به گزارش «تابناک» به نقل از شهر سخت افزار، ماجرا در عین سادگی، جنبههای پیچیدهای دارد. افراد چینی قبلاً در ASML کار میکرده اند و از اسرار تجاری این غول هلندی سازنده دستگاههای لیتوگرافی مطلع بودهاند. کارکنان چینی سال ۲۰۱۲ میلادی ASML را ترک میکنند و بعدتر دست کم یکی از آنها به هواوی میپیوندد. ظاهراً همین فرد اسرار تجاری ASML را در اختیار هواوی گذاشته است.
گزارشها درباره انتقال اسرار تجاری ASML به هواوی
ASML در گزارش سالانه ۲۰۲۲ خود به این موضوع اشاره کرده بود که قربانی دسترسی غیرمجاز شده است، اما جزئیاتی ارائه نکرد. در صورتی که گزارش منتشر شده از سوی روزنامه NRC دقیق باشد، ماجرای یاد شده به هواوی مربوط میشود.
بعدتر در سال ۲۰۲۳ میلادی مدیرعامل ASML اعلام کرد اطلاعات به سرقت رفته بسیار محدود بوده و تنها تکهای از یک پازل بزرگتر است. هرچند این کمپانی هیچ اشارهای به هواوی نکرد، اما NRC به نقل از منابع متعدد خود مدعی شده پای هواوی در میان است.
از آن زمان تاکنون، ASML قوانین بسیار سختگیرانهای را به منظور پیشگیری از به سرقت رفتن اسرار تجاری خود اجرایی کرده است.
پیش از این نیز خبرگزاری بلومبرگ در فوریه امسال خبر از به سرقت رفتن اسرار تجاری ASML و ارائه آن به چین داده بود. با این حال باز هم اشاره مستقیمی به هواوی نشده بود.
گزارشهای مختلف نشان میدهد هواوی در پی تحریمها، به جذب کارکنان شرکتهای غربی و تایوانی روی آورده است. همچنین این کمپانی چینی هنوز در روسیه فعالیت میکند و در حال جذب نیروی جدید است.
بد نیست اشاره کنیم چیپست جدید HiSilicon Kirin ۹۰۰۰s هواوی جنجال زیادی به پا کرده است و به نظر میرسد تحریمهای آمریکا نتوانستهاند آنطور که انتظار میرفت این کمپانی چینی را تحت تأثیر قرار بدهند. درباره چیپست HiSilicon Kirin ۹۰۰۰s هواوی شائبههای مختلفی مطرح است که از پیشرفت حیرت انگیز صنایع تولید تراشه چین گرفته تا تولید در گذشته توسط TSMC را شامل میشود.
هرچه که باشد، هواوی همانند بسیاری دیگر از کمپانیهای چینی، به همکاری با حکومتهای تمامیت خواه، مشارکت در سانسور و نقش مؤثر در نقض حقوق بشر متهم است. طبق برخی گزارشهای حقوق بشری، هواوی تجهیزات شنود و شناسایی مخالفان را در اختیار حکومتهای تمامیت خواه قرار داده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.