بین الملل تابناک: چهارصد و نود و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
یکی از مقام های ارشد دفاعی اوکراین در پانصدمین روز جنگ به مسئولیت حمله سال گذشته میلادی که پل کریمه را به شدت تخریب کرد، اعتراف کرد.
به گزارش پایگاه خبری اینسایدر، "هانا مالیار" معاون وزیر دفاع اوکراین در پستی تلگرامی نوشت، پل "تنگه کرچ" که چهار سال پس از پیوستن کریمه به روسیه در ۲۰۱۴ افتتاح شد برای ایجاد اختلال در خطوط تامین روسیه هدف قرار گرفته شد.
وی خاطرنشان کرد، شنبه ۲۷۳ روز از نخستین حمله به این پل میگذرد که با هدف ایجاد شکاف و اختلال در ارسال تجهیزات و لجستیک به روسها انجام شد.
مسئولیت اوکراین در حمله اکتبر ۲۰۲۲ به این پل یک راز آشکار بوده است.
پاییز گذشته میلادی نیز روزنامه نیویورک تایمز تحقیقاتی را با عنوان "چطور اوکراین پل کلیدی روسیه را منفجر کرد" منتشر کرد که با جزئیات نشان میدهد اوکراینیها یک کامیون پر از مواد منفجره را به روی پل فرستاده و آن را در نیمه راه منفجر کردند که باعث کشته شدن چهار تن و تخریب جدی سازه شد که در نهایت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه آن را "اقدامی تروریستی" نامید.
اگرچه مقامهای اوکراینی پیشتر مدعی شده بودند که مسئولیتی در این اقدام ندارند اما به آن اشاره میکردند.
میخائیلو پودولیاک، یکی از مشاوران ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین اکتبر گذشته میلادی در توئیتی نوشت: هر چیز غیرقانونی باید منهدم شود، هر چیز به سرقت رفته باید به اوکراین برگردانده شود، هر چیزی که توسط روسها اشغال شده باید مطرود شود.
تخریب این پل علاوه بر تحقیر پوتین، بر تلاشهای مسکو برای انتقال تجهیزات به کریمه نیز اثر گذاشت. روزنامه مسکو تایمز گزارش کرد رفت و آمد وسایل نقلیه در فوریه ۲۰۲۳ به صورت کامل از سر گرفته شد اما حمل و نقل ریلی در مه انجام شد.
یک جمهوریخواه سرشناس آمریکایی ضمن انتقاد از تصمیم دولت بایدن در تامین مهمات خوشهای برای اوکراین به عنوان بخشی از کمکهای نظامی به این کشور، بار دیگر بر موضع قبلی خود نسبت به عدم حمایت از این کشور درگیر جنگ تاکید کرد.
به گزارش نشریه نیوزویک، پنتاگون روز جمعه اعلام کرد که بسته جدید نظامی برای اوکراین شامل مهمات خوشهای میشود و بعد از آن جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا طی مصاحبهای این خبر را تایید کرد.
با این حال، این تصمیم از سوی پنتاگون با هشدارهایی از سوی احزاب سیاسی آمریکا روبرو شد.
"مارجوری تیلور گرین"، یکی از قانونگذاران جمهوریخواه آمریکایی در چندین توئیت اعلام کرد که ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین بر مدت زمان جنگ در این کشور میافزاید.
وی افزود: جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا با این ادعا که منافع حیاتی امنیت ملی ایالات متحده برای ارسال صدها هزار بمب خوشهای به اوکراین در خطر است، از اختیارات خود بر مبنای قانون کمک خارجی برای دور زدن ممنوعیت کنگره در مورد این نوع از مهمات استفاده کرد. مهمات خوشهای در بیش از ۱۲۰ کشور از جمله بسیاری از اعضای ناتو ممنوع است. مردم آمریکا و منافع امنیت ملی کشور در اوکراین در معرض خطر نیستند.
این جمهوریخواه سرشناس همچنین ادامه داد: بیاعتنایی به کنگره و ارسال مهمات خطرناک خوشهای به اوکراین باعث دامن زدن به جنگ میشود و میتواند در نهایت مردم آمریکا و منافع امنیت ملی ما را با وارد کردن ناخواسته به این جنگ با روسیه مسلح به سلاح اتمی، به خطر بیندازد. نقش آمریکا باید پایان دادن به این جنگ باشد و مذاکره صلح، نه دامن زدن به جنگی دیگر در یک کشور خارجی دیگر به هزینه و ریسک مردم آمریکا.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در سخنانی در واکنش به اذعان معاون وزیر دفاع اوکراین به هدف قرار دادن پل کریمه در سال گذشته، به کییف نسبت به احتمال دست زدن آن به حملهای علیه نیروگاه هستهای زاپوریژیا هشدار داد.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در سخنانی در واکنش به اعتراف اوکراین به انفجار پل کریمه، دولت کییف را «یک رژیم تروریستی» خواند.
