بین الملل تابناک: حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ـ که در رأس هیأتی و به منظور انجام دور جدید رایزنیهای منطقهای پس از دوحه به آنکارا سفر کرده ـ پیش از ظهر امروز با «هاکان فیدان» همتای ترکیهای خود دیدار و گفتوگو کرد. وزرای خارجه دقایقی قبل و پس از رایزنی طولانی مدت، در جمع خبرنگاران حضور یافتند و به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداختند.
حسین امیرعبداللهیان پس از دیدار با هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه با رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور دیدار کرد.
این اولین سفر یک مقام رسمی کشورمان به ترکیه پس از انتخابات این کشور است.
در این دیدارها دو کشور در خصوص آخرین تحولات منطقه و مساله توقف جنگ در غزه رایزنی خواهند کرد.
وزیر امور خارجه با پایان رایزنیهای خود در ترکیه راهی تهران خواهد شد.
براساس این گزارش، دور جدید سفرهای منطقهای امیرعبداللهیان از روز سه شنبه با سفر به دوحه آغاز شد.
وزیر امور خارجه در جریان این سفر با امیرقطر، نخست وزیر و وزیر خارجه، اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی حماس و همچنین وزیر امور خارجه تایلند دیدار و گفتوگو کرده بود.
وزیر امور خارجه گفت: روز گذشته با همراهی هیأتی کامل از ایران در دوحه قطر با مقامات عالی کشور قطر و همچنین رهبران سیاسی حماس گفتوگو داشتیم و امروز با همان ترکیب هیأت کامل همراه در آنکارا با هاکان فیدان و اردوغان دیدار و گفتوگو داشته و خواهیم داشت.
وزیر خارجه فرا رسیدن روز ملی ترکیه را به دولت و ملت عزیز این کشور تبریک گفت و افزود: بهترینها را برای همه مردم ترکیه، دولت و رئیس جمهور این کشور، آرزو دارم.
استفاده رژیم صهیونیستی از سلاحهای ممنوعه
وی افزود: هدف اصلی سفر ما تمرکز بر موضوع فلسطین است. ۲۶ روز است که رژیم صهیونیستی در حال ارتکاب انواع جرایم، نسل کشی، جنایات جنگی و کشتار زنان، کودکان و غیرنظامیان در غزه و کرانه باختری است. رژیم صهیونیستی در جنایات خود از همه نوع سلاحهای ممنوعه استفاده میکند. اگر افکار عمومی و مردم جهان گزارش بیمارستانهای موجود در غزه را به دقت دنبال کنند، از آثار زخمیها و شهدای غزه که ناشی از بمبارانها و استفاده از سلاحهای ممنوعه است، به نوع و دامنه به کارگیری سلاحهای ممنوعه و کشتار جمعی بیشتر واقف خواهند بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همچنان به تلاشهای خود در رایزنی با متحدان و دوستان خود در منطقه برای جلوگیری از گسترش دامنه جنگ ادامه میدهد. آقای رئیسی در گفتوگو با برخی از سران منطقه و کشورهای اسلامی، ایده برگزاری نشستی با حضور سران کشورهای اسلامی و عربی را با هدف توقف فوری جنایات جنگی رژیم آپارتاید و کودککش اسرائیل علیه غیرنظامیان فلسطین در غزه و کرانه باختری ارائه کرده است.
امیرعبداللهیان بیان کرد: در قطر و امروز در ترکیه این ایده که مورد استقبال بسیاری از رهبران کشورهای اسلامی است، پیگیری میکنیم. پیش از این نیز، این ایده را با مقامات عربستان سعودی و مصر در میان گذاشتهایم.
وزیر خارجه بیان کرد: امیدوارم هر چه زودتر شاهد برگزاری نشست سران کشورهای اسلامی و عربی و توقف فوری جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و ارسال کمکهای انسان دوستانه به غزه باشیم.
