به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، یازدهم آذر ۱۴۰۱، ۲ توله یوزپلنگ تازه متولد شده (بین ۱۸ تا ۲۰ روزه) توسط یک چوپان در منطقه توران در شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان پیدا و زندهگیری شدند؛ عوامل اداره کل حفاظت محیط زیست پس از اطلاع از موضوع، تولهها را به سرعت به محل زندهگیری برگرداندند تا شاید مادرشان پیدا شود، اما این اتفاق رخ نداد و به علت سردی هوا، تولهها به پاسگاه محیطبانی برگردانده و هفته گذشته این ۲ یوزپلنگ ماده، پس از ۱۰ هفتگی و تزریق واکسن برای ارتقای ایمنی در مقابل بیماریهای تنفسی و گوارشی و تغییر الگوی غذایی و گوشتخوار شدن، به مرکز تکثیر در اسارت پارک ملی توران منتقل شدند تا با طی بقیه مراحل رشد، امیدها برای زادآوری و رفع خطر انقراض این گونه ارزشمند بیش از گذشته قوت بگیرد.
پرورش و مراقبت از یوزپلنگهای ماده «توران» و «آذر» از روزهای نخست تولد، بر تجربه متخصصان بومی افزود و آنها را برای تولد و نگهداری دیگر یوزپلنگهای در اسارت آمادهتر کرده است و هر ایرانی که قلبش برای ایران میتپد، از موفقیت متخصصان بومی به وجد میآید و به اقتدار و دستاورد علمی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میبالد.
امروز یازدهم آذر ۱۴۰۲، سالروز پیداشدن این ۲ یوزپلنگ است و باید آنها را اکنون یوزهای یکساله دانست که تا بالغ شدن یک سال دیگر فاصله دارند.
درباره توان باروری «آذر» و «توران» باید یکسال صبر کرد
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یوزپلنگها در سال دوم زندگی به بلوغ میرسند و برای صحبت کردن درباره باروری آذر و توران باید یکسال دیگر صبر کرد.
بهرامعلی ظاهری با بیان اینکه آذر و توران نویدبخش پویایی و افزایش جمعیت یوزپلنگ در استان سمنان خواهند بود، اضافه کرد: اکنون حال جسمانی یوزپلنگهای آذر توران مساعد است و بر اساس شاخصها و معیار در حال رشد و نمو هستند.
ظاهری اظهار کرد: طبق تحقیقات انجام شده، یوزپلنگ جزو پستانداران چندهمسری است و از ۲ تا سه سالگی بالغ می شود و تا هشت سالگی قدرت زادآوری دارد و نوع زایش یوزپلنگ آسیایی چندقلوزایی است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان تصریح کرد: منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، زیستگاه یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد؛ این منطقه یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت قابل توجه، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.
شرایط برای تکثیر یوزپلنگ در توران فراهم است
وی ادامه داد: امید است با توجه به فراهم بودن زیرساختها و «سند رشد و نگهداری یوزپلنگ آسیایی» در آیندهای نزدیک شاهد موفقیت در تکثیر یوزپلنگ در اسارت به دست مختصصان بومی باشیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان درباره برخی گمانهزنیها در زمینه ایجاد سایت تکثیر دوم یوزپلنگ آسیایی در ایران، گفت: اگر تکثیر در اسارت یوزپلنگ در پارک ملی توران موفق باشد، سازمان حفاظت محیط زیست درباره ایجاد سایت دیگر با جابه جایی آذر و توران تصمیم خواهد گرفت.
یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، به معنای اینکه گونهای در خطر انقراض است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند، اما اکنون منحصر به نواحی بیابانی ایران شده اند.
طبق گزارشها، ایران از دهه ۱۹۷۰ به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ آسیایی شناخته شده است، از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی نیز می گویند.
در زمان حاضر یوزپلنگ آسیایی، ایران و بخشهایی از استان سمنان را خانه امن خود یافته و اکنون متخصصان بومی در سایت تکثیر در اسارت و ارتقای امنیت پارک ملی توران تغییر سرنوشت یوزپلنگ از خطر انقراض را دنبال میکنند.
معاون رییس جمهوی و رییس سازمان حفاظت محیط زیست پیشتر در سفر به استان سمنان در بهار ۱۴۰۲ گفته بود: سایت تکثیر بینالمللی به عنوان محور زیست و تردد یوزپلنگ و گورخر دارای اهمیت است و این ظرفیت در استان سمنان وجود دارد و ایجاد سایت بینالمللی تکثیر یوزپلنگ در منطقه حفاظتشده توران با توجه به ظرفیت استان سمنان پیگیری میشود.
منطقه توران یا خار توران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.