بین الملل تابناک: هفتصد و چهل و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد: حملات موشکی و پهپادی گسترده امروز توسط روسیه به شهرها و شهرهای اوکراین از جمله علیه غیرنظامیان، انرژی و سایر زیرساختهای حیاتی این کشور را به شدت محکوم میکند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی گفت: گزارش ها حاکی از آن است که در این حملات بسیاری از غیرنظامیان کشته و زخمی شدند و خسارات عمده ای از جمله به نیروگاه برق آبی دنیپرو در منطقه زاپوریژیا وارد شد که باعث شد بیش از یک میلیون اوکراینی در خارکف، کریو ری و زاپوریژیا به برق و آب دسترسی نداشته باشند.
دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: از ادامه کشتار و ویرانی وحشت زده است و بار دیگر تاکید می کند که حملات علیه غیرنظامیان و زیرساخت های غیرنظامی ناقض قوانین بشردوستانه بین المللی است. آنها غیرقابل قبول هستند و باید فوراً به پایان برسند.
یک روز پس از حملات موشکی گسترده روسیه به کییف پایتخت اوکراین که در چند
نخستوزیر مجارستان افشا کرد که کشورهای غربی احتمالا طی ۲ الی سه ماه آینده نیروهایشان را به اوکراین اعزام کنند.
جنجال و احتمال اعزام نیروهای غربی به اوکراین از اظهارات ماه گذشته «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه آغاز شد و همچنان پسلرزههای آن ادامه دارد و طبق آن چیزی که نخستوزیر مجارستان میگوید احتمالا این پیشنهاد طی ماههای آینده به واقعیت بدل خواهد شد.
«ویکتور اوربان» نخستوزیر مجارستان در مصاحبه با یکی از ایستگاههای رادیویی کشورش چنین موضوعی را مطرح نمود و گفت: «هشدارآمیزترین چیز این است که مسئله غیرقابل تصور کنونی در ۲ یا سه ماه آینده اتفاق متداولی خواهد شد».
نخستوزیر مجارستان افزود: «به یاد میآورم زمانی که آلمان گفت آماده ارسال سلاحهای مرگبار به اوکراین نیست و ترجیح میدهند تجهیزات و کلاه ایمنی بفرستند اما اکنون آنها میگویند آلمان باید سامانههای موشکی را به اوکراین منتقل کند؛ سامانههایی که اوکراین میتواند از آنها برای حمله به خاک روسیه استفاده کند».
«سرگئی ناریشکن» رئیس سرویس اطلاعات خارجی روسیه هم اخیرا فاش کرده فرانسه در تدارک اعزام ۲۰۰۰ نظامی به اوکراین است.
مجارستان برخلاف بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارسال هرگونه سلاح مرگبار به اوکراین را رد کرده و بر یک راهحل مسالمتآمیز برای این درگیری متمرکز است. این کشور همچنین از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه بارها به شدت انتقاد و نخستوزیر آن، تحریمها را یک «شکست» توصیف کرده که صرفا بحران انرژی را بدتر میکند.
ویکتور اوربان مجددا تاکید کرد: «آن چیزی که در حال حاضر غیرممکن و دیوانهوار است، طی ۲ الی سه ماه آینده به واقعیت تبدیل خواهد شد».
سخنگوی دفتر ریاستجمهوری روسیه (کرملین) با اشاره به پیوستن مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا به روسیه طی دو سال اخیر گفت: ما چهار منطقه فدرال جدید داریم و باید قلمرو آنها را آزاد کنیم که در واقع اوکراین، آنها را اشغال کرده است.
دیمیتری پسکوف روز جمعه در مصاحبهای افزود:ارتش روسیه در مناطق جدید باید به عقب راندن دشمن و آزادسازی قلمرو برای محافظت از شهروندان ادامه دهد.
وی با اشاره به رویارویی نظامی روسیه و اوکراین از اسفند ۱۴۰۰ تاکنون گفت:همه چیز با عملیات ویژه نظامی آغاز شد، اما مشارکت غرب آن را به یک جنگ تبدیل کرد.
سخنگوی کرملین اظهار داشت: روسیه به اقدامات خود ادامه خواهد داد تا پتانسیل نظامی اوکراین نتواند امنیت شهروندان و سرزمین آن را تهدید کند.
وی گفت: روسیه نمیتواند اجازه دهد که در مرزهای خود کشوری وجود داشته باشد که با استفاده از هر روشی به دنبال دور کردن (شبه جزیره) کریمه از روسیه باشد.
