بین الملل تابناک: هفتصد و نود و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری مدودف» معاون شورای امنیت ملی روسیه بار دیگر در پیامی کشورهای تهدیدکننده خاک روسیه را خطاب قرار داد و گفت: در صورت ادامه تهدیدها، باید انتظار پاسخگویی هستهای را داشته باشید.
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت ملی روسیه روز جمعه در سخنانی تاکید کرد که هدف از رزمایشهای هستهای روسیه، بازدارندگی به هر نحو ممکن در خصوص حملهای به خاک روسیه است در حالی که کشورهای غربی زمینه این حمله را با ارسال سلاحهای مختلف به اوکراین فراهم کردهاند.
این مقام ارشد روس خطاب به غرب هشدار داد که روسیه میتواند در پاسخ به چنین حملاتی به اوکراین حمله کند.
وی با انتشار پیامی در تلگرام نوشت: تحت شرایط خاص پاسخ به حملات احتمالی تنها علیه کییف نخواهد بود. این حملات نه تنها با سلاحهای متعارف بلکه با نوع خاصی از سلاحها انجام خواهد شد.
روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که در واکنش به تهدیدهایی صورت گرفته از سوی کشورهای فرانسه، انگلیس و آمریکا رزمایشهای استقرار سلاحهای هستهای را به عنوان بخشی از یک رزمایش نظامی انجام خواهد داد.
مدودف همچنین سخنان اخیر دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس در خصوص اجازه به اوکراین برای استفاده از سلاحهای این کشور علیه خاک روسیه را محکوم کرد.
به گزارش یورونیوز، وی چند روز پیش نیز در کانال تلگرامی خود هشداری صادر کرده بود که محتوای آن این معنی را صادر میکرد که روسیه علیه پایتختهای کشورهای اروپایی که نیروهای نظامی خود را در اوکراین مستقر کنند حمله خواهد کرد.
مدودف در بیانیه خود تاکید کرد که اعزام نیرو به خاک اوکراین منجر به ورود مستقیم این کشورها به جنگ میشود و ما موظف به پاسخگویی به این امر هستیم.
وی در ادامه هشدار داد که انتقام کرملین تنها به خاک اوکراین محدود نخواهد شد. مدودف در این خصوص ضمن هشدار مستقیم به مقامات تصمیمگیر در آمریکا، فرانسه و انگلیس نوشت: «کسانی که در ساختمان کنگره، در کاخ الیزه یا در ساختمان شماره ۱۰ لندن (ساختمان نخستوزیری بریتانیا) هستند نمیتوانند در امان باشند.»
بیل بلر وزیر دفاع کانادا جمعه گفت که اوتاوا ۵۵.۷ میلیون دلار به طرح آلمان به منظور خرید سامانههای دفاعی برای اوکراین کمک میکند.
بلر در دیدار با بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان در کانادا اظهار کرد: این سامانهها به دفاع اوکراین در مقابل حملات هوایی روسیه که جان هزاران اوکراینی را گرفته، بیمارستانها، نیروگاههای برق و ساختمانهای مسکونی را تخریب کرده است، کمک میکند.
از آغاز حمله به اوکراین، کشورهای غربی بیش از ۳۳۰ میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی روسیه در خارج از این کشور را مصادره کردهاند که بیش از ۲۰۴ میلیارد دلار آن در بلژیک قرار دارد.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا چهارشنبه بر سر طرحی برای استفاده از میلیاردها یورو سود حاصل از داراییهای مسدود شده بانک مرکزی روسیه برای تسلیح اوکراین و تامین مالی بازسازی این کشور پس از جنگ، به توافق رسیدند.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به این گونه اقدامات غرب گفت: میهن ما فروشی نیست. دارایی های روسیه باید دست نخورده باقی بماند، زیرا در غیر این صورت واکنش شدیدی به سرقت غرب داده خواهد شد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین نیز گفت که هنوز وجوه هنگفتی از غرب در روسیه وجود دارد که می تواند هدف اقدام های متقابل مسکو قرار گیرد.
دیمیتری مدودف معاون شورای امنیت ملی روسیه در واکنش به تصویب قانون مصادره دارایی های مسدود شده این کشور از سوی آمریکا، خواستار مصادره داراییهای شهروندان کشورهای غیردوست شد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، «سرهی رود» رئیس یگان حفاظت شخصی خود را پس از بازداشت ۲ تن از مقامات ارشد این یگان به اتهام توطئه ترور برکنار کرد.
رود از سال ۲۰۱۹ تیم امنیتی رئیس جمهور را رهبری میکند.
در فرمان زلنسکی هیچ دلیلی برای برکناری وی ذکر نشده است. اداره گارد ایالتی (UDO) نه تنها مسوول امنیت رئیس جمهور، بلکه سایر چهرههای کلیدی در اوکراین و خانوادههای آنها است.
۲ سرهنگ گارد ایالتی که روز سه شنبه بازداشت شدند، به عضویت در شبکه ماموران تحت نظارت سرویس امنیتی دولت روسیه متهم شدهاند.
زلنسکی در ماههای اخیر بارها از توطئههای مکرر روسیه برای ترور خود صحبت کرده است. آخرین اتهامات مطرح شده در دولت اوکراین متوجه کایریلو بودانوف، رئیس اطلاعات نظامی و واسیل مالیوک، رئیس سرویس امنیت دولت اوکراین بوده است.
