به گزارش تابناک به نقل از تسنیم ، برج 900 ساله طغرل در حوالی آرامگاه ابنبابویه شهرری واقع شده و با کاربریهای متعدد از جمله دیدهبانی، محل سخنرانی، ساعت آفتابی و آرامگاه سلطنتی طغرل بیک سلجوقی از آثار بهجامانده از دوره سلجوقیان محسوب میشود.
این برج تاریخی قدیمیترین برج تهران است که بهواسطه زلزلههای متعدد دچار تخریب شده و ارتفاع برج به 20 متر رسیده است و در دورههای مختلف مرمتهایی بر بدنه، بام و پی برج انجام شده است.
بنابر گفته تاریخ پژوهان برج طغرل قدیمیترین بنای پابرجای شهر تهران و ری با 900 سال قدمت است که از تمامی بناهای شاخص تهران برتری دارد و در میان آثار تاریخی کشور از اهمیت خاصی برخوردار است.
این بنا قبل از مرمتهای معاصر و در دوره ناصرالدینشاه آسیب جدی دیده بوده و در دوره قاجار یکسوم بالایی بخش شرقی بنا تخریب شد و از پایین نیز تا ارتفاع 3 متری ریزش آجر داشته که یا بر اثر فرسودگی ریخته یا بازدیدکنندگان از آجرها برداشت کرده بودند و بدنه خالی شده بوده است، اما در حین مرمت و خالی کردن بندها تزئینات دوره سلجوقی اعم از نقوش مٌهری پیدا شد و در بخشهایی نیز نقوش مٌهری دوره قاجار مشخص شده که در نهایت نقوش مٌهری کشف شده تثبیت و مرمت شده است.
برج طغرل ساعت آفتابی منحصر به فردی است و حول این برج از نمای بیرونی 24 کنگره با زاویه حاده جلوهگر شده که اگر در روبهروی درگاه آن بایستید گویی شیری با دهانی باز به شما مینگرد.
در دقت در این بنا از آنجا که این کنگرهها دور تا دور این اثر را فرا گرفته به گونهای خاص طراحی شده که اگر چنانچه طلوع آفتاب اتفاق بیافتد در جانب شرق بنا کم کم یکی از کنگرهها روشن میشود و آفتاب درون آن میتابد، اگر نیم ساعت از طلوع آفتاب بگذرد؛ نصف کنگره روشن میشود و اگر یک ساعت از طلوع خورشید بگذرد، یک کنگره به طور کامل روشن میشود.
اگر چنانچه دو ساعت بگذرد و کنگره روشن میشود، همین طور اگر سه ساعت بگذرد سه کنگره تا هنگامی که به لحظهای میرسیم که خورشید روی نصفالنهار منطقه قرار میگیرد، یعنی بیشترین ارتفاع خود را از افق دارد، در این هنگام خورشید درست در بالای سر در جنوبی برج قرار میگیرد.
اگر چنانچه خورشید از لحظه ظهر زوال پذیر و به جانب غرب گرایش یابد حال کنگرههای جانب غرب شروع به روشن شدن میکند.
از جمله کاربرد دیگر این برج استفاده در شبهای تار با استفاده از روشن کردن آتش بر باروی بلند آن برای راهنمای مسافران جاده ابریشم که از جانب خراسان به جانب ری میآمدند، بوده و در روز احتیاجات گاهشماری مردم را برطرف کرده است.