بازدید 4152

احساس بی‌پناهی میان پزشکان جوان

دبیر کمیسیون دیده‌بان شفافیت و عدالت گفت: «وقتی پزشکی فارغ‌التحصیل می‌شود اگر به هر دلیلی  نتواند وارد دوره طرح شود، یعنی اگر بگوید پدر و مادرم هر دو امسال فوت کرده‌اند و شش ماه یا یکسال وضع روحی مناسبی ندارم و نمی‌توانم وارد دوره طرح  شوم، گاهی بدون ملاحظه وثیقه او را به واحد حقوقی وزارت بهداشت  ارجاع می‌دهند؛ این شدت برخورد در مقابل پزشکانِ جوان یک احساس بی‌پناهی به آن‌ها می‌دهد.»
کد خبر: ۱۲۳۵۹۷۴
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۹ 07 May 2024

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین سال جدید برای جامعه پزشکی خوب شروع نشد، همان اوایل سال بود که خبر رسید یک پزشک دست به خودکشی زده است، از این حادثه چیزی نگذشته بود که خبر خودکشی پزشک بعدی هم منتشر شد، خودکشی پزشکان و کادر درمان در سال‌های اخیر پرتکرار شده و به‌نظر می‌رسد اگر تصمیم‌های جدی درباره آن گرفته نشود عاقبت عجیبی در انتظار است.

هر موقع درباره خودکشی یا افکار خودکشی صحبت می‌شود یکی از متهم‌های اصلی وضعیت روحی و اختلال‌های روانی است، اما دبیر کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت درباره آن می‌گوید: «خودکشی پزشکان جوان معمولاً ربطی به بیماری های روحی و روانی حاد ندارد، برای این‌که اگر پزشکی تا این حد دچار اختلالات روحی و روانی باشد نمی‌تواند تا روز قبل از اقدام به خودکشی، در مراکز درمانی پزشکی کند.»

هومان سبطی، در این گفت‌وگو با خبرآنلاین از دلایل بی‌انگیزه شدن پزشکان جوان و شرایطی که اقدام به خودکشی را برای آن‌ها تسهیل می‌کند می‌گوید. متن کامل این گفت‌وگو در ادمه آمده است.

*این روزها درباره خودکشی پزشکان خبرهای زیادی شنیده می‌شود، نظرتان درباره این وضعیت چیست؟

میزان خودکشی میان پزشکان جوان در کشور ما از میانگین جهانی بیشتر است، در مقایسه با کشور خودمان هم وضعیت صعودی پیدا کرده و زنگ خطر را به صدا درآورده است.

*هر موقع درباره خودکشی صحبت می‌شود بلافاصله پای مسائل روحی به میان باز می‌شود، درباره پزشکان هم همین است؟

خودکشی پزشکان جوان معمولاً ربطی به بیماری های روحی و روانی حاد ندارد، برای این‌که اگر پزشکی تا این حد دچار اختلالات روحی و روانی باشد نمی‌تواند تا روز قبل از اقدام به خودکشی، در مراکز درمانی پزشکی کند.

*پس به‌نظرتان دلیل اقدام به خودکشی آن‌ها چیست؟

به‌نظر می‌رسد در حل تعارض‌هایی که این گروه با آن مواجه هستند، مکانیسم جایگزین دیگر جوابگو نیست، یعنی یک پزشک جوان آن‌قدر پل‌های پشت‌سر خودش را برای این‌که به رزیدنتی یا این‌که به پزشکی دوران طرح برسد خراب کرده که وقتی به پشت سر خود نگاه می‌کند می‌بیند هیچ امکان برگشت و تغییر مسیر ندارد( بر خلاف سایر رشته ها) و شرایط فعلی‌ای که دارد به‌قدری غیرانسانی و غیرقابل تحمل است که متاسفانه ترجیح می‌دهد خودکشی کند.

