بیشتر بخوانید
بین الملل تابناک: چهارصد و شصت و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
نیویورک تایمز به نقل از منابع گزارش داد که اوکراین احتمالاً ضدحمله ادعایی خود را علیه روسیه آغاز کرده، اما بر روی یافتن نقطه ضعفی در خطوط روسیه متمرکز شده است.
به گزارش آرتی، این گزارش پس از آن منتشر شد که وزارت دفاع روسیه مدعی شد که چندین حمله کییف را در بخش جنوبی جبهه در روزهای اخیر دفع کرده است.
به گفته مقامات آمریکایی ناشناس که با این روزنامه مصاحبه کردهاند، کییف زمان دقیق آغاز حمله خود را نگفته و تنها یک چارچوب زمانی تقریبی را در اختیار واشنگتن قرار داده که حملات اخیر اوکراین در این چارچوب زمانی قرار دارند.
مقامات آمریکایی گفتند که آنها تا حدی ارزیابی خود را بر اساس تصاویر ماهوارهای که نشان دهنده افزایش تحرک در مواضع اوکراین است، استوار کردهاند. برخی از تحلیلگران آمریکایی بر این باورند که نیروهای کییف یک فشار اولیه را برای ارزیابی دفاعی روسیه انجام دادهاند و منبع دیگری به نیویورکتایمز گفت که این تحقیقات ممکن است برای چند روز ادامه یابد.
این منبع افزود: در صورت موفقیت آمیز بودن این عملیات شناسایی، هدف نهایی ضدحمله اوکراین آشکارتر خواهد شد.
یکی دیگر از مقامات آمریکایی به پولیتیکو گفته است که واشنگتن شاهد "افزایش" فعالیت نظامی اوکراین بوده است، او تاکید کرد که این به این معنا نیست که فشارهای مورد انتظار آغاز شده است.
صبح روز دوشنبه، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که یک "تهاجم در مقیاس بزرگ" را در امتداد پنج بخش از خط مقدم در دونباس دفع کرده و بعداً تاکید کرد که نیروهای کییف در یک حمله نافرجام "تلفات قابل توجهی" متحمل شدهاند. این وزارتخانه روز سهشنبه اعلام کرد که اوکراین بیش از ۱۵۰۰ سرباز، ۲۸ تانک، از جمله هشت لئوپارد ساخت آلمان، سه تانک سبک فرانسوی АМХ-۱۰ و بیش از ۱۰۰ خودروی زرهی دیگر را در بخش جنوبی منطقه دونتسک روسیه از دست داده است.
وزارت خارجه اوکراین خواستار نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل برای بحث درباره آنچه «حمله تروریستی روسیه» به سد «کاخوفکا» در جنوب اوکراین خواند، شد.
کییف همچنین خواستار آن شد که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره این موضوع بحث کند و درخواست تحریمهای جدید علیه روسیه را مطرح کرد. وزارت خارجه اوکراین در بیانیه خود از کشورهای عضو گروه هفت و اتحادیه اروپا خواست تحریمهای گسترده جدید علیه روسیه بخصوص صنعت موشکی و بخش هستهای آن را بررسی کنند.
مقامهای اوکراینی و روس انگشت اتهام را در پی تخریب سد تحت کنترل مسکو که باعث خروج ساکنان مناطق اطراف شده، به سوی یکدیگر گرفتهاند.
وزارت خارجه اوکراین در بیانیه خود اعلام کرد: ما انفجار سد توسط فدراسیون روسیه را اقدام تروریستی میدانیم که با هدف حداکثر تلفات و تخریب انجام شده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (سهشنبه) اتهامزنی اوکراین به مسکو مبنی بر تخریب سد و نیروگاه برقی-آبی شهر «نووا کاخوفکا» را قویاً رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «تخریب نیروگاه برق آبی کاخوفکا میتواند پیامدهایی برای دهها هزار نفر از ساکنان منطقه و همچنین برای محیط زیست داشته باشد».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «خرابکاری کییف در نیروگاه برق آبی کاخوفکا به دلیل عدم موفقیت در حمله نیروهای اوکراینی است. یکی از اهداف رژیم کییف در تخریب نیروگاه برقی آبی کاخوفکا، محروم کردن کریمه از آب است».
سخنگوی کرملین تاکید کرد که روسیه اتهام حمله به سد کاخوفکا را قویا رد کرده و آن را یک خرابکاری عمدی توسط کییف دانسته و مسئولیت کامل آن بر عهده مقامات اوکراینی است.
طبق این گزارش، پسکوف همچنین افزود: «[شبهجزیره] کریمه برای تضمین تامین آب مورد نیاز آنهم بدون کانال کریمه شمالی گامهای محکمی برداشته است و در این زمینه کارهایی در حال انجام است».
کرملین اعلام کرد، چندین تلویزیون و ایستگاه رادیویی روسیه هک شدند و به دنبال این اقدام پیغام دروغینی از جانب ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور منتشر شد.
