بین الملل تابناک: ششصد و هشتاد و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
فرمانده ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) امروز اعلام کرد که بزرگترین رزمایش این بلوک نظامی در دهه های اخیر با حدود ۹۰ هزار نیرو در روزهای آینده برگزار می شود.
خبرگزاری رویترز نوشت که کریس کاوولی امروز در بروکسل به خبرنگاران گفت که رزمایش "مدافع استوار ۲۰۲۴" تا مه سال جاری میلادی ادامه خواهد داشت.
این ژنرال آمریکایی پس از پایان اجلاس ۲ روزه وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو افزود: پیمان (ناتو) توانایی خود برای تقویت حوزه اروپا – اقیانوس اطلس را از طریق جابجایی نیروهایش از آمریکای شمالی به کرانه شرقی این اقیانوس به نمایش خواهد گذاشت.
به گفته کاوولی، نیروهای سوئدی نیز به همراه سربازان کشورهای عضو ناتو در این رزمایش مشارکت خواهند کرد.
فرمانده ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) امروز اعلام کرد که بزرگترین رزمایش این بلوک نظامی در دهه های اخیر با حدود ۹۰ هزار نیرو در روزهای آینده برگزار می شود.
خبرگزاری رویترز نوشت که کریس کاوولی امروز در بروکسل به خبرنگاران گفت که رزمایش "مدافع استوار ۲۰۲۴" تا مه سال جاری میلادی ادامه خواهد داشت.
این ژنرال آمریکایی پس از پایان اجلاس ۲ روزه وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو افزود: پیمان (ناتو) توانایی خود برای تقویت حوزه اروپا – اقیانوس اطلس را از طریق جابجایی نیروهایش از آمریکای شمالی به کرانه شرقی این اقیانوس به نمایش خواهد گذاشت.
به گفته کاوولی، نیروهای سوئدی نیز به همراه سربازان کشورهای عضو ناتو در این رزمایش مشارکت خواهند کرد.
وزیر دفاع فرانسه امروز اعلام کرد که اوکراین شش عراده توپ خودکششی "سزار" خریداری کرده و پاریس از ژانویه ۲۰۲۴ ماهانه ۵۰ فروند موشک هدایت شونده نقطهزن به کیبف ارسال می کند.
خبرگزاری رویترز به نقل از مصاحبه سباستین لکورنو با رادیو "اینتر فرانس" نوشت که در چارچوب نخستین خرید تسلیحاتی اوکراین از فرانسه از زمان شروع جنگ، ۶ عراده توپ خودکششی به قیمت بین ۳ تا ۴ میلیون یورو خریداری شده و فرانسه اکنون برای فروش سایر این سامانه های توپخانه ای با متحدان خود در تماس است.
اوکراین در حال حاضر دارای ۴۹ عراده توپ خودکششی سزار است که به وسیله فرانسه و دانمارک به این کشور اهدا شده.
رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین، قرار بود امروز درباره بهبود تدارکات توپخانه ای کشورش به پاریس برود، اما این دیدار در آخرین لحظه "به دلایل امنیتی" لغو شد و دیدار وی با همتای فرانسوی اش به صورت ویدئو کنفرانس برگزار خواهد شد.
لکورنو همچنین گفت که فرانسه از ژانویه ماهانه حدود ۵۰ فروند موشک A۲SM نقطه زن را که قابلیت پرتاب از هواپیماهای ساخت شوروی را دارند به اوکراین تحویل خواهد داد.
وزیر دفاع فرانسه گفت افزایش درخواست تسلیحات در بحبوحه جنگ اوکراین باعث «شکوفایی اقتصاد» فرانسه شده است.
«سباستین لکورنو» وزیر دفاع فرانسه روز پنجشنبه و در گفتوگو با روزنامه پاریزین از برنامههایی برای تولید ۷۸ هویتزر سزار برای اوکراین در سال ۲۰۲۴ خبر داد؛ هدفی که به گفته او از طریق سازماندهی مجدد فرآیند تولید توسط «نکستر» سازنده تسلیحات فرانسوی امکانپذیر شده است.
از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین (۲۴ فوریه ۲۰۲۲)، غرب کمکهای مالی و تجهیزات نظامی گستردهای را به اوکراین ارسال کرده است. روسیه هم بارها از غرب خواسته است تا «پمپاژ» تسلیحات به اوکراین را متوقف کند و اعلام کرده که ادامه چنین روندی درگیریها و خصومتها میان روسیه و اوکراین را طولانیتر میکند.وزیر دفاع فرانسه افزود: شرکت نکستر قبلا ۳۰ ماه زمان نیاز داشت تا یک سلاح سزار تولید کند اما اکنون فقط ۱۵ ماه زمان میبرد و کارکنان آن شدیدا بسیج شدهاند.
وی تاکید کرد که این صنایع تسلیحات فرانسوی موجب «اشتغالزایی در اقتصاد فرانسه» میشود.
