کنعانی درباره تحولات قفقاز گفت: ما با مقامات هر دو کشور آذربایجان و ارمنستان در تماس هستیم. مقامات ارمنستان نسبت به یک احتمال درگیری اظهار نگرانی کردند اما مقامات آذربایجانی پیام دادند که قصدی را برای درگیری ندارند و نقل و انتقالات اخیر یک اقدام متعارف نظامی قبل از فصل زمستان است. این ماحصل گفتگوهای ما است و ایران تحولات را با جدیت دنبال میکند و ما اطمینان میدهیم که مرزهای ایران مرزهای امنی است و ما از امنیت مرزها حمایت میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص وضعیت انسانی در منطقه قره باغ و حقوق ارامنه و برگزاری انتخابات در این منطقه گفت: موضع ایران ثابت و روشن است. موضع ایران در مورد سرزمین قره باغ که بارها به صراحت بیان شده پوشیده نیست. قره باغ بخشی از جمهوری آذربایجان است و حقوق و امنیت ساکنان باید در چارچوب مشخص تعریف شود. ایران همواره بر ضرورت احترام به تمامیت ارضی و پرهیز از هرگونه اقدام تنشزا تاکید کرده است. همچنین شناسایی متقابل تمامیت ارضی دو کشور گامی مهم در راستای حل اختلافات و رسیدن به صلح و امنیت است. معتقدیم هر اقدامی که بر این موضوع سایه بینداد مورد تایید ما نیست.
کنعانی در خصوص رزمایش آمریکا و ارمنستان گفت: ما حضور نیروهای بیگانه را مخل امنیت منطقه میدانیم. تجربه نشان داده که نیروهای بیگانه اهداف خودشان را دنبال میکنند و آمریکا هم هیچگاه دنبال صلح و ثبات منطقه نیست. انتظار ما این است که به سازوکارهای منطقهای اهتمام ورزیده شود.
وی در خصوص گزارش رویترز درباره تبادل زندانیان گفت: موضوع رفع انسداد از داراییهای مالی ایران و تبادل زندانیان دو موضوع جدا از هم هستند. در خصوص تبادل زندانیان با توجه به ماهیت انسانی، ما آمادگی داریم تبادل زندانیان را انجام دهیم و میتوانست مدتها قبل انجام شود. ما خوشبین هستیم که موضوع تبادل زندانیان در آینده نزدیک صورت گیرد.
در خصوص رفع انسداد مالی هم ما بر اساس تفاهم صورت گرفته و روند اقداماتی که تاکنون شاهد بودیم امیدواریم طی روزهای آینده این انتقال به صورت کامل صورت گیرد. در ارتباط با نحوه مصرف داراییهای، ایران با این داراییها می تواند تمامی کالاهای غیرتحریمی را خریداری کند و مبتنی بر تفاهم صورت گرفته است و ارتباط به دیگر موضوعات ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تفاهم ایران و آمریکا گفت: این موضوع برای رفع انسداد دارایی های ایران معین است و هیچ ارتباطی به دیگر موضوعات اقتصادی دوجانبه ما با دیگر کشورها ندارد. روابط و مبادلات ما با دیگر کشور طبیعتا انجام میشود و هیچ ارتباطی با این موضوع ندارد.
وی درباره مذاکرات رفع تحریمها گفت: در هر صورت مسیر مذاکرات بسته نیست و کانالهای ارتباطی همچنان باقی است و انجام مذاکرات جدید هم منتفی نیست. ایران همچنان گفته بر مسیرهای دیپلماتیک پایبند است و از ظرفیتها برای رفع تحریمهای ظالمانه استفاده میکند. نه مسیر مذاکرات با واسطه بسته است و نه مسیر گفتگوهای جدید.
کنعانی درباره سفر نماینده اتحادیه اروپا به تهران گفت: ایشان نماینده ویژه اتحادیه اروپا در حوزه خلیج فارس بودند و در چارچوب ماموریت خود ابراز تمایل کرده تا به ایران سفر کنند. ما با اتحادیه اروپا موضوعات مختلفی برای تبادل نظر داریم. ما همواره تاکید کردیم به مشورت و همکاری توام با احترام و منافع متقابل با کشورهای اروپایی، اما بدیهی است که روابط باید بر اساس احترام متقابل باشد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اربعین گفت: خدا را شاکریم که کنگره جهانی اربعین امسال با شکوهی هرچه تمامتر و با مشارکت پرشکوهتر عاشقان و ارادتمندان به اهل بیت پیامبر مکرم با نظمی مثال زدنی انجام شد. برای همه زائران زیارتی مقبول را آرزو میکنیم. همچنین از میزبانی دولت و ملت عراق و تلاشهای مجدانه و میهمان نوازی گرم آنان تشکر میکنم. میلیونها عاشق از تمام مذاهب در کنار هم به صورت صلح آمیز مشارکت کردند و بر پاسداشت ارزشهای انسانی تاکید کردند. این مصداق بارز یک همکاری سازنده برای برگزاری مراسم این چنینی است.
