به گزارش تابناک، طبق پژوهش جدید محققان «UC Davis Health»، مغز انسان درحال بزرگترشدن است. در این مطالعه، افرادی که در دهه ۷۰ میلادی به دنیا آمده بودند، نسبت به متولدین دهه ۳۰ میلادی، ۶.۶ درصد حجم مغز بیشتر و ۱۵ درصد سطح مغز بزرگتری داشتند.
به گفته محققان، افزایش اندازه مغز احتمالاً خطر کلی ابتلا به زوال عقل با افزایش سن را کاهش میدهد. نتیجه کار پژوهشگران در ژورنال JAMA Neurology منتشر شده است.
افزایش اندازه مغز انسان طی چندین دهه
پژوهشگران در مطالعه خود از تصویربرداری پرتو مغناطیسی (MRI) برای افراد حاضر در «مطالعه قلب فرامینگهام» (FHS) استفاده کردند. این پژوهش برای بررسی بلندمدت بیماریهای قبلی از سال ۱۹۴۸ روی ساکنین شهر فرامینگهام ایالت ماساچوست درحال انجام است. این مطالعه با قدمت ۷۵ سال، حالا بیشتر نسل دوم و سوم مشارکتکنندگان اصلی را بررسی میکند.
در مطالعه اخیر، در فاصله سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۹ افراد متولد دهه ۳۰ تا ۷۰ میلادی حاضر در FHS تحت اسکن قرار گرفتند. در این پژوهش ۳۲۲۶ نفر مورد مطالعه قرار گرفتند که ۵۳ درصد آنها زن و ۴۷ درصدشان مرد بودند. میانگین سنی این افراد در زمان MRI برابر ۵۷ سال بود.
پژوهشگران MRI متولدین دهه ۳۰ و ۷۰ میلادی را با یکدیگر مقایسه کردند. نتیجه مقایسهها، افزایش تدریجی اما مداوم چندین ساختار مغز بود. برای مثال بررسیها از افزایش مداوم حجم مغز (حجم داخل جمجمهای) بهصورت دهه به دهه خبر داد. حجم معز متولدین دهه ۳۰ میلادی بهطور میانگین برابر ۱۲۳۴ میلیلیتر بود، درحالیکه حجم مغز متولدین دهه ۷۰ میلادی برابر ۱۳۲۱ میلیلیتر بود که از تفاوت ۶.۶ درصدی حکایت دارد.
در این مطالعه سطح قشر مغز (اندازهگیری سطح مغز) افزایش بیشتری را نشان داد. متولدین دهه ۷۰ و ۳۰ بهترتیب سطح مغزی برابر ۲۱۰۴ سانتیمترمربع و ۲۰۵۶ سانتیمترمربع داشتند که از افزایش ۱۵ درصدی خبر میدهد. محققان همچنین متوجه شدند که ساختارهای مغزی مانند ماده سفید، ماده خاکستری و هیپوکامپ هم در متولدین دهه ۷۰ بزرگتر از متولدین دهه ۳۰ بود.
به باور محققان پژوهش اخیر، این افزایش اندازه در مغز انسان میتواند نشاندهنده بهبود سلامت مغز باشد و باعث کاهش خطر ابتلا به زوال عقل با افزایش سن شود. برای مثال درحالیکه تعداد مبتلایان به آلزایمر در آمریکا درحال افزایش است، درصد جمعیتی که تحت تأثیر این بیماری قرار دارند، درحال کاهش است.
منبع: دیجیاتو