بین الملل تابناک: هفتصد و هشتاد و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سفیر روسیه در آمریکا با اشاره به برنامه ارتش کشور متبوعش مبنی بر برگزاری رزمایش تسلیحات تاکتیکی اتمی، تاکید کرد که سیاست گستاخانه و تهاجمی غرب، مسکو را وادار به برگزاری این رزمایش کرده است.
به گزارش خبرگزاری تاس، آناتولی آنتونوف با بیان اینکه روسیه کسی را تهدید نمی کند، افزود: استراتژیست های واشنگتن و دیگر متحدانش دیوانه شده اند، اما باید بدانند که مسکو تمامی ابزار لازم برای حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی خود را در پاسخ به خطرات فزاینده به کار خواهد بست.
وی در پیامرسانه تلگرام نوشت: رزمایشی که از سوی وزارت دفاع روسیه اعلام شده امری غیر مترقبه نیست؛ بلکه اقدامی است عاجل در پاسخ به سیاست تهاجمی و گستاخه مجموعه (کشورهای) غرب که تهدیدهای غیر قابل قبولی را برای امنیت و شهروندان روسیه ایجاد می کنند.
دبیر شورای امنیت بلاروس اعلام کرد این کشور برای سنجش آمادگی هستهای خود یک رزمایش با کلاهک هستهای تاکتیکی برگزار میکند.
«الکساندر ولفوویچ» دبیر شورای امنیت بلاروس گفت این کشور برای آزمایش توانایی خود در استفاده از کلاهکهای هستهای تاکتیکی، رزمایش برگزار میکند.
او در گفتوگو با یک رسانه بلاروسی گفت: «موثرترین ابزار، بازرسی غافلگیرانه است که در حد امکان در شرایط نبرد واقعی انجام میشود. به دستور فرمانده نیروهای مسلح، نیروها و ادواتی که قادر به استفاده از کلاهکهای هستهای تاکتیکی هستند، در این رزمایش شرکت خواهند کرد. سامانههای تاکتیکی «اسکندر» و هواپیماهای تهاجمی سوخو ۲۵ در این رزمایش در اولویت هستند.»
این مقام بلاروسی گفت: «این بازرسی همزمان با فعالیتهای انجامشده توسط همکاران ما در روسیه در زمینه استفاده از کلاهکهای هستهای غیراستراتژیک و در هماهنگی با آنها برنامهریزی شده است.»
«الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس گفت این رزمایش ماهیت دفاعی دارد و مینسک به دنبال جنگافروزی نیست.
او گفت: «این آزمایش ماهیت کاملاً دفاعی دارد. کلاهک هستهای تاکتیکی یک سلاح بازدارنده و دفاعی است. هیچ کس با این سلاح به جایی حمله نمیکند.»
رئیسجمهور بلاروس در واکنش به نگرانیهای غرب نسبت به این رزمایش، گفت مینسک اقدامات و اظهارات تحریکآمیز را نادیده میگیرد و به دنبال جنگافروزی نیست.
بلاروس اخیرا با تصویب چند سند دفاعی جدید، در تضمین امنیت و قوای دفاعی خود بیش از پیش به روسیه نزدیک شد و تحت چتر هستهای این کشور قرار گرفت.
سرویس امنیت اوکراین مدعی شد که طرح سرویس امنیت فدرال روسیه برای ترور رییسجمهور این کشور را خنثی کرده است.
ماموران اطلاعاتی اوکراینی مدعی شدند که یک طرح ترور روسیه علیه «ولودیمیر زلنسکی» رییس جمهور این کشور را خنثی کردهاند.
نشریه آنلاین ایندیپندنت در این باره گزارش داد، سرویس امنیتی اوکراین ادعا کرد که ماموران روس را در سرویس گارد دولتی اوکراین دستگیر کرده است که برای ترور رئیسجمهور اوکراین و دیگر مقامات ارشد دولتی برنامهریزی میکردند.
