پیمانه اقتصادی تابناک هر روز بستهای خبری از آخرین اخبار و تحولات مهم اقتصادی ایران و جهان ارائه میکند؛ پیمانهای شامل تغییرات ۲۴ ساعت اخیر از بازارهایی همچون ارز، خودرو، طلا، انرژی و مسکن، که در کنار آن به واکنشها و صحبتهای اقتصادی مسئولان نیز پرداخته میشود.
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز (دوشنبه، ۱۵ آبان) با ۱۴ هزار و ۱۴۳ واحد رشد در ارتفاع ۲میلیون و ۳۰ هزار و ۸۷۸ واحدی قرار گرفت. امروز در معاملات بورس تهران، بیش از ۶ میلیارد و ۷۵۲ میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۴۴ هزار و ۵۹۰ میلیارد ریال معامله شد. پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۹۸۰ واحد، پتروشیمی پردیس (شپدیس) با۹۷۶ واحد، سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) با ۹۳۵ واحد، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ۷۷۳ واحد، پالایش نفت تهران (شتران) با ۶۸۰ واحد، شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه) با ۴۵۹ واحد و گروه مپنا (سهامی عام) (رمپنا) با ۴۱۴ واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس داشتند.
ایرنا: مجلس بهرغم مخالفت دولت، امکان عرضه محصولات پتروشیمی خارج از بورس کالا را که به گفته رئیس سازمان برنامه، یک حکم رانتزاست، فراهم کرد. منظور رئیس سازمان برنامه اظهار کرد: سازوکار عرضه محصولات پتروشیمی در داخل بر اساس بورس کالاست اما این حکم یعنی حذف بورس کالا از فروش محصولات پتروشیمی؛ به این معنا که شرکت های پتروشیمی می آیند ذیل خودشان یک شرکت ثبت می کنند تحت عنوان زنجیره تولید؛ سپس آن را به خودشان می فروشند این کار یعنی حذف رقابت و ایجاد رانت برای پتروشیمی ها؛ سپس سایر شرکت ها باید دست دوم و سوم از از شرکت های مربوطه با قیمت های بالاتر خریداری کنند. ما با این حکم مخالفیم.
محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم اظهار کرد: اولا در اینجا تکلیفی نشده و صرفا «اجازه» داده شده است؛ ثانیا مخالف عرضه در بورس کالا هم نیست؛ بلکه بخشی از محصولات پتروشیمی که مشتری ندارد و روی دست شرکت مانده، وارد بازار سیاه می شود ولی تولیدکننده باید از بازار سرپولک تهران با چند دست و گرانتر خریداری کند؛ اما در این حکم آمده که شرکت پتروشیمی مستقیما به شرکت های مصرف کننده این محصولات در قراردادهای بلندمدت عرضه کند. در دنیا هم آنقدر که ما به بورس کالا ایمان آورده ایم، خود غربی ها نیاورده اند و نهاد تنظیم گر برای بورس کالا آورده اند؛ بورس های کالای ما تبدیل به حراجی شده است. بنابراین این حکم هیچ ارتباطی به صادرات ندارد و صرفا موادی که از عرضه در بورس کالا عرضه نمی شود، مشمول این حکم خواهد شد.
در نهایت این جزء با مخالفت دولت و موافقت کمیسیون تلفیق مجلس به رأی گذاشته و تصویب شد که به شرح زیر است:
۷- محصولات شرکت های پتروشیمی که پیش فروش نشده اند و تعهدی نسبت به صادرات آنها وجود ندارد، می تواند با رضایت مالکان آنها و نظارت سازمان توسعه ای مربوطه در وزارت نفت، به عنوان ماده اولیه به مجتمع ها یا واحدهای پایین دستی در طول زنجیره ارزش پتروشیمی، در قالب قراردادهای بلندمدت اختصاص یابد.
امروز در مرکز مبادله ایران، هر اسکناس دلار آمریکا به ۴۱ هزار و ۳۲۹ تومان و نرخ حواله دلار به ۳۷ هزار و ۵۷۱ تومان رسید که نسبت به روز کاری گذشته چهار تومان کاهش قیمت داشت. قیمت هر اسکناس یورو امروز در مرکز مبادله ایران به ۴۴ هزار و ۳۳۷ تومان رسید که نسبت به روز کاری گذشته با افزایش ۲۲ تومانی قیمت مواجه شد؛ همچنین نرخ حواله یورو نیز با ۲۰ تومان کاهش قیمت به ۴۰ هزار و ۳۰۶ تومان رسید.
قیمت هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید امروز (دوشنبه، ۱۵ آبان ۱۴۰۲) در بازار تهران، ۲۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد که در مقایسه با روز گذشته ۱۰۰ هزار تومان کاهش یافت.
رویترز: قیمت طلا در معاملات بازارهای جهانی کاهش یافت، زیرا با افزایش تمایل به ریسکپذیری از جذابیت طلا کم شده است. در عین حال، تاجران در انتظار سرنخهای بیشتری از مسیر سیاستگذاری پولی بانک مرکزی آمریکا در سخنرانی جرم پاول، رئیس فدرال رزرو در این هفته هستند. هر اونس طلا در بازارهای جهانی با 5 دلار و 27 سنت کاهش 1987.38 دلار فروخته شد. قیمت طلا در روز جمعه به بالای 2 هزار دلا رسیده بود.
