«اینترنت آخرین حلقه امنیت کنکور است... در نظر داریم که امکان ارسال فایل و عکس در پیامرسانها وجود نداشته باشد. اینترنت همراه نقطهای در زمان برگزاری کنکور قطع میشود. بر این باور هستم که مردم این موضوع را میپذیرند، چون کنکور در سرنوشت فرزندشان تاثیر دارد.»
به گزارش «تابناک»، آنچه خواندید، اظهارات عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در دی ماه سال گذشته است؛ سخنانی در توجیه قطعی اینترنت پیش از برگزاری کنکور که حواشی زیادی به دنبال داشت و پورعباس را مجاب به ارائه این توضیحات در رسانه ملی کرد تا همراهی مردم را به دنبال داشته باشد و به نوعی، قطع اینترنت همراه در زمان برگزاری کنکور سراسری، به روالی ثابت و همیشگی تبدیل شود.
راهکاری که حالا شواهد حکایت از شکست آن دارد؛ این را میشود از گزارش فارس دریافت که تاکید دارد در کنکور سال گذشته، تقلب حدود هزار تن محرز شده است، اما احراز تقلب وقتی صورت گرفت که داوطلبان به عنوان دانشجو در دانشگاهها حضور دارند. از آنجا که قانون کنکور مصوب کمیسیون اصل نود مجلس، برای دواطلبان است و نه دانشجویان، پس نمیتوان جلوی ادامه تحصیل آنها را گرفت.
نکته تامل برانگیز در این گزارش، تاکید بر قبولی شماری از افراد متقلب در رشتههای حساس مانند پزشکی و حضور متقلبان در کلاسهای درسی این رشتهها در دانشگاه هاست؛ وضعیتی به غایت عجیب و دور از انتظار که ظاهرا برای برخی افراد سودجو و زمینه ساز شکل گیری این تقلب ها، خوراک تبلیغاتی بسیار مناسبی فراهم آورده تا جایی که در کانال هایشان در فضای مجازی، تصویر قبولی افرادی که از ایشان خدمت خریداری کرده اند را به عنوان نمونه کار درج میکنند!
اتفاقی بی سابقه که به رغم اجرای طرح قطع اینترنت همراه پیرامون حوزههای برگزاری کنکور سراسری رقم خورده است؛ حتی با وجودی که رئیس سازمان سنجش تاکید دارد «متخلفان با دستگاههای فوقجاسوسی در جلسه کنکور حاضر میشوند» و در ادامه یادآور میشود که از دستگاههای سیگنال یاب و نیروهای امنیتی برای مقابله با این شبکههای تقلب بهره گرفته میشود و حتی قاضی کشیک برای صدور حکم محرومیت ده ساله متقلبهایی که شناسایی میشوند، بهره گرفته میشود.
وضعیتی که بی شباهت به نوعی از نبرد نیست؛ نبردی که در یک سوی آن مقامات سازمان سنجش و دیگر متولیان برگزاری کنکور سراسری و حتی ارکان قانون گذاری و قضایی قرار دارند و در سوی دیگرش، شبکههای سودجویی که از تقلب در کنکور ارتزاق میکنند و ناگفته پیداست که مشتریان پر و پا قرص و دست به نقدی هم دارند، تا جایی که مرزهای توسعه یافته امنیت این آزمون را هم درنوردیده اند و حتی قطعی اینترنت هم نتوانسته سد راهشان شود.
داستانی که از گذشتههای دور بوده و آنچه امروز شاهدش هستیم، به نوعی نسخه امروزی این نبرد است، وگرنه کیست که از تاریخچه کنکور و تدابیر اندیشیده شده برای دور نگه داشتن آن از گزند سودجویان، از طرح سوالات فراوان و تدارک بانک سوالات گرفته تا قرنطینه افراد دخیل در تهیه و چاپ دفترچه سوالات و حتی طراحی و اجرای سامانه پاسخنامههایی که توسط دستگاه خوانده میشوند و بارکد ویژه و اختصاصی دارند و... بی خبر باشد.
پیشینهای طولانی و مفصل که در مقاطعی با چالشهای بسیار جدی هم همراه بوده و در نهایت همگان را به این نتیجه رسانده که بهترین راه برای اجرای عدالت، حذف کنکور است؛ طرحی که از سالها پیش در دستور کار مسئولان قرار گرفته و تدابیر فراوانی برای اجرای آن اندیشیده شده که تا حدی هم اجرا شده و شاهد ورود قریب به ۸۵ درصد متقاضیان تحصیلات دانشگاهی به دانشگاهها با روشهای جایگزین کنکور هستیم، اما نتوانسته پرونده کنکور را کامل ببندد.
اتفاقی که تا همین چندماه قبل، وعده مسئولان، تحقق آن در آینده نزدیک بود، اما به تاکید پورعباس، امکان تحقق کامل آن و حذف کنکور وجود ندارد؛ «امکان حذف کنکور وجود ندارد. کنکور باید برای تصاحب صندلی برخی از رشتهها یا کد رشتهمحلهای پرطرفدار برگزار شود.» اظهاراتی که معنایش، تداوم کنکور است، با این یادآوری که قرار است سهم معدل دانش آموزان در نتیجه نهایی به مرور افزایش بیابد و همچنین برگزاری کنکور الکترونیک به مدد مسئولان و البته متقاضیانی بیاید که آزمون عادلانه و بدون تقلب، حداقلیترین خواسته شان از مسئولان است.
البته مشکلات کنکور سراسری در کشورمان بیش از موارد نامبرده در خصوص تقلب است و به عنوان مثال میتوان به بحث سهمیهها و نابرابری آموزشی در کشور اشاره کرد و حتی درباره آزمونهای هماهنگی که در مدارس برگزار میشوند و معدل دانش آموزان (که در قبولی دانشگاهها سهم دارد و قرار است سهمش افزایش هم بیابد) را تعیین میکند هم سخن گفت که اگر ایمن نباشد، برگزاری امنترین کنکور هم منجر به اجرای عدالت نخواهد شد و احتمال نقش آفرینی سودجویان را افزایش میدهد.
وضعیت بغرنجی که ظاهرا تنها راه خلاصی از آن، پایان دادن به کنکور برای همیشه و در پیش گرفتن روشهای دیگر برای اجرای عدالت آموزشی و توزیع عادلانه صندلیهای دانشجویی است؛ هدفی که ظاهرا گم شده و تا پیدا نشود، نمیتوان امید داشت با تدابیری مانند قطع اینترنت و یا الکترونیکی کردن کنکور، از شر متقلبها و افرادی که در پشت پرده به ایشان یاری میرسانند در امان بود، به ویژه وقتی که میدانیم حتی کشف و محرز شدن تقلب هم گزندی متوجه افراد متقلب نمیکند!
اوضاعی که امیدواریم با تدابیر فوری مسئولان به سرعت تغییر کند و ضمن کوتاه کردن دست افراد متقلب از ادامه تحصیل و همچنین یافتن راهکاری برای احقاق حق از آنهایی که متضرر شده و مثلا از ورود به دانشگاه یا رشته دلخواه یا حتی شهر مورد تقاضا در اولویتهای بالاتر بازمانده اند، حذف کنکور بار دیگر به اولویت اول مسئولان بازگردد و راهکارهایی مانند قطع اینترنت که نارضایتی به دنبال دارد و به گواه شواهد، کارایی اش هم زیر سوال است، از دستور کار خارج شود؛ تدابیری برای قطع کنکور با همه آسیب هایش و سودهایی که نصیب سودجویان و کاسبان کنکور و البته افراد متقلب کرده و میکند.