سرویس امنیتی اوکراین در پستی در کانال تلگرامی خود نوشت: کارآگاهان ضداطلاعاتی و سرویس امنیت اوکراین طرح سرویس امنیت فدرال روسیه برای حذف رییسجمهور اوکراین و دیگر مقامات ارشد نظامی و سیاسی را خنثی کردند.
این نهاد اوکراینی همچنین مدعی شد که یک مامور مخفی مشخصات مربوط به یک خانه امن را پیش از یک حمله موشکی برنامهریزیشده منتقل کرده بود.
همچنین به گفته این نهاد، روسیه برنامه داشته است تمامی بقایای پهپادی را که قرار بود رییسجمهور اوکراین را هدف قرار دهد، طی حمله موشکی دیگری از بین ببرد.
در پیام این نهاد امنیتی اوکراین همچنین آمده است: دشمن به طور فعالانه در حال برنامهریزی برای حذف رییسجمهور ولودیمیر زلنسکی بود. یکی از ماموریتهای شبکه سرویس امنیت فدرال روسیه جستوجوی عوامل نظامی نزدیک به حفاظت از رییسجمهور بود که بتوانند او را گروگان بگیرند، سپس بکشند.
سرویس امنیت اوکراین همچنین مدعی شد: افزون بر زلنسکی، دشمن برنامه داشت «واسیل مالیونک» رییس سرویس امنیت اوکراین، «کایرلو بودانوف» رییس اطلاعات نظامی اوکراین و دیگر مقامات بلندپایه را نیز حذف کند.»
وزیر خارجه بلاروس در مصاحبهای گفت مینسک اقدامات تلافی جویانهای را علیه ظرفیتهای تهاجمی در لهستان و کشورهای حوزه بالتیک انجام میدهد.
«سرگئی آلینیک» وزیر خارجه بلاروس در گفتوگویی با خبرگزاری نووستی گفت: «ما شاهد نظامی سازی کاملا آشکار در داخل مرزها هستیم. ما شاهد افزایش پتانسیلهای نظامی تهاجمی هم از جانب لهستان و هم از طرف کشورهای حوزه بالتیک هستیم. ما این روندها را با نگرانی رصد میکنیم. البته اقدامات واکنشی را با هدف حفاظت از حاکمیت، استقلال و حفظ توان دفاعی مناسب کشورمان انجام خواهیم داد.»
به گفته این دیپلمات ارشد بلاروس، لفاظیهای غرب بسیار خصمانه هستند. زمان همه چیز را مشخص میکند. به هر حال، فعالیت نظامی که ما امروز شاهدش هستیم باعث نگرانی بلاروس و روسیه است. به عبارت دیگر، همانطور که خیلی وقتها گفتهایم قادر به دفاع و حفاظت از کشور خود هستیم.»
این مقام مسؤول بلاروسی همچنین به افزایش نظامی گری کشورهای همسایه و فعالیتهای نظامی آنها در مرز با بلاروس اشاره و تاکید کرد: «ما به خوبی میدانیم که آنها آرامش ما را برهم میزنند. ما در این مسیر آرام و شایسته حرکت خواهیم کرد و با تمام تلاشها برای مداخله در امور داخلی خود مخالفت خواهیم کرد. امیدواریم که این روش مورد حمایت اکثر کشورهای جامعه بینالمللی قرار گیرد.»
وزیر خارجه بلاروس در ادامه صحبتهایش گفت مینسک آماده انجام اقدامات مقابلهای در مواجهه با دخالت غربیها در امور داخلی کشور است.
وی خاطرنشان کرد: «انتظار این دخالت را داریم. ما آن را در تمام مبارزات انتخاباتی که در دهههای اخیر در بلاروس برگزار شده، احساس کردهایم. لفاظیهایی را که کشورهای غربی به کار میبرند به خوبی میبینیم. همه بستههای تحریمی بزرگ علیه کشورمان را به خوبی میبینیم. تا کنون در مجموع ۳۷۰۰ تحریم علیه بلاروس اعمال شده است.»
