به گزارش تابناک اقتصادی؛ سبد مصرفی خانوار در یک سال اخیر با وجود سیاستهای ارزی و حمایتی دولت، با افزایش قیمت کالاهای مصرفی نظیر گوشت مواجه بوده است؛ موضوعی که باعث شده در ماههای اخیر، حجم واردات گوشت بیشتر شود تا بازار به تعادل برسد.
در این باره علیرضا پیمان پاک، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار در گفتوگو با تابناک اقتصادی پیرامون چرایی افزایش قیمت گوشت و راهکار واردات آن اظهار داشت: در یکی دو سال گذشته به دلایلی چون خشکسالی و نبود علوفه به میزان کافی، حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ و کاهش قدرت نقدینگی دامداران و همچنین جنگ روسیه و اوکراین ـ که باعث افزایش قیمت نهادهای دامی شده بود ـ کاهش ۱۵ درصدی تولید گوشت قرمز در کشور داشته ایم. در حقیقت شاهد افزایش قابل توجه کشتار دام در دو سال گذشته بودیم و البته این افزایش کشتار دام منجر به این شد که زنجیره گوشت قرمز آسیب ببیند.
وی افزود: با توجه به این مساله و با هدف تنظیم بازار در این شرایط، کمتر از پنج درصد مصرف گوشت گرم در کشور به صورت واردات تامین و در میادین تره بار و فروشگاههای زنجیرهای چند استان توزیع میشود؛ بنابراین برآورد معاونت امور دام در وزارت جهاد کشاورزی این است که در حال حاضر حدود ۱۵ درصد کاهش تولید گوشت در داخل کشور داریم و برای جبران این رقم، حدود ۵ درصد واردات به صورت گوشت گرم از حدود ۱۲ کشور انجام میدهیم که کشور کنیا هم جزو این کشورهاست.
وی در خصوص میزان واردات گفت: تقریبا در روز، میانگین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن گوشت گرم (اکثرا گوشت گرم گوسفندی) وارد کشور میشود. این رویه در یکی دو هفته اخیر منجر به تثبیت نسبی قیمت گوشت در بازار شده است. در کنار این ۵ درصد مذکور، ۱۰ درصد هم گوشت گوساله منجمد برزیلی وارد کشور میشود که ارز این ۱۰ درصد با نرخ ارز تالار دوم مرکز مبادله تامین میشود. باید توجه داشت این گوشت منجمد برای مصرف عمده صنف و صنعت و رستوران مورد استفاده قرار میگیرد و حدود ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تن در سال جاری، واردات گوشت منجمد داشته ایم. (حدود ۹ تا ۱۰ هزار تن هم ماهانه گوشت منجمد وارد میشود)
قائم مقام وزیر کشاورزی افزود: از سوی دیگر، در راستای حمایت از تولید اقداماتی در دستور کار قرار گرفته که از جمله آنها میتوان به واردات جو با قیمت مناسب اشاره داشت. جو وارداتی در سال جاری، حدود ۳ تا ۴ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب بود.
به بیان دیگر، نرخ مصوب جو ۱۱۳۰۰ تومان، ولی میانگین فروشمان بین ۷ تا ۸ هزار تومان به ازای هر کیلو جو بود. این اقدامات باعث شد تا دامداران در آذرماه و دی ماه، دامشان را برای زایش، تولید مثل و پرواربندی نگه دارند؛ بنابراین این خبر خوبی است که انشاءاالله سال آینده، شاهد افزایش زایش خواهیم بود. به بیان دیگر، در فصل آینده تعداد بیشتری دام داخلی وارد بازار میشود و آسیبی که به تولید وارد شده بود، به نسبت مناسبی ترمیم خواهد شد. این مساله باعث شد تا در آذرماه و دی ماه، عرضه گوشت به کشتارگاه ها، کمتر شود.
همچنین دو سه هفتهای هم مسیر واردات به دلایلی همچون تعطیلی بازارها و کاهش پرواز در ایام سال نو میلادی، با کندی و وقفه همراه بود، ولی در روزهای اخیر شاهدیم که واردات گوشت به روال عادی بازگشته است تا بتوانیم کاهش کشتارها را جبران کنیم و انشاالله تا پایان ماه رمضان، واردات گوشت با این حجم تداوم خواهد داشت و بعد از آن، دام داخلی به بازار عرضه میشود و دیگر نیازی به واردات نخواهیم داشت.
بنابراین، هم اکنون روزانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن گوشت گرم گوسفندی و گوساله با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان وارد کشور و در میادین تره بار و فروشگاههای زنجیرهای با رصد و بازرسی توزیع میشود. از حدود ۱۲ کشور (استرالیا، روسیه، مغولستان، کنیا، رومانی، ارمنستان، گرجستان و ...) واردات گوشت داریم. به زودی (طی یک ماه آینده) از آفریقای جنوبی هم واردات گوشت خواهیم داشت.
قام مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار در پایان گفتوگو در خصوص این سوال، با تاکید بر اینکه تهاتر نیسان با گوشت، خبر فیکی بود که رسانه های معاند زدند، به تابناک اقتصادی گفت: روزانه و میانگین ۲۰ تن گوشت گرم گوسفندی از کشور کنیا وارد میکنیم و به مرور حجم این واردات بیشتر میشود. پیمان پاک تاکید کرد: خبری که در گذشته پیرامون تهاتر نیسان آبی و گوشت کنیایی مطرح شده بود، از اساس کذب و فیک بود، چون محل ارز واردات گوشت از کنیا، بانک مرکزی کشورمان و از فروش نفت است و ارز صادرات نیسان هم به عنوان ارز صادراتی است و صادرکنندگان از آن برای واردات خودشان استفاده میکنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.