بین الملل تابناک: ششصد و نود و پنج روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) روز چهارشنبه اعلام کرد که قطع کمک به اوکراین یک "اشتباه تاریخی" است.
برنز در یک مقاله برای مجله "فورین افیرز" ادعا کرد: من بخش زیادی از دو دهه گذشته را صرف درک ترکیب شدن نارضایتی، جاهطلبی و ناامنی کردهام که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه مظهر آن است. من معتقدم که همیشه دست کم گرفتن پوتین اشتباه است.
برنز از ارتش و مردم اوکراین به دلیل دفاع تقریباً دو ساله آنها در برابر تهاجم روسیه تمجید و ادعا کرد که ارتش روسیه متحمل "خسارت عظیم" شده است و حدود ۳۰۰ هزار نیروی نظامی خود را از دست داده و خسارت جدی به انبارهای تجهیزات آن وارد شده است.
وی تاکید کرد: در صورت ایجاد فرصت برای مذاکرات جدی، تداوم جریان تسلیحات, اوکراین را در موقعیت قوی تری قرار خواهد داد. خروج آمریکا از این درگیری در این لحظه حیاتی و قطع حمایت از اوکراین، اشتباهی تاریخی خواهد بود.
روسیه چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای این کشور ۲۰ موشک اوکراین را بر فراز دریای سیاه و شبهجزیره کریمه منهدم کرد.
وزارت دفاع روسیه با اعلام این خبر گفت که بقایای یک موشک منهدمشده در نزدیکی منطقه «لیوبیموفکا» در شهر سواستوپول به زمین برخورد کرد.
در همین حال، میخائیل رازفوژیاف فرماندار سواستوپول گفت که اصابت بقایای این موشک هیچ تلفاتی نداشت. وی از مردم خواست که آرامش خود را حفظ کنند.
سواستوپول محل استقرار ناوگان روسیه در دریای سیاه است و در ۲ سال گذشته بارها هدف حملات اوکراین قرار گرفته است.
از سوی دیگر، ارتش اوکراین مدعی شد که یک پایگاه هوایی روسیه در کریمه را هدف قرار داد.
میکولا اولشچوک فرمانده نیروی هوایی اوکراین چهارشنبه شب در تلگرام نوشت که پایگاه هوایی «بلبک» در چنوب غرب شبهجزیره کریمه در نزدیکی سواستوپول هدف قرار گرفت.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (چهارشنبه) سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را تهدیدی برای این کشور توصیف کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین ضمن اشاره به تهدیدهای مداوم ناتو برای روسیه، گفت که این ائتلاف نظامی صرفاً توسط آمریکا گردانده شده و ابزاری برای تقابل با مسکو است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با بیان اینکه روسیه اقدامات متقابل مناسبی علیه ناتو انجام خواهد داد، به شکست عملیاتهای تهاجمی اوکراین علیه نیروهای این کشور موسوم به «ضدحمله» اشاره کرد.
سخنگوی کرملین در اینباره توضیح داد: «ضدحمله ناموفق و شکستهای اوکراین در میدان نبرد، اختلافات و تقابل در داخل رژیم کییف را افزایش داده است. این درگیریها حتی با موفقیت روسیه در عملیات نظامی، بیشتر هم خواهد شد».
طبق این گزارش، پسکوف در واکنش به گزارشها درباره کنار رفتن «والری زالوژنی» از فرماندهی کل نیروهای مسلح اوکراین نیز افزود که این اخبار نشان میدهد رژیم کییف با مشکلات زیادی در داخل روبهرو است.
وزیر دفاع چین دونگ جون در گفتوگوی امروز چهارشنبه با همتای روس خود سرگئی شویگو گفت چین از حمایت از روسیه در موضوع اوکراین بدون توجه به فشار غرب دست برنخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، دونگ در جریان این گفتوگوی ویدئویی اظهار داشت «بهرغم این که آمریکا و اروپا به اعمال فشار بر طرف چینی ادامه میدهند، در موضوع اوکراین از شما حمایت کردیم».
وی افزود «با این که همکاری دفاعی بین چین و اتحادیه اروپا مورد حمله قرار گرفته، سیاستهای تعیین شده را به این خاطر تغییر نمیدهیم یا کنار نمیگذاریم و آنها نباید و نخواهند توانست در همکاری عادی روسیه و چین دخالت کنند».
