بین الملل تابناک: ششصد و بیست و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کاخ سفید در پی اعلام کاهش حمایت آمریکا از اوکراین و افزایش کمک های نظامی به اسرائیل در پی جنگ با فلسطین، اعلام کرد کنفرانسی برای در دسامبر با حضور نمایندگان واشنگتن و کی یف برگزار می کند تا برای کاهش کمک های تسلیحاتی به اوکراین چاره جویی کنند.
بر اساس فهرست وزارت دفاع آمریکا که در اواخر اکتبر منتشر شد، واشنگتن بدون اعلام علنی، کمکهای نظامی خود به اسرائیل را افزایش داده است. ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین نیز اعلام کرده است از زمان آغاز عملیات نظامی اسرائیل علیه حماس، گلولههای توپخانه کمتری دریافت کرده است.
کاخ سفید روز جمعه به وقت محلی اعلام کرد: دولت آمریکا میزبان کنفرانس دو روزه پایگاه صنعتی دفاعی در تاریخ ۶ تا ۷ دسامبر خواهد بود. در این کنفرانس، نمایندگان صنعت و دولت های آمریکا و اوکراین برای بررسی فرصت های تولید مشترک و سایر همکاری های صنعتی در اوکراین شرکت خواهند کرد.
بر اساس اعلام کاخ سفید، این کنفرانس بخشی از تلاش های دولت آمریکا برای افزایش قابل توجه تولید تسلیحات جهت حمایت از مبارزه اوکراین برای آزادی و امنیت خود است.
کاخ سفید افزود: در این کنفرانس نمایندگانی از شورای امنیت ملی و وزارتخانه های بازرگانی، دفاع و امور خارجه آمریکا و همچنین همتایان اوکراینی از دفتر رئیس جمهور و وزارتخانه های دفاع، صنایع استراتژیک و امور خارجه شرکت خواهند کرد.
به گفته کاخ سفید، این کنفرانس پس از مجمع بینالمللی صنایع دفاعی به میزبانی اوکراین در ۲۹ سپتامبر برگزار میشود و تعهدات بلندمدت آمریکا به حمایت از پایگاه صنعتی دفاعی آمریکا، بهبود اقتصادی اوکراین و تعهد مشترک برای تقویت همکاریهای صنعتی، تسلیحاتی و امنیتی هر دو کشور را تقویت میکند.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که کنگره باید درخواست کاخ سفید برای کمک به اوکراین را به منظور جلوگیری از ایجاد پیامدهای جدی برای دفاع کییف تایید کند.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: هر هفته که میگذرد، توانایی ما برای حمایت کامل از آنچه احساس میکنیم برای دادن به اوکراین به منظور دفاع از سرزمین و ادامه پیشرفتهایش نیاز است، سختتر و سختتر میشود.
تازهترین نظرسنجی در آمریکا نشان می دهد که حمایت مردم آمریکا از کمک های واشنگتن به اوکراین کاهش یافته است. درنظرسنجی که روز پنحشنبه توسط شبکه خبری فاکس نیوز انتشار یافت، میزان حمایت آمریکایی ها در حمایت واشنگتن از جنگ اوکراین از ژانویه گذشته تاکنون به میزان ۹ درصد افت داشته و اکنون بیشتر نگرانی ها متوجه تحولات غزه است.
در نظرسنجی تازه فاکس نیوز ۵۴ درصد از رای دهندگان آمریکایی بر ادامه کمک های مالی آمریکا در جنگ به اوکراین حمایت کرده درحالی که این میزان حمایت در ژانویه گذشته ۶۳ درصد بود.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین گفت که این کشور با کمبود گلولههای ۱۵۵ میلیمتری توپخانه مواجه شده است.
به گزارش راشا تودی، زلنسکی کمبود گلولههای ۱۵۵ میلی متری را ناشی از درگیری بین رژیم صهیونیستی و حماس دانست.
رئیس جمهور اوکراین با بیان اینکه از زمان آغاز عملیات نظامی (رژیم) اسرائیل علیه حماس، گلولههای توپخانه کمتری دریافت کرده است، افزود: رقابت برای مهمات به ویژه برای گلولههای ۱۵۵ میلیمتری تشدید شده است.