وی درباره حضور گروههای تروریستی در مرز عراق گفت: بر اساس توافق انجام شده موعد پایانی ۲۸ شهریور ماه برای خلع سلاح نیروهای تروریستی در خاک عراق در منطقه اقلیم کردستان پایان پیدا میکند و تمدید نخواهد شد. صراحتا اعلام شد و این موضوع به مقامات عراق و دولت محلی اقلیم ابلاغ شد. خوشبختانه دولت عراق هم اقدامات خوبی را انجام داده و تاکید کرده که به تعهد خود پایبند است. آقای نخست وزیر هم اخیرا اظهارات خوبی داشتند. سفر مقام اقلیم کردستان هم در چارچوب همکاریهای مثبت با اقلیم است و هیچ ارتباطی با این موضوع ندارد.
سخنگو در خصوص نشست شورای حکام گفت: در نشست شورای حکام موضوع فعالیتهای هستهای ایران در دو محور موافقتنامه جامع پادمان و اجرای برجام مطرح میشود. همکاری ایران و آژانس در چارچوب بیانیه مشترک میان طرفین ادامه دارد و در همان چارچوب دیدارهایی انجام شده و خواهد شد. امیدواریم در نشست آتی کاملا حرفهای موضوعات بیان شود و مدیر آژانس هم حرفهای به ماموریت خودش بپردازد. آژانس نباید مورد استفاده سیاسی برای اهداف سیاسی برای فشار به دیگر کشورها قرار بگیرد.
کنعانی در خصوص همکاریهای ایران و روسیه گفت: خوشبختانه مناسبات دوجانبه میان دو کشور در حال رشد است. موضوعات عدیدهای از جمله همکاریهای اقتصادی، تجاری، فرهنگی، هنری، ورزشی و گردشگری میان دو کشور وجود دارد. برای اینکه روند همکاری بتواند نقشه جامع و کاملی داشته باشد و دستگاهها بتوانند بر مبنای هدف گذاری شده به وظایف بپردازند، گفتگوهای دو کشور برای تنظیم یک سند جامع در حال انجام است. طبیعتا مبتنی بر اراده سیاسی رهبران دو کشور به محض تکمیل روند بررسیها مقدمات امضا فراهم خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص پیگیری نقش بخشی از کشورهای اروپایی در اقدامات علیه ایران گفت: پیگیری نقش آنان در تجهیز رژیم بعثی به مواد شیمیایی در طول سالیان گذشته در دستورکار ایران بود. این موضوع جزو پروندههای جاری است و با جدیت در دست پیگیری داریم. موضوع نقش بخشی از کشورها و شرکتها در تجهیز رژیم صدام در حال تکمیل بررسیها است. مکاتبات رسمی هم میان دستگاه دیپلماسی با طرفهای ذی ربط ادامه دارد. حمایت از حقوق شهروندان ایران جزو وظایف دستگاه دیپلماسی است.
وی درباره اخبار عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی گفت: نگاه اصولی ایران به ماهیت جعلی رژیم روشن است، ما رژیم صهیونیستی را جعلی میدانیم. حضور در مجامع منطقهای را محل اهداف و اصول تعریف شده برای همکاریهای چندجانبه میدانیم. ما در همه نشستهای دوجانبه و چندجانبه با مقامات دیدگاه خودمان را در خصوص ماهیت این رژیم ابلاغ کردهایم، دیدگاهمان را به مقامات دولت عربستان هم ابلاغ کردیم. ملت فلسطین از دولتهای اسلامی انتظار حمایت جدی دارند. این مسئولیت دولتهای اسلامی است که به آرمان فلسطین پایبند باشند.
کنعانی در خصوص تعرض به سفارت ایران در پاریس گفت: اقدام تاسف بار تعرض به سفارت ایران را به شدت محکوم میکنیم. این تعرض به بخش بیرونی درب بخش کنسولی سفارت صورت گرفته و طبیعی است تعرض به بخش کنسولی در واقع تلاش برای اخلال در روند بخش کنسولی و تعرض به مردم است. ما مراتب اعتراض شدید خودمان را طی یادداشت رسمی و دیدارهای انجام شده به مقامات فرانسه ابلاغ کردیم.
پیش از این نیز با توجه به احتمالی که میدادیم به مقامات اروپایی تذکر لازم را دادیم و به مسئولیتهای خودشان در تامین امنیت مکانهای دیپلماتیک متعهد باشند. طبیعی است فرانسه هم مسئول تامین امنیت سفارت است و سفیر فرانسه در تهران به مدیرکل اروپای غربی وزارت خارجه در این زمینه گفت، ما این اقدام را محکوم میکنیم و این موضوع در حال پیگیری است تا هویت تعرض کنندگان مشخص شود، این موضوع در دست پیگیری است.
در خصوص انتخاب سفیر ایران در فرانسه هم روند اداری در حال انجام است و اقداماتی صورت گرفته است.
