تابناک _ روز گذشته، رئیس جمهور برای بازدید میدانی از وضعیت سیلزدگان جنوب سیستان و بلوچستان از فرودگاه کنارک وارد این استان شد.در پی تشدید سامانه بارشی در سیستان و بلوچستان و وقوع سیلابها، خسارات به بخشهای زیرساختی این استان وارد و موجب بسته شدن راهها و ورود سیلاب به خانههای مسکونی شد.
پیش از این وزرای کشور، نیرو، جهادکشاورزی و همچنین فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران، رئیس مرکز امداد هوایی جمعیت هلال احمر و برخی دیگر از مسئولان کشوری و لشکری برای پیگیری وضعیت مردم راهی سیستان و بلوچستان شدند.
رهبر انقلاب اسلامی روز سه شنبه با اشاره به وقوع سیل در بخشهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان و خسارات وارده به مردم، تاکید کردند: کمکها و امدادهایی که از طرف بخشهای دولتی و غیر دولتی در حال انجام است، باید ادامه پیدا کند و کسانی هم که توانایی ورود به امداد و کمک را دارند، برای کمکرسانی وارد شوند.
رئیس جمهور هدف از سفر به سیستان و بلوچستان را پیگیری و انجام اقدامات لازم به منظور پیشگیری از وقوع صدمات احتمالی سیل آتی در جنوب این استان بیان کرد.
سید ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه در جریان بازدید از مناطق سیل زده جنوب سیستان و بلوچستان بیان کرد: بعد از جلسهای که در هیات دولت و خبرگان داشتم، بلافاصله به چابهار حرکت کردم؛ با این هدف که برای بارشهای بعدی با توجه به هشدارهای هواشناسی و وقوع احتمالات از هم اکنون اقدامات و تدابیر لازم پیرامون پیشگیری، پیشبینی و برخورد مناسب در دستور کار قرار گیرد.
وی افزود: در این سفر با ستاد بحران تشکیل جلسه خواهیم داد تا بتوانیم نسبت به وضعیت سیلی که ایجاد شده و کارهایی که باید انجام شود بویژه در حوزه جادهای و مشکلاتی که رخ داده و امدادرسانیها تصمیم گیری کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: اگر درست به این مساله توجه نشود سیل آتی نگران کننده خواهد بود، بنابراین از نزدیک در منطقه حاضر شدم تا در کنار سایر مسئولان برای اجرای کار بهتر اقدام کنیم.
رییس جمهور با اشاره پیگیری وزیر راه در خصوص جادههای جنوب سیستان و بلوچستان تصریح کرد: یک کار اساسی این است که باید این نزولات آسمانی را با ایجاد سد به نحوی مدیریت کنیم که از آب درست استفاده شود، بالاخره گاهی چند ساعت یا چند روز باران میبارد آب این باران باید برای مردم این منطقه نعمتی باشد که بتوانند از آن در سال استفاده کنند که به دریا ریخته نشود و این آب شیرین قابل استفاده برای آشامیدن شود.
وی خاطرنشان کرد: از رهبر معظم انقلاب به علت توجه دادن همه کشور به مساله سیستان و بلوچستان، چابهار و دشتیاری و وضعیتی که وجود دارد تشکر میکنم، این نگاه معظم له به مردم و امدادرسانیها مورد تاکید قرار گرفته است.
رئیس جمهور تصریح کرد: به عنوان طلبه خدمتگزار و دولتی که وظیفه خدمت به مردم را دارد با اینکه خبر وقوع سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان را در الجزایر شنیدم، علاوه بر حضور جهادی استاندار این استان از وزیر کشور هم خواستم سریع در منطقه سیل زده حضور پیدا کند.
وی افزود: در الجزایر به بنده اطلاع دادند که کارهای اولیه برای امدادرسانی در آن منطقه انجام شده تا نگرانی رفع شود اما چند روزی که گذشت احساس کردم خودم باید در این منطقه باشم که برای کارهای آتی برنامه ریزی صورت بگیرد.
