بین الملل تابناک: پانصد و بیست و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
با توجه به ویدئو وزارت دفاع اوکراین که در آن «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در حال عکس گرفتن با یک موشک با علامت SCALP-EG دیده میشود، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در نهایت با گذشت یک ماه به وعده خود برای ارسال مدل فرانسوی از موشک دوربرد «سایه طوفان» به اوکراین عمل کرد.
ماکرون در ابتدا در ماه می، تصمیم خود برای ارسال «موشکهای دوربرد» به اوکراین را اعلام و در نشست ماه ژوئیه ناتو در «ویلنیوس» پایتخت لیتوانی، بار دیگر بر تعهد خود برای ارسال این سلاحهای دوربرد به اوکراین تأکید کرد اما زمان دقیقی برای ارسال این موشکها به کییف اعلام نکرده بود.
طبق گزارش راشاتودی، در یک کلیپ ویدئویی بدون تاریخ که مقامهای اوکراینی روز یکشنبه هفته جاری در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند، زلنسکی در حال امضای یک موشک که به یک جنگنده سوخو-۲۴ متصل شده بود، مشاهده میشد.
پرتابه فوق با نشان SCALP-EG با رنگهای پرچم فرانسه و ترکیبی از نشان اوکراین که در داخل آن برج ایفل مشخص بود، به چشم می خورد. با اینحال مشخص نیست که فرانسه چه تعداد و چه زمانی این موشکها را به اوکراین ارسال کرده است.
وزارت دفاع اوکراین، موشکهای فوق را با نام بریتانیایی آن یعنی سایه طوفان خوانده است زیرا اشاره به این دارد که این پرتابه که زلنسکی آن را به امضا درآورده است در حمله اخیر به دو پلی که شبهجزیره کریمه را به منطقه خرسون روسیه متصل میکند، مورد استفاده قرار گرفته است.
سایه طوفان/ SCALP-EGبریتانیایی-انگلیسی، یک موشک هواپایه دوربرد کروز با بردی حدود ۲۵۰ کیلومتر است که در دهه ۱۹۹۰ تولید شد و در شماری از عملیاتهای نظامی غرب از جمله مداخله ناتو در لیبی و حمله مشترک آمریکا،انگلیس و فرانسه در سوریه در سال ۲۰۱۸، مورد استفاده قرار گرفت.
کییف از زمان دریافت تعداد نامشخصی از موشکهای سایه طوفان از انگلیس، به طور مداوم از این موشکها برای هدف قرار دادن تأسیسات غیرنظامی استفاده کرده است.
طبق گفته مقامهای روسیه، این موشکها در ماه می به دو کارخانه غیرنظامی در شهر لوهانسک شلیک شد که در پی آن چندین نفر از جمله ۶ کودک زخمی شدند.
بر اساس این گزارش، روز شنبه هفته جاری، اوکراین ۱۲ موشک سایه طوفان/SCALP-EG را به پلهایی که کریمه را به خرسون متصل میکرد، شلیک کرد. دستکم سه موشک از پدافند هوایی روسیه عبور کرد و به دو پل در امتداد تنگه «چونگار» و «تونکیف» آسیب زد.
ماسیج واسیک معاون وزیر کشور لهستان روز دوشنبه گفت که گارد مرزی این کشور از وزارت دفاع خواسته است هزار نیروی نظامی دیگر را به مرز با بلاروس اعزام کنند تا برای جلوگیری از مهاجران غیرقانونی استفاده شوند.
در همین پیوند توماش پراگا رئیس گارد مرزی لهستان اظهار داشت: امسال ۱۹هزار نفر از مهاجران غیرقانونی سعی کردند از مرز لهستان و بلاروس عبور کنند که این رقم در سال گذشته ۱۶هزار نفر ثبت شده بود.
وی اضافه کرد که از وزارت دفاع خواسته است نیروهای نظامی خود را در مرزهای بلاروس افزایش دهد.
لهستان از سالهای گذشته برای حفاظت از خاک خود، حصارهای الکتریکی در مرزهای مشترک با بلاروس نصب کرده است.
