به گزارش
تابناک، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، (دوشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۲) طی سفری که به کهگیلویه و بویراحمد داشت، بیان کرد: با استفاده از نصب پنلهای خورشیدی تامین برق عشایر در اسرع وقت پیگیری شود. حال باید دید چقدر میتوان روی تحقق این وعده حساب باز کرد؟
به گفته محمود کریمی، عضو هیأت مدیره انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر ایران، ۸۰ درصد تجهیزات پنلهای خورشیدی از خارج وارد میشود.
حال با تشدید تحریمها و موانع وارداتی که در این زمینه وجود دارد، به نظر میرسد، تامین تجهیزات پنلها با مشکلاتی روبهرو شود. از طرفی به دلیل وارداتی بودن این تجهیزات تغییر قیمت تمام شده پنلها امری اجتنابناپذیر است؛ بنابراین، باید دید آیا تولید این محصول برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی دارد یا خیر؟
تولیدکنندگان پنلهای خورشیدی تغییر شغل دادند؟
کریم کبیری، رئیس اسبق کمیتههای تجدیدپذیر سندیکای برق در گفت وگو با تابناک اظهار داشت: هم اکنون بسیاری از تولیدکنندگان پنلهای خورشیدی کار خود را تعطیل کردند یا با تغییر شغل در حوزههای دیگر فعالیت میکنند. حال اگر وعده رئیسی با جدیت دنبال و مانعزدایی در این زمینه شود، میتوان نسبت به احیای دوباره کار تولیدکنندگان پنلهای خورشیدی و تامین برق عشایر از این مسیر امیدوار بود.
وی درباره جزئیات استفاده از این پنلها برای عشایر گفت: میتوان با ساخت پنلهای سیار، زمینه استفاده برای عشایر را تسهیل کرد و دولت نیز با ایفای نقش حمایتی خود وامهای بلاعوض برای تهیه این پنلها در اختیار عشایر بگذارد. به این ترتیب، تامین برق این قشر با کمترین هزینه تامین خواهد شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر پنج شرکت تولید کننده وجود دارد که پنل خورشیدی تولید میکند. دو تولید کننده شاخص تولید پنل مستقر در شیراز و نیشابور است. همچنین یک شرکت دانشبنیان فعال، تازگی به این حوزه ورود پیدا کرده است که میتواند در زمینه تامین تجهیزات داخلی کمک کند؛ بنابراین، بستر برای رونق استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر فراهم است، فقط نیاز به جدیت و رسیدگی در استفاده از این بستر است.
کبیری درباره اینکه آیا تحقق وعده تامین برق عشایر از طریق پنلهای خورشیدی امکانپذیر است یا خیر، پاسخ داد: اگر این وعده با جدیت دنبال شود، به راحتی قابل اجراست.
طرح رئیسی چه زمانی به مرحله اجرا میشود؟
فضلالله آذرفر، مدیرکل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد به تابناک گفت: یکی از بهترین راهها برای کمک به بهبود زندگی جامعه عشایری، حذف سوختهای فسیلی و تامین انرژی از طریق پنلهای خورشیدی است.
استان کهگیلویه و بویراحمد حدود ۱۲ هزار خانواده عشایری دارد و تاکنون 2500 پنل خورشیدی در اختیار این خانوارها قرار گرفته است. حال با دستور ویژه رئیس جمهور قرار شده تا دو سال آینده، شمار پنلهای توزیع شده میان عشایر افزایش پیدا کند.
آذرفر در پاسخ به این که آیا عشایر هم از این موضوع استقبال میکنند یا خیر، پاسخ داد: استقبال عشایر از این موضوع چشمگیر بوده و همواره بر شمار متقاضیان استفاده از این پنلها افزوده میشود، چون این پنلهای خورشیدی با نور خورشید شارژ میشود و کم هزینه است.
او ادامه داد: برق لازم برای تامین انرژی پنج لامپ و یه شارژ موبایل از طریق این پنلها تامین میشود. همچنین عشایر برای تامین این پنلها، تنها یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان پرداخت میکنند و دولت ده میلیون باقی مانده را تامین مینماید=د.
بر اساس این گزارش، ماجرای استفاده از پنلهای خورشیدی برای تامین برق عشایر سالهاست که مطرح شده و موانع متعددی را از سر گذرانیده است. حال باید دید با توجه به وابستگی ۸۰ درصدی تامین تجهیزات پنلهای خورشیدی به واردات، آیا وعده ابراهیم رئیسی محقق میشود یا خیر؟!