در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی بررسی شد؛

نظام مالیات گیری باید اصلاح شود/ کشف فرار مالیاتی مشاغل خاص با استقرار نظام مالیاتی هوشمند

مالیات گیری هوشمند و عادلانه‌ می‌تواند بستری برای توسعه کشورها باشد. شواهد در کشور ما نشان‌ می‌دهد تا کنون نتوانسته ایم به ایجاد یک نظام کارآمد مالیاتی بپردازیم، به طوری که همه افراد متناسب با درآمدشان مالیات بپردازند.
کد خبر: ۱۱۸۰۶۵۳
|
۰۵ تير ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۲ 26 June 2023
|
10401 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ بر اساس بررسی‌های سازمان امور مالیاتی، بخش اعظم شکاف مالیاتی کشور (مجموع فرار و اجتناب مالیاتی) در بخش مالیات مشاغل است. شکاف مالیاتی کشور در پایان سال ۱۳۹۸، حدود ۹۷ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده بود که بیش از نیمی از آن (حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان) مربوط به مالیات درآمد مشاغل بوده است.

رقم شکاف مالیاتی این بخش در سال ۹۹ به حدود ۵۴ هزار میلیارد تومان رسید؛ به عبارت دیگر، صرفا حدود ۲۰ درصد از مالیات بالقوه مشاغل، وصول می‌شود؛ یعنی مشاغل فقط یک پنجم مالیات واقعی خود را می‌پردازند.

مالیات گیری هوشمند و عادلانه می‌تواند بستری برای توسعه کشور‌ها باشد. شواهد در کشور ما نشان می‌دهد تا کنون نتوانسته ایم به ایجاد یک نظام کارآمد مالیاتی بپردازیم، به طوری که همه افراد متناسب با درآمدشان مالیات بپردازند.

در راستای حل مشکلات نظام مالیاتی کشور به اعمال راهکار‌هایی مانند استفاده از سامانه‌های هوشمند مالیاتی همچون سامانه مودیان روی آورده ایم. شواهد نشان می‌دهد، این اقدام توانسته است گامی در راستای داده محوری نظام مالیاتی کشور باشد و به افزایش تعداد مودیان منجر شده است.

در ادامه نظرات فریال مستوفی، عضو اتاق بازرگانی تهران را در خصوص لزوم اصلاح نظام مالیاتی کشور و مزیت‌های تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم می‌خوانید.

مستوفی در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی در خصوص لزوم برخورداری کشور از یک نظام مالیاتی کارآمد تصریح کرد: مالیات نقش بسیار مهمی در سیاست گذاری‌های اقتصادی، تامین مالی بودجه دولت و تامین عدالت اجتماعی دارد. لیکن نظام مالیاتی ایران به عنوان یکی از اصلی‌ترین ابزار‌های سیاست مالی که تاثیر زیادی بر اقتصاد دارد، دچار مشکلات و نارسایی‌هایی است.

وی در ادامه گفت: کشور‌های پیشرفته که عمده هزینه‌های خود را از محل مالیات تامین می‌کنند از تکنولوژی‌های به روز و سیستم‌های کارآمد و جامع مالیاتی بهره می‌برند. اجرای سیاست‌های مالیاتی به مقدماتی نیاز دارد که از جمله آنها می‌توان به شفافیت، عدالت مالیاتی، ساده سازی نظام مالیاتی برای استفاده مودیان و دسترسی به اطلاعات جامع مالیاتی اشاره کرد.

این عضو اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: طبق آمار سازمان امور مالیاتی، کارگران و کارمندان به دلیل در دسترس بودن، بیشترین سهم را در تأمین درآمد‌های مالیاتی کشور دارند. اشخاص حقوقی نیز بیشترین مالیات را پرداخت می‌کنند. در کشور‌های پیشرفته کمترین نرخ در مالیات‌های مستقیم، مالیات بر سود شرکت‌هاست، در حالی که در ایران بیشترین مالیات در بین مالیات‌های مستقیم را مالیات بر اشخاص حقوقی (شرکت‌ها) تشکیل می‌دهد و اخذ مالیات از اشخاص حقوقی مانعی برای گسترش تولید و توسعه آن‌ها شده است. با توجه به این واقعیات نیاز است به سمت اصلاح نظام مالیات گیری کشور به منظور هوشمند و عادلانه سازی آن گام برداریم.