وی گفت که دولت اوکراین به شکل برنامهریزی شدهای درصدد آسیب رساندن به نیروگاه هستهای زاپوریژیا است.
زاخارووا افزود: نشست سران ناتو باید بر این موضوع متمرکز میشد؛ چراکه اگر نیروگاه زاپوریژیا آسیب ببیند، اکثریت قریب به اتفاق اعضای ناتو در منطقه تخریب مستقیم خواهند بود.
این اظهارات پس از آن بیان شد که "هانا مالیار" معاون وزیر دفاع اوکراین در پانصدمین روز جنگ با روسیه، به مسئولیت حمله سال گذشته میلادی که پل کریمه را به شدت تخریب کرد، اعتراف کرد.
معاون وزیر دفاع اوکراین در پستی تلگرامی در این باره نوشت، پل "تنگه کرچ" که چهار سال پس از پیوستن کریمه به روسیه در ۲۰۱۴ افتتاح شد برای ایجاد اختلال در خطوط تامین روسیه هدف قرار گرفته شد.
مسئولیت اوکراین در حمله اکتبر ۲۰۲۲ به این پل یک راز آشکار بوده است.
پاییز گذشته میلادی نیز روزنامه نیویورک تایمز تحقیقاتی را با عنوان "چطور اوکراین پل کلیدی روسیه را منفجر کرد" منتشر کرد که با جزئیات نشان میدهد اوکراینیها یک کامیون پر از مواد منفجره را به روی پل فرستاده و آن را در نیمه راه منفجر کردند که باعث کشته شدن چهار تن و تخریب جدی سازه شد که در نهایت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه آن را "اقدامی تروریستی" نامید.
گرچه مقامهای اوکراینی پیشتر مدعی شده بودند که مسئولیتی در این اقدام ندارند اما به آن اشاره میکردند.
میخائیلو پودولیاک، یکی از مشاوران ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین اکتبر گذشته میلادی در توئیتی نوشت: هر چیز غیرقانونی باید منهدم شود، هر چیز به سرقت رفته باید به اوکراین برگردانده شود، هر چیزی که توسط روسها اشغال شده باید مطرود شود.
تخریب این پل علاوه بر فشار بر پوتین، بر تلاشهای مسکو برای انتقال تجهیزات به کریمه نیز اثر گذاشت. روزنامه مسکو تایمز گزارش داد که رفت و آمد وسایل نقلیه در فوریه ۲۰۲۳ به صورت کامل از سر گرفته شد اما حمل و نقل ریلی در مه انجام شد.
فرماندار شبه جزیره کریمه از سرنگون کردن یک موشک بر فراز این جزیره توسط پدافند مستقر در منطقه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، «سرگئی آکسیونوف» فرماندار کریمه مستقر در روسیه گفت: «سامانه های پدافند هوایی روسیه یک موشک کروز را نزدیک شهر "کرچ" سرنگون کردند.
وی بدون اشاره به اینکه این موشک از کجا پرتاب شده است، افزود: «این حادثه خسارت یا تلفات جانی نداشت.»
«واسیلی گلوبف» فرماندار شهر «روستوف» نیز گفت :«پدافند هوایی یک موشک اوکراینی را بر فراز منطقه روستوف روسیه سرنگون کرد.»
کریمه، محل استقرار چندین پایگاه هوایی و مقر ناوگان دریای سیاه، از زمانی که روسیه عملیات نظامی خود را در اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرد، بارها هدف هواپیماهای بدون سرنشین ارتش اوکراین قرار گرفته است.
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به اعتراف دولت اوکراین به انفجار پل کریمه هشدار داد که دولت اوکراین اکنون به دنبال انفجار و انهدام نیروگاه هستهای زاپروژیا است.
زاخارووا در پاسخ به اعتراف هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین گفت: این رژیم تروریستی کییف است؛ آنها اکنون از طریق آسیبزدن نظامند به نیروگاه هستهای زاپروژیا، به دنبال نجات خودشان هستند.
وی همچنین افزود: نشست (آتی) ناتو باید توجه ویژهای به این مسئله مهم داشته باشد، زیرا بخش مهمی از اعضای ناتو در دامنه و نفوذ خرابی آن (نیروگاه زاپروژیا) قرار دارند.