وزیر خارجه بلاروس همچنین افزود: «صمیمانه امیدواریم که دیر یا زود شرکای غربی و همسایگان به خود بیایند و به نظراتی که به طور فزایندهای از مردم شامل انجمنهای عمومی و تحلیلگران سیاسی مختلف شنیده میشود، توجه کنند که خواستار تنشزدایی و برقراری گفتوگو و حل مسالمت آمیز کل مشکلاتی است که در سالهای اخیر در منطقه ما انباشته شده است. ما به این مساله خوشبین هستیم.»
شولتس با حمایت از پیشنهاد اولیه اتحادیه اروپا در استفاده از عایدات حاصل از داراییهای روسیه برای تقویت نظامی اوکراین گفت، حدود ۹۰ درصد از این عایدات از داراییهای مسدود شده روسیه باید صرف هزینه خرید تسلیحات برای کییف شود. او همچنین به شرکای ناتو در منطقه دریای بالتیک تضمین داد که از آنها دفاع میکند.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان پس از دیدار با اعضای سه کشور حوزه بالتیک در ریگا به خبرنگاران گفت: «مهم است که ما توافق کنیم این پول را میتوان در خرید تسلیحات برای اوکراین صرف کرد.»
به نقل از خبرگزاری رویترز، در مارس سال جاری میلادی «جوزپ بورل» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنهاد کرد که ۹۰ درصد از عایدات سرمایهها و داراییهای مسدود شده روسیه در اروپا به صندوقی تحت اداره این اتحادیه منتقل شود تا منابع مالی برای تامین و خرید سلاح برای اوکراین فراهم شود.
حدود ۷۰ درصد از تمامی داراییهای روسیه در غرب در سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار موسوم به «یوروکلیر» (Euroclear) در بلژیک نگهداری میشود که معادل ۱۹۰ میلیارد یورو (۲۰۴.۶۷ میلیارد دلار) اوراق بهادار و پول نقد بانک مرکزی روسیه است.
شولتس ادامه داد، آلمان و سه کشور حوزه بالتیک به دنبال افزایش تولید تسلیحات در اروپا هستند و تولید مهمات و سیستمهای دفاع هوایی نیز افزایش یافته است.
«اینگریدا سیمونیته» نخست وزیر لیتوانی هم گفت صنعت دفاعی اروپا با مشکلات مالی و عدم اطمینان برای ظرفیت تولید بلندمدت دست و پنجه نرم میکند، اما این را بیان کرد که نسبت به فعالیت کارخانه برنامهریزی شده «راین متال» در لیتوانی خوشبین است.
شولتس همچنین به شرکای ناتو در منطقه دریای بالتیک تضمین داد که از آنها دفاع میکند و با بیان اینکه آنها میتوانند بر روی پشتیبانی دفاع نظامی قابل قبول آلمان حساب کنند، گفت: «از هر وجب از خاک ناتو دفاع میکنیم.»
وی همچنین به طرحهای روسیه برای برگزاری رزمایش هستهای تاکتیکی که در غرب آن را تلاشی برای ارعاب میبینند، واکنش نشان داد و افزود: «همیشه بیان کردن این مساله از تسلیحات هستهای نباید در این جنگ استفاده شود، مهم بوده است. روسیه با حمله به اوکراین اشتباه محاسباتی کرده است.»
صدراعظم آلمان همچنین گفت، حمله روسیه به اوکراین به جای تضعیف ناتو و تقسیم اروپا، ائتلاف را قوی و متحد کرده است.
سه رهبر حوزه بالتیک از شرکای خود در اتحادیه اروپا و ناتو خواستهاند تا پول بیشتری را در حوزه نظامی و در مواجهه با تهدیدهای روسیه هزینه کنند.