رئیسی با تاکید بر اینکه کارهای آینده نیاز به همکاری همه دارد، ادامه داد: کار کشاورزی در این منطقه بسیار مهم است، وزیر جهادکشاورزی که در این سفر همراه ماست، به این منطقه تعلق و به مسائل کشاورزی آشنایی دارد، باید پیگیری کند که از این آب رحمت الهی بتوان در جهت رشد کشاورزی منطقه استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه مردم این منطقه مردمی زحمتکش و پر تلاش هستند، بیان کرد: اینکه در این منطقه گفته شده به مواد غذایی احتیاج نداریم و آن را به کشور همسایه پاکستان که گرفتار سیل است ارسال کردهایم، این نشان میدهد مردم سیستان و بلوچستان با کرامت هستند و با رفع نیاز خود به کشور همسایه نیز کمک میکنند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: این از آن جلوههای زیباست که مردم این منطقه با رفع نیاز از نظر مواد غذایی به جای انبار کردن این اقلام آنها را در اختیار نیازمندان قرار میدهند؛ این از صفات ارزشمند مردم این منطقه است به خاطر روحیه ایثار و از خودگذشتگی مردم این منطقه شکرگزار خداوند هستیم.
وی افزود: امیدواریم نعمت بارش نزولات آسمانی در این منطقه و تمام نقاط کشور بیشتر شود و ما بتوانیم از آن به درستی بهره برده و با همین سیل بندهایی که وجود دارد و فراهم کردن امکانات زیرساختی مناسب، آب بارانی که گاهی جاری می شود را برای کشاورزی و نیاز مردم منطقه استفاده کنیم.
سید ابراهیم رئیسی پس از بازدید و گفتوگو با اهالی سیلزده در شهرستانهای دشتیاری، کنارک و چابهار این منطقه را به مقصد تهران ترک کرد.
باران سیلآسایی که از یکشنبه ۶ اسفندماه ۱۴۰۲ تا پنجشنبه دهم اسفندماه هفته گذشته، جنوب سیستان و بلوچستان را فرا گرفته بود به بخشهای مختلف زیرساختی و کشاورزی این استان خسارات بسیاری وارد کرد و با توجه به شدت بارشها، سیلاب به وقوع پیوست و جنوب استان متحمل خسارات انبوهی در بخشهای مختلف شد.
در این مدت یکهزار و ۹۴۷ روستای سیستان و بلوچستان تحت تاثیر سیلاب قرار گرفت و واحدهای مسکونی زیادی بر اثر جاری شدن سیلاب آسیب کلی و جزئی دیدند.
همچنین چهار سد شامل سدهای مخزنی پیشین در شهرستان سرباز با حجم ۱۷۵میلیون متر مکعب، سد زیردان در منطقه دشتیاری چابهار با حجم مخزن ۲۰۷میلیون متر مکعب سد شی کلک در شهرستان چابهار با حجم ۱۰میلیون متر مکعب و سد خیرآباد نیکشهر با حجم ۲۷ میلیون مترمکعب آبگیری و سرریز شد.
وزیر جهاد کشاورزی:توسعه آب بندها در سیستان و بلوچستان، اولویت وزارت جهادکشاورزی است
محمد علی نیکبخت در جمع بندی سفر رئیس جمهوری به سیستان و بلوچستان افزود: طی چند روز اخیر سیلاب ها بر اثر بارش های رگباری به بخش هاس مختلف کشاورزی این استان به ویژه شهرستان های دشتیاری، چابهار و کنارک خسارات شدیدی وارد کرد که عمده این خسارات به زمین های زراعی، محصولات کشاورزی، قنوات، راه های دسترسی به مزارع، آبندها و بندسارها بود.
وی ادامه داد: با توجه به تاکیدی که رهبر معظم انقلاب داشتند، رئیس جمهور به بنده ماموریت دادند تا با حضور در سیستان و بلوچستان به بررسی دقیق خسارات وارده سیلاب به بخش کشاورزی این استان بپردازم که بر اساس برآوردهای اولیه تاکنون بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان بارندگی به بخش های مختلف کشاورزی این استان خسارت وارد کرده است.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: هنوز خسارات این بخش نهایی نشده است چرا که در برخی نقاط به دلیل شدت آسیب ها امکان بررسی دقیق وجود نداشت.
نیکبخت تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی برای رفع مشکلات آسیب دیدگان بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان با توجه به سطح خسارات دو کار مهم را در دستور کار قرار داد که در مرحله نخست و به فوریت و اورژانسی تامین کالاهی اساسی و ارزاق مردم از جمله آرد و در صورت نیاز برنج، روغن و شکر در دستور کار قرار گرفت.
وی تصریح کرد: همچنین در مرحله بعد عملیاتی و ترمیم کردن بخش های زیر ساختی حوزه کشاورزی این استان مورد توجه قرار گرفته است.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: خوشبختانه همکاران ما در بخش های کشاورزی استان سیستان و بلوچستان و شهرستان های تابعه بازسازی قنوات را در دست اولویت قرار داده که این روند در بخش های دیگر این حوزه نیز در صورت فراهم شدن شرایط انجام خواهد شد.
