به گزارش «تابناک» به نقل از تسنیم از "ان تی وی" آلمان، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در حال بررسی استقرار سربازان اروپایی در اوکراین است و در این راستا مورد انتقادهایی قرار گرفته است. در این میان اظهارات اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان به این بحث ها دامن می زند. زیرا به گفته او انگلیسی ها و فرانسوی ها مدت هاست در این منطقه حضور دارند.
دولت بریتانیا به شدت با اظهارات اولاف شولتز، صدراعظم آلمان مبنی بر دخالت مستقیم بریتانیا در استفاده از موشک های کروز دوربرد علیه مواضع روسیه در اوکراین مخالفت کرده است. سخنگوی وزارت دفاع بریتانیا در این باره گفت: استفاده از موشک های طوفان سایه ارائه شده توسط بریتانیا و همچنین فرایند انتخاب هدف موضوعی است که مربوط به نیروهای مسلح اوکراین است.
این سخنگو همچنین بر مزیت نظامی بزرگ این سامانه موشکی دوربرد برای دفاع از اوکراین تاکید کرد. او گفت که استفاده از این سامانه ها "نقشی اساسی" در دفاع از خاک اوکراین ایفا می کند و "وضعیت استراتژیک را با افزایش فشار بر نیروهای روسیه و خطوط تدارکاتی آنها تغییر داده است."
توبیاس الوود، نماینده محافظه کار پارلمان انگلیس و رئیس سابق کمیته دفاع در پارلمان بریتانیا هم سخنان شولتز را محکوم کرد. الوود به روزنامه تلگراف گفت: «این یک سوءاستفاده آشکار از اطلاعاتی است که عمداً هدف آن منحرف کردن توجه از بی میلی آلمان برای تجهیز اوکراین به سامانه موشکی دوربرد خود است». به گفته وی روسیه از اظهارات شولتز برای تقویت بیشتر تنش ها سوء استفاده خواهد کرد.
این اظهارات با انتقاد شدید کارشناسان آلمانی نیز مواجه شد. ماکسیمیلیان ترهال، کارشناس امنیتی آلمانی، استاد مدعو در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن، روز پنجشنبه به خبرگزاری آلمان گفت که شولتز یک خطای فنی جدی مرتکب شده است.
ترهاله گفت: "او تیشه به انسجام ناتو زده است" و همکاری با اوکراین را به خطر می اندازد. این یک اشتباه جدی است که یافته های اطلاعاتی را از نزدیک ترین متحدانمان عمومی کنیم.
صدراعظم آلمان روز دوشنبه مجددا با ارسال موشک های کروز آلمانی تاروس به اوکراین مخالفت کرد. شولتز گفت: «آنچه انگلیسی ها و فرانسوی ها در زمینه کنترل هدف و همراهی با کنترل هدف انجام می دهند، در آلمان قابل انجام نیست. کاری که کشورهای دیگر انجام میدهند، که سنتهای متفاوتی دارند و نهادهای قانون اساسی متفاوتی دارند، کاری است که ما نمیتوانیم به یک شکل انجام دهیم.»
در این میان گمانهزنیهایی در این باره وجود دارد که فرانسویها و انگلیسیها موشکهای کروز Scalp و Storm Shadow را که خودشان به اوکراین تحویل دادهاند برنامهریزی میکنند و حداقل انگلیس پرسنلی برای این منظور در اوکراین مستقر کرده است. این خبر البته هرگز به طور رسمی تایید نشد.
سخنگوی ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: استفاده اوکراین از سامانه موشکی دوربرد طوفان سایه و فرآیند انتخاب هدف، مسائل مربوط به نیروهای مسلح اوکراین است.
این مقام انگلیسی گفت: «تعداد کمی پرسنل در این کشور برای تضمین امنیت حضور دیپلماتیک ما و حمایت از نیروهای مسلح اوکراین، از جمله از طریق آموزش پزشکی، وجود دارد».
استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان در واکنش به اظهارات مشابه وزارت دفاع بریتانیا به "اشپیگل" گفت: من هیچ مغایرتی با اظهارات صدراعظم نمی بینم.
در فرانسه نیز هرگز این مسئله رسماً اعلام نشد که آیا سربازان فرانسوی در اوکراین به برنامه ریزی موشک های کروز کمک می کنند یا خیر. تاکنون گفته شده است که فرانسه در حال آموزش سربازان اوکراینی در فرانسه یا کشورهای همسایه این کشور مورد حمله روسیه است.
واکنش پاریس به اظهارات شولتز محتاطانه بود. وزارت امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد: : «در مورد اظهارات صدراعظم آلمان، مایلیم به شما یادآوری کنیم که هرکس در چارچوبی که مناسب میداند عمل میکند. هدف ما یکی است: شکست روسیه.»
صدر اعظم آلمان در جدیدترین اظهارات به مردم و ارتش کشور خود وعده داد که به هیچ عنوان نیرو به اوکراین اعزام نخواهد کرد و این مسئله را خط قرمز تزلزل ناپذیر دولت خود دانست.
روز دوشنبه گذشته رئیس جمهوری فرانسه طی نشست مطبوعاتی بعد از دیدار سران کشورهای غربی در پاریس اعلام کرد که اتفاقنظر لازم درباره اعزام نیروی زمینی به اوکراین میان سران اروپایی حاصل نشده است ولی ما هر کاری که لازم باشد انجام میدهیم تا روسیه پیروز نشود. وی وعده داد که احتمال اعزام نیرو در آینده منتفی نیست.