سه منبع آگاه در گفتوگو با روزنامه فایننشال تایمز گفتند ایالات متحده از اوکراین خواسته تا حملات به زیرساختهای انرژی روسیه را متوقف کند و در عین حال هشدار داده است که حملات پهپادی خطر افزایش قیمت جهانی نفت و واکنشهای تلافیجویانه را به دنبال خواهد داشت.
این سه منبع آگاه میگویند واشنگتن دائما هشدارهایی را به مقامات ارشد سرویس امنیت اوکراین (SBU) و سرویس اطلاعات نظامی اوکراین (GUR) میدهد.
هر ۲ واحد اطلاعاتی اوکراین از زمان آغاز عملیات نظامی اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، برنامههای پهپادی خود را برای هدفگیری روسیه در زمین، دریا و هوا گسترش دادهاند.
یکی از این منابع آگاه به روزنامه فایننشال تایمز میگوید کاخ سفید به طور فزایندهای از «حملات بیپروایانه» پهپادی اوکراین به پالایشگاهها، پایانهها، انبارها و تاسیسات ذخیرهسازی نفت در غرب روسیه که به ظرفیت تولید نفت این کشور آسیب زده، ناامید و درمانده شده است.
این روزنامه انگلیسی تاکید میکند: بهرغم تحریمهای غرب علیه بخش نفت و گاز روسیه، این کشور همچنان یکی از مهمترین صادرکنندگان انرژی در جهان است. قیمت نفت در سال جاری حدود ۱۵ درصد افزایش یافته و به ۸۵ دلار در هر بشکه رسیده است و هزینههای سوخت را درست در زمانی که «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا کارزار انتخاباتی خود را آغاز کرده و برای انتخابات ۲۰۲۴ این کشور رقابت میکند، افزایش داده است.
واشنگتن همچنین نگران است اگر اوکراین به حمله به تاسیسات روسیه، از جمله بسیاری از آنها که صدها مایل از مرز فاصله دارند، ادامه دهد، روسیه میتواند با حمله به زیرساختهای انرژی که غرب به آنها متکی است، اقدامی تلافیجویانه انجام دهد.
«باب مکنالی» رئیس مشاوره شرکت راپیدان انرژی و مشاور سابق انرژی در کاخ سفید گفت: «هیچ چیزی بیشتر از افزایش قیمت نفت در طول یک سال انتخابات، رئیسجمهور کنونی آمریکا را وحشتزده نمیکند».
وزارت دفاع روسیه از حملات تلافیجویانه به اوکراین خبر داد، حملاتی که پیشتر رئیسجمهوری این کشور از آن سخن گفته بود.
نیروهای مسلح اوکراین، روزهای ۲۵ تا ۲۷ اسفندماه ۱۴۰۲ همزمان با برگزاری انتخابات روسیه، مناطق مرزی این کشور را گلولهباران کرده بود که با واکنش رئیسجمهوری روسیه همراه شده بود.
ولادیمیر پوتین، تلاشهای اوکراین برای حمله به مناطق پرجمعیت خارج از محدوده عملیات نظامی در خاک روسیه را با هدف ترساندن مردم این کشور ارزیابی کرد. وی این حملات را از نظر نظامی بیمعنا و از نظر انسانی جنایتکارانه خوانده و گفته بود: حملات دشمن به خاک روسیه بدون مجازات نمی ماند و نخواهد ماند.
روز جمعه یعنی یک روز پس از اعلام گزارش نهایی روند انتخابات از سوی کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه، وزارت دفاع روسیه از حملات تلافیجویانه به اوکراین خبر داد.
به گزارش اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه جمعه سوم فروردینماه ۱۴۰۳ اعلام کرد: امروز ضربه بزرگی به تاسیسات انرژی، مجتمع نظامی-صنعتی، خطوط راه آهن، زرادخانه ها و محل های استقرار نیروهای مسلح اوکراین و جنگجویان خارجی این کشور وارد شد.
بنا بر این گزارش، در نتیجه این حملات ، عملکرد شرکت های صنعتی تولید و تعمیر سلاح، تجهیزات نظامی و مهمات مختل شد.
وزارت دفاع روسیه افزود: علاوه بر این، تجهیزات نظامی و تسلیحات خارجی که از کشورهای ناتو به کییف تحویل داده شده بودند، منهدم شد؛ انتقال نیروهای ذخیره اوکراین به خط مقدم جبهه مختل شد و واحدهای نیروهای مسلح اوکراین و مزدوران در مناطقی که توانایی رزمی در حال بازسازی بودند، آسیب دیدند.
