به گزارش تابناک اقتصادی، دو سناریوی احتمالی برای چشمانداز تحریمهای نفتی ایران تصور شده که شامل نتیجه مذاکرات هستهای ایران و آمریکا و وضعیت کلی بازار نفت است: در سناریوی نخست، در صورت عدم نتیجهگیری مذاکرات هستهای و ادامه تحریمها، صادرات نفت ایران طبق روال کنونی انجام خواهد شد؛ هرچند با توجه به آمار افزایش صادرات، به نظر میرسد تحریمها تاکنون بر روند صادرات این محصول تاثیری نداشته است.
بر اساس اعلام سازمان اوپک، صادرات نفت ایران از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ حدود دو برابر افزایش یافته است، به طوری که میزان صادرات نفت از ۷۶۰ هزار بشکه به صورت میانگین در سال ۲۰۲۰ به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در سال جاری افزایش یافته است.
البته ناگفته نماند، حدود نیمی از درآمدهای نفتی دولت در سال ۱۴۰۲ محقق نشده است؛ اتفاقی که حاکی از فروش تخفیفدار نفت ایران به کشورهایی نظیر چین است؛ به عبارتی، افزایش صادرات نفت ایران بیشتر معطوف به مقوله ارزش وزنی است.
تحریمهای ایران تشدید میشود؟
در سناریوی دوم، در صورت نتیجهگیری مذاکرات هستهای و برداشته شدن تحریمهای هستهای، صادرات نفت ایران به سطح قبل از تحریمها، خواهد رسید. آنا استون، کارشناس انرژی، در رویترز در این باره اظهار کرد، با توجه به وضعیت فعلی مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، احتمال ادامه تحریمهای نفتی ایران در سال ۲۰۲۴ بیشتر شود.
در مقابل الن والد، رئیس شرکت مشاوره ترانسورسال، گفت: «فکر نمیکنم بایدن تحریمهای ایران را سختگیرانهتر از آنچه اکنون اعمال کرده، اجرا کند، مگر اینکه نوعی تشدید در جنگ غزه و اسرائیل رخ دهد که شاید در آن سختتر شدن علیه ایران تفاوت ایجاد کند.
وی در ادمه افزود: هیچ کس جدی باور نمی کند که این دولت مایل به انجام آن نوع اقدامات اجرایی علیه بازرگانان، حمل کنندگان و خریداران چینی باشد که واردات نفت ایران از چین را کاهش دهد. با این حساب، چشم انداز تحریمهای نفتی ایران در سال ۲۰۲۴ نامشخص است و به صورت کلی ایجاد تغییر در بازار نفت به عوامل مختلفی بستگی دارد که درگیریهای منطقهای، تصمیمات اوپک پلاس، مقیاس تقاضای ایالات متحده و چین و اختلال در مسیرهای اصلی کشتیرانی از جمله مهمترین آنهاست.