بین الملل تابناک: یکی از مهم ترین و حساس ترین کانون های مناقشه محیط پیرامون ایران، بحران قره باغ میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بوده که مستقیم با امنیت ایران نیز پیوند خورده است. در این میان، هرگونه منازعه جدید در این منطقه، از سوی تهران به عنوان یک تهدید امنیتی ادراک خواهد شد.
چهارشنبه هفته گذشته بود که دولت جمهوری آذربایجان اعلام کرد پس از یک حمله نظامی کوتاه دو روزه، حاکمیت کامل خود را به قرهباغ به عنوان بخشی از خاک این کشور بازگردانده است. برخی گزارشها حاکی است که باکو پس از تسلط بر قره باغ، در حال آماده شدن برای حمله به کریدور زنگزور و اشغال آن است.
روزنامه «ترکیه» turkiyenewspaper در این باره مدعی شد: چند گروه ارمنی برای اقدامات تحریک آمیز جدید به کریدور زنگزور اعزام شده اند و سه گانه ایران-فرانسه-ارمنستان خط زنگیلان-گوبادلی -کَلبَجَر را مستحکم کرده و برای جنگی جدید آماده شده اند. گفته می شود جنگ بزرگ اصلی در محور زنگیلان-زنگزور رخ خواهد داد.
به گزارش این نشریه، سرهنگ بازنشسته جلیل خلیلاف، یکی از معلولان جنگ اول قره باغ (1988-1994) میگوید طرف آذربایجانی اعم از ارتش و اطلاعات از آنچه در حال وقوع است، مطلع بوده و اقدامات لازم را انجام داده است.
خلیل اف در این رابطه گفت: از این به بعد مبارزه اصلی در زنگزور خواهد بود و در هر صورت این کریدور باز خواهد شد.
این ادعاها در حالی مطرح شده که ایران در رابطه با هرگونه تنش آفرینی و جنگی جدید در محور زنگزور در راستای تغییر مرزها و ژئوپلیتیک هشدار داده و ادعاها درباره تحریک برای آغاز جنگ از سوی ایران بی اساس و فاقد هرگونه توجیه امنیتی و سیاسی است.
لازم به ذکر است که جنگ دوم قره باغ در پاییز ۲۰۲۰ و حمله یک روزه اخیر جمهوری آذربایجان با قره باغ برای پاکسازی نیروهای ارمنی در این منطقه، حساسیتهای امنیتی ایران را دوچندان کرده است. جمهوری اسلامی ایران، به مانند همه کشورها، قره باغ را متعلق با جمهوری آذربایجان میداند، اما نسبت به هرگونه ماجراجویی نظامی برای تغییر مرزها و ژئوپلیتیک منطقه در بالاترین سطوح هشدارهای لازم را داده است.
در این باره، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی، در ۲۸ تیر ۱۴۰۱ در دیدار آقای رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، با ابراز خرسندی از بازگشت قرهباغ به آذربایجان، فرمودند: «اگر سیاستی مبنی بر مسدو کردن مرز ایران و ارمنستان باشد، جمهوری اسلامی با آن مخالفت خواهد کرد، زیرا این مرز، یک راه ارتباطی چند هزار ساله است.»
ایشان همچنین در دیدار آقای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز گفتند: «جمهوری اسلامی، سیاستها و برنامههایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد.»
به نظر می رسد، جمهوری آذربایجان به دنبال بهانه جدیدی برای راه اندازی جنگی دیگر در منطقه است. جنگی با هدف اشغال و تسلط کریدور زنگزور و حتی استان سینویک در جنوب ارمنستان که قطعا از سوی ایران تحمل نخواهد شد.
استقرار ۱۰ تیپ ارتش ایران در مرزها