وی خاطرنشان کرد: بدیهی است که استقرار نظام مالیاتی هوشمند در هر جامعه‌ای نیازمند برخورداری از زمینه‌ها و پیش نیاز‌های متعدد است. سازمان امور مالیاتی باید با بهره گیری از تجربیات سایر کشورها، به ویژه کشور‌های پیشرو به پیاده سازی و اجرای یک نظام مالیاتی کارآمد در کشور اقدام کند. این سازمان اقدامات مثبتی در این خصوص به عمل آورده، اما تا رسیدن به نقطه مطلوب راه زیادی مانده است.   

وی ادامه داد: معمولاً دولت‌ها در شرایط رکود و زمانی که اقتصاد کشور با رشد منفی همراه است، مالیات‌ها را کاهش می‌دهند و با تشویق فعالان اقتصادی، زمینه را برای خروج از رکود آماده می‌کنند و معافیت‌هایی را  برای تشویق کارآفرینان، کسب و کار‌ها و فعالان اقتصادی برای خلق ثروت بیشتر و کمک به توسعه اقتصادی در نظر می‌گیرند. در همین راستا، سازمان امور مالیاتی به منظور حمایت از اشتغال زایی و رونق کسب و کار‌های متوسط و ضعیف تسهیلاتی در نظر گرفته است.

مستوفی یادآوری کرد: مشاغلی که در سال ۱۴۰۱ سقف درآمد حاصل از فروش آن‌ها معادل ۶۷،۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال بوده، می‌توانند از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم استفاده کنند و از نگهداری اسناد و مدارک و تسلیم اظهارنامه عملکرد معاف هستند. ارائه مشوق‌های مالیاتی از این قبیل علاوه بر سوق دادن مودیان به سمت مالیات دهی می‌تواند از بروز رفتار‌های سلیقه‌ای ماموران مالیاتی نیز جلوگیری کند.

وی ادامه داد: افزایش درآمد‌های مالیاتی بیشترین فشار را به واحد‌های اقتصادی مستقل و شهروندان وارد می‌کند در حالی که اگر درآمد‌های مالیاتی ناشی از وصول مالیات از کلیه مشاغل پردرآمد، نهاد‌ها و شرکت‌های بزرگ وابسته به دولت حاصل شود، می‌تواند رشد اقتصادی را به همراه داشته باشد. به طور مثال در بحث اخذ مالیات بر املاک و واحد‌های مسکونی، عمده واحد‌های مسکونی متعلق به نهاد‌ها و واحد‌های اقتصادی وابسته به دولت است که وصول مالیات از آن‌ها صورت نمی‌گیرد.

وی در خصوص مزیت‌های هوشمندسازی نظام مالیات گیری کشور از طریق به کار گیری سامانه‌هایی همچون سامانه مودیان تصریح کرد: نظام مالیاتی هوشمند و کارآمد برای مقابله با فعالیت‌های زیرزمینی، درآمد‌های زیرمیزی، دلالی و واسطه گری‌های غیرمجاز سازماندهی خواهد شد و تدابیر لازم در جهت افزایش سرعت و دقت در شناسایی فرار مالیاتی مشاغل خاص و تشخیص درآمد‌های مالیاتی جدید گامی موثر برای استقرار عدالت مالیاتی خواهد بود. در یک نظام مالیاتی هوشمند، عدم شفافیت و فرار مالیاتی مشاغل خاص به حداقل خواهد رسید و اشراف سازمان امور مالیاتی به فعالیت واقعی مودیان تقویت می‌شود.

