رئیس کل بانک مرکزی:

بانکداری اسلامی مبنای نظام بانکی کشور است، اما هنوز از جانب جامعه مذهبی راضی کننده نیست

فرزین گفت: متاسفانه نهادسازی لازم بر اساس بانکداری اسلامی شکل نگرفته است؛ برای نمونه، پرداخت قرض الحسنه که به اعتقاد من برکت نظام بانکی است، باید متناسب با تامین اعتبار باشد.
کد خبر: ۱۱۹۰۱۷۶
|
۰۷ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۶ 29 August 2023
|
8377 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ رئیس کل بانک مرکزی در همایش بانکداری اسلامی گفت: بانکداری اسلامی در سطح دنیا رشد و توسعه خیره کننده‌ای داشته است و کشور‌های بسیاری از ابزار بانکداری اسلامی استفاده می‌کنند و در مجموع بانکداری اسلامی، سهم خوبی از بازار بانکداری را از آن خود کرده است.

وی با اشاره به اتفاقات خوبی که در تدوین قوانین بانکداری مرکزی و بانکداری با همفکری مجمع تشخیص مصلحت نظام رخ داده ابراز امیدواری کرد، با تصویب این قوانین برخی از موانع و مشکلات موجود حل و فصل شود.

فرزین در ادامه به مهمترین مشکلات نظام بانکی در حوزه بانکداری اسلامی پرداخت و گفت: نظارت بر مصرف تسهیلات و اینکه تسهیلات در جای خود استفاده شود در نظام بانکی ما مشکل دارد؛ لذا در این خصوص برنامه ویژه‌ای در بانک مرکزی برای تقویت نظارت بر بانک‌ها داریم.

وی ادامه داد: بانک‌های ما تخصصی محور نیستند و با اساسنامه یکسان اداره می‌شوند و لذا قواعد نظارتی بر آن‌ها نیز تخصصی نیست؛ بنابراین، یکی از برنامه‌های جدی ما در بانک مرکزی، تخصصی کردن بانک‌هاست و اینکه هر بانکی با توجه به تخصص خود از عقود مرتبط استفاده کند و بر همان اساس مورد نظارت قرار گیرد.

بانکداری اسلامی مبنای نظام بانکی کشور است و بایستی نهادسازی ما هم در این چارچوب شکل بگیرد البته طی سال‌های اخیر رشد خوبی در این زمینه داشته‌ایم، اما این مقدار هنوز از جانب بانکداران و جامعه مذهبی راضی کننده نیست و باید توسعه پیدا کند.



فرزین با بیان اینکه بر اساس قاعده اسلامی، شبکه بانکی می‌تواند در برخورد با کسانی که در بازپرداخت تسهیلات تعلل ورزیده‌اند با بخشودگی، امهال و اخذ جریمه اقدام کند گفت: شناسایی و تشخیص این موارد توسط نظام بانکی و لذا تعیین نوع برخورد با اشخاص حقیقی و حقوقی، نیازمند توسعه نظام اعتبارسنجی، زیرساخت‌ها و قوانین لازم است که اقدامات خوبی در این خصوص انجام شده، اما کافی نیست.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: بانکداری اسلامی مبنای نظام بانکی کشور است و باید نهادسازی ما هم در این چارچوب شکل بگیرد؛ البته طی سال‌های اخیر، رشد خوبی در این زمینه داشته‌ایم، اما این مقدار هنوز از جانب بانکداران و جامعه مذهبی راضی کننده نیست و باید توسعه پیدا کند.
 
فرزین همچنین به مسائل ساختاری و نهادی در حوزه بانکداری اشاره کرد و گفت: متاسفانه نهادسازی لازم بر اساس بانکداری اسلامی شکل نگرفته است؛ به عنوان مثال، پرداخت قرض الحسنه که به اعتقاد من برکت نظام بانکی است، باید متناسب با تامین اعتبار باشد و لذا منابع  قرض الحسنه باید بر اساس نیت خیر افراد تامین شود که در این خصوص موارد و نهاد‌هایی در سطح جامعه خارج از شبکه بانکی وجود دارد لذا با نهادسازی مناسب، منابع قرض الحسنه در شبکه بانکی می‌تواند افزایش بیشتری پیدا کند.
 