بلومبرگ: کریستین لیندنر، وزیر دارایی آلمان، ایده چهار روز کاری در هفته را رد کرد تا دستمزد کامل در بزرگترین اقتصاد اروپا به هنجار تبدیل شد. لیندنر اواخر روز جمعه در یک رویداد سیاسی در لوسرن سوئیس گفت: «در تاریخ هرگز جامعهای با کمتر کار کردن، رفاه خود را افزایش نداده است. ایده کوتاه شدن هفتههای کاری از زمانی که همهگیری کووید، برنامههای کارکنان را تغییر داد و به بسیاری از افراد نشان داد که چگونه روشهای مختلف کار میتواند زندگی آنها را بهبود بخشد، مورد توجه قرار گرفت.
بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود که به بررسی تورم مواد غذایی در کشورهای جهان پرداخته است، اعلام کرد: نرخ تورم مواد غذایی در ایران در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور ۱۴۰۲) به ۳۷.۴ درصد کاهش یافته و نسبت به یک سال گذشته تقریبا نصف شده است. بر اساس این گزارش، تورم مواد غذایی در ایران در ۱۲ ماهه منتهی به آگوست ۲۰۲۳ یعنی مرداد ماه امسال ۳۸ درصد برآورد شده است. نرخ تورم مواد غذای ایران در اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ۱۴۰۲) ۷۱.۴ درصد برآورد شده است که به این ترتیب پس از ۱۲ ماه نرخ تورم مواد غذایی ایران در سپتامبر ۲۰۲۳ به ۳۷.۴ درصد رسیده که تقریبا نصف شده است. به این ترتیب، تورم مواد غذایی در ایران به استناد آمار این نهاد بینالمللی هم نسبت به ماه گذشته و هم نسبت به یک سال گذشته کاهش یافته است.
روند کاهش قیمت خودرو امروز متوقف شده و برخلاف ریزش قیمت دلار بازار آزاد، قیمت اکثر خودروهای داخلی روند افزایشی داشته است. بررسی قیمت محصولات ایران خودرو حاکی از افزایش قیمت تارا، پژو پارس و پژو ۲۰۷ طی یک روز گذشته است و در این میان تارا رکورددار افزایش قیمت روزان خودرو است. همچنین بررسی قیمت محصولات سایپا نشان میدهد که قیمت ساینا و شاهین طی یک روز گذشته صعودی شده است. به نقل از اقتصادآنلاین، امروز قیمت تارا اتوماتیک ۱۴۰۱، ۷۷۰ میلیون تومان است که نسبت به روز گذشته ۱۰ میلیون گران شده است و طی ۲ روز حوالی ۲۰ میلیون گران شده است. تارا اتوماتیک صفر ۱۴۰۲ هم ۸۰۰ تومان قیمت خورده است که نسبت به روز گذشته ۵ میلیون گران شده است. این خودرو طی ۵ روز ۲۵ میلیون گران شده است. قیمت پژو پارس LX مدل ۱۴۰۲ نیز ۶۳۰ میلیون اعلام شده است که طی روز گذشته ۱۰ میلیون گران شده است. قیمت ساینا S اتوماتیک نیز ۴۱۲ میلیون تومان شده است که نسبت به روز گذشته ۲ میلیون بالا رفته است. قیمت شاهین G اتومات CVT امروز به ۷۶۵ میلیون تومان رسیده است که نسبت به روز گذشته ۵ میلیون بالا رفته است.
رویترز: پس از اینکه عربستان و روسیه ادامه کاهش عرضه نفت را تا پایان سال را اعلام کردند، قیمت نفت در معاملات امروز بازارهای جهانی افزایش یافت. هر بشکه نفت برنت با 93 سنت افزایش 85.82 دلار فروخته شد و هر بشکه نفت خام آمریکا با یک دلار و 2 سنت افزایش 81.53 دلار معامله شد. قیمت هر 2 شاخص نفتی در هفته منتهی به 3 نوامبر حدود 6 درصد از دست داده بود، امروز اندکی بهبود یافت. عربستان دیروز اعلام کرد که به کاهش تولید داوطلبانه یک میلیون بشکهای در روز در ماه دسامبر ادامه خواهد داد و میزان تولید خود را در حدود 9 میلیون بشکه در روز حفظ خواهد کرد.
عملکرد بیتکوین (BTC) در هفته گذشته نسبتا آرام بوده و حدود ۳۵هزار دلار را تثبیت کرده است و آلتکوینها در آخر هفته پیشتاز رالی بازار ارزهای دیجیتال بودند. در حالی که ارزش بیتکوین برای مدتی در ۳۵هزار دلار تثبیت شده است، میتواند آرامش قبل از طوفان برای صعود بعدی قیمت بیتکوین در نظر گرفته شود. علی مارتینز، تحلیلگر محبوب رمزارزها اظهار کرد که در یک نقطه عطف مهم، بیش از ۷۰۰هزار آدرس جدید بیتکوین در یک روز ایجاد شد. این رشد در شبکه بیتکوین اغلب یکی از قابل اعتمادترین شاخصها برای پیشبینی قیمت در نظر گرفته میشود. از آنجایی که بیتکوین حرکت کوتاه مدت مطلوبی را حفظ میکند، تحلیلگر دیگری، کردیبول کریپتو ابراز خوشبینی کرد که این دارایی میتواند به تغییر روند ادامه دهد تا به آستانه قابل توجه ۴۰هزار دلار برسد. در صورت وقوع این اتفاق، تحلیلگر تصور میکند که حرکت بالقوه به سمت رکورد اوج قیمت به خوبی قابل درک خواهد بود. از سوی دیگر، جریان سرمایه به بازار کریپتو در ماه گذشته به بیش از ۱۰ میلیارد دلار رسیده است که به اعتماد قوی سرمایهگذاران اشاره دارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.