به گزارش تابناک اقتصادی، فروهر فرزانه، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف، در گفتوگو با تابناک، به مقایسه میزان مصرف برق در ایران با سایر کشورهای جهان پرداخت و گفت: مصرف برق در ایران از بیشتر کشورهای بزرگ و پرجمعیتی هچون مکزیک، اندونزی، ایتالیا و بریتانیا و ترکیه بیشتر است و در مقایسه با کشورهایی نظیر مصر با ۱۰۰ میلیون جمعیت دو برابر و پاکستان با ۲۴۰ میلیون تن جمعیت پنج برابر است!
این استاد دانشگاه صنعتی شریف در پاسخ به این پرسش که به نظر شما بزرگ ترین مشکل در مصرف برق ایران چیست، گفت: به نظر من بزرگ ترین مشکل در مصرف و کنترل مصرف انرژی در ایران عدم تعدیل مستمر و سالیانه بهای انرژی در ایران همسو با تورم سالیانه است؛ روندی که اگر ادامه داشته باشد، باعث کاهش ارزش انرژی در ایران بیش از هر کالای می شود.
وی با تاکید بر این که مصرف زیاد و بی محابای انرژی زیانهای فراوانی به همراه دارد، افزود: با توجه به اینکه رشد مصرف سالیانه انرژی کشور حدوداً 6 درصد است، بهینهسازی مصرف انرژی در ایران، موضوعی اجتناب ناپذیر است.
فرزانه در مورد زیان های مصرف زیاد برق در کشور توضیح داد: از جمله زیانهای این رویه، می توان به دود شدن و به هوا رفتن بخش بزرگی از سرمایه های تجدید ناپذیر ملّی (نفت و گاز)، کند شدن رشد اقتصادی و توسعه به واسطه عدم صادرات، ضرورت سرمایه گذاری برای ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی در سال، آسیب به محیط و انهدام محیط زیست بواسطه انرژی ارزان و فراوان، الگوی نامناسب زیستی در میان خانوارهای ایرانی و آسیب دیدن صنایع و تولیدات به واسطه کمبود انرژی در اثر مصرف زیاد خانوار اشاره کرد.
وی در ادامه با مقایسه هزینه انرژی در سبد مصرفی مردم ایران و دیگر کشورها گفت: هزینه انرژی در سبد مصرفی در کشورهای پیشرفته حدود ۱۰ درصد تا ۱۲ درصد هزینه خانوار است، در حالی که هزینه در سبد مصرفی خانوار ایرانی، به واسطه یارانه های سنگین انرژی کمتر از ۵ درصد است.
استاد برق دانشگاه شریف، با تاکید بر لزوم آموزش خانوارهای ایرانی در مورد اهمیت و ارزش انرژی از طریق صدا سیما، مطبوعات و شبکه های اجتماعی، بیان کرد: تعدیل بهای سالیانه انرژی متناسب با تورم رسمی، عایق سازی، استفاده از مصالح ساختمانی و معماری مناسب مناطق گرمسیر همانند عدم استفاده وسیع از آهن و شیشه در نمای ساختمان ها، از جمله راهکارهایی است که می توان برای اصلاح مصرف بی رویه انرژی در کشور مورد اشاره قرار داد.
فروهر اظهار داشت: بررسی طرح های جدید و خنک کننده های خورشیدی برای مناطق گرمسیر و نصب سلول های خورشیدی روی بام و نمای ساختمان ها و پرداخت یارانه یا تهیه سلول های خورشیدی ارزان قیمت، می تواند از دیگر راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی در ایران باشد.
وی همچنین با انتقاد از استفاده بی رویه از کولرهای گازی و فراگیر شدن این سیستم های سرمایشی در مناطق مختلف کشور افزود: در مناطق مرکزی فلات ایران که دور از ساحل و فاقد رطوبت هستند، باید استفاده از کولرهای آبی ترویج شود و استفاده از کولرهای گازی در این مناطق با توجه به مصرف بیش از حد برق این سیستم ها به ناترازی برق کشور دامن می زند.