وی با اشاره به دیدارش با مقامات حماس در دوحه اظهار داشت: در صورت عدم توقف نسلکشی و جنایات جنگی علیه غیرنظامیان، منطقه به تصمیمی بزرگ و تعیین کننده بسیار نزدیک شده است. بی شک در صورت عدم توقف فوری جنگ، مسئولیت خارج شدن شرایط منطقه از کنترل همه طرفها، گسترش دامنه و ابعاد جنگ، مستقیم متوجه آمریکا و رژیم جعلی اسرائیل و طرفداران تداوم جنایات جنگی خواهد بود.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: آمریکا باید مسئولیت حمایت تمام قد و گسترده خود در تداوم کشتار زنان، کودکان و غیرنظامیان در غزه و کرانه باختری را بپذیرد و آمادگی داشته باشد که تبعات و پیامدهای آن را تحمل کند. در صورت ادامه جنگ، وضعیت این گونه باقی نخواهد ماند و مقاومت، اقدام غافلگیرانه دیگری را انجام خواهد داد و شرایط به گونه دیگری خواهد شد.
کشته شدن حدود ۵۰ تن از اسرای موجود نزد مقاومت در بمباران رژیم صهیونیستی
وزیر خارجه همچنین گفت: در گفتوگوهایم با مقامات قطر در جریان آخرین تلاشهای سیاسی برای رسیدن به نوعی آتش بس و تبادل اسرا قرار گرفتم. مقامات سیاسی مقاومت حماس به ما اطلاع دادند که متاسفانه در بمباران ۲۶ روز گذشته، علیرغم اینکه برخی اسرای موجود نزد حماس و مقاومت برای انتقال به مکانهای امن در مناطق و اماکنی در بیمارستانهای غزه مورد حفاظت و نگهداری قرار داشتند، ولی تاکنون با هدف قرار دادن بیمارستانها و مراکز امن ـ که باید از بمباران مسثتنی میشد، ولی این رژیم به کارش ادامه داد ـ حدود ۵۰ تن از آنان در بمباران رژیم صهیونیستی کشته شدهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی خواستار تحریم کالاهای رژیم صهیونیستی شد.
امیرعبداللهیان گفت: با استفاده از این فرصت درباره برخی موضوعات از جمله موضوعات مربوط به مناسبات دوجانبه گفتوگو کردیم و در آینده نزدیک، سفر آیتالله رئیسی به دعوت رسمی آقای اردوغان به آنکارا انجام خواهد شد و در آینده نزدیک، کمیسیون عالی مشترک همکاریهای دو کشور را برگزار خواهیم کرد.
این دیپلمات عالی رتبه ایرانی تأکید کرد: برای تمرکز بیشتر بر امنیت مرزهای دو کشور اتفاق نظر داریم که نسبت به پیگیری گشایش بازارچههای مرزی جدید، گذرگاههای جدید و ایجاد مناطق آزاد تجاری در مرز مشترک دو کشور، اقدامات موثرتری انجام دهیم.
توصیه به آمریکا و رژیم صهیونیستی/ در تامین امنیت منطقه و خانه با هیچ طرفی تعارف نداریم
وزیر خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برقراری آتش بس در غزه و اوضاع کنونی در فلسطین نیز بیان کرد: امیدواریم فورا آتش بس و توقف نسل کشی و جنایات جنگی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ساکنان غزه و کرانه باختری در فلسطین را شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه آمریکا و رژیم جعلی اسرائیل از میان برداشتن حماس را هدف خود در این نسل کشی اعلام کردند، تصریح نمود: حماس یک جنبش آزادی بخش فلسطینی در مقابل اشغالگران صهیونیسم است. پیش از این نیز رژیم اسرائیل بارها سخن از نابودی حزبالله در لبنان به میان آورده بود، ولی نتیجه آن شد که امروز حزبالله لبنان، یکی از قویترین جریانهای مقاومت در مقابل پدیده شوم اشغالگری و صهیونیسم در منطقه ماست.
امیر عبداللهیان گفت: امروز مقامات رژیم جعلی اسرائیل حتی با شنیدن نام حزبالله به وحشت میافتند. توصیه میکنم مسیری که قبلا آزمودید، دوباره به سمت آزمودن آن حرکت نکنید. در صورت عدم توقف فوری جنگ و استمرار حملات مشترک آمریکا و اسرائیل علیه غیرنظامیان، زنان و کودکان غزه پیامدهای آن سخت خواهد بود و بی تردید جنگ افروزان قادر به تحمل تبعات آن نخواهند بود.
وی گفت: من در نیویورک و در مجمع عمومی سازمان ملل هم با صدای بلند اعلام کردم که اینجا منطقه و خانه ماست و در تامین امنیت منطقه و خانه با هیچ طرفی تعارف نداریم.