وی درباره کریدور هند به اروپا گفت: خیلی به گمانهزنی رسانهای نباید اعتنا کرد. در خصوص کریدور شمال به جنوب، کشورهای مختلفی در مبدا و مقصد علاقه مند هستند برای افزایش ظرفیتهای این کریدور مهم سرمایه گذاری کنند و منافع خودشان را در این ارتباط میبینند. در نشستهای مختلف دو و چند جانبه موضوع این کریدور و ارتقا ظرفیتها محل بررسی و تبادل نظر هستند و حتی کشورهای منطقهای علاقه مندی خودشان را اعلام کردند.
واقعیت اقتصادی اساسا وزن خودش را بر اهداف سیاسی برخی طرفهای فرامنطقهای غالب خواهد کرد. این کریدور از لحاظ کم کردن مسافت و هزینههای ترانزیتی بسیار مناسب است. در خصوص چابهار هم بر اساس گفتگوهای انجام شده تبادل نظرها ادامه دارد و کشورهای زیادی علاقه مند به استفاده از ظرفیتهای چابهار هستند.
وی درباره گفته وزیر دفاع مبنی بر پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران در آینده گفت: در ارتباط با رفع تحریمها انتظار این است که کشورهای متعهد به تعهد خود پایبند باشد و در قبال اقدامات غیرسازنده، ایران این حقوق را برای خودش قائل است که مطابق با هر اقدام، اقدام کند.
در خصوص میدان نفتی آرش اعلام کردیم که موضوع فنی است و در چارچوب گفتگوهای کارشناسان این موضوع دنبال خواهد شد. موضوعات فنی ماهیت خاص خودشان را دارند.
کنعانی در خصوص حضور سفرای ایران و عربستان در سفارتخانهها و همچنین حج عمره گفت: موضوع حج عمره در گفتگوهای دوجانبه مقامات ایران و عربستان طرح شد. طبیعتا انجام این کار نیازمند گفتگوهای مقامات سازمان حج و زیارت است و مانعی برای طرح این موضوع وجود ندارد.
ایران در ارتباط با اراضی خود هیچگونه اظهارات غیراصولی را بر نمیتابد
وی درباره بیانیه مشترک کشورهای عربی و ژاپن در خصوص جزایر سه گانه ایران گفت: موضع صریح ایران اعلام شد. ایران در ارتباط با اراضی خود هیچگونه اظهارات غیراصولی را بر نمیتابد و نسبت به ان واکنش نشان میدهد.
سخنگو در ارتباط با گفتگوهای کنسولی و قضایی ایران و ترکیه گفت: گفتگوها انجام شد و تعداد قابل توجهی از زندانیان ایرانی در ترکیه هستند و با توجه به حجم رفت و آمد اتباع دو کشور گفتگوها قبلا انجام شده است. در خصوص نتایج این گفتگوهای اخیر اطلاعات کافی ندارم.
وی در خصوص تهدید رژیم صهیونیستی مبنی بر ترور مقامات ایران گفت: اینگونه موضع گیری صریح و واضح و اعلام قصد مبنی بر ترور مقامات دیگر کشورها نشان میدهد که ماهیت رژیم صهیونیستی تروریستی است و این رژیم در استفاده از ترور برای دستیابی به اهداف نامشروع خودش دریغ ندارد. آنها غلط میکنند، ایران بارها اثبات کرده که درباره هر تعرض مسامحه نخواهد کرد و بارها این رژیم سیلیهای ایران را تجربه کرده و طعم آن را چشیده است و قطعا در خصوص طرح این قبیل اقدامات احمقانه باید فکر کنند. ایران بارها درباره ماهیت خطرناک این رژیم به کشورها هشدارها داده شده است.
کنعانی در خصوص دیدار وزیر صهیونیستی با برخی عناصر ضدانقلاب گفت: ما بارها گفتهایم که در دامن زدن به بیثباتی در ایران طرفهای خارجی نقش ایفا کردند. در نفش آفرینی بخشی از طرفهای خارجی در دامن زدن به اغتشاشات سال گذشته تردیدی نیست و ما بارها اعلام کردیم و آنان تکذیب کردند. نشست اخیر نیز در لندن در خصوص حمایت مالی آمریکا از این نشست تنها گوشه کوچکی از یک ماجرای بزرگتر است که ما در سال گذشته شاهد آن بودیم.
اظهارات وزیر محترم اطلاعات ایران مبنی بر کشف ۴۰۰ بمب این نشان دهنده بخش جزئی و کوچکی از طراحیهای تروریستها در ایران است. باز در اظهارات وزیر اطلاعات بیان شده که بیش از پنجاه سرویس اطلاعاتی بیگانه جلسات متعددی برگزار کردند و بیش از دویست رسانه را آموزش دادند. این نشان دهنده وجه دیگری از طراحیهای بیگانه برای ایجاد ناامنی در خاک ایران است. لازم است از نفش ارزشمند و امنیت ساز همه حافظان امنیت از جمله وزارت اطلاعات و دستگاه امنیت برای ایجاد امنیت و خنثی سازی تلاشها تشکر کنم. ما این توضیح را از مقامات لندن خواستیم که چه دلیلی برای برگزاری این نشست وجود دارد.