به گزارش تابناک اقتصادی؛ به زعم بسیاری از کارشناسان، از آنجائیکه در کشور با ناترازی مقطعی گاز در زمستان مواجه هستیم، ذخیرهسازی مهمترین و کلیدیترین راهکار برای رفع این ناترازی در زمان افزایش مصرف گاز توسط بخشهای خانگی در فصول سرد سال است. این رویکرد در کشورهای اروپایی به طور متوسط معادل ۲۵ درصد کل مصرف و در کشورهای مختلف نیز به صورت میانگین حدود ۱۲ درصد است.
اصلیترین بخشی که گاز نیاز دارد و ذخیره سازی گاز برای آنها کاملا اقتصادی و به صرفه است؛ بخش صنایع است. با توجه به مشکلات مربوط به عدم تامین پایدار گاز موردنیاز صنایع به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی، ذخیرهسازی گاز و افزایش تولیدات صنایع برای آنها کاملا به صرفه است.
مشوقهای متنوعی برای صنایع در راستای تشویق آنها به سرمایه گذاری در ذخیره سازی گاز در نظر گرفته شده است. یکی از مهمترین مشوقها این است که گاز با قیمت پایین در فصول گرم سال در اختیار صنایع قرار میگیرد تا آن را ذخیره سازی کنند.
به نظر میرسد، زیرساخت پیش بینی شده توسط دولت در جهت ذخیرهسازی گاز صنایع، یکی از مهمترین و کلیدیترین راهکارهای پیشروی صنایع در جهت جلوگیری از عدمالنفع قطعی گاز آنها در فصل زمستان است. به طوری که تداوم رشد خود و درآمدزایی بیشینه از طریق ذخیره گاز با قیمت پایین و فروش محصول با قیمت بالا را برای خودشان رقم بزنند.
مصطفی ناظمی کارشناس انرژی در خصوص ذخیره سازی گاز توسط صنایع در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به این موضوع که دولت سیزدهم جدیت خود را برای ذخیره سازی گاز طبیعی نشان داده است، تصریح کرد: ذخیره سازی گاز به عنوان راهکاری برای حل و فصل موضوع ناترازی مقطعی گاز در زمستان از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی در ادامه گفت: ذخیره سازی گاز به صورت ال ان جی در وزارت نفت با جدیت در حال پیگیری است. بیشترین اولویت برای ذخیره سازی گازی است که قصد داریم وارد کنیم. این گاز قرار است در زمستان برای حل مشکل ناترازی مورد استفاده قرار بگیرد یا به صادرات آن به پاکستان و عراق بپردازیم.
ناظمی گفت: در زمستان که اوج مصرف گاز در جهان است، قیمت گاز که مورد نیاز صنایع است، افزایش مییابد و به تبع آن قیمت کالاهای تولیدی هم بالا میرود. اگر صنایع بتوانند در فصل گرم سال به ذخیره سازی بپردازند، میتوانند در زمستان از گازی که با قیمت پایین ذخیره کرده اند، استفاده کنند و سود سرشاری ببرند.
وی ادامه داد: صنایع پیشرانهای اقتصادی، تولیدی، اشتغال و ارزآوری در کشور هستند. تعطیلی آنها در زمستان به معنای گرفتن یک مزیت اقتصادی مهم از آنها در بهترین زمان ممکن برای ارزآوری است.
این کارشناس انرژی افزود: صنایع پیش زمینه بدی در خصوص مشارکت در تولید انرژی دارند. مثلاً، نیروگاهها به صورت خودتأمین به تولید برق پرداختند، اما در زمان اوج مصرف مجبور شدند برق تولیدی شان را به شبکه تزریق کنند. این طور برخوردها با صنایع باعث میشود که صنایع اطمینان خود را به چنین طرحهایی از دست بدهند. باید مراقبت لازم را در این ارتباط داشته باشیم و دولت به وعده هایش در ارتباط با ذخیره سازی گاز توسط صنایع عمل کند.
ناظمی خاطرنشان کرد: کمک گرفتن از بخش خصوصی و صنایع در ذخیره سازی گاز میتواند منافعی برای کشور داشته باشد و خود صنایع نیز از این گاز در زمان اوج مصرف بهره مند میشوند. اما این طور همکاریها باید شامل تضمین حاکمیتی باشد و به صنایع اطمینان دهیم که گاز ذخیره شده را خودشان در زمان اوج مصرف استفاده خواهند کرد و مجبور نیستند آن را به شبکه تزریق کنند.
این کارشناس انرژی در ارتباط با مشوقی که برای صنایع در نظر گرفته شده است مبنی بر این که گاز را با قیمت مناسب در فصل گرم سال دریافت و ذخیره سازی کنند، تصریح کرد: قیمت گاز مهمترین شاخص تعیین کننده در ذخیره سازی است. بنابراین، قیمت پایین و یارانهای گاز میتواند مشوقی برای صنایع باشد که در حوزهی ذخیره سازی سرمایه گذاری داشته باشند.
وی ادامه داد: لازم است دولت در قالب قراردادهای چند ساله تخفیفها را به صورت زمانمند روی گاز اعطایی به صنایع برای ذخیره سازی اعمال کند که در درازمدت با مشکل مواجه نشویم.
ناظمی گفت: اگر بتوانیم بستری فراهم کنیم که صنایع با همکاری کشورهای دیگر به ذخیره سازی گاز بپردازند، برایمان نفع بیشتری دارد. زیرا از یک طرف تبدیل به یک هاب گازی در منطقه میشویم و از طرف دیگر، قیمت گاز در منطقه مشخص است و مشکلی به این لحاظ پیش نمیآید.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: دولت میتواند با اعطای مخازن ذخیره سازی و زمین رایگان به صنایع به آنها مشوق بدهد. بهتر است مخازنی در اختیار صنایع قرار بگیرد که نیاز به بازسازی دارند. ذخایر موجود را خود دولت مورد استفاده قرار دهد و به ذخیره سازی بپردازد.