بنا بر این اطلاعیه، ارتش روسیه از ۱۶ مارس (۲۵ اسفند ۱۴۰۲) تا ۲۲ مارس (سوم فروردین ۱۴۰۳)، در پاسخ به گلوله باران خاک روسیه و تلاش برای نفوذ و تصرف نقاط مسکونی، ۴۹ حمله تلافی جویانه علیه اهدافی در اوکراین انجام داده است.
یک منبع فرانسوی به سخنان رئیس جمهور این کشور در خصوص احتمال سقوط اوکراین در آینده بسیار نزدیک اشاره کرد.
رسانههای آمریکایی به نقل از یک منبع که در نشست امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه با سیاستمداران این کشور در کاخ الیزه شرکت داشته گزارش دادند: ماکرون در این نشست تاکید کرد که ممکن است اوکراین به زودی سقوط کند.
این منبع که خواست نامش فاش نشود به نقل از ماکرون در نشست مذکور گفت: ممکن است اوکراین با سرعت زیادی سقوط کند.
این سخنان در چارچوب بررسی انتخابات آتی پارلمان اروپا مطرح شده است.
پیشتر «پیوتر تولستوی» معاون رئیس پارلمان روسیه (دومای دولتی) در واکنش به اقدام فرانسه برای انتقال نیروی نظامی به اوکراین تأکید کرده بود که «نیروهای نظامی روسیه همه نظامیان فرانسوی در اوکراین را حذف خواهند کرد».
وی با اشاره به این که «از مجموع ۳۶۷ مزدور فرانسوی که پیش از این وارد اوکراین شده بودند، ۱۴۷ نفر از بین رفته اند» گفت: ما همه سربازان فرانسوی را که به خاک اوکراین می آیند، خواهیم کشت.
پیش از این، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه اعزام نیروهای غربی به اوکراین را رد نکرده بود. ماکرون بعداً با اظهار نظر در این مورد گفته بود که به طور کاملاً آگاهانه در مورد امکان اعزام نیروهای غربی به اوکراین صحبت کرده و سخنان خود را سنجیده و با دقت اعلام کرده است.
روز سهشنبه «سرگئی ناریشکین»، مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه اعلام کرد که مسکو اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد فرانسه در حال آماده سازی اعزام یک واحد نظامی به اوکراین است.
بمباران گسترده «بلگورود» روسیه توسط ارتش اوکراین
فرماندار «بلگورود» روسیه اعلام کرد بر اثر بمباران این منطقه توسط اوکراین در صبح امروز – جمعه – یک نفر کشته و تعدادی دیگر زخمی شدهاند.
«ویچسلاو گلادکوف» فرماندار «بلگورود» روسیه در پیامرسان تلگرام نوشت: «دوباره گلولهباران شد. متاسفانه یک نفر جان باخت.»
طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، فرماندار بلگورود در ادامه افزود: من صمیمانه به خانواده و دوستان این زن کشتهشده تسلیت عرض میکنم. همچنین مجروحانی وجود دارند. طبق اطلاعات اولیه به سه موسسه بهداشتی و ساختمانهای مسکونی آسیب وارد شده است.
اوایل این هفته هم وزارت دفاع روسیه از سرنگونی یک بالگرد ارتش اوکراین در مسیر بلگورود خبر داد و اعلام کرد در نتیجه حملات در این منطقه، یک نفر کشته و ۱۱ تن نیز مجروح شدهاند.
پیشتر در روز سهشنبه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه گفت تمام تلاشهای گروههای خرابکار اوکراینی تا به امروز برای نفوذ به مرز روسیه با شکست مواجه شده است.
به گفته او، کییف با حمایت غرب شروع به استفاده از روشهای «تروریستی» میکند. رهبر کرملین گفت: «طبیعی است که رژیم نئونازی کییف – این بار هم دوباره با حمایت غرب و اغلب به دستور مستقیم آنها – به روشهای تروریستی روی آورد. تمام تلاشهای گروههای خرابکار اوکراینی، چه یگانهای نظامی عادی و چه مزدوران خارجی، برای نفوذ به مرز روسیه با شکست مواجه شده است.»
رئیسجمهوری روسیه افزود: خرابکاران اوکراینی همچنین قصد حمله تروریستی به مناطق مرزی فدراسیون روسیه را داشتند، اما متحمل خساراتی شدند.
کمی پیش از آن هم وزارت دفاع روسیه هم در بیانیهای گفت نیروهای مسلح روسیه به اقدامات خود برای جلوگیری از نفوذ گروههای خرابکار و شناسایی نیروهای مسلح اوکراین در مناطق مرزی ادامه میدهند. مسکو خبر داد که اوکراین ۴۰ پرسنل نظامی خود را در منطقه مرزی در نزدیکی روستای روسی کوزینکا در منطقه بلگورود از دست داد.
