بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها عمدتاً متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
تظاهرات حکومتی در واپسین روزهای رژیم پهلوی
انتصاب شاپور بختیار توسط شاه به عنوان آخرین نخست وزیر دوران پهلوی، با هدف جذب بخشهای ملی گرا بود که بختیار نیز جزو آنهاست؛ اما جبهه ملی بختیار را اخراج کرد و ملی گراها از او فاصله گرفتند. در این شرایط، رژیم پهلوی برای آنکه چنین القا کند با روی کار آمدن دولت بختیار، شرایط سیاسی تغییر کرده، یک تظاهرات حکومتی با حضور کارمندان دولت و طرفداران رژیم به همراه عدهای که خود را طرفدار بختیار معرفی میکردند، در سوم بهمن ۱۳۵۷ برگزار شد؛ تظاهراتی که در خیابانهای منتهی به میدان بهارستان تهران برگزار و در آن درباره عدم تخریب اموال عمومی شعار داده شد و بر خلاف راهپیماهای حکومتی پیشین در دوره پهلوی، شاه از شعارها حذف شده بود. تصاویری از این تظاهرات را در تابناک میبینید.
با اوج گیری انقلاب اسلامی، محمدرضا پهلوی در ۲۶ دی ۱۳۵۷ با دو هواپیما در حالی از ایران خارج شد که تقریباً عمده اموال و وسایل مهم خانواده سلطنتی را با خود میبرد و به همین دلیل، اطرافیان خاندان پهلوی نیز دریافتند این سفر بیبازگشت است. با این حال، شاه در زمان خروج از ایران، از استراحت در آسوان سخن گفت و سعی کرد شرایط را عادی جلوه دهد. پس از خروج محمدرضا شاه از ایران، انقلابیون با شدت بیشتری به مبارزه پرداختند و سقوط حکومت پهلوی شتاب بیشتری گرفت. تصاویری از فرار شاه و اتفاقاتی که پس از آن رخ داد، از جمله پایین کشیدن مجسمههای شاه از میادین و ساختمانها را میبینید.
به گلوله بستن مردم در جریان انقلاب اسلامی
یکی از باورهای غلطی که با گذشت سالهایی از انقلاب ایران، عمدتاً توسط بازماندگان خاندان پهلوی مطرح شد، تعداد اندک کشتهها در جریان انقلاب و مماشات محمدرضا پهلوی و عناصر او در دولت و ارکان نظامی و امنیتی رژیم وقت، با معترضان بود. با این حال، تصاویر و آمار نشان میدهد، تعداد بسیار بالایی در جریان انقلاب ۱۳۵۷ کشته شدند. بر اساس آمار بنیاد شهید، تعداد کل شهدای انقلاب از سال ۱۳۴۲ ـ که ۱۵ خرداد آن مبدا نهضت اسلامی و آغاز کشتار وسیع مردم تلقی میشود ـ تا سال ۱۳۵۷ بالغ بر ۳۱۶۴ تن میگردد. البته این رقم فقط شامل آنهایی است که در بنیاد شهید پرونده دارند و با توجه به گستره جغرافیایی این بنیاد و نیز گذشت بیش از دو دهه از انقلاب در آن مقطع، ممکن است فقط نام تعداد بسیار کمی از شهدا ضبط نشده باشد. همچنین باید به این آمار صدها کشته متعلق به گروههای دیگر را نیز اشاره کرد که احتمالاً در آمار بنیاد شهید لحاظ نشده است. تصاویری از به گلوله بستن مردم در دوران اوج گیری انقلاب اسلامی تا پیروزی را میبینید.
انسانها موجودات اجتماعی هستند و صرف اینکه از دنیای بیرون جدا شده و منزوی شوند، میتواند تاثیرات مخرب روانی و حتی جسمی روی آنها بگذارد. تنهایی مطلق میتواند باعث بروز توهم، خشم، اضطراب، حملات هراس و پارانویا و حتی چند روز حبس انفرادی میتواند منجر به تاثیرات طولانی مدت روانی شود. در این ویدیو با جزئیات بیشتری در مورد چرایی این تاثیرات آشنا شوید.
آیا درک انسان از مفاهیم مختلف نسبی است؟
محققین به تازگی کشف کردهاند که درک انسان از مفاهیم مختلفی مانند رنگ یا خطر نسبی است. در یک تحقیق که از شرکتکنندگان خواسته شد، تا رنگ ۱۰۰۰ نقطه را تعیین کنند. این نقاط در طیف رنگی از کاملا آبی تا کاملا بنفش بودند و تحقیق ثابت کرد که شرکتکنندگان بعد از مدتی تفسیر متفاوتی از رنگ آبی پیدا کردند و قضاوت آنها دچار مشکل شد. این اصل در مورد مسائل پیچیدهتری مانند تشخیص تهدیدکننده بودن یا نبودن یک چهره نیز یکسان بود. در این ویدیو بیشتر با این تحقیقات و نتایج آن آشنا شوید.