در هفتههای اخیر، نظامیان گروه واگنر در نزدیکی مرز دیده شدهاند که به گفته ماتئوش موراویسکی نخستوزیر لهستان هدف این افراد بیثبات کردن اوضاع در جناح شرقی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است.
نقل مکان یوگنی پریگوژین رئیس گروه واگنر و گروهش به کشور بلاروس، این نگرانی را در میان اعضای شرقی ناتو ایجاد کرده است که حضور آنها باعث بیثباتی بیشتر در منطقه شود.
وزیر دفاع لهستان در این باره در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: بیش از یک هزار سرباز و تقریبا ۲۰۰ واحد تجهیزات از تیپهای ۱۲ و ۱۷ مکانیزه در حال حرکت به سمت مرزهای شرقی کشور هستند.
وی خاطرنشان کرد: این نشان دهنده آمادگی ما برای پاسخ به هرگونه تلاش در راستای ایجاد بیثباتی در نزدیکی مرزهای کشورمان است.
یکشنبه گذشته نیز لهستان اعلام کرد که ۵۰۰ پلیس را برای تقویت امنیت در مرز خود با بلاروس به مناطق مرزی اعزام خواهد کرد.
اعلام شروط جدید مسکو برای صلح با اوکراین
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه امروز (دوشنبه)، تصریح کرد که حل و فصل جنگ اوکراین تنها در صورتی امکانپذیر است که کییف دست از خصومت و حملات تروریستی بردارد و کشورهای غربی نیز پمپاژ تسلیحات به اوکراین را متوقف کنند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی ریانووستی، زاخارووا در خصوص وضعیت اوکراین توضیح داد: «ما متقاعد شدهایم که یک راهحل کاملاً جامع و پایدار و منصفانه، تنها در صورتی امکانپذیر است که رژیم کییف، دشمنی و حملات تروریستی را متوقف کند و حامیان غربی این کشور نیز ارسال تسلیحات به اوکراین را متوقف کنند.
سخنگوی وزارت خارجه اوکراین همچنین اداه داد که «مبانی اولیه حاکمیت اوکراین یعنی بیطرفی و وضعیت عدم تعهد و غیراتمی بودن آن باید مورد تأیید قرار گیرد».
زاخارووا در خصوص پیششرط صلح با اوکراین توضیح داد: «حقیقت مربوط به قلمروهای جدید که در نتیجه اراده ساکنان مناطق جدید روسیه برای تعیین سرنوشت خود شکل گرفته و مطابق با منشور سازمان ملل است، باید به رسمیت شناخته شود».
سلاحزدایی و نازیزدایی اوکراین، حق شهروندان روس زبان و اقلیتهای ملی باید مطابق با قوانین داخلی و بینالمللی تضمین شود».
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به این موارد گفت: «ما متقاعد شدهایم که صلح و امنیت بینالملل که روسیه برای آن در حال نبرد است، مشروط به این عناصر و شروط است».
وی سپس به نشست اوکراین در جده که بدون حضور روسیه برگزار شد، اشاره کرد و گفت: «هرگونه نشست در مورد اوکراین که بدون مشارکت روسیه و بدون در نظرگرفتن منافع آن برگزار شود، هیچ ارزشی ندارد».
وی سپس با انتقاد از مفاد فرمول صلح زلنسکی که اولتیماتومهایی را برای روسیه مشخص کرده گفت: «کییف و غرب با پیشبرد فرمول زلنسکی سعی میکنند پیشنهاد صلح دیگر کشورها را کم اهمیت جلوه دهند و اینکه هیچیک از بندهای فرمول زلنسکی در جهت یافتن راه حل دیپلماتیک برای این بحران نیست. حل مسئله اوکراین بر اساس اولتیماتومهای بیمعنا برای روسیه غیرممکن است».
زاخارووا سپس با اشاره به این موارد گفت: «مسکو همواره پذیرای راه حل دیپلماتیک برای بحران اوکراین بوده و هست و آماده پاسخ به پیشنهادات جدی است».
تظاهرات حامیان صلح در نیویورک علیه جنگ اوکراین
دهها تن از معترضان و فعالان ضد جنگ با برگزاری تظاهراتی مقابل مقر سازمان ملل در نیویورک خواستار توقف ارسال تسلیحات به اوکراین و آغاز گفتوگوهای صلح میان کییف و روسیه شدند.
