بین الملل تابناک: ششصد و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«پیتر سیارتو» وزیر امور خارجه مجارستان برای میزبانی مذاکرات میان روسیه و اوکراین در حالیکه دو طرف تمایل داشته باشند، اعلام آمادگی کرد.
وزیر امور خارجه مجارستان در گفتوگو با خبرگزاری روسی «ریانووستی» در پاسخ به سؤالی مبنی بر آمادگی اقدام بوداپست بعنوان میانجیگر و برعهده گرفتن میزبانی مذاکرات بین مسکو و کییف در صورتیکه مجدداً از سرگرفته شود، گفت: «شما زمانی میتوانید میانجی شوید که دو طرف بخواهند. به شما بستگی ندارد».
بنا به گفته سیارتو، در صورتیکه دو طرف درگیریها در اوکراین چنین درخواستی را از مجارستان داشته باشند، بدون شک بوداپست پاسخ مثبت به آن خواهد داد.
وی ادامه داد که چند روز پس از آغاز بحران در اوکراین، با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه و «آندری ارماک» رئیس دفتر «ولودیمیر زلنسکی»رئیسجمهور اوکراین گفتوگو کرد.
سیارتو توضیح داد: «من به هر دو آنها مجارستان را بعنوان یک مکان پیشنهاد دادم. یک مکان بیطرف و امن که یک زمین بازی برابر و یک محیط امن برای همگی آنها فراهم میکند. این پیشنهاد همچنان بر جای خود باقی است. اگر آنها به ما نیاز داشته باشند، ما خوشحال می شویم که به آنها یک مکان امن بدهیم و بدون شک، شرایط ایمنی را برای آنها فراهم آوریم».
مسکو همواره تأکید کرده است که آماده مذاکرات است اما کییف در سطح قانون اساسی، برای مذاکره با روسیه ممنوعیت ایجاد کرده است. غرب به طور مداوم از روسیه میخواهد که وارد مذاکره با اوکراین شود اما در حالیکه روسیه برای مذاکرات اعلام آمادگی میکند، اوکراین از مذاکره امتناع میورزد و غرب به این مسئله هیچ گونه توجهی ندارد.
وزیر خارجه مجارستان همچنین تصریح کرد که اگر بسته دوازدهم تحریمهای اتحادیه اروپا شامل بخشهای گاز، نفت و هستهای روسیه شود، مجارستان با آن مخالفت خواهد کرد.
پیش از این، «ولادیمیر پوتین» رئیستجمهور روسیه تصریح کرد که اگر اوکراین خواهان پیشبرد روند مذاکرات صلح است، پس نیازی به ژستهای نمایشی نیست و فرمان منع مذاکره با روسیه باید لغو شود.
به گفته وی، روسیه هرگز مخالف حل مناقشه در اوکراین از طریق راههای مسالمتآمیز نبوده است، بلکه همراه با ضمانتهای امنیتی به روسیه باشد.
با طرح پنتاگون برای جایگزینکردن سلاحهایی که به اوکراین فرستاده و عزم دولتهای اروپایی برای تقویت قوای دفاعی خود با توجه به آنچه تهدید روسیه مینامند، درآمد کارخانههای تسلیحاتی آمریکا از حمله روسیه به اوکراین در حال افزایش است.
پیمانکاران دفاعی آمریکا از جمله «لاکهید مارتین»، «جنرال داینامیکس» تخمین زدهاند که با سفارشهای موجود برای صدها هزار گلوله توپ، صدها موشک پاتریوت و افزایش درخواست خودروهای زرهی در ماههای آتی، درآمد تضمینشده این شرکتها افزایش یابد.
در سال گذشته میلادی قراردادهایی برای ارسال سلاح به اوکراین یا جایگزینکردن سلاحهای ارسالی آمریکا به این کشور با شرکتهای تسلیحاتی آمریکایی امضا شد و حالا درآمد این قراردادها به حسابهای بانکی اسلحهسازان جاری شده است. در روزهای گذشته درآمد اعلامی شرکتهای لاکهید، جنرال داینامیکس و «آر.تی.ایکس» بیشتر از میزان انتظار ظاهر شده است. همچنین مدیران این شرکتها تخمین میزنند که باتوجهبه تداوم جنگ اوکراین و همچنین جنگ جدید رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها، درآمد این شرکتها بیشازپیش افزایش یابد.
