در روزهایی که شماری از مردم کره زمین به دلیل گرمازدگی جان میبازند، دولت مردان کشورمان اقدامی ستودنی در دستور کار قرار دادند که جا دارد به سرعت برخی ابهامات و اشکالاتش رفع شود.
به گزارش «تابناک»، سه شنبه گذشته، در روزهایی که گزارشهای زیادی از افزایش دما و گرمای آزاردهنده در بسیاری از شهرهای کشورمان مخابره میشد و نگرانی درباره سلامت شهروندان رو به افزایش بود، خبری منتشر شد که به سرعت مورد توجه عموم قرار گرفت؛ تعطیلی ادارات سراسر کشور برای روزهای چهارشنبه و پنج شنبه.
اقدامی شایسته که وقتی بهتر به ارزش آن پی میبریم که میدانیم در پی شدت گرفتن موج گرما در مناطق وسیعی از کره خاکی، شماری از شهروندان کشورهای مختلف دچار گرمازدگی شده و برخی از ایشان جان باخته اند. رویدادی کم سابقه که رد و اثر تغییرات اقلیمی در آن پررنگ است و پیش بینیها حکایت از شدت گرفتن آن در آینده دارد.
وضعیت اقلیمی زمین آنقدر رو به وخامت است که ارزیابیها حکایت از گرم شدن آبهای اقیانوس ها، تسریع روند آب شدن یخهای قطبی، افزایش غلظت دی اکسید کربن و در نتیجه شدت گرفتن افزایش دما در سطح و... دارد. وضعیتی که از نتایجش، افزایش شمار افراد گرمازده و ازدیاد جان باختن بر اثر این پدیده در جهان است.
دورنمای شرایطی که پیش روی کشورمان نیز هست و چه بسا از عوامل موثر در تصمیم اخیر دولت مردان باشد. تصمیمی که مقدمه اش پیشنهاد وزارت بهداشت برای تعطیلی در پی شدت گرفتن گرما و تهدید سلامت مردم بود و با تصویب در هیات دولت و ابلاغش، اجرایی شد و تحسین بسیاری را در پی داشت.
در ادامه ماجرا، اما مسائلی مطرح شد که ابهاماتی به دنبال داشت. از شایعاتی که درباره خروج برخی واحدهای تولید برق از مدار مطرح شد و به شدت مورد توجه رسانههای بیگانه قرار گرفت که دوست داشتند این اقدام را در راستای منویات خود تحلیل و تفسیر نمایند، تا اظهار نظر معاون وزیر بهداشت که از تلاش برای تبدیل این تصمیم به قانون سخن گفت و بعد مشخص شد که چنین تصمیمی در دستور کار قرار ندارد!
البته نه کمبود برق در کشور و طرح و تدبیرهای مختلفی که برای صرفه جویی به کار بسته شده تا قطعی برق به کمترین میزان ممکن برسد، موضوعی پنهانی است که مردم از آن بی خبر باشند و نه اهمیتی دارد که این کمبود در تصمیم به تعطیلی ادارات در روزهای گرم و آسیب رسان تاثیر داشته یا خیر؛ مهم این است که تصمیمی در راستای حفظ سلامت مردم اتخاذ و اجرا شده است.
نکته مهمی که میتوان به اظهارات معاون «بهداشت» وزیر بهداشت نیز تعمیمش داد و تاکید کرد که تبدیل شدن یا نشدن پیشنهاد اخیر وزیر بهداشت به لایحهای برای تعطیلی ادارات در گرمای بالای ۴۰ درجه، موجب نخواهد شد که تعطیلی دو روزه اخیر، ستودنی نباشد و زیر سوال برود؛ اقدامی که میبایست گام نخست اتفاقی بزرگتر باشد و به شکل گیری جریانی کلیتر گره بخورد.
همین که بدانیم موج گرما در جهان تداوم دارد و در آینده نزدیک و دور شاهد روزهای داغ تری خواهیم بود که اگر تدبیر نشود، میتواند جان شماری از همنوعانمان را برباید، اهمیت تبدیل پیشنهاد مقطعی وزارت بهداشت به دستورکاری مهم بیشتر مشخص میشود. دستورکاری که قطعا باید یکی از فازهای مهم آن، رهاسازی این اقدام مثبت از بلایی باشد که در فاز نخست به آن مبتلا بود و البته بلایی است که در بسیاری از عرصه محسوس است.
سراسری بودن تصمیم ها، حکم آفتی را دارد که در بسیاری از امور نقش آفرینی میکند و انتقاد و اعتراض بسیاری را به دنبال دارد. ایرادی که با توجه به متفاوت بودن شرایط اقلیمی در مناطق مختلف کشورمان، به نظر وارد میآید و میبایست مدنظر تصمیم گیران قرار گیرد. اینکه ممکن است در روزهای پیش رو استان یا حتی شهری نیازمند تصمیماتی مانند تعطیلی ادارات باشد و استانهای دیگر نیازی به این دست اقدامات نداشته باشند.
اتفاقی که رقم نخواهد خود الا زمانی که تعطیلی به دلیل گرما از روندی متفاوت از آنچه این بار طی شد، رقم بخورد؛ اقدامی که برای انجامش به پیشنهاد وزارت بهداشت و تصویب و تایید هیات دولت نیاز نباشد و بشود در مواقع مورد نیاز در هر استانی در دستور کار قرار گیرد و جایگاه وزارت بهداشت را به جایگاه ناظر ارتقا دهد، نه مجموعهای که حسب اطلاعات دریافتی از سازمان هواشناسی، پیشنهاد تعطیلی میدهد و پذیرش یا عدم پذیرش این پیشنهاد در هیات دولت برایش علی السویه است.