یحیی سنوار کیست؟

از نگاهِ رژیم اسرائیل و دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی آن یحیی سنوار، در مقایسه با دیگر رهبران حماس، چهره‌ای افراطی‌تر است. مرکز سیاست‌ها و استراتژی اسرائیل در گزارشی به این نکته اشاره می‌کند که یحیی سنوار توانسته قواعد تقابل مقاومت فلسطین با رژیم اسرائیل را تغییر دهد.
کد خبر: ۱۲۰۳۲۳۹
|
۱۶ آبان ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۴ 07 November 2023
|
23950 بازدید

به گزارش تابناک،  بیش از چهار هفته از اجرای موفقیت‌آمیز عملیات طوفان الاقصی و متعاقبا آغاز کارزار نظامی گسترده ارتش اسرائیل علیه نوار غزه می‌گذرد. کارزار نظامی که در روز‌های اخیر با حملات گسترده زمینی از چندین محور به نوار غزه همراه شده و با پشتیبانی سنگین هوایی و توپخانه‌ای دنبال می‌شود.

در نتیجه حملات اسرائیل به نوار غزه تاکنون بیش از ۱۰ هزار غیرنظامی فلسطینی جان خود را از دست داده اند که بخش اعظم آن‌ها زنان و کودکان هستند. رژیم اسرائیل هدف اصلی و اولیه خود را نابودی جنبش حماس و دیگر جریان‌های مقاومت اسلامی در این منطقه عنوان کرده است. این رژیم تاکید کرده که به دنبال یافتن اسرای اسرائیلی که در جریان عملیات هفتم اکتبر به دست حماس افتاده اند نیز است.

با این حال، رژیم اسرائیل و دستگاه‌های نظامی و اطلاعاتی آن در بحبوحه جنگ غزه، در به در به دنبال یافتن و ترور یکی از چهره‌های کلیدی جنبش حماس در نوار غزه هستند. این فردی "یحیی سنوار" است که ریاست دفتر سیاسی جنبش حماس در نوار غزه را عهده دار است. کینه مقام‌های سیاسی و نظامی اسرائیلی از وی به قدری جدی است که وزیر جنگ اسرائیل "یوآف گالانت" در بحبوحه اوج گیریعملیات نظامی اسرائیل تاکید داشت که یحیی سنوار را باید یک مرده متحرک تصور کرد و اسرائیل در کُشتن وی کاملا مصمم است.

این موضع‌گیری نشان می‌دهد اسرائیلی‌ها قویا به نقش محوری سنوار در برنامه ریزی و اجرای عملیات طوفان‌الاقصی باور دارند. اساسا به همین دلیل هم بود که در همان نخستین روز‌های آغاز کارزار نظامی ارتش رژیم اشغالگر قدس علیه نوار غزه، خانه یحیی سنوار جز اهدافی بود که در حملات هوایی، به کل نابود شد و ترور وی به یکی از مولفه‌های کلیدی مد نظر ارتش و نهاد‌های اطلاعاتی اسرائیل تبدیل شد.

یحیی سنوار کیست؟
"یحیی ابراهیم سنوار"، رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه است که در سال ۲۰۱۷ جانشین اسماعیل هنیه شده است. او بنیانگذار سرویس امنیتی حماس موسوم به "مجد" است. دستگاه امنیتی که نقطه تمرکز آن بر پرونده‌های امنیت داخلی است.

یحیی سنوار در سال ۱۹۸۸ توسط نیرو‌های رژیم اسرائیل دستگیر و به چهار بار حبس ابد محکوم شد با این حال، در سال ۲۰۱۱ در جریان مبادله ۱۰۲۷ زندانی اسیر فلسطینی با "گیلعاد شالیط" نظامی اسرائیلیِ اسیر به دست حماس، آزاد شد. بسیاری از ناظران و تحلیلگران اسرائیلی بر این باورند که آزاد کردن یحیی سنوار، بزرگترین اشتباهی بوده که رژیم اسرائیل علیه منافع خود مرتکب شده است.

نکته جالب در مورد یحیی سنوار این است که گفته شده وی جامعه اسرائیل را به خوبی می‌شناسد. اساسا به همین دلیل هم گفته می‌شود که این شناختِ وی در نوع رویکرد جنبش حماس به ویژه در حوزه رسانه‌ای و تبلیغاتی علیه رژیم اسرائیل نمود یافته است.