لکورنو با اشاره به جنگ اوکراین خاطرنشان کرد: اقتصاد جنگی برای صنعتگران ما یک فرصت است. آنها به این تنشها علاقه دارند و از آنها سود میبرند، زیرا توانایی تحویل سریع تجهیزات به یکی از معیارهای موفقیت صادرات تبدیل خواهد شد!
او همچنین گفت: مردم فرانسه که میگویند برای اوکراین به اندازه کافی کاری انجام ندادهایم، باید دست از خودزنی بردارند. آنهایی که چنین کاری میکنند، حس میهنپرستی ندارند و کییف هرگز درباره کمکهای نظامی ارائه شده توسط فرانسه شکایتی نکرده است.
لکورنو در پایان گفت که کمکهای تسلیحاتی ماهانه از فرانسه به اوکراین تا پایان ژانویه در مقایسه با سال قبل سه برابر خواهد شد و این «پیشرفت قابل توجهی» است.
«ولادیمیر زلنسکی» در اظهاراتی انتقادآمیز از «دونالد ترامپ» این سوال را پرسیده که در صورت پیروزی در رقابت ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ اگر ببیند که روسیه پس از پیروزی بر اوکراین جنگ را در کشور دیگری به راه انداخته است، چه اقدامی میکند.
سوال زلنسکی پس از بیان اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه در صورت بازگشت به کاخ سفید به سرعت به جنگ اوکراین و همچنین جنگ در خاورمیانه پایان میدهد، مطرح شد.
زلنسکی در جریان نشستی با شورای رسانهای بینالمللی در داووس با اشاره به صحبتهای رئیسجمهور سابق آمریکا عنوان کرد: ترامپ گفته است که میتواند جنگ را متوقف کند و در این رابطه با من و پوتین گفتگو میکند. او گفته است که اگر پس از این گفتگو، پوتین با توقف جنگ مخالفت کند او سلاح بیشتری برای اوکراین میفرستد و اگر اوکراین با توقف جنگ موافقت نکند متقابلا این اقدام را برای روسیه انجام میدهد.
زلنسکی با اشاره به صبحتهای ترامپ گفته است: فرض کنیم ترامپ به این خاطر که ما با پیشنهاد روسیه مبنی بر واگذاری سرزمینهایمان مخالفت میکنیم، از ما حمایت هم نکند و حتی از ما روی برگردانده و مثلا در آخر پوتین کشور ما را اشغال کند. اگر پوتین بعد از ما به سراغ کشور دیگری از ناتو برای اشغال کردن برود، آن موقع ترامپ چه خواهد کرد؟
زلنسکی خطاب به ترامپ ادعا کرد که «حتی اگر به پوتین اجازه داده شود که وارد اوکراین شود و اوکراین را به طور کامل تحت تصرف خودش درآورد، او باز هم متوقف نخواهد شد» و افزود: این به معنای آن است که اروپا یکی از بزرگترین و قدرتمندترین ارتشهای خود را به دلیل جنگ اوکراین از دست داد.
زلنسکی پیشتر از ترامپ خواسته بود که اگر «طرح صلح» خاصی را برای اوکراین مد نظر دارد، آن را ارائه کند. وی در این درخواست به این موضوع نیز اشاره کرده بود که به هیچ وجه حاضر نیست سرزمینهای خود را به روسیه واگذار کند و با طرحی که بر این اساس باشد، کاملا مخالف است.
معاون وزیر خارجه روسیه سرگئی ریابکوف امروز (پنجشنبه) به غرب هشدار داد در صورت مصادره اموال این کشور، مسکو گزینه اقدام متقابل را منتفی نمیداند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «ریانووستی»، ریابکوف در واکنش به تلاش غرب برای مصادره اموال روسیه به نفع اوکراین گفت: «ما انتظار هیچگونه اقدام عقلانی از سوی دشمنان غربی خود را نداریم، انتظار هیچ گامی که نشانگر حداقل فهم آنها از اینکه تا چه اندازه بحث درباره این موضوع غیرسازنده و غیرمفید است، نداریم».
غرب و به طور خاص اتحادیه اروپا و آمریکا به بهانه عملیات نظامی روسیه در اوکراین، مناسبات با بانک مرکزی و وزارت دارایی روسیه را متوقف کردند و حدود ۳۰۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی این کشور در بانکهای غربی را مسدود کردند.
این مقام روس سپس تصریح کرد: «اگر چنین تهدیدهایی محقق شود، ما اقداماتی انجام میدهیم که شامل اقدامات متقابل نیز میشود».
معاون وزیر خارجه روسیه بدون ارائه هرگونه جزئیات درباره اقدامات متقابل روسیه در مقابل غرب گفت: «دلیلی وجود ندارد که الان این اقدامات را اعلام کنیم».
هشدار فوری ناتو: برای جنگ آماده شوید
رئیس کمیته نظامی ناتو هشدار داد، کشورهای این ائتلاف باید در حالت «آمادهباش برای جنگ» قرار بگیرند و انتظار موارد غیرمنتظره را نیز داشته باشند.
«راب بائر» طی نشست روسای نظامی در بروکسل گفت: برای اینکه در آینده کاملا موثر عمل کنیم، به تحول جنگی ناتو نیاز داریم.
