بین الملل تابناک: حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، که امروز (یکشنبه) ۱۲ شهریور ماه میزبان «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه در نخستین سفرش به تهران بعد از تصدی این سمت، بود، پس از استقبال از وی و دیدار و گفتوگو با همتای ترکیهای ـ که چهار ساعت به طول انجامید ـ در نشست خبری مشترک به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداخت.
وزیر خارجه بیان کرد: امروز در خصوص همه ابعاد همکاریهای دوجانبه گفتوگوهایی مفصل اما نتیجه بخش بین ما و هیأت همراه دو کشور انجام شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در این مذاکرات اجرای برنامه جامع همکاریهای مشترک ایران و ترکیه که چند ماه پیش در جریان سفر اردوغان به تهران انجام شد، مورد بحث و بررسی قرار دادیم. بسیار خرسندیم که توافقات دو رئیس جمهور در مسیر درست و رو به پیشرفت قرار دارد.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: در مواردی که موانعی در مسیر همکاریها وجود دارد، اتفاق نظر داریم که سازوکارهای موجود بین دو کشور در زمینههای مختلف دوباره فعال شود و سازوکارهای فعال بین ما در فاصله زمانی کوتاه از طریق نشستهای تخصصی نسبت به رفع موانع اقدامات لازم، به عمل بیاید.
وی عنوان کرد: هدفگذاری حجم تبادل تجاری دو کشور ۳۰ میلیارد یوروست و اکنون در میانه راهیم. به تازگی آقای صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، سفری به آنکارا داشت و برای ارتقای حجم تبادل تجاری، توافقات خوبی در زمینه اقتصادی بین دو کشور شد. امروز آن توافقات را مورد تأکید قرار دادیم.
امیرعبداللهیان بیان کرد: بر بروزرسانی سند تجارت ترجیحی و در حوزه حمل و نقل و ترانزیت اتفاق نظر داریم که مسیرهای ترانزیت در منطقه ما، مسیرهای مکمل بین ایران و ترکیه است و مسیرها عامل رقابت نیست، بلکه عامل تکمیل همکاریها بین ایران و ترکیه است.
وی گفت: بر توسعه همکاریها در حوزهای علم، فناوری، صنعت، انرژی، بهداشت و درمان، استاد و دانشجو، گردشگری و تبادل هر چه بیشتر تیمهای ورزشی تأکید کردیم.
وزیر خارجه ادامه داد: معتقدیم علاوه بر موضوعات دوجانبه متنوعی که در دستورکار دو کشور قرار دارد، باید در موضوعات کنسولی به دلیل تردد فراوان اتباع دو کشور، بتوانیم همکاریهای کنسولی نیرومندتری داشته باشیم.
امیرعبداللهیان بیان کرد: پس از گذشت پنج سال، فردا نشست کمیته انتقال محکومان، مشترک در آنکارا برگزار خواهد شد. امیدواریم اتباع دو کشور در ترددهای خود قوانین را رعایت کنند و بتوان نسبت به تبادل مجرمان و زندانیان اقدام لازم را در چارچوب همکاریهای انسانی انجام دهیم.
وی گفت: بر آمادگی خود برای امضای سند جامع همکاریهای تجاری تأکید کردیم. همکاریهای کشاورزی دو کشور به گونهای بوده که کمیته مشترک راهبردی کشاورزی را در فرمتهای تعریف شده بین دو کشور داریم و در این چارچوب برگزاری نشستهای این کمیته مورد توجه مشترک ماست.
امیرعبداللهیان ادامه داد: اتفاق نظر داریم که نسبت به توسعه منطقه آزاد در مرز مشترک و اتصال آن به اوراسیا اقدام کنیم؛ این از جمله موضوعات مهمی است که منجر به افزایش حجم تبادل تجاری و دستیابی هر چه نزدیکتر به هدفگذاری حجم تبادل تجاری ۳۰ میلیارد دلاری مورد توجه آقایان رئیسی و اردوغان خواهد شد.
وی گفت: در خصوص افتتاح گذرگاههای مرزی جدید، از سال گذشته با همکاران خودمان در ترکیه گفتوگو کردیم که علاوه بر بازارچه مرزی ساری سو، بازارچههای کوزه رش، پیراحمد کندی و ... در دستورکار قرار بگیرد. پیشنهادهایی از ترکیه دریافت کردیم که وزارت کشور در دستورکار جدی قرار داده است.
وزیر خارجه افزود: بر مسأله آب و مشکلات کم آبی و حساسیتهای ایجاد شده تأکید کردیم. اتفاق نظر داریم کمیته فنی تشکیل شده از سال گذشته در آینده نزدیک به ایران سفر کرده و دور جدید گفتوگوها برگزار شود و استفاده منصفانه از آب رودخانه ارس با در نظر گرفتن حقآبه عرفی و زیست محیطی از منابع پایین دست ارس کامل صورت بگیرد.
وی گفت: درباره مسائل منطقهای گفتوگو کردیم. موضوع اول اینکه در حوزه جهان اسلام دو طرف اقدامات فعالتر برای مقابله با اسلام هراسی و جلوگیری از اهانت به کتب آسمانی و قرآن کریم، تمرکز به موضوع فلسطین و مسأله قدس به عنوان اولویت کشورهای اسلامی و کشورهای منطقه بود. تأکید کردیم حضور رژیم صهیونیستی در منطقه، نتیجهای جز فتنه انگیزی و تفرقه افکنی بین کشورها در منطقه نداشته است.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: زمان عبور از دوره تنش و درگیری به دوره صلح و همکاری در قفقاز رسیده است. با الهام علی اف توافقات خوبی صورت گرفت. از توافقات و گفتوگوهای ارمنستان و آذربایجان حمایت میکنیم و هرگونه تغییر ژئوپلتیک در منطقه و محدود کردن مسیرهای تاریخی ترانزیتی موجود در منطقه را هرگز برنخواهیم تافت.