این مقام چینی با بیان این که ایالات متحده و کشورهای غربی در سالهای اخیر در تلاش برای منزوی کردن روسیه بودهاند، گفت «چین متوجه این موضوع است و تلاش میکند از روسیه قویاً حمایت کند». دونگ جون همچنین گفت چین حمایت قوی روسیه در موضوع تایوان و سایر موضوعات کلیدی منافع خود را حس میکند.
وزیر دفاع چین خطاب به همتای روس خود تاکید کرد «به عنوان دو قدرت مهم و کلیدی در جهان، باید با قاطعیت به چالشهای جهانی پاسخ دهیم. آمریکا در تلاش برای حفظ هژمونی خود در جهان، دائماً سر نیزه خود را به سوی چین و روسیه نشانه میرود».
«ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه روز چهارشنبه گفت که هواپیمای نظامی که یک هفته پیش در منطقه «بلگورود» در این کشور توسط سامانه پدافند هوایی «پاتریوت»ساخت آمریکا سرنگون شد.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» پوتین در جریان نشستی در «مسکو» گفت: «بررسیهای صورت گرفته این موضوع را ثابت کرده است که این هواپیما توسط سامانه پاتریوت آمریکایی سرنگون شد.»
پوتین با بیان اینکه روسیه بر انجام تحقیقات بینالمللی درباره سقوط این هواپیما پافشاری میکند، گفت که نمیداند چرا اوکراین این هواپیما را سرنگون کرد.
چهارشنبه گذشته، وزارت دفاع روسیه اوکراین را متهم کرد که هواپیمای حامل 65 نظامی اسیر اوکراینی را که برای تبادل اسرا در نظر گرفته بود، سرنگون کرده است.
او گفت: «نیروهای مسلح اوکراین هواپیمای "ایلوشین-۷۶ " ما را که حامل ۶۵ نظامی اوکراینی بود که برای مبادله در نظر گرفته شده بود، سرنگون کردند. نمیدانم چرا این کار را کردند.»
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین بعد از سقوط هواپیمای نظامی روسی حامل اسرای اوکراینی در منطقه مرزی روسیه است که مسکو میگوید پدافند هوایی کییف آن را ساقط کرده است.
زلنسکی بدون نام بردن مستقیم از کسی به عنوان مقصر گفت که «باتوجه به این که هواپیما در خاک روسیه سقوط کرد، باید همه حقایق انکارناپذیر را تا جای ممکن مشخص کنیم».
زلنسکی در ادامه اظهارتش گفت که کشورش در حال تحقیق درباره این حادثه و تعیین سرنوشت اسراست و خواستار تحقیقات بینالمللی است.
سخنگوی کرملین در پاسخ گفت،اگر منظور زلنسکی از تحقیقات بینالمللی، تحقیق در مورد جنایات کییف است، قطعاً چنین تحقیقاتی لازم است و خواستار تشکیل جلسه فوری شورای امنیت برای بررسی این حادثه شد.
نبرد تن به تن و عجیب ریزپهپاد اوکراینی و سرباز روس+ فیلم
در این فیلم، پهپاد انتحاری اوکراینی که به اندازه کبوتر است، سرباز روسی را تعقیب و لابلای تانک اسقاط شده گیر میآورد و میکشد.
گفتگوهای محرمانه وزرای دفاع اروپا درباره کمک به اوکراین
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (چهارشنبه) گفت که کشورهای اروپایی ارائه کمکهای جدید به اوکراین را در حداکثر محرمانگی بررسی خواهند کرد.
بورل در گفتگوی کوتاهی با خبرنگاران پیش از ورود به نشست غیررسمی وزیران دفاع کشورهای عضو اتحادیه اروپا، توضیح داد که به دلیل محرمانه بودن ماهیت کمکهای نظامی به اوکراین، مباحثات امروز پشت درهای بسته انجام میشود.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی همچنین اذعان کرد که ناترازی بزرگی بین قدرت نظامی اوکراین و روسیه در مناطق جنگی و میدان نبرد به سمت مسکو وجود دارد.
این مقام اروپایی با بیان اینکه اوکراین به مهمات و تجهیزات نظامی بیشتری نیاز دارد، اظهار داشت که نشست امروز سران وزارتخانههای دفاع کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل به توافقکردن بر سر کمک نظامی جدید به کییف اختصاص دارد.