وی ادامه داد: در قالب تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم شاهد هستیم که نیاز به ارائه اظهارنامه و مالیات گیری علی الرأسی از بین می‌رود و مالیات ستانی داده محور جای نظام مالیاتی سنتی را می‌گیرد. قطعاً مالیات ستانی داده محور نسبت به روش‌های قدیمی مالیات ستانی دارای مزیت‌هایی است، اما باید تلاش کنیم مشکلات را به حداقل برسانیم تا کشور و مالیات دهندگان به مشکل نخورند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۵۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
بله باید پدر مردم را دربیاورید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
خواهشا کف مالیات حقوق رو 30 در نظر بگیرد که خط فقر است نه 10 تومان ....!!!
سیدمهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
در بین کشورهایی که درامد نفتی دارند ایران تنها کشوری هست که مالیات سنگین وضع کرده و با مالیات به سفره ها و معیشت مردم فشار میاره.
چرا ما همه چیزمون با همه دنیا متفاوته؟!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
ایران کارامدترین نظام مالیاتی جهان را دارد البته درمورد کارگران وکارمندان !!! عدالت هم کاملا منصفانه رعایت میشود مثلا یک طلاقروش که فقط ارزش چهارتا النگویش برابر با کل دارایی یک کارگر است به اندازه ان کارگر و همسان با او مالیات میپردازد این مصداق بارز برابری وعدالت است !!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
در بحث اخذ مالیات بر املاک و واحد‌های مسکونی، عمده واحد‌های مسکونی متعلق به نهاد‌ها و واحد‌های اقتصادی وابسته به دولت است که وصول مالیات از آن‌ها صورت نمی‌گیرد.
نعمت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
همه دارایی همه را باید به عنوان مایات اخذ کنیم و سپس به مساوات تقسیم کنیم بین خودمان تا عدالت برقرار شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
اشتباهی منفی دادم
آزادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
اگه مالیات بر اساس عدالت از همه افراد گرفته بشه خیلی هم خوبه اما طوری نباشه که کارمند و کارگر مالیات بیشتری پرداخت کنن و پولدار ها از زیر مالیات دادن فرار کنن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
تصور می کنید اگر دولت مالیات بیشتری لز بخش های خصوصی بگیرد عدالت است و به سود شما؟!!! هر نوع مالیاتی در نهایت در قیمت کالاها و خدمات محاسبه می شود و خود شما باید آن را پرداخت کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
فقط ایرانه ک در بین کشورهای نفتی مایلیت سنگین از مردم میگیره
ناشناس
| - |
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
فقط حکومتی ها و نهادهای حاکمیتی مالیات نمی دهند تقریبا از همه مالیات می گیرند مسئله مالیات گرفتن نیست مسئله اصلی این است که این مالیات کجا خرج می شود این مالیات ها هیچ چیزی به مردم بر نمی گردد و همه اش خرج خودشان می شود وقتی کسی که وزیر صمت شده ماهی ۶۰۰ میلیون حقوق می گرفته انتظار دارید این پول حرام از کجا برایش تامین بشه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
فقط کارمند مالیات میده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
وقتی که ۱۵۰ هکتار گاوداری و چندین ساختمان آنتیک تاریخی را به عروس ۳۳ ساله