*شما می‌گویید شرایط پزشکان جوان، چه در دوره دستیاری و چه در دوره طرح غیرانسانی و غیر قابل تحمل است، مگر چه شرایطی بر آن‌ها حاکم می‌شود؟

ما می‌توانیم شرایط را به دو دسته تقسیم کنیم، یکسری دلایل درون‌زاد است، یعنی به سیستم بهداشتی و درمانی، روابط کاری و تعارض‌ منافع مربوط می‌شود. قسمت دوم دلایل برون‌زاد هستند و به تعامل کادر درمان به‌ویژه پزشکان با سایر اقشار جامعه و البته لایه‌های قدرت و ثروت برمی‌گردد.

*اگر موافق باشید از شرایط درون‌زاد شروع کنیم، دقیقا منظورتان چیست؟

دلایل درون‌زاد به این معنا که خود پزشکان آن‌طورکه باید مراقب یکدیگر نیستند، مثلا یک پزشکی که دارای درآمد بالایی دارد خیلی مواقع پزشکان جوان را به شکل جانشینان خودش می‌بیند، به آن‌ها پر و بال می‌دهد، حتی در مطب خودش امکان طباطب به آن‌ها می‌دهد، اما نقطه مقابل این هم وجود دارد، یعنی پزشکانی هستند که به پزشک جوان به‌چشم رقیب نگاه می‌کنند و از قدرت خودشان به عنوان استاد سوءاستفاده می‌کنند گویی که می‌خواهند آن‌ها را تحقیر یا تنبیه کنند، چنین وضعیتی یک پزشک جوان را خرد می‌کند. این نوع برخورد میان دستیاران سال بالا و پایین هم بسیار گزارش شده است.

اگر وزارت بهداشت و دانشگاه‌های تابع آن، معتقد هستند که در دوره دستیاری فقط به پزشکان رزیدنت آموزش می‌دهند بنابراین رزیدنت‌ها باید فقط در حد آموزش کار کنند، در این صورت کشیک‌های شب باید توسط پزشکان استخدام شده بیمارستان‌ها انجام شود و دستیاران کنار آن‌ها باشند برای یادگیری نه بیشتر، اما واقعیت جاری این نیست، یعنی همه بار بیمارستان از غروب تا صبح روز بعد به عهده رزیدنت‌ها است. پس اگر رزیدنت‌ها درحال کار کردن و خدمتگزاری و کسب درآمد برای بیمارستان هستند باید بیمه شوند و به‌دنبال آن از حقوقی درخور برخوردار شوند. حقوق رزیدنت‌ها به حدی ناچیز است که از گفتن آن خجالت می‌کشند، بنابراین این وضعیت دستیاران مانند همان مثل یک بام و دو هوا است، نه می‌دانند آموزشی هستند و نه می‌دانند یک نیروی کار هستند.

گاهی تفاوت ایدئولوژی میان پزشک جوان و پزشکانی که به‌عنوان استاد در سیستم بهداشت و درمان وجود دارند دیده می‌شود، این سهمیه‌های رنگارنگی که با آن از گروه‌های فکری مختلف وارد دانشگاه می‌شوند سبب شده برخی دانشجویان از برخی دیگر جدا شوند و در ذهن خود مرزبندی هایی داشته باشند و این به هر دو گروه آسیب می‌رساند.

*از پزشکان برای دوره دستیاری تعهد یا ضمانت‌نامه می‌گیرند، چرا؟

بله، از دستیاران برای دوره تحصیل تعهدها و ضمانت‌های مالی گرفته می‌شود، به این اعتبار که به آن‌ها می‌گویند به‌ازای آموزش‌هایی که سیستم پزشکی کشور به شما می‌دهد بعد از پایان تحصیل در مناطقی که ما برای شما مشخص می‌کنیم به عنوان پزشک طرح باید ارائه خدمت بدهید، و این تعهدهای مالی ضمانت ارائه خدمت است، ضمن این‌که اصل این اقدام را باید یک‌بار بررسی حقوقی کرد که آیا اساسا درست است یا خیر، این تعهدهای مالی را طوری تنظیم می‌کنند ‌که اگر یک پزشک حین تحصیل به هر دلیلی فوت کند این تعهدهای مالی به گردن ضامنان او باقی می‌ماند و وزارت بهداشت می‌تواند آن را از ضامن پزشک فوت شده بگیرد، بنابراین تصور کنید این وضعیت چه فشار روحی برای دستیاران ایجاد می‌کند.

