به گزارش تابناک اقتصادی؛ ساعاتی قبل مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه در جمع خبرنگاران، سفر هیات سوری و جدیت و پیگیری وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه را قابل تقدیر دانست و گفت: امروز گزارش پیشرفت پروژهها توسط دستگاههای مختلف ارائه شد و نشان دهنده آن بود که تعداد زیادی از توافقات اجرایی شده است. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به گذشت کمتر از ۳ ماه از سفر تاریخی رئیس جمهور کشورمان به سوریه بیان کرد: پیگری توافقات مورد تاکید روسای جمهور دو کشور است تا این کار هرچه سریعتر به سرانجام برسد.
بذرپاش خاطر نشان کرد: در حوزه بیمهای پیشرفت خوبی حاصل شد، شرکت مشترک بیمهای ایران و سوریه تاسیس شده است که امروز میتوانند به شرکتهای ایرانی و مسافرین و زوار ایرانی خدمات ارائه دهند.
وزیر راه و شهرسازی درباره توافقات انجام شده در حوزه بانکی خاطر نشان کرد: برای فعالیت مشترک بانکی، بانک طرف ایرانی معرفی و مجوز بانک مرکزی صادر شد.
وی افزود: به این ترتیب بانک طرف ایرانی هرچه سریع تر ظرف هفتههای آتی فعالیت خود را در سوریه آغاز خواهد کرد.
به گفته بذرپاش، این کار در حالت عادی حداقل یک سال طول میکشد اما در مدت کمتر از ۳ ماه بانک ایرانی در سوریه برای تسهیل فعالیت تجار، آغاز به کار میکند.
رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و سوریه گفت: حذف تعرفه تجاری کالاهای دو کشور در توافقنامه دو رئیس جمهور به امضا رسید و امروز تقریبا همه کالاها تعرفه تجاری به صفر رسیده و به زودی به گمرک نیز ابلاغ میشود.
وی افزود: بنابراین تجار میتوانند همه کالاهای مورد نظر خود را با تعرفه صفر به سوریه صادر یا از آن کشور وارد کنند.
بذرپاش خاطر نشان کرد: اعزام زائرین به سوریه برای زیارت و گردشگری پس از سالها معطلی با چند پرواز آغاز شد و سالی ۵۰ هزار زائر ایرانی به سوریه اعزام میشود که البته این رقم باید افزایش یابد.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: اپراتور سوم و فعال سازی شرکتهای اپراتور سیار ایرانی در سوریه نیز مورد توافق با وزارت اتصالات و ارتباطات سوریه قرار گرفت و پروژه دیگری بعد از سالها در حال اجرایی شدن است که خبر بسیار خوبی برای حوزه ارتباطات کشور است.
بذرپاش در ادامه به اقدامات انجام شده در حوزه تسهیل ترانزیت و فعالسازی زیرساختهای ترانزیتی در حوزههای جاده ای، ریلی و خطوط کشتیرانی اشاره کرد و گفت: در این زمینهها توافقات خوبی به نتیجه رسید و انضباط در ارسال کشتیهای ایرانی به بنادر سوریه و بالعکس مورد توافق قرار گرفت.
وی افزود: مقرر شد این اتفاق با زیرساخت بندری مناسب در قالب یک بندر خاص یا یک اسکله مشخص برای پهلوگیری کشتیهای بزرگتر محقق شود یا پس کرانههایی در بنادر فعال سوری در اختیار ایران برای ترخیص بار و کالا انجام شود تا هزینه حمل به حداقل برسد.
رییس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه خاطر نشان کرد: مسیر ایران_ عراق_ سوریه یک مسیر کریدوری بسیار خوب برای سه کشور است که دسترسی از طریق سوریه به اروپا از این مسیر به صرفهتر و آسانتر است.
