به گزارش تابناک اقتصادی؛ محمدرضا فرزین در آیین رونمایی از سامانه یکپارچه احکام قضایی (سیاق) که امروز با حضور رئیس قوه قضاییه در بانک مرکزی برگزار شد، گفت: خوشبختانه با اجرای این سامانه مهم ـ که با همکاری بانک مرکزی و قوه قضاییه عملیاتی شده ـ دستاوردهای بسیار خوبی داشته و هدف اصلی آن هم تسهیل امور برای عموم مردم است.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه به راه اندازی سامانههای مختلف در بانک مرکزی برای حل مشکلات مردم در آینده نزدیک اشاره کرد و ضمن تاکید بر اجرای دقیق قانون جدید چک با همراهی مجلس و قوه قضاییه گفت: امروز خوشبختانه با اجرای این قانون، شمار زندانیان چک برگشتی به طور چشمگیری کاهش یافته، به گونهای که این تعداد از روزانه ۱۰ نفر در سال ۹۶ به یک نفر در هر دو روز در سال ۱۴۰۱ و یک نفر در هر سه روز در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.
فرزین در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به وظایف بانک مرکزی اعم از انتشار پول، هدایت سیاست پولی، نظارت بر بانکها، تامین نظامهای پرداخت و نظایر آن گفت: از دهه ۹۰ با شروع تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه کشور، وظایف بانک مرکزی نیز افزوده و مواردی مانند جابجایی پول، آزادسازی منابع ارزی کشور و تامین مالی دولت در شرایطی که منابع در دسترس نبود به آن اضافه شد که این موارد در مجموع وظایف بانک مرکزی را حساستر، سنگینتر و پرخطرتر کرد.
رئیسکل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه هرگونه بی اعتمادی و تزلزل در نظام پولی و مالی کشور قطعا آسیبهای جبران ناپذیری خواهد داشت ادامه داد: پایه و محور تمام نظامهای پولی و مالی، اعتماد مردم و فعالان اقتصادی و لازمه آن توقف رویههای غلط و انجام اصلاحات لازم در نظام بانکی و پولی کشور است.
فرزین با تاکید بر تداوم اجرای برنامه تثبیت اقتصادی و عملیاتی شدن اجرای اصلاحات در نظام بانکی تصریح کرد: شرایط تحریم باعث برخی بیانضباطیها در نظام پولی و بانکی کشور شد. این شرایط قطعاً نیازمند اصلاح و یکی از موضوعاتی است که باید دنبال شود.
رئیس شورای پول و اعتبار افزود: ارتباط بین بانک مرکزی و قوه قضاییه میتواند به تقویت اعتماد کمک کند و در این مسیر در تمام حوزهها اعم از ارزی، ریالی، پولی و بانکی نیازمند کمک و همکاری قوه قضاییه هستیم تا بتوانیم اصلاحات را انجام بدهیم و بدون این کمک انجام اصلاحات امکانپذیر نیست.
فرزین با تشریح اقداماتی که طی شش ماه گذشته در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است گفت: یکی از مهمترین اقدامات انجام شده، اجرای برنامه تثبیت اقتصادی بوده که اساس آن، کنترل ارز و پول است و معتقدیم اگر این دو کار به درستی انجام شود، آرامش در بازارها ایجاد میشود و در این مسیر باید نقدینگی و ترازنامه بانکها کنترل تا آرامش لازم در شاخصهای کلان ایجاد گردد.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه مهار نرخ ارز و نقدینگی اساسیترین محورهای برنامه تثبیت به شمار میروند، تاکید کرد: هرچند معتقد به رشد تولید هستیم و برنامههای بانک مرکزی باید به رشد تولید کمک کند، رشد تولید با پول پاشی انجام نمیشود و تجربه تاریخی کشور هم این را نشان داده است.
فرزین تاکید کرد: معتقدیم هدایت هدفمند نقدینگی و تسهیلات به سمت تولید و مدیریت تامین منابع مالی قطعا میتواند به شرایط بهتر رشد اقتصادی کشور کمک کند.
