بین الملل تابناک: پانصد و هفتاد و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ایتمار آیخنر» خبرنگار روزنامه صهیونیستی«یدیعوت آحارونوت» در گزارشی نوشت: یک هفته پس از دیدار رئیس جمهوری اوکراین با نخست وزیر رژیم صهیونیستی در نیویورک، «یوگن کورنیچوک» سفیر اوکراین در اسرائیل ادعاهای زلنسکی را تکرار کرد.
کورنیچوک گفت: یکی از موضوعاتی که در دیدار زلنسکی با نتانیاهو مطرح شد، همکاری برای مقابله با تهدیدات ایران است.
وی مدعی شد که قطعات یک پهپاد ایرانی که برای بکارگیری در حمله به اوکراین در اختیار روسیه قرار گرفته است را به عنوان هدیه به نتانیاهو داده است.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین سه شنبه گذشته در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با «بنیامین نتانیاهو» دیدار کرد.
زلنسکی در این دیدار به نتانیاهو گفته بود که روسیه با استفاده از پهپادهای ایرانی، زیرساخت های حیاتی اوکراین را هدف قرار می دهد و اوکراین و اسرائیل درباره همکاری های روبه گسترش نظامی تهران و مسکو نگران هستند.
آلمان ارسال موشکهای کروز دوربرد تاروس به اوکراین را فعلا متوقف کرده است زیرا کار با این نوع از تسلیحات، حضور افراد متخصص آلمانی در اوکراین را میطلبد و در نتیجه برخی مقامات میترسند که شاید همین مسئله برلین را به «رویارویی مستقیم با روسیه» نزدیکتر کند.
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت: این نوع از تسلیحات آلمانی به اوکراین کمک خواهد کرد تا موجودی موشکهای دوربرد خود را افزایش دهد و از طرفی ضدحمله کُند اوکراین را تقویت خواهد کرد تا این کشور حملاتی را در مناطق تحت کنترل روسیه جهت انهدام مراکز فرماندهی و انبار تسلیحاتی انجام دهد.
این روزنامه آمریکایی میگوید: تاروس آلمانی با موشکهای «سایه طوفان» انگلیس و موشک «اسکالپ» فرانسه برابری میکند. این موشک برای تخریب زیرساختهایی نظیر پل کرچ، تنها راه ارتباطی میان روسیه و کریمه، طراحی شده است.
مقامات آلمانی گفتند، دولت ائتلافی سه حزبی آلمان با تحویل موشکهای تاروس طبق اصول پیشنهادی موافقت کرده بودند اما اولاف شولتس، صدراعظم آلمان مانع این اقدام شده و نگرانیهایی از جمله سفر پرسنلهای آلمانی به اوکراین برای سرویسدهی و کار با این سلاح پیچیده را مطرح کرده است.
مقامات آلمان میگویند، شولتس معتقد است که اعزام پرسنلهای نظامی به منطقه جنگی نیازمند رای از سوی پارلمان است. صدراعظم آلمان همچنین بر این باور است که چنین اقدامی آلمان را بهطور «عمیقتر» به سمت این درگیری میکشاند. شاید موجب «رویارویی مستقیم با روسیه» شود.
«آنتون هوفریتر» یکی از قانونگذاران ارشد حزب سبز آلمان گفت: صدراعظم باید به ممنوعیت تحویل تاروس به اوکراین پایان دهد. تردید و توجیهات فنی صرفا به تقویت باور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه مبنی بر اینکه میتواند پیروز جنگ شود، کمک و جنگ را طولانیتر میکند.
سخنگوی شولتس صراحتا اعلام کرد که «هیچ برنامهای» برای تحویل قریبالوقوع موشکهای تاروس به اوکراین وجود ندارد.
برخی مقامات آلمانی میگویند تا زمانی که آمریکا تسلیحات مشابهی به اوکراین ارسال نکند، تحویل موشکهای تاروس به اوکراین نمیتواند تصویب شود.
مقامات آلمانی تاکید کردند که اگر تحویل تاروس به اوکراین تصویب شود، برد این موشکها «کوتاه» خواهد شد تا از خطر برخورد با روسیه جلوگیری شود. هنوز مشخص نیست که آیا برلین به کییف اجازه خواهد که مناطقی را در کریمه مورد هدف قرار دهد یا خیر.