وقتی پزشکی فارغ‌التحصیل می‌شود اگر به هر دلیلی نتواند وارد دوره طرح شود، یعنی اگر بگوید پدر و مادرم هر دو امسال فوت کرده‌اند و شش ماه یا یکسال وضع روحی مناسبی ندارم و نمی‌توانم وارد دوره طرح شوم، گاهی بدون ملاحظه وثیقه او را به واحد حقوقی وزارت بهداشت ارجاع می دهند؛ این شدت برخورد در مقابل پزشکانِ جوان یک احساس بی‌پناهی به آن‌ها می‌دهد.

*به عامل دوم برسیم، درباره شرایط برون‌زا که سبب ایجاد مشکلاتی برای پزشکان شده است، بگویید.

جامعه را نسبت به پزشکان بی‌معرفت کرده‌ایم، نمی‌خواهم این را به گردن مردم بیندازم اما الان مردم در خودکشی پزشکان نقش دارند، مردم هم از پزشکان انتظار بالایی دارند و هم سعی می‌کنند آن‌ها را به‌حساب نیاورند، تمام مشکلات سیستم بیمه و سیستم بهداشت و درمان کشور را به همین سربازان خط مقدم که پزشکان هستند نسبت می‌دهند و با آن‌ها بدخلقی و بی‌معرفتی می‌کنند، درحالی که مردم ما باید بدانند از نظر دسترسی به امکانات پزشکی در بهشت پزشکی جهان زندگی می‌کنند.

مردم برای یک آنفلوآنزای ساده در کشوری مانند آمریکا یا نروژ اصلا به این آسانی به پزشک دسترسی ندارند و بهای یک معاینه و تجویز ساده هم بسیار به نسبت درآمد سرانه بیشتر از ایران است. در ایران این دسترسی بسیار ساده است، مردم باید آن‌جا را ببینند تا متوجه شوند دسترسی به پزشک در ایران مانند بهشت است. البته در خیلی از موارد ما می‌توانیم بهتر باشیم اما این مسائل اصلا به پزشک ربطی ندارد، بیمه گاهی پول بیمارستان‌ها را نمی‌دهد و بیمارستان‌ها هم نمی‌توانند امکانات لازم را فراهم کنند، اما مردم همه این‌ها را به گردن پزشک یا پرستار یا دندانپزشک جوان و نخبه کشور می‌اندازند.

