بین الملل تابناک: چهارصد و هفتادمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس ابراز اطمینان کرد که پس از شکست ضد حمله اوکراین، کشورهای غربی کمکهای خود به کییف را کاهش خواهند داد.
وی که با شبکه روسیه 1 مصاحبه میکرد گفت: «اختلاف میان اوکراین و کشورهای غربی عملا آغاز شده است و اگر کسی یک ماه پیش میگفت که اوکراین جنگ اقتصادی علیه لهستان و دیگر کشورها به راه خواهد انداخت باور نمیکرد اما امروز شاهد آن هستیم که نظامیان در مرز مستقر شده و مانع از ورود برخی کالاها به کشور شدهاند».
لوکاشنکو گفت که در آمریکا و کشورهای اروپایی، جنبشهای اعتراضی علیه انتقال میلیاردها دلار تسلیحات به اوکراین آغاز شده و در حال افزایش است.
وی افزود: «هر طوری که میخواهند شولتز (صدر اعظم آلمان) بیچاره را بازی میدهند این در حالی است که همه مردم آلمان میدانند که این به ضرر آنهاست. بعد از آن جنگ (جنگ جهانی دوم) چه چیزی کم داشتید؟ به دوستان ما تبدیل شدید و از منابع طبیعی روسیه با نصف قیمت بهره بردید و به یکی از اقتصادهای پیشرو در جهان تبدیل شدید، چه چیزی کم داشتید؟ آلمانها احمق نیستند و این را میدانند».
رئیس جمهور بلاروس به تظاهرات هزاران نفر در لهستان اشاره کرد و گفت: «مردم سوال سادهای میپرسند که آیا اوکراین سزاوار آغاز جنگ جهانی سوم است».
وی افزود: «مردم، اوکراین را در یک کفه ترازو قرار داده (چه عادلانه باشد و چه ناعادلانه) و از سوی دیگر جنگ جهانی سوم و نابودی بشریت در کفه دیگر قرار میدهند».
دبیرکل ناتو با طرح این ادعا که اوکراین در ضدحملات اخیر خود دستاوردهایی داشته، گفت که هر پیروزی که اوکراین در میدان نبرد به دست آورد، در مذاکرات صلح اهرم قدرتی برای کییف خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری راشاتودی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو پس از دیدار با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید گفت که اتحاد نظامی ناتو در نشست آتی خود در لیتوانی کمکهای نظامی بیشتری را برای اوکراین اعلام خواهد کرد.
او گفت: حمله (اوکراین) آغاز شده و اوکراینیها در حال پیشروی هستند. هنوز در روزهای نخست هستیم؛ اما آنچه از آن مطمئنیم این است که هرچه اوکراین مقدار بیشتری از خاکش را آزاد کند، در مذاکرات دست بالاتری خواهد داشت.
اع روسیه در بهروزرسانی اطلاعات میدان جنگ اعلام کرد از چهارم ژوئن (۱۴ خرداد) حدود ۷۵۰۰ نظامی اوکراینی در حملات ناموفق کشته یا زخمی شدهاند.
به گفته وزارت دفاع روسیه، این آمار تنها شامل نظامیان اوکراینی در خط مقدم است و نیروهایی که در حملات موشکی با دقت بالا و حملات هوایی در عمق خاک اوکراین مورد اصابت قرار گرفتند را شامل نمیشود.
به گزارش «راشا تودی»، تلفات تخمینی بازه زمانی از چهارم ژوئن را شامل میشود که وزارت دفاع روسیه اعلام کرد حمله گسترده اوکراین در امتداد پنج بخش از خطوط مقدم را در منطقه دونباس دفع کرده است.
به گفته مسکو، از آن زمان، نیروهای اوکراینی تلاش کردهاند در مواقع مختلف به مواضع نیروهای روسیه یورش ببرند اما موفق نبودهاند.
طبق اعلام وزرات دفاع روسیه، در ۲۴ ساعت گذشته، نُه تانک و ۱۶ خودروی زرهی در حملات اوکراین در دو جبهه شهرک «ماکاروفکا» در بخش جنوبی خط مقدم و در شهرک همسایه آن «پرچیستوفکا» منهدم شدند.
به گفته مقامات دفاعی روسیه، مجموع تلفات و خسارات اوکراین در بخش جنوبی مناطق دونتسک و ژاپروژیا در ۲۴ ساعت گذشته، به بیش از ۸۰۰ نظامی، ۲۰ تانک، ۱۵ خودروی زرهی، چهار نفربر زرهی و سایر تجهیزات نظامی رسید.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: بعلاوه، نیروهای روسیه حملات گسترده با دقت بالا و دوربرد به مناطق تجمع نیروهای ذخیره و مزدوران خارجی و همچنین انبارهای تجهیزات نظامی خارجی انجام دادند که همه اهداف مورد اصابت قرار گرفتند.
«الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس از آغاز تحویل سلاحهای هستهای تاکتیکی روسیه به کشورش خبر داد و گفت: قدرت برخی از آنها سه برابر قویتر از بمبهای اتمی استفاده شده در هیروشیما و ناکازاکی در سال ۱۹۴۵ توسط ایالات متحده است.
استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی در بلاروس، اولین اقدام مسکو در ارسال این کلاهکها به خارج از خاک روسیه از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است. تسلیحاتی با بردی کوتاهتر و کمقدرتتر نسبت به دیگر سلاحهای هستهای که میتواند در میدان جنگ مورد استفاده قرار گیرد.
لوکاشنکو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی دولتی «روسیا -۱» گفت: ما موشکها و بمبهایی داریم که از روسیه دریافت کرده ایم. این بمبها سه برابر قدرتمندتر از آنهایی است که بر سر هیروشیما و ناکازاکی فرود آمد.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه روز جمعه ضمن اعلام اینکه سلاحهای هستهای تاکتیکی را پس از آماده شدن تأسیسات ذخیرهسازی در بلاروس مستقر میکند گفت که مسکو کنترل این سلاحها را حفظ خواهد کرد.
اعلام آمادگی گسترده ناتو برای تقابل مستقیم با روسیه
نشریه آمریکایی «نیوزویک» در مطلبی به تیتر «ناتو به حالت آماده باش جنگ با روسیه درآمده است» نوشت: حمله روسیه به اوکراین، اعضای سازمان پیمان آنتلانتیک شمالی (ناتو) را به برنامهریزی دقیق درباره آنچه از زمان پایان جنگ سرد غیرقابل تصور بود، سوق داده است: «یک درگیری مستقیم با روسیه.»
این نشریه آمریکایی میگوید: اگر کرملین و همه رسانههای دولتی روسیه بگویند، یک جنگ نیابتی بین مسکو و ناتو در حال وقوع است، این ائتلاف از زمان آغاز جنگ اوکراین تمام تلاش خود برای جلوگیری از ایفای نقش مستقیم در این جنگ را به کار گرفته و تنها تجهیزات نظامی در اختیار کییف قرار داده است.
در حالی که سران ناتو ماه آینده در «ویلنیوس» پایتخت «لیتوانی» گرد هم میآیند و «رویاویی با روسیه» دستور کار اصلی این نشست خواهد بود، ریچارد شیرف، معاون سابق فرمانده عالی نیروهای مسلح مشترک ناتو در اروپا (SACEUR) به نیوزویک گفت این ائتلاف برای جنگ با مسکو آماده نیست.
وی تصریح کرد: یک جنگ عظیم در اروپای شرقی در جریان است که هم از نوع زمینی و هم از نوع هوایی است؛ بنابراین، باید سرمایهگذاریها در هر دو حوزه صورت میگرفت که تحقق نیافت.
این ژنرال بازنشسته انگلیسی ـ که از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ معاونت فرمانده عالی نیروهای مسلح مشترک ناتو در اروپا را بر عهده داشت ـ تاکید کرد: اتحاد ناتو فرصت توانمندسازی پس از اقدام روسیه برای الحاق شبه جزیره کریمه را از دست داد و در زمینه بازدارندگی نیز شکست خورده است.
شیرف اذعان داشت: آیا من اطمینان دارم که ناتو قادر خواهد بود که نیروهایی کلاسیک برای یک جنگ کلاسیک با روسیه را آماده کند؟ «خیر من مطمئن نیستم.»
راب بائر، رئیس کمیته نظامی سازمان پیمان آنتلانتیک شمالی ماه گذشته گفته بود، ناتو باید برای این واقعیت آماده شود که ممکن است در هر زمان درگیری مستقیم با مسکو خود را نشان دهد.
این گزارش میافزاید: نشست سران ناتو در ویلنیوس نشان میدهد، این اتحاد در حال آغاز مرحله جدیدی از استراتژی دفاعی خود است.
یکی از دانشمندان ارشد اندیشکده «رَند»، در این رابطه گفت: در این نشست، بحثهای زیادی درباره تعهدات هر یک از اعضا، نحوه مشارکت آنها (در صورت وقوع یک درگیری مستقیم با روسیه) صورت میگیرد و احتمالاً تلاش زیادی برای هماهنگی آنها خواهد شد.
رز گوتمولر، معاون سابق دبیرکل ناتو با اشاره به اقدام این ائتلاف برای تقویت حضور نظامی خود در مرزهای ناتو پس از آغاز جنگ اوکراین، به نیوزویک گفت: آنها در خط مقدم هستند و اگر روسها به مرزهای ناتو حمله کنند، اولین ضربه را خواهند خورد.
وی ادامه داد: این امر هیچ شکی برای روسیه باقی نمیگذارد که اگر به یکی از متحدان ناتو به عنوان مثال در کشورهای بالتیک حمله کند، به تمام ناتو حمله خواهد کرد و همه ناتو بیدرنگ پاسخ خواهند داد.
این گزارش با اشاره به حادثه ماه نوامبر سقوط موشک سرگردان اوکراینی در خاک لهستان (یکی از اعضای ناتو) که در ابتدا تصور میشد متعلق به روسیه باشد، نوشت: در آن زمان پایتختهای غربی با تصور پیامدهای اجرای ماده پنجم منشور اتحاد ناتو، مبنی بر دفاع جمعی به این معنا که حمله به یکی از اعضا، حمله به تمام اعضا تلقی میشود، به تلاطم افتادند.