سنوار از جمله افرادی بوده که به صورت ریشه‌ای معتقد است شکست دادن اسرائیل میسر نمی‌شود مگر اینکه مزدوران آن که بر پیکر ملت فلسطین خنجر می‌زنند، شناسایی و نابود شوند. او از همان ابتدای فعالیت‌های خود بر همین هدف متمرکز شد و در دوران شیح احمد یاسین، تشکیلات امنیتی حماس تحت مدیریت وی قرار داشت و اتفاقا شماری از نفوذی‌ها و جاسوسان رژیم اسرائیل نیز در این دوره شناسایی و نابود شدند.

تشکیلات امنیتی تحت مدیریت سنوار به تدریج به قدری قدرت گرفت که در مقام یک تشکیلات ضدجاسوسی، اشراف قابل ملاحظه‌ای را بر تحرکات رژیم اسرائیل و جاسوسان آن پیدا کرد و حتی برخی افراد که در حماس فعالیت داشتند و به جاسوسی برای اسرائیل می‌پردارختند را نیز شناسایی و با آن‌ها برخورد کرده است. اساسا همین قدرت و نفوذ یحیی سنوار بود که سبب شده اسرائیلی‌ها خیل زود وی را بازداشت کنند. امری که موجب شد وی ۲۳ سال از عمر خود را در زندان‌های اسرائیل بگذراند. یحیی سنوار پیوند‌های بسیار نزدیکی با شاخه‌های نظامی و امنیتی جنبش حماس دارد.

تحلیلگران اسرائیلی به این مساله اشاره دارند که انتخاب وی در سال ۲۰۱۷ به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در نوار غزه حاکی از این است که حماس به جنس نگاه فردی نظیر سنوار که چهره‌ای خطرناک علیه اسرائیل است، اولویت قابل توجهی بخشیده است.

چرا اسرائیل، یحیی سنوار را خطرناک می‌بیند؟
پاسخ این سوال روشن است، زیرا از نگاه رژیم اسرائیل و دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی آن یحیی سنوار، در مقایسه با دیگر رهبران حماس، چهره‌ای افراطی‌تر است. "مرکز سیاست‌ها و استراتژی اسرائیل" وابسته به مرکز هرتزلیا در گزارشی به این نکته اشاره می‌کند که یحی سنوار توانسته قواعد تقابل مقاومت فلسطین با اسرائیل را تغییر دهد.

عملیات سیف القدس که حماس به حمایت از قدس و ساکنان بیت المقدس وارد آن شد، نمودی عینی از رویکرد خاص سنوار در تقابل با اسرائیل است. این مرکز به رژیم اسرائیل توصیه می‌کند که دیر یا زود خود را آماده یک حمله بزرگ از جانب مقاومت فلسطین کند. توصیه‌ای که در قالب عملیات طوفان الاقصی رنگ واقعیت به خود گرفت و اسرائیل تا حد زیادی مهندسی این مساله را به یحیی سنوار نسبت می‌دهد.

جنگ اطلاعاتی اسرائیل برای ترور یحیی سنوار
مقام‌های ارشد اسرائیلی به قدری در مورد ضرورت ترور یحیی سنوار سخنرانی و موضع گیری کرده اند که به نظر می‌رسد دیگر نمی‌توانند از این موضوع عقب نشینی کنند. این رویکرد در نوع خود موجب شده تا ترور یحیی سنوار، به یک مساله حیثیتی برای رژیم اسرائیل تبدیل شود.

یحیی سنوار و جنبش حماس نیز سعی دارند یک پیروزی اطلاعاتی و امنیتی دیگر را در قالب معادله تعریف شده از سوی اسرائیل، به این رژیم تحمیل کنند. سنوار اکنون در کنار دیگر رهبران بلندپایه شاخه‌های نظامی و سیاسی حماس در حال مدیریت جنگ علیه ارتش اسرائیل است، در عین حال، تمرکز امنیتی جدی بر حفاظت از وی نیز وجود دارد. زیرا ترور وی توسط اسرائیل می‌تواند پالس‌های منفی را به جریان مقاومت فلسطین و میدان‌های جنگ غزه مخابره کند.

یحیی سنوار و دستگاه‌های امنیتی جنبش حماس که وی یکی از بنیانگذاران اصلی آن‌ها بوده است، اکنون در معرض یک آزمون بسیار بزرگ قرار (حفاظت از جان رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه) گرفته اند. به نظر می‌رسد هم یحیی سنوار و هم جنبش حماس در کلیت خود، انتظار سناریوی جاری یعنی حمله فراگیر ارتش رژیم اشغالگر قدس به نوار غزه و تلاش جهت ترور فرماندهان و مقام‌های ارشد این جنبش را داشته اند و آماده سازی‌های لازم را در این رابطه برای خود ایجاد کرده اند.

همین امر تلاش‌های اسرائیل جهت ترور مرد مرموز حماس را با چالش‌های عدیده و جدی رو به رو می‌کند.

 

فرارو

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