زلنسکی تاکید کرد: در حال حاضر کمکهای نظامی که دریافت میکردیم کاهش یافته و روند ارسال این کمکها از سوی کشورهای غربی به ما واقعاً کُند شده است.
به نوشته راشا تودی، بلومبرگ پیشتر گزارش داده بود که پنتاگون تحویل تسلیحات به رژیم صهیونیستی را در بحبوحه عملیات این رژیم در غزه افزایش داده است.
بلومبرگ با استناد به فهرست وزارت دفاع آمریکا که در اواخر اکتبر منتشر شده بود، در گزارش خود آورده بود: واشنگتن بدون اعلام علنی، کمکهای نظامی خود به اسرائیل را افزایش داده است.
پیر دوگل، نوه اولین رئیس جمهور جمهوری پنجم، ژنرال شارل دوگل، ابراز عقیده کرد که ائتلاف آتلانتیک شمالی از هم اکنون هم در درگیری در اوکراین شکست خورده است؛ ایالات متحده و کشورهای غربی امکانات لازم برای ادامه این جنگ را ندارند.
او در حاشیه نشستی فرهنگی در سن پترزبورگ در گفتگو با خبرنگار تاس گفت: "من فکر میکنم ناتو در این درگیری اکنون نیز شکست خورده است، زیرا نه ناتو و نه غرب توانایی ادامه این جنگ را ندارند."
پیر دوگل ابراز عقیده کرد که «آمریکاییها به زودی ولادیمیر زلنسکی را زمانی که دیگر نیازی به او نداشته باشند، کنار خواهند گذاشت». وی یادآور شد «و این در مورد همه متحدان آنها صادق خواهد بود. اروپا و آمریکا نه توانایی سیاسی و نه مالی برای ادامه درگیری را ندارند.»
نوه ژنرال دوگل همچنین معتقد است که دولت فرانسه موضع گیری اشتباهی در مورد مناقشه اوکراین اتخاذ کرده و خود را به دام انداخته است، اما می تواند و باید آن را تغییر دهد. پیر دوگل در پایان گفت: «ما باید این تراژدی را هر چه زودتر متوقف کنیم.»
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین مدعی شده است که کییف ناوگانی از پهپادهای دریایی ایجاد کرده است که در حال حاضر در منطقه دریای سیاه فعالیت میکنند.
وی در پیامی تصویری خطاب به شرکت کنندگان در نشست مجمع عمومی پارلمانی همکاریهای اقتصادی در دریای سیاه، گفت: برای اولین بار در جهان، دقیقا در دریای سیاه است که ناوگان پهپادهای سطح آبی ناوگان دریایی اوکراین شروع به کار کرده است.
در پایان ماه آگوست، نشریه اوکراینی دیفنس اکسپرس گزارش داد که یک تیپ جداگانه در نیروهای مسلح اوکراین برای کار با پهپادهای کامیکاز دریایی ایجاد شده است.
در ماه سپتامبر، زلنسکی گفت که کشور در حال ایجاد ناوگانی از پهپادهای دریایی است. با این حال، هیچ اطلاعاتی در مورد تعداد پهپادهای تولید شده یا تولید شده ارائه نشده است. وزارت دفاع روسیه مرتباً از انهدام قایقهای بدون سرنشین اوکراینی در دریای سیاه و تخریب مکانهای ذخیره سازی و تولید این گونه پهپادها خبر میدهد.
رئیس جمهور اوکراین، روسیه را به طراحی کودتا علیه خود متهم کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین مدعی شد، کودتای جدیدی که او «به سبک کودتای میدان» خواند در حال چیده شدن در اوکراین با هدف سرنگونی دولت او است و روسیه پشت این دسیسه است.
شبکه بلومبرگ گزارش داد، زلنسکی بعد از دیدار با خبرنگاران خارجی مدعی شد: «ما این اطلاعات را از جانب نیروهای اطلاعاتی و شرکایمان دریافت کردهایم.»
زلنسکی ادامه داد، این کودتا که او از آن تحت عنوان کودتای «میدان-۳» یاد کرد، در حال چیده شدن توسط روسیه برای اجرا شدن در اوکراین است.