عالیترین مقام بانک مرکزی گفت: خوشبختانه با اقدامات انجام شده توسط بانک مرکزی و بدنه اقتصادی دولت در ماههای گذشته، آرامش نسبی در بازارها برقرار شده و شاهد کاهش تورم هستیم. این شرایط در خردادماه بوضوح دیده شد و برآوردهای بانک مرکزی نیز نشان میدهد که این کاهش تورم همچنان ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: نرخ ارز نیز به ثبات رسیده و معتقدیم که این ثبات باید تداوم داشته باشد و ادامه این ثبات میتواند منجر به تغییرات اساسی در انتظارات و اعتماد فعالان اقتصادی کشور شود.
فرزین خاطرنشان کرد: در سال گذشته، ۶۵ میلیارد دلار ارز برای واردات تخصیص یافت که نسبت به سال پیش از آن ۱۰ میلیارد دلار افزایش داشت. همچنین در سال جاری نیز تاکنون طبق آخرین آمار، شاهد رشد ۱۲ درصدی تامین ارز نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم و امیدواریم دغدغه فعالان اقتصادی برای تامین منابع ارزی جهت تقویت زیرساختهای تولیدی کشور را برطرف کنیم.
وی با اشاره به شاخص شامخ که توسط اتاق بازرگانی تهیه میشود گفت: عدد این شاخص در اردیبهشت ماه سال جاری به ۶۷ رسیده که این میزان بالاترین رقم از ابتدای سال ۹۸ تاکنون بوده است لذا این شاخص نشان میدهد که وضعیت تولید در کشور بهتر شده و این روند باید تداوم داشته باشد.
فرزین خاطر نشان کرد: همچنین متوسط نرخ رشد سرمایهگذاری و انباشت سرمایه که در دهه ۹۰ معادل ۶.۹- درصد بود در سال گذشته به ۶.۷ درصد افزایش یافت و شاهد رشد سرمایه گذاری به ویژه در بخش ماشین آلات و ساختمان بودیم. علاوه بر این متوسط رشد اقتصادی که در دهه ۹۰ به ۰.۸ درصد رسیده بود در سال گذشته ۴ درصد محقق شد و امیدواریم همچنان بتوانیم نرخ رشد را در سطوح بالا حفظ کنیم.
رئیسکل بانک مرکزی یادآور شد: بنابراین، اگر بتوانیم در ماههای آتی جریان تثبیت را ادامه دهیم، قطعا اعتماد مردم و فعالان نیز افزایش پیدا میکند، چونو بخشی از مشکلات ما در عرصه اقتصادی، ناشی از انتظارات و امید فعالان است و علاوه بر این، بخش زیادی نیز به عملکرد مدیران وابسته است و اگر ما عملکرد مناسبی داشته باشیم، اعتماد مردم هم افزایش خواهد یافت.
فرزین با تاکید بر ضرورت استفاده از ابزارهای مبتنی بر فناوری برای تبدیل نظارت پسینی به پیشینی در بانک مرکزی، تقویت نظارت بانک مرکزی بر تمامی اشخاص تحت نظارت به صورت هوشمند را از جمله اهداف و برنامههای این بانک دانست.
رئیسکل بانک مرکزی همچنین به ضرورت تقویت حکمرانی ریال اشاره کرد و افزود: این بدان معناست که اطلاعات لازم از گردش ریال در کشور را داشته باشیم و چشم بسته اقدام به انتشار ریال نکنیم که این مهم نیازمند ایجاد زیرساختهای اطلاعاتی، قانونی و حقوقی لازم است و خوشبختانه اقدامات خوبی در این زمینه توسط بانک مرکزی انجام شده و در حال انجام است؛ لذا با مجموع اقدامات انجام شده، امیدواریم حکمرانی ریال و پول ملی مان را در اقتصاد کشور توسعه داده و حتی بتوانیم با استفاده از ریال آف شور و فرامرزی در مبادلات با کشورهای همسایه بهره بگیریم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به برگزاری اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی (ACU) با هدف دلار زدایی در تهران گفت: خوشبختانه دبیرخانه این اتحادیه در ایران قرار دارد و ریاست دورهای نیز به کشورمان واگذار شده و برنامههای خوبی برای استفاده از ظرفیتهای این اتحادیه با توجه به اهمیت این اتحادیه در سطح تشکلهای بین المللی در دست اقدام است.