نشریه پالتیکو به نقل از رئیس کمیته نظامی ناتو نوشت: متحدان باید بر تاثیرگذاری متمرکز شوند و آمادگی دفاعی خود را با رزمایشها و شراکت در صنعت افزایش دهند. ما از بازیگران عمومی و خصوصی میخواهیم تا طرز فکر خود را از دورانی که در آن همه چیز قابل برنامهریزی، قابل پیشبینی و کنترل بود، به دورانی که در آن هر چیزی ممکن است در هر زمان رخ دهد، تغییر دهند.
در حالی که کشورهای عضو ناتو پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، هزینههای دفاعی خود را به شدت افزایش دادهاند و قراردادهای جدید بزرگی را با سازندگان تسلیحات منعقد کردهاند، افزایش تولیدات و خروجی مدتی طول میکشد.
راب بائر با اشاره به جنگ اوکراین گفت: گامهای زیادی برای برداشتن وجود دارد و جنگ اوکراین درگیری مهم و حیاتی است که سرنوشت جهان را مشخص میکند.
وی در پایان تاکید کرد: قدرت گسلهای زیرزمینی در حال تغییر است و در نتیجه ما در چند دهه اخیر با خطرناکترین جهان مواجه هستیم.
مخالفت پارلمان آلمان با ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین
نشریه «اشپیگل» گزارش داد پارلمان آلمان، روز چهارشنبه پیشنویس یک مصوبه درباره ارسال موشکهای کروز تاوروس به اوکراین را رد کرد.
به نوشته اشپیگل، این مصوبه ۱۷۸ رای مثبت در برابر ۴۸۵ رای منفی دریافت کرد.
نمایندگان حزب سبزها و حزب دموکراتیک آزاد آلمان که اخیرا از افزایش کمکهای نظامی به اوکراین حمایت کرده بودند، با قطعنامه مذکور به دلیل اختلافات سیاسی داخلی مخالفت کردند.
این دو حزب این قطعنامه مطرح از سوی احزاب «اتحاد دموکرات مسیحی/اتحاد سوسیال مسیحی» را به عنوان تلاشی برای یافتن برتری تاکتیکی در بحثهای سیاسی داخلی در آلمان مورد انتقاد قرار دادند.
رئیس کمیته دفاعی پارلمان آلمان ـ که از اعضای حزب دموکراتیک آزاد است ـ این انتقاد را مطرح کرد که حزب دموکرات مسیحی که در زمان صدر اعظمی «آنگلا مرکل» حزب حاکم این کشور بود، با استفاده از تاکتیک های حزبی برای رای نیاوردن مصوبه مربوط به ارسال موشک های تاوروس برای اوکراین زمینه سازی کرده است.
به نوشته پایگاه پلتیکو، «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان باید به عنوان رئیس شورای امنیت فدرال این کشور، تصمیم نهایی را در خصوص تحویل موشک های تاورس به اوکراین بگیرد.
شولتز با وجود آنکه قبل از این نیز چند مصوبه مشابه از سوی نمایندگان پارلمان اوکراین در مورد ارسال موشکهای تاوروس برای اوکراین مطرح شده، هنوز موافقت خود را با این کار اعلام نکرده است. فرانسه، انگلیس و آمریکا از جمله متحدان غربی اوکراین هستند که تا کنون موشکهای دوربردی در رده موشکهای تاوروس را برای ارتش اوکراین فرستادهاند.
زلنسکی: نخستوزیر چین در سطح من نیست، با شی حرف میزنم
چهارشنبه، رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، مدعی شد در واقع به دنبال دیدار با نخستوزیر چین لی چیانگ در مجمع جهانی اقتصادی در داووس نبوده است. این اظهارات وی بعد از گزارشهای رسانهای بیان شد، مبنی بر این که مقام ارشد چینی درخواست زلنسکی برای دیدار در این رویداد را رد کرده است.
به گزارش راشا تودی، زلنسکی با بیان این که نخستوزیر لی فرد تصمیمگیرنده در چین نیست، توضیح داد، «نخستوزیر چین هست؛ بنابراین نخستوزیر اوکراین با او دیدار خواهد کرد. من مایلم با رهبر چین دیدار کنم. تا جایی که میدانم [در چین] شی جینپینگ تصمیمگیرنده است و در اوکراین من تصمیم میگیرم. به هیچ گفتوگویی نیاز ندارم؛ به تصمیمات مهم رهبرانی نیاز دارم که تصمیمگیرنده هستند.»
اظهارات زلنسکی در حالی است که بر اساس گزارشهای رسانهای، رئیسجمهور اوکراین در واقع میخواسته با نخستوزیر چین در حاشیه این مجمع دیدار کند اما طرف چینی این درخواست را رد کرده است. پکن تاکنون درباره چشمانداز هر گونه دیدار با رهبری اوکراین یا در پاسخ به اظهارات زلنسکی، اظهارنظر نکرده است.
آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی، پیش از آغاز مجمع اقتصادی داووس گفته بود، مذاکره با چین برای پیشبرد «طرح صلح کییف» ضروری است.