از هر ابتکار سیاسی برای ممانعت از گسترش جنگ حمایت میکنیم
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: از مواضع قوی و دقیق اخیر اردوغان و از احساسات ارزشمند و پرشور مردم کشور دوست و برادر ترکیه در حمایت از مردم مظلوم و مقتدر فلسطین تشکر میکنیم. پیش از این با آقای هاکان فیدان، وزیر امور خارجه در خصوص ابتکار کشورهای ضامن گفتوگو کردهایم. ما از هر ابتکار سیاسی که مانع گسترش جنگ و تضمین کننده حقوق واقعی ملت فلسطین باشد، حمایت میکنیم.
در قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی تردید نکنید
وی تأکید کرد: اولا اکنون که کشورهای اسلامی و عربی و کشورهای جهان شاهد تداوم جنایات و نسلکشی در غزه و کرانه باختری هستند، آنها به اقدام عملی در عالیترین سطح جنگ آن هم با مدیریت و فرماندهی نظامیان آمریکایی دست زدند. امروز فرمانده سنتکام و فرمانده نیروی زمینی ارتش آمریکا در اتاق عملیات مشترک جنگ در کنار نظامیان شکست خورده و فروپاشیده اسرائیلی هستند.
وزیر خارجه بیان کرد: در این شرایط وظیفه اول ما کشورهای اسلامی و عربی آن است که کالاهای اسرائیلی را تحریم کنیم و نسبت به ارسال سوخت و کالا به داخل اسرائیل حساسیت نشان داده و آن را متوقف کنیم و در قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک با این رژیم جنایتکار ذرهای تردید نکنیم. دومین وظیفه حقوقدانان کشورهای اسلامی این است که همه مقدمات را برای تشکیل دادگاه جنایتکاران جنگی اسرائیلی، آن کسانی که فرماندهی نسل کشی مردم فلسطین را در دست گرفتند، خلبانانی که زنان و کودکان را به قتل میرسانند، فراهم کنیم و در پایان این جنگ که قطعا پیروزی از آن فلسطینیها خواهد بود، تشکیل دادگاه بزرگ جنایتکاران جنگی برای محاکمه جنگ افروزان در راستای تضمین ثبات، صلح و امنیت منطقه و جهان باید در دستورکار جدی همه ما قرار بگیرد.
هدف ما تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی قدس شریف است
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه نیز در آغاز نشست مشترک خبری خود با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان ضمن خوشآمدگویی به هیات ایرانی اظهار داشت: روابط ترکیه با ایران، بی سابقه در حال جهش است. دو بار در ماه های اخیر به ایران رفتم و همچنین قرار است رئیس جمهوری اسلامی ایران به ترکیه سفر کند.
وزیر خارجه ترکیه با تاکید بر اینکه اسرائیل با خشونت به جایی نمیرسد، گفت: هدف ما تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی قدس شریف است.
وی در خصوص مذاکرات امروز خود با امیرعبداللهیان گفت: در خصوص افزایش همکاری ها در زمینه مقابله با اقدامات تروریستی در منطقه گفت وگو کردیم.
وزیر امور خارجه ترکیه ادامه داد: همکاری ها و گفت وگوهای دوجانبه تهران و آنکارا در زمینه همکاری های دوجانبه در خصوص محاصره غیرقانونی غزه همچنان ادامه دارد.
محاصره غزه نقض آشکار حقوق بشر است
هاکان فیدان وضعیت امروز در غزه را نگران کننده خواند و اظهار داشت: مردم در غزه به دارو و مواد غذایی دسترسی ندارند و مقابل چشم جهانیان به قتل میرسند و حتی بیمارستان ها هم آماج قرار میگیرند.
فیدان خاطرنشان کرد: این محاصره نقض آشکار حقوق بشر است و ما نمیتوانیم در برابر آن سکوت کنیم و حملات به غیرنظامیان را تحمل نمیکنیم. ما روز یکشنبه با راهپیمایی بزرگ استانبول از غزه حمایت کردیم.
نمیتوان در قبال اوکراین و فلسطین استاندارد دوگانه در پیش گرفت
وی درباره تلاش های دیپلماتیک ترکیه برای آتش بس در غزه نیز گفت: ما با دولت های غربی تماس های فشرده داشتیم و معتقدیم که نمیشود در قبال اوکراین و فلسطین استاندارد دوگانه داشت.