روزنامه وال استریت ژورنال در پایان تاکید میکند: حتی اگر تحویل تاروس به اوکراین بهزودی تصویب شود، احتمالا زمان زیادی خواهد برد تا اوکراین آنها را مستقر کند و دلیلش این است که ناوگان هواپیماهای جنگی اوکراین که متعلق به دوران شوروی است، برای حمل موشک باید بهروز شود.
یک روزنامه انگلیسی به نقل از منابعی مدعی شده اوکراین از کشورهای غربی برای حمله به کارخانههای تولید پهپاد در سه کشور ایران، سوریه و روسیه شده است.
روزنامه گاردین ادعا کرده کییف در سند محرمانهای که برای متحدان غربیاش ارسال کرده مدعی شده پهپادهای انتحاری ایرانی که از آنها برای حمله به شهرهای اوکراین استفاده شده پر از قطعات اروپایی هستند.
مطابق این گزارش، در این سند 47 صفحهای که دولت اوکراین در ماه آگوست برای دولتهای گروه 7 ارسال کرده مدعی شده که در سه ماه گذشته بیش از 600 حمله با استفاده از پهپادهای دارای فناوریهای غربی به شهرهای مختلف اوکراین صورت گرفته است.
گاردین مدعی شده طبق این سند که در اختیار این روزنامه انگلیسی قرار گرفته 52 قطعه الکترونیکی ساخت شرکتهای غربی در پهپادهای شاهد-131 و 57 قطعه دیگر در مدل شاهد-136 وجود داشته است.
اوکراین در این سند مدعی شده شرکتهای سازنده این قطعات در ایالات متحده، سوئیس، هلند، آلمان، کانادا، ژاپن و لهستان مستقر هستند. کییف همچنین مدعی شده که ایران با استفاده از کارخانه سوریهای خط تولید ساخت پهپاد خودش را متنوع کرده است.
از جمله پیشنهاداتی که کییف برای مقابله با این روند پیشنهاد کرده حمله موشکی به کارخانههای ساخت این پهپادها در ایران و سوریه و همچنین سایتهای احتمالی ساخت آنها در روسیه بوده است.
در این سند آمده است: «چنانچه شرکا ابرازهای لازم برای این حمله را فراهم کنند اقدام فوق توسط نیروهای مسلح اوکراین قابل انجام است.»
ادعاهای جدید بخشی از پروپاگاندای جدید اوکراین علیه ایران در آستانه فرا رسیدن موعد انقضای تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در 18 اکتبر هستند.
تحلیلگران میگویند کییف در ماههای گذشته به نیابت از آمریکا و کشورهای غربی تبلیغات منفی درباره برنامه موشکی و پهپادی ایران را کلید زده است.
مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود ۸ سال پیش برای تأیید برجام صادر شد محدودیتهای اعمالشده این سازمان در خصوص فعالیتهای مربوط به موشکهالی بالیستیک ایران 18 اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز 23 شهریور اعلام کرد نامهای از فرانسه، انگلیس و آلمان دریافت کرده که در آن اعلام شده آنها قصد ندارد تحریمهای موشکی علیه ایران را رفع کنند.
تحلیلگران پیش از این گفتهاند تصمیم کشورهای اروپایی به معنای آن خواهد بود که این کشورها قصد فعال کردن ساز و کار موسوم به «اسنپبک» (بازگشت خودکار تحریمهای سازمان ملل که به «مکانیسم ماشه» مشهور شده) را ندارند و تنها به دنبال حفظ تحریمهای شخصی خود علیه برنامه موشکی ایران هستند.
منظور از مکانیسم اسنپبک (ماشه) همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در توافق هستهای برجام است که در آنها مسائل مربوط به حل و فصل اختلاف میان طرفهای برجام، در صورت بروز مناقشه مفصلاً شرح داده شدهاند.
این دو بند از آنجا که رجوع به آنها میتواند به بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه ایران منجر شود به «مکانیسم ماشه» معروف شدهاند. هر یک از طرفهای گروه ۱+۴ در صورت متهم کردن ایران به نقض مفاد آن، میتوانند از آن برای برگرداندن قطعنامههای تحریمی بینالمللی استفاده کنند.
خبرگزاری رویترز نیز در پیشخبری که تیرماه گزارش داده بود همسو با تحلیل فوق تأیید کرده بود که قصد کشورهای اروپایی کلید زدن این مکانیسم نیست. سه منبع به این خبرگزاری گفته بودند که کشورهای اروپایی قصد حرکت در این مسیر را ندارند.
در ماههای گذشته، آمریکا و کشورهای غربی با نزدیک شدن به موعد اکتبر ۲۰۲۳ برای رفع محدودیتهای موشکی علیه ایران به زمینهچینی برای فرار از تعهدات خود روی آوردهاند.