نیکبخت گفت: همچنین تاکنون ۲۰۰ تن علوفه و نهاده دامی نیز برای تامین خوراک دام در مناطق آسیب دیده از سیلاب این استان توزیع شده است و این روند همچنان تداوم دارد.
وی با اشاره به اهمیت آب بندها و بندسارها در سیستان و بلوچستان گفت: سازه بندسار، مکانیزم مبتنی بر دانش و خرد بومیان این استان است و از جمله شیوههای دانش محور تحت تاثیر شرایط اقلیم منطقه بشمار می رود که الگویی راهبردی برای مدیریت منابع آب و آبخیزداری و همچنین انجام کشاورزی پایدار محسوب می شود.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: مردم این دیار از دیرباز با ایجاد و احداث سدهای خاکی (بندسار) توانستهاند در راستای حفاظت از منابع پایدار اقلیمشان برای کنترل سیلابها، جلوگیری از فرسایش خاک و در راستای استحصال محصولات کشاورزی پایدار اقدام مثبتی انجام دهند که این مهم به عنوان اولویت ویژه راهبرد اساسی و اصولی با مشارکت مردم و دولت به طور ویژه در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد.
تداوم خدمترسانی صنعت آب و برق در مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان
وزیر نیرو با بیان اینکه خدمترسانی صنعت آب و برق به مردم سیلزده سیستان و بلوچستان با قوت ادامه خواهد داشت، گفت: با توجه به پیشبینیهای هواشناسی در روزهای پیشرو، باید آمادگی وقوع سیلاب مجدد را داشته باشیم، بهطوریکه ممکن است بارش در پایین دست و در مناطق مسکونی به دلیل اشباع خاک بار دیگر رخ دهد.
علیاکبر محرابیان با حضور در سیستان و بلوچستان و پس از بازدید از مناطق سیلزده این استان، در جلسه مدیریت بحران این استان بر اهمیت سدهای مخزنی در کاهش خسارتهای مختلف تاکید کرد و افزود: با ارزیابیهای صورت گرفته، شرایط ایجاد شده کنترل و مشکلات مردم سیلزده در بخشهای مختلف به ویژه تامین آب و برق برطرف خواهد شد.
وی ادامه داد: وجود سدهای بزرگ با ذخیره مناسب در این منطقه علاوه بر مهار بخش قابل توجهی از سیلابها و ذخیرهسازی منابع آبی، موجب شد بحران پیش آمده بدون خسارت جانی و با حداقل خسارات مالی سپری شود. بیتردید در صورتی که این سدها وجود نداشت، وضعیت دیگری را شاهد بودیم؛ در حالی که تداوم این جبهه بارشی در کشورهای دیگر از جمله پاکستان با خسارت جانی و مالی قابل توجهی همراه شد.
خدمات صنعت آب و برق تا زمانی که هیچ مشکل و مسالهای از این بابت برای مردم سیلزده وجود نداشته باشد با قوت ادامه خواهد داشت. وزیر نیرو همچنین به جمعبندی گزارش مدیران شرکتهای آب و برق سیستان و بلوچستان اشاره کرد و افزود: با توجه به پیشبینیهای هواشناسی در روزهای پیش روی، باید آمادگی وقوع سیلاب مجدد را داشته باشیم؛ بنابراین، همه دستگاهها باید نسبت به اطلاعرسانی به مردم به طور ویژهای اقدام کنند.
وی با اشاره به ظهور و بروز خشکسالی سالهای اخیر در این استان، اظهار کرد: باید شکرگزار خداوند به دلیل بارش رحمت الهی باشیم و امید است بهترین بهره را از این بارندگیها ببریم.
محرابیان اظهار کرد: خدمات صنعت آب و برق از روزهای ابتدایی وقوع سیلاب در این استان آغاز شده و تا زمانی که هیچ مشکل و مسالهای از این بابت برای مردم سیلزده وجود نداشته باشد، این خدمترسانی با قوت ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه باید عملیات بازسازی واحدهای مسکونی مردم و ابنیه با حمایت دولت به سرعت آغاز شود، خاطرنشان کرد: در آغاز فصل بارش در منطقه هستیم و سدهای ما متناسب با پیشبینی الگوهای بارندگی مدیریت خواهند شد تا حداکثر آب را در خود جای دهند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.