به گزارش تابناک اقتصادی؛ آمار موجود نشان از مصرف بیش از حد گاز طبیعی در کشور ما دارد. همین امر کشور را در ماههای سرد سال با مشکل مواجه میکند. به طوری که مجبور میشویم گاز صنایع را قطع و نیازهای بخش خانگی را برطرف کنیم.
دادههای وزارت نفت نشان میدهد که طبقات مرفه جامعه، پرمصرفها هستند. به همین دلیل، برخی پیشنهاد میکنند که بهترین راهکار برای مدیریت مصرف، اعمال سیاستهای قیمتی برای پرمصرفهاست. این در شرایطی است که بر اثر اجرای فاز اول قانون تعرفه گذاری پلکانی گاز، توانستیم به نتایج خوبی در زمینهی مدیریت مصرف دست پیدا کنیم، به گونه ای که به زعم کارشناسان، این روش مزایای متعددی دارد و اجرای فاز دوم این روش نیز میتواند نتایج مثبت بیشتری در زمینهی مدیریت مصرف برایمان رقم بزند.
با استفاده از این روش، ضمن اینکه طبقات پایین جامعه و کم مصرفها متحمل هزینهی اضافی نمیشوند، پرمصرفها بهای اضافه مصرف خود را آزاد پرداخت میکنند. به این ترتیب، عدالت بیشتری در ارائهی یارانهی پنهان انرژی اعمال میشود.
به زعم کارشناسان، روش تعرفه گذاری پلکانی یکی از بهترین روشها برای قبوض گاز است. از یک طرف، زمینه را برای مدیریت مصرف مهیا میکند و از طرف دیگر، عدالت در اعطای یارانههای پنهان انرژی به وجود میآورد. نظریات مصطفی سعیدی، کارشناس انرژی را در این خصوص جویا شدیم که در ادامه میآید.
سعیدی کارشناس حوزه انرژی در خصوص روش تعرفه گذاری پلکانی گاز در گفتوگو با تابناک اقتصادی تصریح کرد: این روش مناسبی است. اما لازم است با سیاستهای قیمتی مناسبی مرتبط باشد. به طوری که برای مشترکان دارای مصارف لاکچری و غیرضرور قدرت بازدارندگی داشته باشد.
وی ادامه داد: در اوضاع کنونی میبینیم که برخی مشترکان به گرم کردن استخر و خانهها و ویلاهای بزرگشان میپردازند و استفاده بی حد و حصری از گاز دارند و میگویند، جریمه اش را پرداخت میکنیم. به نظر میرسد، جریمهها و تعرفههای پلکانی به حدی نیست که برایشان قدرت بازدارندگی داشته باشد.
این کارشناس انرژی توضیح داد: این روش درستی است که تعرفهها طوری پلکانی افزایش یابد که مشترکان پرمصرف را واقعاً به لحاظ قیمتی اذیت کند. به نحوی که به فکر مدیریت مصرف شان بیفتند.
سعیدی گفت: هدررفت انرژی در کشورمان بسیار بالاست. گاه میبینیم که افراد به گرم کردن خیابان میپردازند! به اندازهای هزینهی انرژی پایین است که افراد انگیزهای برای مصرف صحیح ندارند. روش تعرفه گذاری پلکانی که هزینهی گاز مشترکان را پلکانی افزایش میدهد، میتواند کمک کننده باشد.
وی ادامه داد: دهک آخر که قشرهای مرفه جامعه را در بر میگیرد، بیشترین اضافه مصرف گاز را دارند. دهک ثروتمند جامعه دو تا سه برابر مشترکان معمولی مصرف گاز دارند. بنابراین، آنها در حال استفاده از گاز یارانهای هستند که هزینه اش از بیت المال پرداخت میشود.
این کارشناس انرژی توضیح داد: شرایط در تمامی حوزهها اعم از گاز، برق، بنزین و... نیز به همین منوال است؛ یعنی پرمصرفها بیشتر از یارانه استفاده میکنند و به نحوی ما برای مصارف بیشتر انگیزه و مشوق هم ایجاد کرده ایم.
وی ادامه داد: با توجه به آنچه در بالا توضیح داده شد، روش تعرفه گذاری پلکانی به نحوی که مصارف غیرضرور قیمت واقعی و صادراتی گاز را بپردازند، میتواند کمک کننده باشد.
سعیدی گفت: روش تعرفه گذاری پلکانی به معنای گران کردن گاز برای همه نیست. مشترکانی که در محدودهی متعارف از گاز استفاده میکنند، حتی مشمول بخشودگی هم میشوند و از گاز یارانهای بهره میبرند. اما مشترکانی که مصارف غیرضرور و لاکچری دارند، هزینهی گاز مصرفی خود را به قیمت واقعی میپردازند.
این کارشناس انرژی در پایان تأکید کرد: حتی اگر قبوض میلیونی برای مشترکان پرمصرف و متمول قدرت بازدارندگی نداشته باشد، حداقل مزیتش این است که برای مصارف لاکچری و غیرضرور یارانه پرداخت نمیکنیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.