جیسون آیکن، مسئول امور مالی جنرال داینامیکس به والاستریت ژورنال گفت: ما از ۱۴ هزار گلوله توپ در ماه به ۲۰ هزار عدد رسیدهایم. سعی داریم این عدد را هر چه سریعتر به ۸۵ هزار یا حتی ۱۰۰ هزار گلوله در ماه برسانیم. به نظر میرسد که وضعیت اسرائیل و غزه موجب افزایش مضاعف نیاز بازار شود.
بخش «سامانههای رزمی» در جنرال داینامیکس که تانک و خودروهای زرهی مورد نیاز اوکراین را تولید میکند، شاهد افزایش ۲۵ درصدی درآمد خود نسبت به سال گذشته بود. شرکت تسلیحاتی آر.تی.ایکس هم اعلام کرد که از فوریه ۲۰۲۲ تا امروز سه میلیارد دلار سفارش تسلیحاتی دریافت کرده و انتظار دارد که سفارشهای مضاعفی برای تأمین انبارهای اوکراین و آمریکا دریافت کند.
مشاوران امنیت ملی حدود ۶۵ کشور جهان با وجود مشارکت نکردن مسکو در سوین نشست «فرمول صلح» که کییف برنامهریزی کرده است، در کشور «مالت» گرد هم آمدهاند تا درباره راهبرد اوکراین برای پایان دادن به جنگ با روسیه گفتوگو کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از نشستها در عربستان صعودی و دانمارک، این سومین نشست مذاکرات فرمول صلح اوکراین است که در سال جاری برگزار میشود و روسیه در آن مشارکت ندارد.
طرح صلح ۱۰ مادهای که ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین پیشنهاد کرده شامل بازگشت دوباره حاکمیت ارضی این کشور، خروج نیروهای روسیه، حمایت از منابع غذایی و انرژی، امنیت هستهای اوکراین و آزادی همه زندانیان است.
مسکو هفته گذشته از مالت به دلیل میزبانی این نشست انتقاد و آن را «رویداد ضد روسیه» توصیف کرد که «زیان بخش» خواهد بود.
یان بورگ وزیر امور خارجه مالت گفت که این کشور به حمایت خود و تلاشها برای احیای حاکمیت ارضی اوکراین ادامه خواهد داد.
بر پایه این گزارش، درحالیکه هیچ فهرست رسمیای منتشر نشده است، مقامات گفتهاند که نمایندگان کشورهای اروپایی، آمریکای جنوبی، عربی، آفریقایی و آسیایی در این نشست حضور پیدا میکنند.
این نشست در یکی از سالنهای هتل مالتی (Maltese hotel) پشت درهای بسته برگزار میشود.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه پیشتر اعلام کرده بود که فرمول صلح ۱۰ مادهای زلنسکی مطلقاً قابل قبول نیست، اگرچه غرب آن را تنها مبنای صلح در اوکراین میداند.
خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» نوشت، سرویس مطبوعاتی وزارت دفاع روسیه روز گذشته گزارش داد که طی ماه گذشته جنگندهها و سامانههای دفاع هوایی روسیه ۳۱ هواپیمای نظامی اوکراینی و ۳ بالگرد را منهدم کردند.
در این اطلاعیه آمده است: از اول اکتبر، هواپیماهای جنگنده و سامانه های پدافند هوایی نیروی هوافضای روسیه: ۳۱ فروند هواپیما و سه هلیکوپتر نیروی هوایی اوکراین شامل: ۲۰ فروند هواپیمای Mig-۲۹، هشت هواپیمای تهاجمی Su-۲۵، یک بمب افکن Su-۲۴، دو فروند، هواپیمای آموزشی رزمی L-۳۹ و سه هلیکوپتر Mi-۸ را نابود کردند.
وزارت دفاع روسیه روز جمعه همچنین گزارش داد که گروه نیروهای مسلح روسیه "جنوب" طی یک هفته ۹ حمله را در جهت دونتسک دفع کرد؛ نیروهای مسلح اوکراین بیش از ۲۰۵۵ پرسنل نظامی و ۵۸ قطعه تجهیزات را از دست دادند.
همچنین سرویس مطبوعاتی وزارت دفاع روسیه گزارش داد که سامانههای پدافند هوایی روسیه طی هفته گذشته ۲۰۸ پهپاد اوکراینی، ۱۱ موشک از جمله ATACMS و Neptune و ۲۳ گلوله HIMARS و Uragan MLRS را سرنگون کردند.