«اویکا سیلینا» نخستوزیر لتونی به همراه «کایا کالاس» نخستوزیر استونی و «اینگریدا سیمونیته» همتای وی از لیتوانی از حمایت نظامی آلمان برای کشورهایشان استقبال کردند.
سیمونیته مدعی شد: «میدانیم که اهداف روسیه و جاهطلبیهای بدون توجیهش فراتر از مرزهای اوکراین است. امنیت کشورهای حوزه بالتیک مستقیما به پیروزی اوکراین بستگی دارد.»
این سه کشور بالتیک که همگی اعضای ناتو و اتحادیه اروپا هستند، در میان حامیان جدی کییف به شمار میروند و نگرانند که حمله روسیه به اوکراین فقط در به این کشور محدود نشود. همه این کشورها مرز مشترک با روسیه دارند و زمانی بخشی از شوروی بودند.
سفیر چین در روسیه امروز سهشنبه گفت پکن به شرط حضور تمامی طرفها، از کنفرانس صلح درباره جنگ اوکراین حمایت میکند.
«ژانگ هانهویی» سفیر چین در روسیه طی مصاحبهای با خبرگزاری نووستی بیان کرد: «چین از برگزاری به موقع کنفرانس بینالمللی صلح در صورتی که مورد تایید روسیه و اوکراین با مشارکت برابر همه طرفها و همچنین بحث عادلانه درباره همه گزینههای صلح باشد، حمایت میکند.»
خبرگزاری رویترز گزارش داد، سوئیس در تاریخ ۱۵ الی ۱۶ ژوئن (۲۶ و ۲۷ خرداد) کنفرانس سطح بالای دو روزهای را با هدف دستیابی صلح در اوکراین برگزار خواهد کرد اما مسکو هنوز دعوت نشده است.
سفیر چین در روسیه تاکید کرد: «پکن آماده است تا برای حلوفصل بحران اوکراین به نقش خود در این خصوص ادامه دهد. جهت جلوگیری از تشدید این درگیری و غیرقابل کنترل شدن آن، تمامی طرفها باید تلاش مشترکی را برای احیای هر چه سریعتر صلح انجام دهند.»
با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه تاکید کرد که واشنگتن قصدی برای اعزام نیروی نظامی به اوکراین ندارد.
به گزارش "تاس" وی در توضیح اظهارات حکیم جفریس، رهبر دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که گفته بود در صورت شکست خوردن کی یف، واشنگتن احتمالا مجبور به استقرار نیرو در اوکراین خواهد شد، گفت: من در مورد اظهارات اعضای کنگره اظهار نظر نمی کنم. رییس جمهور آمریکا به صراحت اعلام کرد، نیروهای آمریکایی را برای جنگ در اوکراین اعزام نخواهد کرد.
جفریس در مصاحبه با شبکه سی بی اس گفت: ما نمی توانیم اجازه دهیم اوکراین سقوط کند، زیرا اگر سقوط کند، احتمال زیادی وجود دارد که آمریکا مجبور شود با اعزام نیرو وارد جنگ شود.
قهرمان وزنهبرداری اوکراین در جنگ کشته شد
فدراسیون وزنهبرداری اوکراین اعلام کرد، اولکساندر پیلیشنکو، وزنهبردار این کشور که دو بار قهرمان اروپا شده است، در جنگ با روسیه کشته شد.
فدراسیون وزنهبرداری اوکراین دوشنبه در بیانیهای گفت: با اندوهی بزرگ اعلام میکنیم که قلب اولکساندر پیلیشنکو ورزشکار بزرگ اوکراینی از تپیدن ایستاده است.
ویکتور اسلوبودیانیوک، مربی تیم ملی وزنهبرداری اوکراین در پیامی در فیسبوک نوشت که پیلیشنکو در راه «دفاع از اوکراین و همچون یک قهرمان کشته شد.»