اما پس اینکه مشخص شد این حادثه، حاصل تلاش ناموفق اوکراین برای رهگیری یک موشک روسی بوده است، از تنشها کاسته شد. با وجود این، اندیشکده مستقل «رند» یک ماه بعد در مقالهای نسبت به احتمال اقدام متقابل مسکو علیه ائتلاف ابراز نگرانی کرد.
این مقاله خاطرنشان میکرد: برنامهریزان در آمریکا و ناتو مدتهاست بر آمادهسازی برای یک درگیری آشکار با روسی، متمرکز هستند؛ اما جنگ اوکراین با ایجاد مجموعهای از شرایط خاص، یک حمله محدودتر از سوی روسیه را محتملتر کرده است.
در ادامه مقاله مذکور، سناریوهای مختلفی که روسیه به یک هدف در ناتو حمله میکند، واکنش این ائتلاف و گام احتمالی بعدی مسکو را بررسی و تشریح میکند؛ بنابراین، هر گونه پاسخ از سوی ناتو به حمله روسیه به برداشت ائتلاف از دلیل آن بستگی خواهد داشت.
دیپلمات روس: آمریکا علاقه ای به حل بحران اوکراین ندارد
در حالی بسته جدید کمکهای نظامی آمریکا شامل تجهیزات برای سیستمهای دفاع هوایی، مهمات و خودروهای زرهی به اوکراین ارائه میشود که این کشور در حال شکل دادن به ضدحمله مورد انتظار خود علیه روسیه است.
براساس این گزارش، در هفته گذشته، با وجود آنکه نیروهای اوکراینی به دستاوردهای اولیه ارضی رسیدند برخی از تانکها و خودروهای زرهی ارائه شده توسط متحدان غربی خود را از دست دادند.
آناتولی آنتونوف سفیر مسکو در ایالات متحده در کانال تلگرام سفارت نوشت: ایالات متحده در چاه بحران اوکراین عمیق و عمیقتر فرو میرود.
وی افزود: از قرار معلوم استراتژیستهای جنگی ایالات متحده به نوعی درک نمیکنند که ارسال هر میزان سلاح و مداخله سربازان اجیر شده، نمیتواند جریان عملیات نظامی ویژه روسیه را تغییر دهد.
اوکراین جنگنده «اف-۱۸» میخواهد
در حالیکه در زمینه کارآمدی جنگندههای «اف-۱۶» اهدایی غرب به اوکراین در نبرد با روسیه ابهاماتی وجود دارد، یکی از مقامات اوکراین از تقاضای این کشور از استرالیا برای دریافت جنگنده «اف-۱۸» خبر داد.
روز سهشنبه «واسیل میروشنیچنکو» سفیر اوکراین در استرالیا به «خبرگزاری فرانسه» گفت که کییف از استرالیا در مورد وضعیت دهها جنگنده اف-۱۸ زمین گیر شده این کشور اطلاعاتی خواسته است. کییف بر این باور است که انتقال احتمالی این تسلیحات میتواند به طور قابل توجهی قدرت هوایی اوکراین را در نبرد با روسیه تقویت کند.
اوکراین در حالی در پی دریافت جنگنده اف-۱۸ از استرالیاست که تحلیلگران نظامی بر این باورند، هزینه بازآماد جنگندههای «اف-۱۶» اهدایی آمریکا به اوکراین بالاست و کارایی نظامی مناسبی برای این کشور جهت مقابله با روسیه ندارد.
سفیر اوکراین در استرالیا گفت که درخواست اولیه در مورد وضعیت تخمینی ۴۱ جنگنده اف-۱۸ استرالیا در پایگاه هوایی شمال سیدنی مطرح شده است.
میروشنیچنکو گفت: «درخواستی برای اطلاعات وجود داشته و اوکراین در حال بررسی قابلیتهای این جنگندههاست. این در حالی است که اوکراین اخیرا تاییدیه کاخ سفید را برای خرید هواپیماهای پیشرفته «نسل چهارم» ساخت ایالات متحده مانند اف-۱۶ دریافت کرد. چندین کشور غربی علاقه خود را به تامین اف-16 به اوکراین نشان دادهاند، اما این نخستین بار است که علاقه اوکراین به جنگندههای اف-۱۸ استرالیا آشکار میشود.
«میک رایان» ژنرال بازنشسته استرالیایی، گفت که اف-۱۸ میتواند به توازن قوا و جلوگیری از حملات به زیرساخت های حیاتی اوکراین کمک کند. اوکراین در حال حاضر دارای ۸۲ جنگنده تهاجمی است.
هنوز مشخص نیست، چه تعداد از این جنگندههای اف-۱۸ قابل استفاده هستند؛ اما یک منبع آگاه شمار آنها را بین ۱۲ تا ۱۶ فروند عنوان کرده است. این معامله نیاز به تایید این شرکت سازنده، اوکراین، استرالیا و آمریکا دارد؛ تاکنون دولت استرالیا ۳۴۰ میلیون دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است.