در مجموع، از آغاز عملیات ویژه، ۵۱۵ هواپیمای نظامی اوکراین، ۲۵۳ هلیکوپتر، ۸۳۱۲ هواپیمای بدون سرنشین، ۴۴۱ سامانه موشکی ضدهوایی، ۱۲۹۶۰ تانک و سایر خودروهای زرهی رزمی، ۱۱۶۹ خودروی جنگی چندگانه پرتاب موشک، ۸۹۳ سامانه موشکی، توپخانه و خمپاره و همچنین ۱۴۶۸۴ دستگاه خودروی ویژه نظامی منهدم شده اند.
اعلام آمادگی مجارستان برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین
«پیتر سیارتو»، وزیر امور خارجه مجارستان برای میزبانی مذاکرات بین روسیه و اوکراین در حالی که دو طرف تمایل داشته باشند، اعلام آمادگی کرد.
وزیر امور خارجه مجارستان در گفتوگو با خبرگزاری روسی «ریانووستی» در پاسخ به سؤالی مبنی بر آمادگی اقدام بوداپست به عنوان میانجیگر و بر عهده گرفتن میزبانی مذاکرات بین مسکو و کییف در صورتی که دوباره از سرگرفته شود، گفت: «شما زمانی میتوانید میانجی شوید که دو طرف بخواهند. به شما بستگی ندارد.»
بنا به گفته سیارتو، در صورتی که دو طرف درگیریها در اوکراین چنین درخواستی را از مجارستان داشته باشند، بدون شک بوداپست پاسخ مثبت به آن خواهد داد.
وی ادامه داد، چند روز پس از آغاز بحران در اوکراین، با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه و «آندری ارماک» رئیس دفتر «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین گفتوگو کرد.
سیارتو توضیح داد: «من به هر دو آنها مجارستان را به عنوان یک مکان پیشنهاد دادم؛ یک مکان بیطرف و امن که یک زمین بازی برابر و یک محیط امن برای همگی آنها فراهم میکند. این پیشنهاد همچنان بر جای خود باقی است. اگر آنها به ما نیاز داشته باشند، ما خوشحال می شویم که به آنها یک مکان امن بدهیم و بدون شک، شرایط ایمنی را برای آنها فراهم آوریم.»
مسکو همواره تأکید کرده که آماده مذاکرات است؛ اما کییف در سطح قانون اساسی، برای مذاکره با روسیه ممنوعیت ایجاد کرده است. غرب مداوم از روسیه میخواهد که وارد مذاکره با اوکراین شود. در حالیکه روسیه برای مذاکرات اعلام آمادگی میکند، اوکراین از مذاکره امتناع میورزد و غرب به این مساله هیچ گونه توجهی ندارد.
وزیر خارجه مجارستان همچنین تصریح کرد که اگر بسته دوازدهم تحریمهای اتحادیه اروپا شامل بخشهای گاز، نفت و هستهای روسیه شود، مجارستان با آن مخالفت خواهد کرد.
پیش از این، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه تصریح کرد که اگر اوکراین خواهان پیشبرد روند مذاکرات صلح است، پس نیازی به ژستهای نمایشی نیست و فرمان منع مذاکره با روسیه باید لغو شود.
به گفته وی، روسیه هرگز مخالف حل مناقشه در اوکراین از طریق راههای مسالمتآمیز نبوده است، بلکه همراه با ضمانتهای امنیتی به روسیه بوده است.
سفارت روسیه ادعای کاخ سفید درباره «اعدام» در صفوف نیروهای مسلح روسیه را جعلی خواند
صبح امروز، شنبه، دفتر مطبوعاتی سفارت روسیه در واشنگتن با انتشار پیامی در کانال تلگرام خود اعلام کرد که دولت ایالات متحده آمریکا در حال پخش «اخبار جعلی کاملاً هولناکی» است تا بهانهای برای نیروهای مسلح اوکراین بیابد که در ضد حمله خود شکست خوردهاند.
