به گزارش تابناک؛ علی اکبر صالحی، وزیر اسبق امور خارجه و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی، مصطفی کواکبیان، دبیر کل حزب مردمسالاری، فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران از سخنرانان این همایش بودند.
علی اکبر صالحی، وزیر اسبق امور خارجه و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی گفت: شاخص های عمده اقتصادی طبق اعلام سازمان آمار در شهريور ۱۴۰۲ به این صورت است: تورم سالانه: ۴۱.۱ درصد، یعنی قدرت خرید مردم نصف شده است، نرخ بیکاری ۸.۲ درصد و نرخ مشارکت اقتصادی ۴۱.۲ درصد است.
وی افزود: نرخ رشد اقتصادی ما میانگین در ۴۰ سال گذشته ۲.۸ درصد بوده است. گاهی رشد ۶ و ۸ درصد هم شنیده شده و آخرین آمار مرکز آمار ۷.۹ درصد است، اما متاسفانه این نرخهای بالا گذرا هستند و پایداری ندارند.
صالحی در خصوص ظرفیت مغفول ترانزیتی کشور گفت: در ۴۴ سال بعد از انقلاب از حوزه ترانزیت مغفول ماندیم، در حالی که ما میتوانستیم هاب ترانزیت هوایی، زمینی و دریایی باشیم.
وی با اشاره به عقبماندگی کشور در حوزه برداشت از منابع مشترک نفت و گاز گفت: برداشت شرکا از منابع میدانهای مشترک به مثابه اختلاس خارجی است؛ اما چرا آن گونه که نسبت به اختلاس داخلی حساسیم نسبت به اختلاس خارجی فریاد برنمیآوریم؟
صالحی با بیان نرخ ۸ تا ۱۰ درصدی مهاجرت از کشور گفت: جنس مهاجرت نخبگان ما با دیگر کشورها فرق دارد، چون مهاجران کشورهای دیگر کارگران و نیروهای خدماتی هستند، حال آنکه مهاجران ما نخبگان هستند. هند از مهاجرانش ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد دارد و مهاجران ما نه تنها درآمدی برای کشور ندارند، بلکه دلار هم با خود از کشور میبرند.
وی در پایان گفت: ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی در کشور زیاد است و عمده آن ناشی از فقر و نابرابری است. اگر به این موضوع توجه شود، این ناهنجاری ها کاهش پیدا میکند؛ اما مساله این است که ما از نسل جدید شناخت نداریم. ما باید اعتماد جامعه را به نظام جلب کنیم و حاکمیت باید پاسخگو بوده و نسبت به این نسل صعه صدر داشته باشد.
در ادامه همایش مصطفی کواکبیان، دبیر کل حزب مردمسالاری به ایراد سخنرانی پرداخت و با اشاره به کاهش دائمی ارزش پول ملی گفت: راه حل این نیست که ارز به بازار تزریق شود و منتظر بمانیم تا روند بازار تعیین شود، بلکه باید ببینیم خود بازار بدون تزریق ارز بانک مرکزی چه مسیری را میپیماید.
نکته دیگر آنکه ما برای مبارزه با فساد اقتصادی، فقط شعار میدهیم. من تشکر میکنم از آقای اژهای که پرونده دو فرزند معاون اول قوه قضائیه را هم بررسی و بدون جناح و خط و ربط کار میکند و این همان عدالتی است که رهبری از آن سخت میگوید.
کواکبیان درباره ارتباط با قدرتهای شرق گفت: ایران باید در بحث اردوگاه شرق دقت کند؛ اگر با چین قرارداد ۲۵ ساله و با روسیه قرارداد ۲۰ ساله ببندیم، اشکال ندارد، ولی نباید به خاطر آنها در مساله اوکراین هزینه بدهیم.
وی با بیان اینکه ارتباط دیپلماتیک با این کشورها نباید موجب انفعال ما شود، توضیح داد: روسیه و چین در جلسات مشترکشان با شورای همکاری خلیج فارس مواضع ضد ایرانی اتخاذ کردند و ما سکوت کردیم و این مساله پذیرفتنی نیست و ارتباط به هر قیمت درست نیست.
کواکبیان درباره برجام گفت: در بحث برجام دو گروه مخالف خارجی و داخلی وجود دارد؛ خارجیها رژیم صهیونیستی و عربستان هستند و مهم تر از آنها افراد داخلی که از تحریم ها کاسبی میکنند.
آمار مهاجرت ایرانی ها در حالی رو به افزایش است که سیل مهاجران افغان به ایران گسیل شده
وی درباره معضل مهاجرت گفت: از طرفی آمار بالای مهاجرت ایرانیها را داریم؛ برای نمونه ۱۰۰ هزار تن در صف مهاجرت به کانادا هستند و از سوی دیگر سیل مهاجران افغان در حالی به سوی کشور گسیل شده است که طالبان در موضوع هیرمند با ما برخورد نامناسب داشته و علنی ما را مسخره میکنند.
رئیس اتاق بازرگانی هم در این همایش سخنرانی کرد و گفت: مشکل اساسی اقتصاد کشور بیثباتی، ناامنی سرمایهگذاری و سخت شدن شرایط کسب و کار است و برای نمونه در تابستان برای تامین برق صنایع و در زمستان برای تامین گاز آنها مشکل داریم.
در پایان سخنرانی سلاحورزی یکی از حضار با با بیان اینکه توییتهای شما باعث شهادت کسانی مانند آرمان علیوردی شد، پرسید: نسبت شما با جمهوری اسلامی چیست؟
سلاح ورزی که قصد پاسخ به این سوال را داشت، با مداخله چند تن از حضار از جمله مصطفی کواکبیان از پاسخدهی اجتناب کرد.
فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: دستور جلسه با آنچه دوستان تاکنون فرمودند متفاوت است. هدف خانه احزاب این بود که احزاب و نخبگان کشور دور هم جمع شوند و نسبت به مسائل اقتصادی کشور راهکار بدهند تا از گردنه های سختی که داریم عبور کنیم؛ اما نکاتیکه در این جلسه مطرح شد، تماما اظهار ناامیدی و به نوعی حالت خودزنی داشت.
وی بیان داشت: اغتشاشات سال گذشته نشان داد که جایگاه احزاب در جامعه تعریف شده نیست. ما باید بپذیریم که احزاب قافیه را در سال گذشته باختند. آیا ابتکار عمل در اعتراضات و اغتشاشات دست احزاب بود؟
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خط قرمز نخبگان باید منافع ملی کشور باشد و نه جناح بندیهای سیاسی.
مالکی با اشاره به ترک میز مذاکرات برجام توسط آمریکا، افزود: آمریکایی ها بعد از جنگ اوکراین برجام را از اولویت خارج کرد؛ لذا دولت ما نیز اولویت خود را دیپلماسی سیاسی و اقتصادی با کشورهای منطقه و همسایه قرار داد و باید از دید مثبت به این حرکت نگاه کرد.