایه گفت: در رفتار بازار دوشنبه معاملاتی میتوان تعادل را چاشنی کلیت بازار مدنظر قرارداد، موردی که به خوبی هم در نقشه بازار به وضوح مشاهده شد.
فراقی افزود: حال با توجه به وقفه معاملاتی یک روز میتوان در جمع بندی بازار همین رفتار را برای چهارشنبه در نظر گرفت که میتواند تکمیل کننده ثبت یک هفته متعادل و آرام نسبت به هفته گذشته باشد و هرچند طبق عادت وجود روز تعطیل معاملاتی در یک هفته شاهد اندکی افت در کیفیت و حجم معاملات در بازار بوده که باعث شکل گیری یک روز پرقدرت سبز برای بازار میتواند برخلاف تصورات اوایل هفته آتی را پر ریسک تر بسازد.
فراقی در پایان گفت: ثبت یک کندل متعادل همانند روز دوشنبه میتواند سازنده یک باکس استراحتی برای بازار باشد که توصیهای که میتوان برای افراد سرمایه گذار داشت صبوری تا شکست این محدوده خنثی یا رنج شده داشته باشیم که بازار بتواند جهت حرکت اصلی خود را به ما نشان دهد.
فراقی در پایان گفت: با توجه به اصلاح پرشتاب قبلی هفته گذشته بازار میتواند مقداری ورود در این ناحیه خنثی را بسیار پر ریسک سازد زیرا در صورت افت دوباره قیمتی با صفهای بسیاری در نمادها همراه هستیم که میتواند نقش شوندگی سهام را دوباره تحت الشعاع قرار داده و حد ضررها در نمادهای بازار را عملاً اجرا نشدنی کند./مهر
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، در آخر در خصوص چشمانداز بورس در ماههای پیش رو، گفت:« با توجه به اینکه شرکتها نقدینگی خوبی دارند و نسبت به بازارهای موازی، بازار سرمایه ارزندگی دارد و سیاستها در حال حاضر به گونهای است که هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه انجام شود، رشد و افزایش فعالیت را پیش رو داریم و پتانسیل بازار سرمایه بیشتر از ثبت رکوردهای بالای ۳ میلیون واحد است.»