کشته شدن حدود 500 نظامی اوکراین در حملات روسیه
وزارت دفاع روسیه در گزارش روزانه خود اعلام کرد تلاشها و ضدحملات ناموفق رژیم کییف در محورهای جنوب دونتسک، زاپروژیا، و کراسنیلیمان همچنان ادامه دارد و در ۲۴ ساعت گذشته در این محورها بیش از ۴۷۰ نظامی اوکراینی کشته و تجهیزات و تسلیحات آنها نابود شد.
در جزئیات این گزارش آمده است که «در محور دونتسک، حملات دشمن با موفقیت دفع شد و طی آن تا ۱۸۰ نظامی اوکراینی و مزدوران خارجی کشته و تجهیزات نظامی نابود شدند. نیروهای مسلح اوکراین طی شبانه روز گذشته اقدام به عملیات تهاجمی درمحور های دونتسک، دونتسک جوبی و کراسنولیمانسکی کردند. در محورهای دونتسک جنوبی و زاپروژیا چهار تانک دشمن و همچنین یک اسلحه خودکششی «ام -۱۰۹پ الادین» ساخت آمریکا منهدم شد.
بنا بر این گزارش «تمام ضدحملات ارتش اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته دفع شده و مجموع تلفات دشمن در محورهای دونتسک جنوبی و زاپروژیا از ۲۱۰ نظامی و مزدوران خارجی فراتر رفت. و همچنین انبار مهمات گردان لجستیکی دشمن در نزدیکی منطقه زادوروژنوئه در منطقه زاپروژیا منهدم شد.
مدودف: بایدن به دنبال جنگ آخرالزمانی است
دیمیتری مدودف معاون رئیس شورای امنیت روسیه گفت: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به دنبال کشاندن دنیا به ورطه یک نبرد آخرالزمانی است.
به گزارش راشا تودی، رئیس جمهور سابق روسیه با اشاره به موافقت رئیس جمهور آمریکا با ارسال مهمات خوشهای به اوکراین، خاطرنشان کرد: جو خوابآلود به دنبال یک نبرد آخرالزمانی است.
وی هشدار داد: موافقت بایدن با ارسال مهمات خوشهای به اوکراین جهان را به پرتگاه خطرناکی هدایت میکند.
مدودف تصریح کرد: شاید بایدن فرتوت که پایش بر لب گور است، در خیالپردازیهای جنونآمیز خود به سادگی تصمیم گرفته است که نیمی از بشریت را همراه خود راهی دیار باقی کند.
استقرار 1000 نیروی لهستانی در مرزهای بلاروس
ماریوش بلاشاک وزیر دفاع لهستان در بحبوحه افزایش نگرانی اعضای ناتو مبنی بر اینکه حضور جنگجویان گروه واگنر در بلاروس میتواند منجر به افزایش تنش در مرزهای این کشور شود، گفت: لهستان از روز شنبه انتقال بیش از یک هزار نیرو به مرزهای شرقی را آغاز کرد.
به گزارش رویترز، تصمیم ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه برای نقل مکان یوگنی پریگوژین رئیس گروه واگنر و جنگجویان وی به بلاروس، این نگرانی را در میان اعضای شرقی ناتو ایجاد کرده است که حضور آنها باعث بیثباتی بیشتر در منطقه شود.
وزیر دفاع لهستان در این باره در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: بیش از یک هزار سرباز و تقریبا ۲۰۰ واحد تجهیزات از تیپهای ۱۲ و ۱۷ مکانیزه در حال حرکت به سمت مرزهای شرقی کشور هستند.
وی خاطرنشان کرد: این نشان دهنده آمادگی ما برای پاسخ به هرگونه تلاش در راستای ایجاد بیثباتی در نزدیکی مرزهای کشورمان است.
یکشنبه گذشته نیز لهستان اعلام کرد که ۵۰۰ پلیس را برای تقویت امنیت در مرز خود با بلاروس به مناطق مرزی اعزام خواهد کرد.
ورشو در هفتههای اخیر شاهد افزایش تعداد مهاجرانی بوده است که تلاش میکنند از مرز بلاروس عبور کنند. به گفته گارد مرزی، بیش از ۲۰۰ نفر از جمله شهروندان مغرب، هند و اتیوپی در روز جمعه تلاش کردند به طور غیرقانونی از مرز بلاروس وارد خاک این کشور شوند.
لهستان، بلاروس را متهم کرده است که از سال ۲۰۲۱ با تسهیل ورود شهروندان کشورهای خاورمیانه و آفریقا از مرزهای هوایی به داخل این کشور و روانه کردن آنها به سوی مرز ورشو، به طور مصنوعی بحران مهاجران را در مرز لهستان ایجاد کرده است.
در همین حال یک فرمانده ارشد گروه واگنر روز شنبه گفته است که جنگجویان این گروه در حال آماده شدن برای حرکت به سمت بلاروس هستند.