علل ناترازی بانک‌ها و راه‌های برون رفت از آن

رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه درباره ناترازی بانک‌ها گفت: بالای ۸۸ درصد تأمین مالی در کشور ما هم‌اکنون توسط بانک‌ها انجام می‌شود، حتی بخش زیادی از تأمین مالی دولت نیز بر دوش بانک‌هاست؛ طبیعی است که این موارد ناترازی بانک‌ها را افزایش می‌دهد؛ دولت یکی از مهمترین عوامل ناترازی بانک‌هاست، ناترازی دولت به بانک‌ها منتقل می‌شود، چه بانک‌های دولتی چه بانک‌های خصوصی! به همین دلیل در برنامه هفتم تلاش کردیم، بخشی از این مسائل را حل کنیم، ولی یادمان باشد بخش عمده‌ای از ناترازی‌هایی که در بانک‌ها وجود دارد، ناشی از مطالبات‌شان از دولت است.

بالای ۸۸ درصد تأمین مالی در کشور ما هم‌اکنون توسط بانک‌ها انجام می‌شود، حتی بخش زیادی از تأمین مالی دولت نیز بر دوش بانک‌هاست؛ طبیعی است که این موارد ناترازی بانک‌ها را افزایش می‌دهد؛ دولت یکی از مهمترین عوامل ناترازی بانک‌هاست، ناترازی دولت به بانک‌ها منتقل می‌شود، چه بانک‌های دولتی چه بانک‌های خصوصی!



فرزین همچنین با تأکید بر اینکه کفایت سرمایه، موضوع دیگر دخیل در ناترازی بانک‌هاست، گفت: این هم به ناترازی در بانک‌ها تبدیل شده است. کسی که بانک زده، باید سرمایه آن را هم بیاورد، کدامشان آورده‌اند؟ جز سه چهار تا بانک؟ باید افزایش سرمایه بدهند و اگر این کار را نکنند، ناترازی‌شان افزایش می‌یابد.

رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه دلیل سوم در ناترازی بانک‌ها را اضافه‌برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی دانست و ادامه داد: برخی قوانین ابلاغی باعث شده است، در دهه ۹۰ اضافه‌برداشت‌ها به خط اعتباری تبدیل شود، ولی ما چنین کاری را هرگز نکردیم، به همین دلیل، نرخ رشد ۴۰ درصدی پول به ۲۷ درصد کاهش یافته است.

وی افزود: خط اعتباری بانک‌ها را کنترل کردیم؛ بانک‌ها بالطبع، تحت فشار قرار گرفتند، اما خیلی راحت می‌توانیم اضافه‌برداشت را به خط اعتباری تبدیل کنیم و همه این مشکلات حل شود، ولی اجازه نمی‌دهیم، چون سیاست ما این نیست.

فرزین ادامه داد: یک دهه نرخ رشد پول مستمر داشتیم که تبدیل به تورمی شده که حدوداً ۲۰ درصد بالاتر از حد متوسط دهه ۷۰ و ۸۰ است؛ لذا اگر اجازه رشد نقدینگی و رشد پول را بدهیم، کنترل تورم سخت‌تر خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین با تاکید بر اینکه سیاستگذار پولی باید ابتکار عمل داشته باشد، تصریح کرد: اجازه نخواهیم داد اضافه برداشت تبدیل به خط اعتباری شود. بانک مرکزی با سخت‌گیریی‌های خود جلوی خلق پول را گرفته که نتیجه آن کاهش رشد نقدینگی به ۲۷ درصد است؛ لذا مجموعه کشور این مسیر را انتخاب کرده و البته مسیر سختی است و باید صبر و تحمل داشته باشیم. درست است که بانک‌ها تحت فشار قرار گرفتند، اما چاره‌ای نداریم که در بلند مدت باید نقدینگی را کنترل کنیم و برای کنترل نقدینگی باید از ابزار سیاست پولی استفاده کنیم که در کوتاه مدت محدودیت‌ها و فشار‌هایی را ایجاد می‌کند.

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه با بیان اینکه تسهیلات تکلیفی هدایت اعتبار نیست، گفت: هدایت اعتبار باید مبتنی بر نقشه صنعتی باشد و تا نقشه و برنامه صنعتی جامع نداشته باشیم، هدایت اعتبار موفق نخواهد بود.