سفارت روسیه ادعای کذب جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در نشست مطبوعاتی اخیر خود مبنی بر اینکه مقامات نظامی روسی سربازانی را که از پیروی از دستورهای فرماندهی سر باز می زنند، «اعدام» میکنند، مورد توجه قرار داده و یادآور شد: «دولت ایالات متحده از ابزار مورد علاقه خود استفاده می کند: پرتاب جعلیات کاملاً هولناک به فضای رسانهای. خالق چنین دروغ های ظالمانهای فقط می تواند فردی با ذهنی ملتهب باشد و همه اینها فقط برای یافتن بهانه مناسبی برای توجیه اتهامات به فرماندهی ارتش اوکراین است که در ضد حمله بسیار تبلیغ شده خود شکست خورده است.»
دفتر نمایندگی دیپلماتیک روسیه همچنین با تاکید بر منزجر کننده بودن بی اساس و بدخواهانه بودن اظهارات مقامات آمریکایی، این واقعیت را مورد توجه قرار داد که در طرح این ادعا هیچ پیوندی به منابع اطلاعاتی موثق وجود ندارد. در این پیام آمده: «ما مسئولانه اعلام میکنیم: تمام شایعه پراکنی نماینده کاخ سفید در سخنرانی ذکر شده کاملاً دروغ است. در میدان نبرد، نیروهای نظامی ما شجاعانه، حرفهای و قهرمانانه عمل کرده و از سرزمین مادری خود دفاع میکنند.»
بلومبرگ: ناتوانی ایالات متحده برای کمک فوری به اسرائیل و اوکراین
آژانس خبری بلومبرگ بامداد امروز به نقل از منابع خبری خود گزارش داد که متحدان ایالات متحده از آن بیم دارند که واشنگتن توانایی کافی برای کمک فوری همزمان به اسرائیل و اوکراین نداشته باشد.
در این تحلیل آمده است: در پایتختهای اروپا و آسیا، مقامات به طور فزایندهای نگران هستند که برخی شرکا در نهایت عقب نشینی کنند، در حالی که افزایش چالشهای همزمان توانایی دولت ایالات متحده را برای پاسخگویی محدود و صنایع دفاعی آمریکا برای تولید سلاح کافی برای همه این درگیریها تلاش میکند.
به گفته منابع آژانس، پیش از تشدید درگیری بین فلسطین و اسرائیل، واشنگتن منابع خود را از خاورمیانه به سمت «مبارزه با روسیه و چین» منتقل کرده بود و در شرایط کنونی آمریکا مجبور است از اسرائیل بخواهد که عملیات زمینی را تا زمان استقرار نیروهای مضاعف خود در منطقه به تعویق بیندازد.
همان طور که بلومبرگ یادآور شده، انتخابات آتی ریاست جمهوری ایالات متحده در نوامبر ۲۰۲۴ نیز به این نگرانی دامن زده، انتخاباتی که میتواند به پیروزی دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا که بارها از تمایل خود برای خروج از ناتو و توافق با روسیه صحبت کرده، منجر شود.
صحبت از کاهش کمک آمریکا به کییف زودهنگام است
کنستانتین گاوریلوف، رئیس هیات نمایندگی روسیه در مذاکرات مربوط به امنیت نظامی و کنترل تسلیحات در وین، اعلام کرد، در حال حاضر صحبت در مورد تصمیم رسمی ایالات متحده برای هدایت کمکهای اوکراین به اسرائیل در بحبوحه گسترش وخامت اوضاع در فلسطین دشوار است.
این دیپلمات گفت: هنوز دشوار است که بگوییم آیا تصمیمی رسمی در واشنگتن در مورد انتقال تدریجی کمکهایی که در ابتدا برای کییف در نظر گرفته شده بود به اسرائیل گرفته شده است یا خیر. به تدریج بسیاری از مسیرهایی که آمریکاییها با لایحه کمک به اسرائیل و اوکراین در پیش خواهند گرفت، مشخص خواهد شد. اکنون در واشنگتن صدای کسانی که علنی می خواهند سیل کمکها به سمت کییف بسته شود، بلندتر و ظاهراً این روند آغاز شده است.
گاوریلوف همچنین یادآور شد که غرب از درخواستهای مداوم کییف خسته شده است، که "تزریق های عظیم نظامی-مالی آن را توجیه نمیکند." به نظر او، کمک مالی به اوکراین به تدریج قطع خواهد شد. گاوریلوف افزود که حتی رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا، مایک جانسون، کمک به تل آویو را به عنوان اولویت اول خود نام برده است.