طبق این گزارش، بورل ضمن اشاره به لزوم تعیین میزان نیاز اوکراین به مهمات و مقدار کمک هر کشور اروپا در این زمینه، افزود: «همچنین باید به دورنمای کلی از اقداماتی که لازم است برای دستیابی اوکراین به اهدافش انجام شود، دست پیدا کنیم».
زلنسکی: اروپاییها بدون آمریکا نمیتواند به ما کمک کنند
«ولادیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در اظهاراتی عنوان کرده است که کشورهای اروپایی به تنهایی و بدون حمایتهای آمریکا نمیتوانند از اوکراین در برابر روسیه حمایت کنند.
زلنسکی در گفتگو با یک شبکه تلوزیونی آلمانی به صراحت عنوان کرد که اگر ایالات متحده آمریکا کمکهایش را به کشور اوکراین کاهش دهد، اروپا احتمالا نخواهد توانست چه از نظر مالی و چه از نظر نظامی از اوکراین حمایت کند.
این اظهارات از جانب رئیسجمهور کشور اوکراین در حالی مطرح میشود که کمکهای آمریکا تحت تاثیر موانع کنگره این کشور و بر سر مسائل سیاسی داخلی غیرمرتبط با اوکراین مدت هاست متوقف شده است.
نگرانیهای رئیسجمهور اوکراین در مورد کاهش و یا حتی توقف کامل کمکهای ایالات متحده آمریکا پس از جریان پیروزیهای بزرگ «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در جریان انتخابات مقدماتی جمهوریخواهان افزایش پیدا کرده است.
این موضوع به خاطر آن است که ترامپ پیشتر عنوان کرده بود، در صورت انتخاب شدن و پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا حمایتهای این کشور از اوکراین را به کلی قطع خواهد کرد و عنوان کرده بود که تمرکز اصلی وی بر تضمین برقراری آتشبس فوری با روسیه در عرض ۲۴ ساعت خواهد بود.
ادعای ترامپ مبنی بر ایجاد آتشبس ۲۴ ساعته بدون آن عنوان شده است که وی مشخص کند که قرار است توافق پینشهادیاش در چه شرایطی و به چه صورتی باشد.
نگرانیهای زلنسکی از سوی دیگر مقامات کشور اوکراین مانند «دیمیترو کولبا» وزیر امور خارجه این کشور نیز تکرار شده است. وی اوایل ماه ژانویه عنوان کرده بود که در صورت پایان یافتن کمکهای آمریکا به این کشور طرح دیگری برای اوکراین در جریان جنگ وجود ندارد.
هم زلنسکی و هم وزیر امور خارجهاش عنوان کردهاند که هرگز انتظار چنین کاهش چشمگیری در حمایتهای آمریکا از اوکراین را نداشتهاند. وی عنوان کرده است که حتی اگر اروپا هم بتواند به اندازه کافی از اوکراین حمایت کند، از دست دادن حمایتهای ایالات متحده سیگنال بسیار بدی را برای اوکراین به همراه خواهد داشت.
آمریکا نفوذ قابل توجهی بر متحدان اوکراین در اجرای تحریمها علیه روسیه داشته است و زلنسکی هشدار داده که غیبت این کشور در تداوم حمایتهایش از اوکراین موجب تخریب تداوم سیاستهای تحریمی علیه روسیه خواهد شد.
ماکرون: اروپا باید حمایت از اوکراین را ادامه دهد
رئیس جمهور فرانسه سه شنبه شب به وقت تهران گفت که اتحادیه اروپا باید به حمایت از اوکراین ادامه دهد.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه در نشست خبری مشترک با «اولف کریسترسون» نخست وزیر سوئد در «استکهلم» گفت: «اتحادیه اروپا باید در کنار اوکراین بایستد و به همراهی مردم اوکراین از نظر اقتصادی، مالی، نظامی، تجهیزات و آموزش ادامه دهد.»
وی ادامه داد: «ما یک هدف راهبردی داریم. روسیه نباید پیروز شود.»
ماکرون در ادامه بر اهمیت تشدید تولید نظامی برای حمایت بهتر از اوکراین تاکید کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.