از نگاه اوکراینیها، فساد در کشورشان رو به رشد است
نتایج نظرسنجی جدیدی که «آژانس ملی پیشگیری از فساد اوکراین» (NACP) انجام داده، نشان میدهد که بیش از ۶۰ درصد از اوکراینیها معتقدند که فساد در این کشور در حال افزایش است.
نتایج این نظرسنجی که پنجشنبه منتشر شد، نشان میدهد در شاخصهای ارزیابی پویایی سطوح فساد در سال ۲۰۲۳، وخیم شدن اوضاع مشهود است.
افزایش سطح فساد از سمت ۶۱.۲ درصد از مردم (بیش از دو برابر بیشتر از سال ۲۰۲۲ که ۲۹.۲ درصد بود) و ۴۶.۳ درصد از تجار گزارش شده که تقریبا سه برابر بیشتر از سال ۲۰۲۲ شده است که ۱۶ درصد بود.
به گزارش اسپوتنیک، در این نظرسنجی از ۲۴۸۸ نفر در مصاحبه حضوری و ۱۲۰۸ نماینده اشخاص حقوقی و شرکتها به صورت تلفنی نظرسنجی شد که میزان خطای آنها به ترتیب از ۲ درصد و ۳ درصد بیشتر نبود.
فساد همواره یکی از موانع بزرگ در تلاش اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا بوده است و با وضعیت جنگ، اوضاع بدتر هم شده است. اوکراین در سال ۲۰۲۲ توسط سازمان تحقیقات شفافیت بینالملل در رتبه ۱۱۶ از میان ۱۸۰ کشور در فهرست فساد قرار گرفت.
بهتازگی سرویس امنیتی اوکراین، فساد بزرگی را در خرید تسلیحات نظامی به ارزش حدود ۴۰ میلیون دلار کشف کرد. به گفته این نهاد، پنج نفر از افراد ارشد در وزارت دفاع و یک تامینکننده تسلیحات در این خصوص تحت بازجویی هستند.
مسائل مربوط به فساد سالهاست که اوکراین را درگیر کرده است. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین مبارزه با فساد را بهعنوان یکی از اولویتهای اصلی خود در زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۹ ذکر کرده بود.
پکن: شکاف بزرگی بین روسیه و اوکراین در مورد مذاکرات صلح وجود دارد
لی هوی نماینده چین در امور اوراسیا اعلام کرد که شکاف بزرگی بین روسیه و اوکراین در مورد مذاکرات برای حل و فصل اختلافها و پایان جنگ وجود دارد.
لی هوی امروز جمعه با انجام سفر به روسیه، اوکراین و کشورهای اتحادیه اروپا گفت که وی یک شکاف قابل توجه بین کییف و مسکو در مورد موضوع مذاکرات صلح میبیند.
نماینده چین در امور اوراسیا در یک نشست با رسانهها و دیپلماتها بیان کرد: با وجود جاده ناهموار پیش رو، در نهایت همه آنها موافق هستند که جنگ باید به جای سلاح از طریق مذاکرات حل شود.
پکن به دنبال این است که خود را به عنوان یک میانجی در مناقشه اوکراین قرار دهد و خواستار یک "حل و فصل سیاسی" و برگزاری چندین دور گفت وگو شده است.
چین در این جنگ اعلام بیطرفی کرده است اما به دلیل امتناع از محکوم کردن روسیه به دلیل شروع جنگ با اوکراین از سمت غرب مورد انتقاد قرار گرفته است.
با این وجود برخی از مقامهای اوکراینی تاکید کردند که چین باید در مذاکرات برای پایان جنگ حضور داشته باشد.
نیروهای روسیه به آرامی در حال پیشروی هستند و اکنون نزدیک به یک پنجم اوکراین را تحت کنترل دارند. ضد حمله اوکراین در سال گذشته میلادی نتوانست دستاوردهای قابل توجهی به دست آورد درحالیکه آنها توانسته بودند در سال ۲۰۲۲ نیروهای روسیه را از بخشهای بزرگی در شرق و جنوب به عقب برانند.
او گفت: همه طرفها خطر بدتر شدن وضعیت فعلی را میدانند. همه آنها با درخواست چین برای سرد شدن اوضاع موافق هستند و انتظار دارند چین نقش سازنده تری ایفا کند.
لی گفت در گفت وگوهای اخیرخود در روسیه گفت که مسکو از دور دوم دیپلماسی جهانی چین قدردانی میکند و معتقد است بحران در نهایت باید از طریق مذاکره حل شود.