وی تاکید کرد: باید اولویت‌های صنعتی در هر استان و هر شهرستان مشخص و منابع شبکه بانکی به آن سمت هدایت شود. البته اقدامات خوبی در زمینه هدایت نقدینگی انجام شده؛ اعم از تامین مالی زنجیره‌ای، اوراق گام و برات الکترونیک که در سال گذشته ۵۳ همت اوراق گام استفاده شد و برنامه ما برای امسال افزایش آن به ۱۵۰ همت است. وی تاکید کرد: لذا هدایت اعتبار توسط بانک مرکزی باید با پاداش و تنبیه همراه باشد و زیرساخت‌های لازم برای آن فراهم شود.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۳
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۲۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
اول حداقل یک سال ارزش پولی که در اختیار مردم قرار می دید ثابت نگهدارید بعد از بانکداری اسلامی صحبت کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
حرف حساب
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
سیبیل فرزین چی شد!

بانکداری اسلامی تعریف داره، سود 18 درصد سالانه یا وام بانک مسکن مصداق غیر اسلامی بودن آن است
مستقلات بلوکه شده بانک ها در شهرها که مصداق اتحکار ملک است
وام دهی به افراد خاص
باز هم از غیر اسلامی بودن مثال بزنیم؟
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
تابی جون سلام
این داداشمون بانکداری اسلامی رو خوب اومد .
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
پول یک مشت پیرزن و سالخورده را بانکها میگیرند و بهره به میزان کمتر از یک سوم نرخ تورم واقعی به آنها میدهند و توقع دارند مردم مذهبی به آنها بخاطر کلاه شرعی هایی که اختراع کردند آفرین هم بگویند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
آقای فرزین ! ( ای نشسته صف اول ...)
حداقل برای آسان شدن کار حساب داری ، چهار صفر از پول ملی حذف شود.( خیلی رو مخ و اعصاب ما راه میره ).
ریال و تومان را هم به سیم و زر تغییر نام بدهید.
سیم ( نقره) زر (طلا) هر دو فارسی هستند.
واحد رسمی پول جدید ، زر باشد.
هر یک زر معادل یکصد سیم باشد.
یکی ، ایستاده صف آخر...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
نباید صفر را حذف کرد تا مسئولین جلوی چشمشان باشد که چه بلایی بر سر پول کشور آورده اند
بازنشسته
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
فرزین بیا یه کارمثبت کن سودروزشمار رو که ناصر ماهشمارکرد ومیلیونها سپرده گذار رو دچارمشکل کرد دوباره روزشمارش کن.الان صندوقهایی درست شده اند که تبلیغ سودروزشمارمیکنن ولی طبیعتا مردم زیاد به اونا اطمینان ندارند.ولی با کار غیرمعقول ناصرخان (که البته خودش خودشو خیلی عاقل میدونه) ناچار مردم میرن طرف اونا.جون فرزین این یه کارو بکنی مردم دعات میکنن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
تورم یا همان کاهش ارزش پولی که به دست مردم داده اید مصداق کم‌فروشی است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
برای ارزندگی پول ملی ، باید کار و تولید کرد
کار و تولید ایجاد طلب می کند و مصرف ، ایجاد بدهی می کند.
تراز طلب و بدهی باید صفر شود تا تعادل برقرار شود
چاپ پول اگر برای کار و تولید (طلب) باشد باعث رشد و رونق اقتصادی می شود.
ولی اگر چاپ پول برای مصرف (بدهی) باشد باعث تورم و رکود می شود
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
ریس بانک مرکزی تمام حقوق مرایا و به ویژه کل مبلغی که به واسطه ریاست بانک مرکزی وام گرفته و دیگر کارکنان این بانک منتشر کنه و به مردم توضیح بده چرا یک کارمند بانک مرکزی به راحتی بیست برابر یک کارگر تجمیع حقوق مزایا و وام های دریافتی اون میشه ؟

می دانیم که وام های کارکنان بانک ها فقط اسمش وام است که در حقیقت همان هدیه و هبه از جیب ملت است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
ربا حرام است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
هیچ کس راضی نیست
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۷
بنگاه شرطبندی از بانک های ما اسلامی تر هست. وضعیت غمناکه فاجعه باره جوری‌ حرف زده میشه انگار بحران رد شده پنجاه درصد تورم کاهش پیدا کرده و گوشه هایی ایراداتی جزئی دیده میشه!!!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