در همین راستا، اوکراین و کشورهای غربی در ماههای گذشته بارها ادعای انتقال پهپادهای ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را مطرح کردند. کشورهای غربی همچنین ادعا کردهاند که ایران ممکن است اقدام به ارسال موشکهای بالیستیک به روسیه بکند.
این ادعاها بارها از سوی مقامهای جمهوری اسلامی ایران تکذیب شده است. مضاف بر این، اوکراین و کشورهای غربی هیچیک مستنداتی در صحت این ادعاها ارائه نکردهاند.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز چهارشنبه (۲۷ سپتامبر، پنجم مهر) گفت حمله جمعه ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور) اوکراین به «سواستوپول» در هماهنگی نزدیک با متخصصان آمریکایی و بریتانیایی انجام شد.
این مقام روس در جمع خبرنگاران توضیح داد: در تاریخ ۲۲ سپتامبر، سواستوپول بار دیگر مورد حمله قرار گرفت و کمترین شکی وجود ندارد که حمله از قبل برنامهریزی شده با استفاده از امکانات اطلاعاتی غربی، تجهیزات ماهوارهای ناتو و هواپیماهای شناسایی و به تحریک و در هماهنگی نزدیک با سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا انجام شد.
وزارت دفاع روسیه در پی حمله موشکی اوکراین اعلام کرده بود ساختمان تاریخی مقر ناوگان دریای سیاه روسیه خسارت دید و یک نظامی مفقود شد. این وزارتخانه همچنین گفته بود پدافند هوایی روسیه پنج موشک را سرنگون کرد.
این در حالی است که دوشنبه فرماندهی نیروهای عملیات ویژه اوکراین ادعا کرد در حمله هفته گذشته به مقر ناوگان دریای سیاه روسیه در سواستوپول، ۳۴ افسر روس شامل فرمانده این ناوگان کشته و بیش از ۱۰۵ سرباز دیگر زخمی شدند.
وزارت دفاع روسیه دیروز با انتشار ویدئویی از جلسه ستاد فرماندهی، به شایعات درباره کشته شدن فرمانده ناوگان دریای سیاه روسیه در حمله موشکی کییف به بندر سواستوپول پایان داد. در تصاویر منتشر شده، دریاسالار «ویکتور سوکولوف» زنده و سالم در نشست با «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه و سایر فرماندهان روس دیده میشد.
موشک دوربرد آمریکایی آماده حمله به عمق خاک روسیه؟
جنگ اوکراین به اهرم فشار پیش میرود به طوری که کاخ سفید تحت فشار کنگره به ارسال تسلیحات نامتعارف تن میدهد و برخی متحدان اروپایی آمریکا نیز تحت فشار دیگر متحدان، چارهای جز همراهی در جنگ ندارند.
وجود عنصر فشار باعث شد که شاهد ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین باشیم؛ بمبهایی که حدود۶۰ درصد (حدود دو سوم) از قربانیان آن افرادی هستند که حین انجام فعالیتهای روزمره مجروح شدهاند. همچنین یک سوم از مجموع تلفات ثبت شده این بمبها، کودکان هستند.
پس از خبر ارسال بمبهای خوشهای، برخی منابع از ارسال مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده از سوی آمریکا به اوکراین خبر دادند؛ مهماتی که برای شلیک از تانک یا زره پوش مورد استفاده قرار میگیرد.
این گلولهها از تانکهای آبرامز آمریکا شلیک خواهند شد و ادعا میشود، قادر به نابودی تانک های روسی خواهند بود. این مهمات به عنوان بخشی از بسته کمک نظامی جدید برای اوکراین قرار است به زودی طی روزهای آتی رونمایی شود؛ بستهای که بین ۲۴۰ تا ۳۷۵ میلیون دلار ارزشگذاری شده است.
حال که خبر چراغ سبز بایدن مبنی بر ارسال موشک دوربرد «اتکمز» به گوش میرسد، فشارها بر آلمان برای موشکهای کروز تاروس افزایش یافته است.
اوکراین بارها از آلمان خواسته تا موشکهای کروز تاروس را در اختیار این کشور قرار دهد؛ اما «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان در ماه گذشته میلادی، اظهار کرد که عجلهای برای تأیید ارسال این موشکها به اوکراین ندارد، زیرا نمیخواهد پای ناتو را به جنگ با روسیه باز کند.