با تأکید بر حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها معتقدیم باید از مسیر دیپلماسی و گفت وگو نگرانیهای ترکیه و سوریه از موضوعات مرتبط با تروریسم، امنیت مرز و آوارگان به همکاری دو کشور منجر شود. ایران هم در ظرفیت داشتن رابطه دوستانه با دو کشور و هم نشست چهارجانبه به تلاشهای خود برای رفع نگرانی برادران در ترکیه و همچنین در چارچوب احترام به تمامیت ارضی سوریه به تلاشهای سازنده خود ادامه میدهد.
وزیر خارجه بیان کرد: شاهد طرح ایدههای سازنده از سوی فیدان در مورد مرز مشترک و مبارزه با تروریسم و ضرورت بازگشت آوارگان سوری بودم.
وی گفت: درباره وضعیت در اوکراین، افغانستان و فرمتهای سه جانبه در پی عادی شدن روابط ایران و عربستان میتواند شکل بگیرد. با فیدان گفتوگو کردیم و دو طرف اتفاق نظر داریم در آینده نسبت به تشکیل نشست سه جانبه ایران، عربستان و ترکیه با تمرکز بر همکاریهای اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری اقدام کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: از سال گذشته بر سر تشکیل کمیته فنی مشترک در حوزه آب توافق کردیم و سال گذشته هیأتی از ایران به ترکیه سفر و توافقات خوبی انجام شد و امروز در گفتوگو با همتای ترکیهای بر استمرار این گفتوگوها و توجه جدی ترکیه بر موضوع رودخانه ارس و در موضوع انتقال کامل، دقیق، عرفی و متعارفی که در سالیان متمادی به مناطقی در شمال غرب ایران در حوزههای آبی سرچشمه گرفته از ترکیه گفتوگو کردیم.
وی افزود: وزیر خارجه ترکیه بیان کرد که هیچ برنامهای در ترکیه برای محروم کردن و یا کاهش استانهای واقع در شمال غربی ما از دسترسی به آبهای مناطق بالادستی در ترکیه وجود نخواهد داشت.
فیدان: ایران و ترکیه دو کشور قدرتمند منطقه هستند
«هاکان فیدان»، وزیر خارجه ترکیه که برای نخستین بار پس از تصدی این سمت و در پی انتخابات اخیر ریاست جمهوری ترکیه به تهران سفر کرده، ظهر امروز (یکشنبه) ۱۲ شهریور ماه در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مورد استقبال حسین امیرعبداللهیان قرار گرفت و پس از آن دو وزیر خارجه بر سر یک میز به رایزنی درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقهای و بینالمللی پرداختند.
هاکان فیدان پس از آن در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداخت.
وزیر خارجه ترکیه ضمن ابراز خرسندی از حضور در تهران اظهار داشت: پیش از این به ایران سفر کرده بودم و این نخستین سفرم در این سمت است.
وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری با امیرعبداللهیان گفت: در روزهای آتی، پذیرای رئیسی، رئیس جمهور ایران در ترکیه خواهیم بود.
فیدان بیان کرد: ایران و ترکیه دو کشور قدرتمند منطقه هستند و مسئولیت ما این است که صلح و ثبات را در منطقه حاکم کنیم.
وزیر خارجه ترکیه بیان کرد: دیدگاه ما را در خصوص موضوع سوریه میدانید. انتظارات ما از سوریه به شکل کامل روشن است. شهروندان سوریه که در کشور ما هستند، کامل و سالم به کشورشان بازگردانده می شوند.
وی گفت: دولت سوریه در بحث پ.ک.ک با ما همکاری بیشتری داشته باشد و اینها از ملزومات ماست و مطمئنم جزو ملزومات سوریه نیز هست.
فیدان بیان کرد: درباره عراق و مبارزه عراق با تروریسم و اسلام هراسی با امیرعبداللهیان صحبت کردم. به عنوان ترکیه از حصول تفاهم بین ایران و عربستان بسیار خوشنودیم. عربستان، ایران و ترکیه کشورهای بزرگ و مسئولیت پذیر منطقه هستند و اینکه اینها با هم رابطه صلح آمیز داشته باشند مهم است.
وی گفت: ادامه مذاکرات برجام برای ما مهم است و اطلاعات لازم را از امیرعبداللهیان دریافت کردیم.
وزیر خارجه ترکیه درباره تنش در کرکوک اظهار داشت: کرکوک از نظر قومی و مذهبی یک مدل کوچک عراق است و آرامش و ثبات در این جا به منزله آرامش و ثبات در عراق است و بر آن تاثیر میگذارد. کرکوک را به عنوان سمبل همزیستی مسالمت آمیز میدانیم. حکومت در عراق به نخستوزیری سودانی، باعث ثبات در کشور شده است. اینکه در کرکوک که وطن هم نژادان ترک ماست، در این شهر این حوادث رخ داده باعث نگرانی ماست. نظرات خود را در مخالفت با این تنشها مطرح کردیم؛ هم با نخستوزیر عراق و در سطوح مختلف گفتوگوهایی داشتیم.
وزیر خارجه ترکیه بیان کرد: از مقامات عراقی میخواهیم به موجودیت پ.ک.ک در عراق پایان دهد. تمامی اقوام کرکوک باید از حق آزادی بیان برخوردار باشند و زمینه مشارکت آنها در سطح اداری فراهم شود. حفظ حقوق ترکمنها برای ما اهمیت دارد و نباید موضوع چانهزنیهای سیاسی شود و ما از حقوق ترکمنهای کرکوک همواره دفاع خواهیم کرد.