به گزارش دویچه وله، در این پیام جعلی، پوتین گفت: نیروهای اوکراینی توسط ناتو تا دندان مسلح شدهاند و با حمایتهای مداوم واشنگتن به مناطقی نظیر کورسک، بلگورود و بریانسک حمله کردهاند.
در این پیام دروغین همچنین ذکر شد: حکومت نظامی اعلام شده و خارجسازی غیرنظامیان در سه منطقه مذکور در جریان است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در واکنش به این خبر گفت: برنامه هک شده بود. همه چیز به کنترل عادی خود بازگشته است.
مقامات محلی در بلگورود – جایی که مسکو نیروهای اوکراینی را به آغاز حمله متهم کردهاند و کییف آن را رد میکند – گفتند که این برنامه هک شده تا رعب و وحشتی در دل شهروندان این منطقه ایجاد کنند.
یکی از پخشکنندگان برنامههای تلویزیونی گفت که هک این برنامه تلویزیونی حدود ۴۰ دقیقه طول کشید.
فیلیپ اینگرام، افسر سابق اطلاعات نظامی انگلیس و برنامهریز ناتو گفت: پستهای جعلی که ادعا میکنند واقعی هستند، خطر فزایندهای در دنیای تحت تاثیر هوش مصنوعی به دنبال دارد. در پروپاگاندای جنگ، تصاویر و ویدئوهای جعلی به شیوهای توجیهپذیر تاثیرات نظامی و سیاسی دارند. اینها سلاحی قابل انتظار است اما میتوانند بسیار متقاعدکننده باشند.
انفجار هولناک یک سد بزرگ در اوکراین
در حالی که مسکو و کییف به دنبال انفجار یک سد برقآبی در منطقه تحت کنترل روسیه در «خرسون» یکدیگر را مقصر این حادثه اعلام کرده اند، مقامهای محلی از ساکنان روستاهای اطراف رودخانه دنیپر خواستهاند تا خانههای خود را تخلیه کنند.
مرکز فرماندهی عملیات جنوب اوکراین در ساعات اولیه روز سهشنبه، ششم ژانویه اعلام کرد که نیروهای روسیه سد نیروگاه برق آبی «کاخوفکا» در شهر «نوا کاخوفکا» را منفجر کردهاند.
الکساندر پروکودین (Oleksandr Prokudin) رئیس اداره نظامی منطقه ای خرسون با انتشار پیامی در کانال تلگرام خود مدعی شد: ارتش روسیه، اقدام تروریستی دیگر را مرتکب شده است.
وی همچنین هشدار داد که آب در پنج ساعت به «سطح بحرانی» خواهد رسید.
وزیر کشور اوکراین در همین رابطه از ساکنان ده روستا در نزدیکی بستر رودخانه دنیپر خواست تا خانههای خود را تخلیه کنند.
اولکسی دانیلوف (Oleksiy Danilov) دبیر شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین نیز در پیامی توییتری خبر داد، ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری این کشور یک نشست اضطراری در رابطه با انفجار در سد نووا کاخوفکا، برگزار میکند.
رییس جمهوی اوکراین در پیامی در توییتر به این حادثه واکنش نشان داد و نوشت: «تروریستهای روسی؛ تخریب این سد مهر تاییدی برای جهان است که آنها باید از اوکراین خارج شوند. تنها با پیروزی اوکراین، امنیت بازمیگردد. این در حالی است که خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از ولادیمیر لئونتیف (Vladimir Leontyev) رئیس اداره محلی شهر نوا کاخوفکا در منطقه تحت کنترل روسیه نوشت: قسمت بالایی سد نیروگاه برق آبی کاخوفا بر اثر بمباران اوکراینیها آسیب دیده اما قسمت مخزن سد از بین نرفته است.
به گفته این مقام روسی، تنها مشکل و تهدید فعلی، مساله تامین آب شبه جزیره کریمه خواهد بود.
رویترز نیز در این خصوص گزارش داد: ویدیوهای غیر رسمی در شبکههای اجتماعی وقوع چندین انفجار در اطراف این سد را نشان میدهد. همچنین فیلمهای دیگری نیز خروج آب از محل خرابی ایجاد شده را به تصویر میکشد.
به گزارش این خبرگزاری، سد مذکور با ۳۰ متر ارتفاع و ۳.۲ کیلومتر طول در سال ۱۹۵۶ بر روی رودخانه دنیپر (دنیپرو/ Dnepr) به عنوان بخشی از نیروگاه برق-آبی کاخوفکا احداث شد.
این سد همچنین، آب مورد نیاز شبه جزیره کریمه و نیروگاه اتمی زاپوریژیا را تامین میکند.
مقامهای روسی اطمینان دادهاند به دنبال این انفجار، در حال حاضر هیچ خطری نیروگاه زاپوریژیا را تهدید نمیکند. آب مورد نیاز سیستم خنک کننده این نیروگاه اتمی، از طریق مخازن سد کاخوفکا تامین میشود.
لاوروف: غرب در پی گشودن جبهه دوم و سوم علیه روسیه است
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با تاکید بر اینکه مسکو از قواعد تحمیلی آمریکا پیروی نمیکند، هشدار داد که غرب قصد دارد، جبهه دوم و سوم را علیه روسیه باز کند.