هاکان فیدان با بیان اینکه اسرائیل باید هر چه زودتر توسل به خشونت و جنگ را کنار بگذارد، گفت: اسرائیل نمیتواند با خشونت به جایی برسد. باید هر چه سریع تر آتش بس برقرار شود و ما نمیخواهیم تراژدی انسانی غزه به جنگ منطقه ای تبدیل شود.
وزیر خارجه ترکیه افزود: همه باید تشویق کننده صلح باشند و بستری فراهم کنیم تا دیدگاه های جایگزین مورد بررسی قرار گیرد.
کنفرانس بینالمللی صلح برگزار شود
هاکان فیدان در خصوص پیشنهاد ترکیه در این خصوص گفت: باید کنفرانس بین المللی صلح برگزار شود و رایزنی ما برای مکان و زمان این کنفرانسادامه دارد.
وی با تاکید بر اینکه ترکیه آماده ضامن توافقات احتمالی است، افزود: هدف ما تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی قدس شریف است. من با همکار ایرانی ام، امیرعبداللهیان در مورد مسائل منطقه از جمله سوریه و عراق صحبت کردم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه بیان کرد: ایران و ترکیه همیشه در این منطقه هستند؛ پس تعمیق همکاری های دو کشور مهم است و این را ادامه می دهیم.
اتحادیه اروپا مخالف آتش بس است
هاکان فیدان در پاسخ به سوالی در خصوص پیامدهای بیتوجهی صهیونیستها به هشدارها و لزوم آتشبس فوری، گفت: ما از اولین روز آغاز جنگ در دو محور تلاش کردیم؛ یکی تلاش های دیپلماتیک، تا هر چه زودتر با آتش بس پایان یابد و کمک های انسانی به غزه باز شود. ما با اتحادیه عرب و اتحادیه آفریقا سازمان ملل و سازمان همکاری های اسلامی دیپلماسی فشرده ای برای آتش بس را پیگیری کردیم.
ما دوست داریم با اتحادیه اروپا هم این کار را پیش ببریم اما اتحادیه اروپا مخالف آتش بس است. آنها کنار اسرائیل و آمریکا ایستاده اند و خواهان ادامه عملیات هوایی اسرائیل هستند که این مساله بحران ایجاد کرده است.
فیدان ادامه داد: فعالیت ما در اعمال فشار دیپلماتیک برای توقف جنگ ادامه دارد. ما قبلا هم در جنگ اول و دوم غزه، همه تلاش خود را برای توقف جنگ انجام دادیم. اکنون جنگ سوم غزه بزرگتر است و در حال رایزنی در این خصوص هستیم. ما خواهان آتش بس فوری و به دنبال صلح پایدار هستیم. اسرائیل و متحدانش راه حل دائمی را از بین بردن گروههای فلسطینی می دانند، ولی این یک راه حل نیست و محقق نخواهد شد.
گسترش جنگ به نفع منطقه نیست
وزیر امور خارجه ترکیه گفت: اگر آتش بس انجام نشود، گروههای دیگر هم وارد جنگ خواهند شد و گسترش جنگ به نفع منطقه نیست.
هاکان فیدان در پاسخ به سوالی درباره جزییات طرح ترکیه در خصوص کشور ضامن گفت: با تجربه جنگهای گذشته، راه حلهایی را مدنظر داریم. ما مساله دو دولتی را قبلا مطرح کردیم. دو طرف باید روی یک مساله تمرکز کرده و به توافق برسند. کشورهای دیگر هم میتوانند ضامن این مساله باشند و اجرای این طرح را ضمانت کنند.
وزیر خارجه ترکیه در خصوص تخلیه افراد از گذرگاه رفح اظهار داشت: اکنون نزدیک به ۵۰۰ شهروند خارجی از غزه در حال خارج شدن هستند و بهره برداری از مرز رفح تنها در اختیار مصر نیست و اسرائیلی ها هم در آنجا صاحب حرف هستند.
وی در این خصوص ادامه داد: تصمیم گرفته شده که برخی مجروحین به مصر آورده شوند. در روزهای آینده نیز کمک خواهیم کرد تا شهروندان خارجی از آنجا خارج شوند.