به نوشته خبرگزاری «تاس»، اخیرا رسانههای اوکراینی از بروز اختلاف نظر در داخل طبقه حاکم در این کشور خبر دادند. این رسانهها نوشتند، این اختلافات بین زلنسکی و فرماندهان ارشد ارتش او از جمله والری زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین بر سر وضعیت ضد حمله این نیروها علیه روسیه بروز یافته است. زالوژنی اخیرا با منتشر کردن مقالهای در نشریه اکونومیست، از استراتژی جنگی مقامهای دولت زلنسکی انتقاد کرد.
زلنسکی در دیدار با نمایندگان رسانهها افزود: «در حال حاضر تمرکز من بر کمک گرفتن از غرب است. توجه آنها به دلیل وضعیت خاورمیانه و دلایل دیگر به منطقه دوم معطوف شده است. بدون حمایت آنها، ما عقب نشینی خواهیم کرد.»
بیست هزار سرباز اوکراینی از جنگ فرار کردند
شبکه خبری بیبیسی گزارش داد، از آغاز جنگ اوکراین تا امروز، بیست هزار مرد اوکراینی برای فرار از خدمت در ارتش کشورشان، غیرقانونی از اوکراین خارج شدهاند.
بیبیسی با جمع آوری دادههای مربوط به عبور غیرقانونی از مرز در کشورهای همسایه اوکراین، به این نتیجه رسید که ۱۹ هزار و ۷۴۰ مرد اوکراینی از فوریه ۲۰۲۲ تا ماه اوت سال میلادی جاری، اوکراین را غیرقانونی و به مقصد رومانی، مولداوی، لهستان، مجارستان و اسلواکی ترک کردند.
علاوه بر این، ۲۱ هزار و ۱۱۳ مرد دیگر نیز سعی در فرار از کشور داشتند که مقامات اوکراین آنها را شناسایی کردند.
بسیاری از مردان فراری از مسیرهای خطرناکی مانند رودخانههای خروشان برای فرار از اوکراین اقدام کردند. بسیاری نیز از تاریکی شب بهره برده و از مرز خارج شدند.
با آغاز حمله روسیه به اوکراین، دولت کییف اعلام کرد که مردان ۱۸ تا ۶۰ ساله حق خروج از این کشور را ندارند؛ اما دادههای بیبیسی نشان میدهد که روزانه دهها تن غیرقانونی از اوکراین گریختهاند.
هرچند ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین تعداد مردان فراری را یک تا پنج درصد از جمعیت سربازان بالقوه تخمین میزند، در گزارش بیبیسی آمده است: این ۴۰ هزار مردی که از اوکراین گریخته یا برای فرار از آن تلاش کردهاند، بخش قابل توجهی از تعداد نیروهایی هستند که کییف برای تجدید قوای ارتش خود به آنها نیاز دارد.
در این گزارش آمده است: در ماه اوت مقامات آمریکایی تخمین زدند که ارتش اوکراین تا ۷۰ هزار نیروی خود را از دست داده است؛ اما کییف در این باره اطلاعاتی منتشر نمیکند.
نگرانی زلنسکی از کمبود مهمات نیروهای مسلح اوکراین به دلیل درگیری در خاورمیانه
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه با گروهی از خبرنگاران اعتراف کرد که نیروهای مسلح اوکراین به دلیل وخامت اوضاع در خاورمیانه با کمبود گلولههای توپخانه ۱۵۵ میلی متری مواجه هستند.
خبرگزاری فرانسه بامداد امروز، جمعه، به نقل از زلنسکی نوشت: در حال حاضر ما در مورد گلولههای توپ ۱۵۵ میلی متری مشکل داریم. در خاورمیانه، فکر میکنید آنها ابتدا از چه چیزی استفاده کردند؟ گلولههای توپخانه با کالیبر ۱۵۵ میلی متر. به همین دلیل ذخایر ارتش ما کاهش یافته است.
زلنسکی یادآور شد، اکنون انبارها در سراسر جهان خالی است و حجم فعلی تدارکات از طرف شرکای غربی برای پاسخگویی به نیازهای نیروهای مسلح اوکراین کافی نیست. با این حال، او از تلاش ایالات متحده برای افزایش تولید این نوع مهمات قدردانی کرد.
رئیس جمهور اوکراین روز گذشته نیز ابراز تاسف کرده بود که حمایت غرب از کییف به دلیل بحران خاورمیانه کاهش یافته است.