از طرفی جو رسانه‌ای علیه پزشکان زیاد است، یکی دو کمدین معروف و دوست‌داشتنی کشور هستند که وقتی به موضوع پزشکی می‌رسند آن‌چنان پزشکان را به باد انتقاد می‌گیرند که من فکر می‌کنم ضربه زیادی می‌زنند. پزشکان برای چند گروه در جامعه استرس‌زا هستند، یکی از این گروه‌ها هنرمندان هستند، آن‌ها دوست دارند همیشه در مرکز توجه جمع باشند و گاهی پزشکان برای آن‌ها مانع هستند. سیاستمداران نباید اجازه می‌دادند از پزشک یک آدم سودجود، بی‌قید، زیرمیزی بگیر و بی درد تصویرسازی شود تا در واقعیت یک فرد برای سرماخوردگی یک پزشک را زیر باد کتک نگیرد.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۲۴
ظرفیت پزشکی که پایین باشه ، فشار کاری روی پزشکان و پرستاران زیاد میشه
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
علاوه بر ظرفیت پایین، سهمیه های مختلف ریز و درشت مثل نخود ریخته... حالا طرف صلاحیت و استعداد درس های مشکل پزشکی رو نداره یدفعه خودش رو پشت میز درس پزشکی میبینه و به شدت از لحاظ روانی بهش فشار میاد اینا به عنوان مشکلات مالی در نظر میگیرنش تا منافع خودشون تامین بشه
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
اخه هرکسی نمیتونه بره پزشکی ، با هر امکاناتی هم نمیشه پزشک تربیت کرد . در هر دو در کم داریم .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
افزایش ظرفیت مشکلات را بیشتر می کند. ورود دانشجویان با توانایی علمی پایین از آنجمله هست. متاسقانه دولت نمی تواند فارغ التحصیلان را جهت ماندن در مناطق محروم ئحمایت کند.
به این حضرات بفرمایید یک نفر که مثلا در دانشگاه صنعتی شریف مشغول تحصیل در دوره دکترای برق است وضعیت زیر را دارد.
۴ تا ۵ سال لیسانس خوانده بدون هیچ دریافتی
۲ تا ۳ سال فوق لیسانس خوانده بدون هیچ دریافتی
حداقل باید ۶ سال دکترا بخواند بدون هیچ دریافتی

پس از گرفتن مدرک هم به احتمال زیاد هیچ موقعیت شغلی مناسبی نخواهد داشت. هیچ مافیایی از او حمایت نخواهد کرد. هیچ مافیایی ظرفیت دکتری را برای اون کم نگه نمی دارد.