یک مقام مسول به ماهی یک میلیون تومان اجاره میدهند

دیگر گرفتن مالیات به نامها و اشکال مختلف از مردم و کسبه ای که همه به فقر و فلاکت و بدبختی و عقب ماندگی رسیده اند ، یعنی چه !!!!!!!!؟؟؟؟؟؟
بچه محل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
اصل اقتصاد کشور دست دولت، شرکتهای دولتی و خصولتی و وابسته به سپاه مانند قرارگاه است که اگر هم مالیات بدهند از منابع کشور این مالیات را می پردازند و باز هم دست توی جیب و سفره مردم می کنند و پولش را ملت باید بپردازند.
وقتی نظام اقتصادی و مالیات ستانی واقعی و شفاف خواهد شد که اقتصاد براستی در دست بخش خصوصی باشد، در غیر اسنصورت مالیات ستانی هوشمند فقط به فقر بیشتر مردم و ضعیف تر کردن بنیه نحیف بخش خصوصی دامن خواهد زد و بس...
سهند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
پایۀ نظام مالیاتی کشور بر این اصل قرار دارد که مودی مالیاتی دروغگو است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. در نظام مالیاتی کشور اخلاق جایی ندارد چون اصل کسب درآمد به هر قیمتی است! ممیز مالیاتی در گزارش خود می نویسد این شغل همان شغل است مودی همان مودی است فعالیت هیچ تغییری نکرده است با اینحال به خاطر پر نکردن ردیف درآمد و صفر اعلام کردن آن در دسته کتمان کنندگان قرار می گیرد پس جریمه می شود مودی می گوید تو خودت میگویی تو همانی هستی که قبلا بودی و هیچ تغییری صورت نگرفته کافی نت خطا کرده منهم اشتباه کردم توجه نکردم چرا مرا متهم به کتمان میکنی؟! اینجاست که نظام مالیاتی برای اشتباه جایی نگذاشته است کسی را که اشتباه می کند مثل کسی داغ می کند که خطا کرده است. نظام مالیاتی چه هوشمند باشد و چه با بعضی ممیز های رشوه خوار و تبعیض گر اداره شود تا اخلاق برآن حاکم نشود منبع ظلم اجحاف و تبعیض است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
هر بنگاهی کار اقتصادی می کند باید مالیات بدهد.
پاسخ ها
سیدمهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
سپاه
آستان قدس
ستاد اجرایی فرمان امام
بنیاد مستضعفان
اوقاف
و ........
با بیشترین درامدها از مالیات معافند!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
چرا استان قدس نباید مالیات دهد؟ خدایی مسولین پاسخ دهند اگر امام رضا علیه السلام الان بودن می گفتند از دارایی های که به اسم من است مالیات نگیرید یا خودشان در دادن مالیات پیش قدم بودند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
وی در ادامه نگفت: که کشور‌های پیشرفته که عمده هزینه‌های خود را از محل مالیات تامین می‌کنند در مورد هزینه کرد آن نیز کاملا شفاف هستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
اون کشورها هیچ کدوم منابع نفتی و فروش نفت ندارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
بهتره قبل از این دولت به فکر ایجاد تولید ، صادرات و ارز آوری باشه .
مالیات گیری از کسبه دلال و دست فروش و پیتزا فروش دردی از مملکت دوا نمیکنه.
فقط به فقر مردم فرودست دامن میزنه
وقتی اقتصاد نمیدونه وضع مملکت همینه
اگر نفت نمیفروختیم از افغانستان فقیر تر بودیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
21میلیون حقوق در ماه با کلیه مزایا بن کارگری و سنوات و حق اولاد و حق مسکن و60 ساعت اضافه کار 14400000 تومان بیمه تامین اجتماغی و 390000تومان بیمه تکمیلی و اما مالیات 11310499 تومان به اجبار از جقوق کم میشه و دریافتی میشه 18000000 تومان بعد از 21 سال سابقه . لطفا بگید با کدوم فرمول حساب میکنید یک کارمند شرکت خصوصی باید با درامد سالیانه 216000000 ملیون تومان باید 14000000 تومان مالیات بده ولی اشخاصی هستن که ماهیانه 1 ملیارد تراکنش مالی دارن بابت خدمات کارمزدی فقط نه کالا باید 20 ملیون تومان در سال مالیات بدن اونم طبق محاسبات امور مالیاتی این چه نظام نادرستی هستش که دارید فقز رو فقیر تر و پولدارو غنی تر میکنی بعد دم از مسلمونی میزنید هر روزم یکی به عنوان کارشناس از سر سیری یه تز میده جمع کنید این بسات داروغه بازی رو مملکت رو با مالیات بچرخونید و ذخایر رو خرج اقا زاده ها کنید اب از اب تکون نمیخوره ما مردم کشکیم
ناشناس
|
Germany
|
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
بیخود شعار نده، ما گوشمون از باید بشود و نباید بشود پره. تا وقتی فساد سیستماتیکه هیچ سیستمی درست نمیشه. فقط بلدین از کارمند و کارگر بدبخت مالیات بگیرین. بقیه با رشوه دادن مالیاتشون رو کم میکنن
پاسخ ها
ناشناس
| - |
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
نه عزیزم از کارگر و کارمند فقط نیست . کمر کارگاههای تولیدی رو زیر فشار مالیات شکسته اند و هر ماه یکی پس از دیگری دارند ورشکست می شوند فقط به فکر حقوق های نجومی خودشان و خاندانشان هستند وگرنه اگر بدانید بیش از بودجه سالانه دارند مالیات از مردم می گیرند و به هیچ جایی هم گزارش نمی دهند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