به گزارش تابناک، اسفندماه سال گذشته اخباری مبنی بر خروج ساینوپک (تولیدکننده محصولات پتروشیمی و بزرگترین پالایشگر نفت در آسیا) از پروژه نفتی یادآوران منتشر شد، اما وزارت نفت با انتشار تکذیبهای در این زمینه از ادامه همکاری خود با این غول نفتی چینی خبر داد. حال با گذشت شش ماه، این موضوع ( خروج شرکت ساینوپک چینی از پروژه های نفتی ایران) دوباره مطرح شد، با این تفاوت که تا این لحظه هیچ یک از متولیان وزارت نفت واکنشی در این زمنیه نشان ندادند.
بنابراین تابناک ماجرا را از حسین ملائک، سفیر اسبق ایران در چین، پیگیری کرد. وی در این باره بیان کرد: مشکلات بانکی و موانعی که بر سر راه انتقال پول از ایران وجود دارد باعث میشود تمایل شرکتهایی که در سطح بینالمللی فعالیت میکنند نسبت به سرمایهگذاری در ایران کاهش پیدا کند.
او توضیح داد: ساینوپک نیز مستثنی نیست. این مجموعه به عنوان دومین شرکت مهم نفتی چین، سرمایهگذاری خود را در ایران متوقف کرد و پروژههای سرمایهگذاری در پارس جنوبی و میدان نفتی یادآوران را رها کرد.
ملائک در پاسخ به این سوال که چه عاملی باعث خروج ساینوپک از ایران شد توضیح داد: فشار تحریمهای بانکی به بالاترین حد خود رسیده است. تا جایی که حتی امکان جابجایی پول بین ایران و عراق هم وجود ندارد و برای رفع این مشکل عمان را وارد ماجرا کردند، تا شاید پول ایران وصول شود! با این اوصاف چطور میتوان انتظار داشت شرکتی نظیر ساینوپک ریسک سرمایهگذاری در ایران را بپذیرد!
او در ادامه با اشاره به سابقه فعالیت ساینوپک در ایران گفت: از سال 2017 که فشار تحریمها بر ایران افزایش پیدا کرد معضلات همکاری با شرکتهای خارجی بیشتر شد. حتی در این سالها برخی از شرکتها را با رایزنی سیاسی در ایران نگه داشتند تا راهی برای فعالیت آنها بدون استفاده از سیستم بانکی پیدا شود. اما فشارهای آمریکا مانع از نتیجهبخشی این سیاست شد .
ملائک درباره تصمیم چینیها مبنی بر خروج از ایران گفت: چینیها ترجیح میدهند روابط خود با آمریکا حفظ کنند و در معرض لیست تحریمهای آمریکا قرار نگیرند. بنابراین ایران نمیتواند بستر مناسبی برای آنها به حساب آید.
وی در رابطه با تاثیر خروج این شرکت بر بازار ارز گفت: خروج شرکت ساینوپک از ایران، بر بازار ارز نمیتواند تاثیر گذار باشد اما منجر به کاهش درآمد ایران میشود.
بر اساس این گزارش شرکت ساینوپک بزرگترین شرکت پالایش نفت و تولید محصولات پتروشیمی در آسیا است. این شرکت از سال ۲۰۰۸ سرمایهگذاری در پروژههای نفتی ایران را آغاز کرد و قرارداد توسعه فاز نخست میدان نفتی یادآوران را به مدت ۱۵ سال و به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار بر عهده گرفت.
به این ترتیب این غول نفتی چین در سال 2016 میدان یادآوران را با تولید 115هزار بشکه تحویل دولت یازدهم داد تا آن را افتتاح کند. چند ماه بعد از افتتاح میدان نفتی، قرار شد چینیها پیشنهاد خود را برای توسعه فاز دوم یادآوران مطرح کنند اما با تشدید تحریمها علیه ایران گفته میشود ساینوپک قطع همکاری خود را اعلام کرد.
تا این لحظه شرکت ملی نفت پاسخی در این باره نداده است و هنوز مشخص نیست که آیا ساینوپک از ایران رفته است یا خیر؟
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.