رشته برق هم حفظ کردن طوطی وار چند کتاب مرجع و چندتا شیف شب دادن نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
نباید اینجور صحبت کنید و مقایسه کنید . شما که مهندس هستی و ادعای ای کیو بالا داری ، این صحبت شما ینی اینکه پزشکان زیاد دریافت مزکنند ، گیرم حرف تو درست ، خب ، اگر دریافتی پزشکان رو کم کنن ، چی گیر اون دکترای مهندسی که شما
میخواهید ازش دفاع کنید میاد؟ بحث ای کیو هست .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
دوست عزیز رشته های گروه پزشکی حفظ طوطی وار نیست. چند دانشجوی دکتری برق بخاطر تماس با بیماران کرونایی حین کار درسی از بین رفتند؟ منصف باشید. شما مشکل و راه حل آن جایی دیگر ببنید.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
تشریف بیارین ببینیم شما میتونین طوطی وار کتب پزشکی رو اصلا روخوانی کنی ؟چه برسه به اینکه بیماران مختلف رو‌ درمان و شیفتای شب سنگین بدی
خدا وکیلی یه چیز سالم و بی حرف و حدیث توی این مملکت داریم؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
اخبار همین سایت ببنید چند خبر مسرت بخش در روز دارد
جامعه تحصیلکرده جدیدا لوس و مسئولیت ناپذیر شده.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
تقریبا ۹۵ درصد نسل جدید تحصیلکرده هستند . منطورت همه ایرانیها هست؟
بنظر من برای داوطلبان رشته پزشکی بایستی یک دوره توجیهی گذاشته شود و شرایط کار را به او بطور عینی نشان دهند مطمئنا خیلی از انها منصرف میشوند . شما در نظر بگیرید در 24 ساعت هر کسی به شما میرسه از مریضی و ناراحتی خودش تعریف میکنه !!!!! بنظر شما چقدر میشه طاقت اورد !!! خود من از علاقمندان به این حرفه بودم اما در دوره سربازی و البته در دوره جنگ دوره امدادگری دیده و مشغول شدم در طی این مدت به این نکته پی بردم که برای این شغل اعصاب پولادین و علاقه بی نهایت لازم است
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
من به هیچ کس پیشنهاد رشته پزشکی نمیکنم .
خانواده ها یک تصمیم قاطع بگیرند و بچه هاشون رو به رشته پزشکی نفرستند ، بخصوص باهوشها رو تا سرخورده نوشوند . مطمین باشند برای بچه باهوش بلاخره هر جایی و رشته دیگه ای کار پیدا میشه ، ترس هز بیکاری و امنیت شعلی اینده رو نداشته باشند .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
میشه لطفا ۱۰ تا از ین رشته هایی رو که میگید رو نام ببرید؟؟؟؟؟ه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
صد تاش رو نام میبرم . ، گفتم باهوش پس اینها میشه . رتبه ممتاز در اینها بشه . زمینشناسی ، بعدش بره امریکا . شیمی بعدش بره امریکا ، فیزیک بعدش بره امریکا . ریاصی بعدش بره امریکا مثل مرحومه میرزاخانی . داروسازی بعدش بره امریکا کانادا استرالیا . زبان فرانسه بعدش بره کانادا . پرستاری ، هر جای دنیا . فیزیوتراپی هرجای دنیا . شنوایی سنجی امریکا و کانادا . شما توی صد نفر اول ایران باشه ، هر رشته ای میخواد باشه ، در هر جای دنیا جات هست . ..
پزشک متخصص ۲۰ سال سابقه
| United States of America |
۱۵:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
پزشکی برای کسی خوبه که ۳ تا شرط داشته باشه ، تا بگیم علاوه بر لذت خدمت به انسانها از زندگی یک انسان هم لدت میبره . اول : در ایران فعلی نباشه ، دوم : هوش قطعن بالا باشه، نشونش رو هم بگم که خودتون تست کنید ، یک امتحان رو میخواد بگدرونه فقط یکبار اون مطلب رو بخونه سوم : در همون شروع دانشجویی حداقل یک واحد آپارتمان در حد همین دو خابه در یک شهر مرکز استان در ایران داشته باشه و تا اخر تحصیلش داشته باشتش . . پدرو مادرها ، خودشون و بچه هاشون رو زجر ندن ، اگر این شرایط رو
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
سن متوسط دنیا بالا هست ، مهمترین فاکتوری که این بچه ها دارن جوانی هست ، هر جای دنیا برن غیر از اینجا و بخوان زندگی و کار کنن ، شک نکنید که راحتتر از قبلشون میشن . این دیگه فکر کردن نداره .
با سلام خدمدت شما چرا باید پژشکان زمان دستیاری باید وسیقه بگذارند چرا این همه
سختگیری سزاوار نیست اینها سرمایه کشور هستند آیا شما بایداز کنار این مسا عل به
آسانی بگذرید
این قدر چرند نبافید دوره ی طرح مثل دوره ی سربازی پسراست ، باید پزشک‌یا پرستار هزینه های که در مدت اون چند سال دولت براش هزینه کرده رو پاسخ بده ، و جز با خدمت دوساله با عنوان گذروندن طرح محقق نمیشه .شکر خدا لانم‌اون قدر شباع شده این رشته ها که دیگه زیاد پیگیر نیستن برا دورهی طرح مگه این که طرف برای استخدام رسمی شدن خودش پیگیر باشه برا گذروندن طرح
من حاظرم کلیم رو بفروشم پزشکی بدونه کنکور بخونم ودر آخر برا تایین سطح سوادم رو منو مورد آزمایش قرار بدن اما حیف حسرت شد رفت تو لیست حسرتام
با سلام دیگه جای نگرانی نیست با توجه به عدم استقبال پزشکان محترم جهت دوره دستیاری به دلایل مشخص از چند سال دیگه از هند وکشورهای دیگه باحقوق دلاری ومزایای بالا پزشک جذب کنن
پزشکان بی سواد.
برچسب منتخب
# نمایشگاه کتاب # صادق زیباکلام # سیل # خداداد افشاریان # سد قیز قلعه سی
وب گردی