به گزارش تابناک اقتصادی؛ با اعلام وزارت نیرو تابستان امسال دو درجه گرمتر از سال پیش است. با این حساب به نظر میرسد افزایش مصرف برق در بخش خانگی امری اجتنابناپذیر باشد. حال از آنجایی که قطع برق این بخش خط قرمز وزارت نیرو است باید دید چه برنامهای برای گذر از تابستان امسال بدون خاموشی در دستور کار است؟ با این اوصاف وضعیت تامین برق نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. آیا برنامهای برای مدیریت مصرف آنها در نظر گرفته شده است؟
پیام باقری، رئیس هیأت مدیره سندیکای برق کشور، با اشاره به برنامه وزارت نیرو و وزارت صمت برای مدیریت برق صنایع در فصل تابستان به تابناک گفت: روندی که اکنون برای مدیریت مصرف برق صنایع دنبال میشود جامع و هوشمندانه است. چراکه صنایع بزرگ با انتقال بار تولید خود به ساعات غیر پیک نهتنها به حفظ پایداری شبکه برق کمک میکنند بلکه از مشوقهای مالی وزارت نیرو هم بهرهمند میشوند.
در طرح مدیریت مصرف صنایع بزرگ قرار شد فقط یک جابهجایی ساعت در برنامه تولید رخ دهد و قطعی در کار نباشد. بر این اساس صنایع بزرگ تنها یک روز در هفته (شنبه تا چهارشنبه) از ساعت 11 صبح تا 23 شب از برق استفاده نمیکنند و در ازای آن روز جمعه به تولید محصولات خود میپردازند. با این اوصاف ظرفیت تولید آنها هم آسیب نمیبیند.
باقری یکی از کلیدیترین مشکلات روز صنعت برق کشور موضوع ناترازی میان تولید و مصرف برشمرد. مشکلی که تحت تأثیر تصمیمات اشتباه در دهههای گذشته در حوزه تثبیت قیمت فروش و عدم افزایش منطقی قیمت فروش برق بهرغم افزایش شدید قیمت تولید رقم خورد.
او تصریح کرد: بنابراین ارزانفروشی برق به بخشهای مختلف رخ داد و نه تنها منابع درآمدی کافی برای توسعه صنعت برق و صنعت نیروگاهی کشور به دست نیامد، بلکه وزارت نیرو با بدهیهای انباشته فراوان به بانکها و بخش خصوصی مواجه شد.
رئیس هیأت مدیره سندیکای برق کشور درباره بحث مدیریت مصرف برق در فصل تابستان نیز گفت: تلاش بر این است تا به روش های مختلف میزان مصرف برق کاهش پیدا کند تا ضمن حفظ پایداری شبکه سراسری از بروز خاموشیهای گسترده و ناگهانی جلوگیری شود.
باقری افزود: یکی از بخشهای مهم مصرفکننده برق که در سال گذشته مشمول برنامههای مدیریت مصرف برق شد، بخش صنایع به ویژه آلومینیوم، فولاد و سیمان بود چراکه برق بسیاری زیادی مصرف میکردند. اما امسال با اعمال سیاست جدید مبنی بر انتقال بار تولید به ساعات غیرپیک به نظر میرسد بار شبکه برق آنها نیز کاهش پیدا کند.
او گفت: بر اساس برنامه وزارت نیرو در تابستان امسال قرار است بیش از 90 درصد صنایع بدون محدودیت مصرف، برق دریافت کنند. به این ترتیب برق شهرکهای صنعتی تنها یک نیم روز در طول هفته قطع خواهد شد و برق صنایع بزرگ نیز با برنامه از پیش تنظیم شده و با هماهنگی دو سویه مدیریت خواهد شد.
این فعال بخش خصوصی ادامه داد: بر اساس قانون، صنایع بزرگ باید به سمت خود تأمین شدن در صنعت برق حرکت کنند، اما به واسطه نداشتن تخصص کافی در حوزه صنعت نیروگاهی و نیز سرمایهبر بودن احداث نیروگاهها در عمل توفیق قابل ملاحظهای به آن نمیشود. این موضوع نیازمند توجه و حمایت ویژه دولت و مجلس است.
وی در پایان گفت: به نظر میرسد یکی از راهکاری موثر بر تأمین کافی برق صنایع بزرگ بدون وارد کردن فشار به شبکه برق سراسری تأمین برق از محل بورس انرژی باشد. از این مسیر میتوان به عنوان بستری برای ارتباط گیری میان بخش خصوصی صنعت برق و صنایع بزرگ استفاده کرد.