لاوروف در جریان بازدید از پایگاه نظامی روسیه در تاجیکستان گفت: غرب همیشه به دنبال راههای بیشتر به منظور ایجاد مزاحمت برای روسیه و باز کردن جبهه دوم و سوم علیه ماست.
وی افزود، علاوه بر قفقاز جنوبی، آسیای مرکزی جبهه احتمالی دیگر علیه روسیه است.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: ما از برنامههای غرب مطلعیم اما تردیدی نیست که این طرحها به واقعیت نخواهند پیوست.
لاوروف گفت که غرب قصد دارد، اوکراین و روسیه را از هم جدا کند اما این طرح محکوم به شکست است.
وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد که اروپا تصمیم گرفته است، در مسیر جنگ با روسیه قدم بگذارد و به اهداف خود برسد.
لاوروف با اشاره به حمایت تسلیحاتی غرب از اوکراین گفت: آنها با جدیت برای ارسال جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین و برای تشدید جنگ آماده میشوند.
وی افزود: مسالهای که باید مد نظر داشت این است که این جنگندهها قادر به حمل تسلیحات هستهای هستند.
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان اینکه «روسیه مصمم است هرگز از قواعد تحمیلی واشنگتن تبعیت نکند» اضافه کرد: مدت هاست که آمریکا پیوسته در حال از دست دادن نقش خود است و کشورهای بیشتری از آنها ناامید میشوند.
روسیه: اوکراین قصد انجام عملیات تروریستی با «بمب کثیف» را داشت
سرویس امنیت فدرال روسیه امروز (سهشنبه) اعلام کرد، اداره اطلاعات مرکزی وزارت دفاع اوکراین یک یگان اطلاعات نظامی جدیدی ساخته که با استفاده از هواپیمایی سبک میتواند خرابکاریهایی را در روسیه سازماندهی کند و همچنین پیشتر قصد داشت با استفاده از "بمب کثیف" یک حمله تروریستی داخل خاک روسیه انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سرویس امنیت فدرال روسیه، با انتشار بیانیهای عنوان داشت: اوکراین با این یگان اطلاعات نظامی جدیدش قصد داشت با "بمب کثیف" یک حمله تروریستی در داخل خاک روسیه انجام دهد.
در این بیانیه آمده است: طبق اطلاعات بهدست آمده، کریل بودانف، رئیس اداره اطلاعات مرکزی وزارت دفاع اوکراین، یگان اطلاعات نظامی جدیدی را تشکیل داده تا به کمک آن اقدامات خرابکارانهای را در داخل خاک روسیه سازماندهی کنند. طی این اقدامات آنها میتوانند با هواپیماهایی سبک گروههای تجسسی و خرابکارانهای را به همراه تسلیحاتی به روسیه بفرستند. همچنین آنها میتوانند حملاتی را از طریق بمبهایی علیه تاسیسات سوخت و زیرساختهای انرژی روسیه انجام دهند.
سرویس امنیت فدرال روسیه افزود: از آغاز سال جاری میلادی، این یگان پنج پرواز به روسیه را برنامهریزی کرده که طی آنها سوخت و انرژی تاسیسات مجتمعهایی در مناطق روسیه که هممرز با اوکراین هستند، آسیب دیدند.
این بیانیه یادآور شد: در نتیجه عملیات ویژه سرویس امنیت فدرال روسیه، دو خلبان این هواپیمای سبک اوکراین دستگیر شدند و سپس اقرار کردند که قصد انجام عملیات تروریستی را داخل خاک روسیه داشتند. همچنین در جریان تحقیقاتی پیرامون خرابکاری ماه می ۲۰۲۳ جهت انفجار هواپیمای دوربرد مستقر در پایگاه هوایی سِورنی در منطقه ایوانوو، برنامهها و طراحیهای اداره اطلاعات مرکزی وزارت دفاع اوکراین مبنی بر انجام عملیاتهای تروریستی در روسیه با استفاده از "بمب کثیف" فاش شدند.
این سرویس امنیتی روسیه تصریح کرد: اوکراین قصد داشت از "بمبهای کثیف" مجهز به تایمرهای تاخیری استفاده و همزمان با انفجار، منطقه مورد نظر را غیر قابل سکونت کند.
«بمب کثیف» نوعی دستگاه برای پراکندن مواد پرتوزا «آردیدی» (RDD) و ترکیبی از ماده منفجره معمولی با مواد رادیواکتیو است. بمبهای کثیف، بر خلاف بمبهای هستهای، نه به مثابه «سلاح کشتار جمعی» بلکه به منزله «سلاحهای اخلال جمعی» شناخته میشود، چون غالبا آنها را برای برانگیختن ترس و وحشت جمعی به کار میگیرند. مقامهای دفاعی همواره بر این نکته تاکید میکنند که بمب کثیف به بمب هستهای که قدرت تولید انفجاری میلیونها بار قویتر از آردیدی دارد، هیچ ارتباطی ندارد.