بنا بر اعلام کمیته المپیک اوکراین، پیلیشنکو در فوریه ۲۰۲۲ یعنی از همان آغاز حمله روسیه، به ارتش اوکراین پیوست.
پیلیشنکو سی ساله پیش از این در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ در مسابقات اروپایی مدال طلا گرفته بود. وی در المپیک ۲۰۱۶ ریو نیز در وزن ۸۵ کیلوگرم مقام چهارم را کسب کرد.
ماکرون: فرانسه خواهان «تغییر رژیم» در روسیه نیست
رییسجمهور فرانسه تاکید کرد که ایالات متحده و متحدانش به دنبال «تغییر رژیم» در روسیه نیستند.
امانوئل ماکرون، رییسجمهور فرانسه روز دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با شی جینپینگ، رئیسجمهور چین گفت پاریس همچنان به ارائه کمک به کییف در مناقشه ادامهدار خود با مسکو تا زمانی که «ضروری» باشد، ادامه خواهد داد. او همچنین گفت ایالات متحده و متحدانش از جمله فرانسه به دنبال «تغییر رژیم» در روسیه نیستند.
ماکرون در جریان سفر رهبر چین به پاریس از شی در کاخ الیزه استقبال کرد و رئیسجمهور چین در آنجا با رئیسجمهور فرانسه و اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا دیدار نمود. شی و ماکرون در مورد طیف وسیعی از موضوعات از جمله جنگ اوکراین و همچنین روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه گفتوگو کردند.
در این گفتوگوها، رییسجمهور فرانسه از رهبر چین خواست مطمئن شود که کشورش هیچ کمکی به مسکو نمیکند که بتوان از آن در درگیری با کییف استفاده کرد. ماکرون گفت از تعهدات پکن برای «خودداری از فروش هرگونه تسلیحات» یا ارائه «هرگونه کمک» به روسیه در این وضعیت استقبال میکند.
فون در لاین همچنین گفت «تلاش بیشتری برای محدود کردن تحویل کالاهای دو منظوره به روسیه که راه خود را به میدان نبرد پیدا میکنند، نیاز است» و در عین حال اذعان کرد که «این روی روابط اتحادیه اروپا و چین تأثیری نمیگذارد.»
ماکرون ادامه داد: «توضیح تأثیر این درگیری بر امنیت اروپا و عزم ما برای حمایت از اوکراین تا زمانی که لازم است، مهم است.» او در عین حال اظهار داشت که غرب «هدف مشترکی برای تغییر رژیم در مسکو ندارد.»
رییس کمیسیون اتحادیه اروپا از پکن خواست تا از تمام نفوذ خود بر روسیه استفاده کند تا درگیریهای جاری را متوقف کند. ماکرون گفت که مایل به «حفظ گفتوگوی نزدیک» است و از تصمیم شی برای سفر به فرانسه برای «هماهنگی» مواضع دو کشور قبل از سفر برنامهریزی شده ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه به چین در اواخر ماه می استقبال کرد.
او گفت که دیدار با رهبر چین «به ما اجازه میدهد تا یک دستور کار مشترک را دنبال و مشخص کنیم، آیا ارادهای برای صلح پایدار وجود دارد یا خیر.» شی جینپینگ هم به نوبه خود از غرب به دلیل تخریب وجهه کشورش در جریان این جنگ انتقاد کرد و در کنفرانس مطبوعاتی مشترک گفت: «چین بحران اوکراین را ایجاد نکرد و یکی از طرفین این جنگ نیست.»
او گفت: ما استفاده از بحران اوکراین برای مقصر دانستن دیگران، بدنام کردن کشورهای ثالث و آغاز جنگ سرد جدید را رد میکنیم. همانطور که تاریخ بارها نشان داده است، مناقشات تنها با مذاکره حل میشوند. پکن همیشه نقش مثبتی برای ایجاد صلح ایفا کرده است.