به گزارش اسپوتنیک، این تظاهرات روز یکشنبه به وقت محلی توسط گروه «انسانیت برای صلح» که ائتلافی بینالمللی از فعالان ضدجنگ است، سازماندهی شده بود و در سالگرد حمله اتمی آمریکا به هیروشیمای ژاپن در سال ۱۹۴۵ برگزار شد.
معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آنها نوشته شده بود: نه به جنگ بیشتر و به ناتو پایان دهید.
«دایان سار» نامزد مستقل سنای آمریکا از ایالات نیویورک که در این تظاهرات شرکت داشت، گفت که دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا باید بپذیرد که هیچ جایگاه اخلاقی در مورد بحران اوکراین ندارد و به سایر رهبران اجازه دهد که روند صلح را آغاز کنند.
وی با بیان اینکه روند صلح باید بدون هیچ پیششرطی آغاز شود، گفت: سیاست آمریکا در قبال اوکراین جنایتکارانه و غیرعقلانی است؛ خصوصا اقدام اخیر بایدن برای ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین که میتواند طی نسلهای مختلف کودکان زیادی را بکشد.
سار افزود: این اقدام جنایت علیه بشریت است و نشان میدهد که ما هیچ جایگاه اخلاقی در این بحران ندا
«مایک تر مات» نامزد ریاست جمهوری آمریکا از حزب لیبرترین نیز در سخنانی گفت که ایالات متحده با انجام جنگ نیابتی علیه روسیه به هیچ یک از منافع بلندمدت خود نمیرسد.
وی افزود: به نظر من، صدها میلیارد دلار و هزاران سربازی که در این جنگ نیابتی به کار گرفته میشوند، هیچ یک از منافع ما را تامین نمیکنند.
مات تاکید کرد: ما در بلندمدت باید از حضور در چنین مناقشههایی پرهیز کنیم و در کوتاه مدت نیز طرفین را تحت فشار قرار دهیم تا هر چه زودتر به یک راه حل دست پیدا کنند.
پایان نشست عربستان درباره جنگ اوکراین
نشست جده که در مورد یافتن راهحلی برای صلح در اوکراین تشکیل شده بود، با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
به گزارش شبکه خبری "الجزیره" قطر، در این بیانیه شرکت کنندگان در زمینه یافتن راه حل و زمینه مشترک برای پایان جنگ و دستیابی به صلح توافق کردند.
در این نشست همچنین طرح جدید از سوی تعدادی از کشورها و میزبان ارائه شده است که حفظ یکپارچگی اوکراین، آتش بس در همه جبهه ها، آغاز مذاکرات صلح تحت نظارت سازمان ملل و همچنین تبادل اسرا از جمله آن بوده است.
کشورهای شرکت کننده در این نشست همچنین براهمیت بهره گیری از نظرات و پیشنهادات مثبت مطرح شده در نشست جده تاکید کردند
در این نشست ۲ روزه به میزبانی عربستان سعودی مقام هایی از ۴۰ کشور جهان شرکت داشتند اما هیچ نمایندهای از روسیه به این نشست دعوت نشد.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین روز چهارشنبه هفته گذشته اظهار امیدواری کرد که این نشست بتواند به نتایج مطلوبی در رسیدن به صلح در پائیز امسال منجر شود.
دور نخست نشست بررسی بحران اوکراین دیروز با حضور نماینده اوکراین و مشاوران امنیت ملی و نمایندگان تعدادی از کشورهای جهان، اما بدون حضور نماینده روسیه در جده عربستان برگزار شد تا شاید بتواند راه حلی را برای این بحران خودساخته پیدا کند.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه روز یکشنبه نشست صلح عربستان برای پایان دادن به جنگ اوکراین را نوعی تلاش بیهوده غرب برای بسیج جامعه جهانی علیه روسیه و بیشتر کردن تعداد حامیان کییف ارزیابی کرد.
وی گفت: آمریکا با این نشست نشان داد که درصدد جلب حمایت کشورهای جهان جنوب در حمایت از اوکراین است.