به گزارش تابناک به نقل از همشهری آنلاین، در حالی که تابستان به دلیل برخورداری از نور خورشید به عنوان زمانی پرنشاط مطرح است و اینطور عنوان میشود که عامل افزایش خلق و خوی خوب و شاد در افراد است، اما اثرات اختلال عاطفی فصلی (SAD) در آفتابیترین ماههای سال هم میتواند در افراد رخ دهد.
دبورا سرانی، روانشناس و نویسنده کتاب زندگی با افسردگی در توضیح بیشتر به Healthline گفت: SAD یک اختلال خلقی است که در آن افسردگی در همان بازه زمانی اتفاق میافتد، اما بیشتر در زمانهایی از سال مشاهده میشود که نور خورشید کم میشود.
این استاد دانشگاه آدلفی در نیویورک البته به بروز این افسردگی در تابستان هم اشاره کرد و افزود: با وجودی که اغلب مردم SAD را در ماههای زمستان تجربه میکنند اما در برخی موارد اختلال تابستانی معکوس هم رخ میدهد. مدتهاست که الگوهای فصلی مسئول مسائل مربوط به سلامت روان مطرح شده و در این باره تحقیقات بیشتری برای درک نقش مغز در تغییرات آب و هوای فصلی در حال انجام است.
سرانی تاکید کرد: نور خورشید برای تولید هورمون ملاتونین لازم است و داشتن ملاتونین بسیار کم (SAD تابستان) یا ملاتونین بیش از حد (SAD زمستان) میتواند باعث تغییرات خلقی، مشکلات خواب، غمگینی و سایر علائم SAD شود.
به گفته این روانشناس، تغییر آب و هوا به عنوان عامل خطر مهم برای شروع انواع آسیبها به سلامتروان از جمله افسردگی، اختلال دوقطبی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و... مطرح است.
استیو میچیو، مدیرعامل سازمان سلامت روان در آمریکا هم درباره مطالعات جدید از اختلال خلقی تابستان عنوان کرد: تحقیقات نشان میدهد نور خورشید، گرما و رطوبت بیش از حد میتواند منجر به تقویت افسردگی در افراد شود.
نتایج منتشر شده یک مقاله در نشریه JAMA Psychiatry نشان میدهد که مراجعات به بخش اورژانس در روزهای گرم در مقایسه با روزهای خنکتر در تابستان ۸ درصد بیشتر و از جمله آنها تشدید اختلالات روانی از جمله استرس، اضطراب، اسکیزوفرنی، اختلال مصرف مواد، اختلالات خلقی، آسیب به خود و... بوده است.
البته این تحقیق تاکید کرده که گرما ممکن است تنها یک عامل کمککننده باشد و فاکتورهای انسانی زیادی وجود دارد که باید مورد تحقیق قرار بگیرند تا اثبات شود که گرمای شدید عامل اصلی در ایجاد SAD است.
علائم عمومی افسردگی عبارتند از زودرنجی، غمگینی، تغییرات خلق و خو، مشکلات تمرکز، خواب زیاد یا خیلی کم، احساس درد و دردهای فیزیکی، تغییر اشتها، اضطراب و بیقراری. اما در افسردگی زمستانی، افراد افزایش اشتها، میل به کربوهیدرات، افزایش وزن و پرخوابی را تجربه کردند و به تاکید منبع معتبر مؤسسه ملی سلامت روان (NIMH) ممکن است منزویتر شوند. در افسردگی تابستانی، احتمال کاهش اشتها و بیخوابی در افراد بیشتر میشود و به تاکید NIMH آنها ممکن است بیقراری، اضطراب و رفتارهای خشونت آمیز هم داشته باشند.