تابناک _ خادم الرضا، خادم الحسین، انقلابی و... از جمله برخی القابی است که عدهای از مقامات خرد و کلان کشور برای معرفی (بیوگرافی) خود در شبکههای اجتماعی استفاده میکنند.
در عموم سازمانهای دارای چهارچوب که اصول اولیه مدیریت منابع انسانی را رعایت میکنند، شیوه نامه و آیین نامه حضور در شبکههای اجتماعی، موضوعی بدیهی است.
فرد باید بداند حرف، سخن و ادعایی که در رسانههای اجتماعی منتشر میکند، با مسئولیت رسمی و یا شخصیت حقوقی سازمانی که در آن اشتغال دارد، چه نسبتی دارد. گاهی افراد خود با دانش و تسلط این دو حوزه را از هم جدا کرده و حساسیتها را رعایت میکنند و گاهی نیز شیوه نامههای سازمانها در این زمینه راهگشا هستند. در بسیاری از اوقات هم تمایز بین این دو حوزه کار راحتی نیست و افراد در این میان ناگزیر به آزمایش و خطا هستند.
با وجود این، در درون حکومت ایران ـ که خود را حکومتی دینی معرفی میکند ـ کارگزاران هم میکوشند در حضور و ظهورهای عمومی خود را متعهد به ارزش ها، مفاهیم و یا مناسک مذهبی معرفی کنند؛ القابی ارزشی و گاهی مقدس که برخی واقعا به آن فضائل اخلاقی آراسته اند و برخی از این عناوین صرفا استفاده میکنند تا در مراحل تصاحب پست و مقام از دیگران جا نمانند.
مشکل دقیقا از اینجا آغاز میشود، آن عدهای که از این مفاهیم برای ارتقا و ترفیع استفاده میکنند، در برهههای مختلف، پرده رسوایی شان فرو میافتاد و مردم بناگاه میبینند با چه هیولایی مواجه بوده اند؛ هیولای درون این افراد چنان مردم یا افکار عمومی را شوکه میکند که آنان حتی ناخودآگاه و به تدریج نسبت به این مفاهیم ارزشی و مقدس بی حس میشوند؛ همین میشود که در زمان با مفاهیم مقدسی روبه رو هستیم که عدهای با سوءاستفاده آنان را از معنا تهی کرده اند.
تردیدی نیست که همواره سوءاستفاده افراد از مفاهیم اخلاقی و ارزشی در همه جوامع وجود دارد و باز هم منطقی نیست که از افراد انتظار داشت علایق خود را در معرفی خود در شبکههای اجتماعی نشان ندهند؛ اما حداقل میتوان انتظار داشت همه افرادی که مقام و منصب دارند از استفاده از مفاهیم ارزشی و مقدس در معرفی خود بازداشته شوند؛ آسیبی که این افراد به اعتقادات مردم و باور افکار عمومی میزنند، عملا جبران شدنی نیست.
چطور میشود رفتار مقام مسئولی که خود را خادم الحسین معرفی میکند و فردا ویدیویی ناهنجار از وی پخش میشود، توضیح داد؟ چطور میشود هزینه رفتار مسئولی که تصویر حاج قاسم را از در و دیوار اتاقش آویزان کرده و بعدا مشخص میشود، مفسد اقتصادی است، جبران کرد؟!
تردیدی نیست که نمیتوان سوءاستفاده از مفاهیم ارزشی را به صفر رساند و یا کاملا از بین برد؛ اما دست کم میتوان زمینههای سوءاستفاده را کاهش داد. افراد در حوزه خصوصی طبیعتا آزادند، ولی مسئولان که مسئولیت به آنان قدرتی برای مدیریت و کنترل امور جامعه را داده است، باید با آیین نامهها و شیوه نامههایی تحت نظارت درآیند؛ به دلیل مفاهیم مقدس و ارزشی و به خاطر آرامش روانی جامعهای که با این ارزشها زندگی میکنند.
اگر مسئول محترم خود را همان مدیر کل، رئیس، وکیل، وزیر، معاون و ... در شبکههای اجتماعی معرفی کند، انشاءالله ارادت او و اعتقادات دینی اش برای افکار عمومی مفروض خواهد بود!