تمایل پنتاگون برای حفظ امکان ارتباط مستقیم با وزیر دفاع روسیه
لوید آستین، رئیس پنتاگون، صبح امروز جمعه، در جریان گفتوگو با خبرنگاران در جاکارتا، پایتخت اندونزی، اعلام کرد که حفظ ارتباط مستقیم با سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، نقش بسیار مهمی در حل و فصل شرایط بحرانی دارد.
آستین گفت: «باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی نظامی با مسکو مهم است. حتی در میان همه چیزهایی که در درگیری نظامی روسیه و اوکراین اتفاق میافتاد، من همواره این امکان را داشتم که تلفن را برداشته و با وزیر دفاع شویگو صحبت کنم. من فکر میکنم این یک قابلیت حیاتی است که برای مدیریت بحران ضروری است و باید آن را حفظ کنیم.»
اشاره مقام آمریکایی به کییف درباره امکان توقف کمکها
رسانههای اوکراینی (نشریه Ukrayinska Pravda ) بامداد امروز به نقل از منابع خبری خود گزارش دادند که پنی پریتزکر، نماینده ویژه دولت ایالات متحده برای بهبود اقتصادی اوکراین، در جریان سفر خود به کییف در ماه اکتبر، سعی کرد به مقامات اوکراینی در مورد احتمال توقف کمکهای مالی واشنگتن هشدار دهد.
به گفته منابع آگاه، «در دیدار با مقامات کییف، پنی پریتزکر سعی کرد این نظریه را به آنها منتقل کند که ممکن است هیچ کمکی از سوی آمریکا وجود نداشته باشد و در سال آینده چه باید کرد تا اقتصاد شما بتواند حتی در این شرایط دوام بیاورد؟ و این مسئله واقعاً همه را تحت فشار قرار داد.»
این نشریه یادآور شده تصادفی نبود که این مقام آمریکایی در مورد برنامههای اوکراین برای سال ۲۰۲۴ برای بازسازی اقتصاد سوال کند، زیرا انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در نوامبر آینده برگزار میشود که به نوبه خود میتواند منجر به کاهش یا حتی پایان حمایت مالی از کییف شود.
پریتزکر در اواسط ماه اکتبر به کییف سفر کرده بود. از جمله مسئولیتهای فرستاده ویژه آمریکا شامل همکاری با دولت اوکراین و متحدان ایالات متحده، موسسات مالی بینالمللی و بخش خصوصی و همچنین ترویج تلاشهای واشنگتن برای کمک به بازسازی کشور است.
بانک ملی اوکراین پیشبینی میکند که کمکهای مالی به این کشور از سوی اهدا کنندگان غربی کاهش خواهد یافت و در سال آینده به ۳۸.۵ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۵ به ۲۵ میلیارد دلار خواهد رسید، در حالی که انتظار میرود در سال ۲۰۲۳ این کشور بیش از ۴۵ میلیارد دلار دریافت کند.
چندی پیش، نخست وزیر اوکراین دنیس شمیگال گفت که کییف انتظار دارد در سال جاری و سال آینده کمک مالی به مبلغ ۴۲ میلیارد دلار از کمکهای مالی غربی برای پوشش هزینههای بودجه کمک کند.
نماینده روسیه: موضوع اوکراین در اجلاس سانفرانسیسکو بیشتر در پس زمینه است
آلکسی اورچوک، معاون نخست وزیر روسیه که ریاست هیات نمایندگی این کشور در اجلاس APEC در سانفرانسیسکو را بر عهده دارد، صبح امروز، جمعه، یادآور شد که چندین تن از رهبران شرکت کننده در نخستین روز نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) به وضعیت اوکراین اشاره کردند، اما این موضوع چندان مورد توجه قرار ندارد.
این مقام روس در گفتوگو با خبرنگاران روس گفت: «تعدادی از رهبران در سخنرانیهای خود به اوکراین اشاره کوتاهی کردند، ولی به نظر می رسد این موضوع در پس زمینه است؛ هرچند در برخی اظهارات به این نکته اشاره شد که قبل از پرداختن به مسائل آب و هوایی، لازم است همه جنگها پایان یابد.»