وی ادامه داد: زیرساختهای ریلی و جادهای هم موجود است که البته به ازسازیهای اساسی نیاز دارد و قرار شد این کریدور برای سهولت بهتر تردد کامیونها و قطارها تجهیز شود.
وزیر راه و شهرسازی گفت: سرمایهگذاری خودروسازیهای ایران در سوریه با وقفه دچار شده بود که تسهیلات خوبی از سوی سوریه برای این دو شرکت خودروسازی در نظر گرفته شد تا این دو شرکت با رعایت استانداردها و مقررات سوریه تولید خود را ازسر بگیرند.
بذرپاش گفت: همچنین مذاکرات برای تولید تراکتور و فعالیت کارخانه تولید لاستیک در سوریه نیز انجام شد و با نتیجه رسید.
وی افزود: توافقات نفتی خوبی هم میان دو کشور انجام شده و مذاکرات در این خصوص ادامه دارد که وزیر نفت کشورمان جزئیات آن را به اطلاع خواهد رساند.
بذرپاش در ادامه در خصوص همکاریهای دو کشور در حوزه گردشگری توضیح داد: از زیرساختهای اصلی توسعه گردشگری، حملونقل و اقامت در هتلهای مناسب گردشگران است که در فاز اول پروازها میان دو کشور آغاز شده است.
وی افزود: برای ارزانتر شدن سفرها نیز مقرر شد هزینه خدمات فرودگاهی دو کشور حذف شود و به صفر برسد که در کاهش هزینه تمام شده گردشگران تاثیر گذار است.
وزیر راه و شهرسازی در خصوص معرفی ظرفیتهای گردشگری ایران توضیح داد: مکانی به عنوان نمایشگاه دایمی ایران در سوریه در نظر گرفته شده تا خدمات گردشگری و زیرساختی ایران و کالاهای کشورمان معرفی شوند.
وی ادامه داد: همچنین در نمایشگاههای فصلی نیز به معرفی کالاها و خدمات در حوزه سلامت و تجهیزات پزشکی و خدمات درمانی، محصولات هایتک و نانو، خدمات فنی_ مهندسی، محصولات کشاورزی، منسوجات و لوازم خانگی، کالاهای صنعتی، تجهیزات پولی و بانکی و حوزه پتروشیمی را شامل میشود و نمایشگاههای فصلی برای معرفی آنها برگزار میشود.
رییس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه گفت: در حوزه فعالیتهای تجاری توافق شد که هرجایی که امکان داشت مبادله کالا با ارز ملی دو کشور انجام شود و استفاده از ارزهای مثل یورو و دلار به حداقل برسد.
گامهای بلندی میان ایران و سوریه در راستای افزایش سطح همکاریها برداشته شده است
محمد سامر الخلیل وزیر اقتصاد و تجارت سوریه نیز در این نشست خبری، انجام سفر روز گذشته هیئت سوری به ایران را تکلیفی از سوی رئیس جمهور دانست و گفت: این سفر با هدف پیگیری و اجرای مباحث و توافقات انجام شده در سفر رییس جمهور ایران به سوریه انجام شده است تا مباحث مرتبط و همکاریهای اقتصادی در همه زمینهها را به سرانجام برسانیم.
وی افزود: تاکید ما آن است که آنچه بدست میآید در راستای مصالح و منافع دو کشور باشد.
سامر الخلیل ادامه داد: جلسه مفصلی در حوزه همکاریهای اقتصادی دو طرف داشتیم و امروز هم مباحث مختلفی درباره همه حوزههای همکاری و ظرفیتهای دو کشور در این زمینه مطرح شد.
وی افزود: گامهای بسیار زیاد طی دو ماه گذشته در حوزههای بانکی، بیمهای، حملونقل، تجارت آزاد، گردشگری و زوار برداشته شده و از همه تلاشهای انجام شده میان دو دولت، مجموعهها و شرکتهای خصوصی ایرانی و به ویژه وزیر راه و شهرسازی ایران تشکر میکنم.