به گفته سازمان امنیت اوکراین، افراد نزدیک به محافظ رئیس جمهور قرار بود او را ربوده و به قتل برسانند. البته هیچ مدرکی مبنی بر اینکه سرهی رود، ۴۷ ساله، ارتباطی با این اتهامات داشته باشد، وجود ندارد.
زلنسکی بارها افراد کلیدی نیروهای امنیتی اوکراین را اخراج کرده است. وی روز پنجشنبه نیز اعلام کرد که فرمانده نیروهای ویژه، سرهی لوپانچوک، از سمت خود برکنار شده است.
یک منبع عالی رتبه نظامی اوکراین امروز (جمعه) گفت: کییف انتظار دارد در ماه ژوئن تا ژوئیه (خرداد-مرداد) اولین جنگنده F-۱۶ را از یکی از متحدان غربی خود دریافت کند.
به گزارش روزنامه استریتس تایمز، اوکراین به دنبال جنگندههای F-۱۶ ساخت آمریکا برای کمک به مقابله با برتری نیروی هوایی روسیه است. این منبع نام کشور تامین کننده این جنگندهها را عنوان نکرد.
تاکنون دانمارک، هلند، نروژ و بلژیک وعده داده اند که به اوکراین جنگنده F-۱۶ ارسال کنند.
ایلیا یولاش سخنگوی نیروی هوایی اوکراین در هفته جاری گفت که برخی از خلبانان اوکراینی در حال تکمیل آموزش خود برای پرواز با این جنگنده هستند.
خلبانان و پرسنل زمینی ماهها توسط شرکای غربی اوکراین آموزش دیدهاند.
مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه گفت، بعید است بلوک نظامی ناتو قوانین موجود را برای پیگیری سریع الحاق اوکراین به ناتو دور بزند.
سرگئی ناریشکین، مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه در پاسخ به اینکه آیا احتمال دارد ائتلاف ناتو برای پیوستن سریع اوکراین به خود قوانین و رویههای کنونی را دور بزند، گفت: «خیر فکر نمیکنم ناتو چنین کاری انجام بدهد.»
خبرگزاری اسپوتنیک در گزارش خود آورده است: «راب بوئر»، رئیس کمیته نظامی ناتو در مارس ۲۰۲۴ گفته بود که عضویت اوکراین در ائتلاف نظامی ناتو یک معامله تمام شده است، اما بحث در مورد اینکه چه زمانی انجام شود و چه اتفاقی میافتد، ادامه دارد.
اواخر سپتامبر ۲۰۲۲، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت که این کشور با سرعت در حال حرکت به سمت تحقق درخواست پیوستن به ناتو است. با این حال، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفته است که عضویت کامل اوکراین در این ائتلاف تا پس از پایان درگیری اوکراین غیرممکن است.
«مجولیان اسمیت»، فرستاده دائم ایالات متحده در ناتو در اواخر آوریل گفته بود، زلنسکی برای نشست آتی ناتو در تابستان امسال در واشنگتن دعوت خواهد شد زیرا اوکراین موضوع کلیدی در این نشست خواهد بود، اما اضافه کرد که انتظار ندارد ناتو، کییف را برای پیوستن به ناتو دعوت کند. استولتنبرگ همچنین در ماه آوریل گفته بود، انتظار ندارد در نشست آتی درباره عضویت اوکراین در ائتلاف توافق شود.
حمله هوایی روسیه به زرادخانه مهمات اوکراین در خارکیف
یک مقام ارشد ارتش روسیه از حمله به یک زرادخانه مهمات ارتش اوکراین خبر داد.
«سرگئی لبدف»، هماهنگکننده سازمان زیر زمینی شهر میکولایف روسیه، امروز-جمعه- گفت که ارتش این کشور زرادخانه مهمات نیروهای مسلح اوکراین در منطقه خارکیف را مورد حمله قرار داد.
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که لبدف گفت: در ساعت ۰۳:۲۰ بامداد به وقت محلی در خارکیف انفجار رخ داد. آژیرهای خطر در پی انفجار به صدا درآمدند و آمبولانسها بدون آژیر و با چراغهای گردان به غرب این منطقه اعزام شدند.
این مقام ارشد ارتش روسیه گفت که یک موشک ضد هوایی اوکراین نیز همان لحظه شلیک شد و صدای انفجار چند دقیقه بعد شنیده شد.
او افزود که هنوز اطلاعات دقیقی از این موضوع دریافت نکرده است.
اوکراین در آستانه دریافت اولین محموله از گلولههای توپ تهیه شده توسط جمهوری چک
پتر پاول رئیس جمهور جمهوری چک اعلام کرد که اولین محموله از ۱۸۰ هزار گلوله توپ که قرار است با ابتکار این کشور تهیه شود، در ماه ژوئن تحویل اوکراین خواهد شد.
به گزارش تارنمای خبری یورومیدن، پاول که پیشتر در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ قول داده بود در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز، ارسال ۵۰۰ هزار گلوله توپ ۱۵۵ میلیمتری و ۳۰۰ هزار گلوله توپ ۱۲۲ میلیمتری به اوکراین را در عرض چند هفته سازماندهی کند، گفت: یکی از دلایل تاخیر در تهیه این گلولههای توپ این بود که شرکای اوکراین باید آشکارا درباره این ابتکار رایزنی کرده تا کشورهای بیشتری را تشویق به مشارکت در آن کنند.
وی در ادامه افزود: اما درحالیکه شرکای اوکراین مشغول به رایزنی با کشورهای دیگر بودند روسیه از این فرصت استفاده کرد و در تامین این گلولههای توپ از کشورهای ثالث با ما به رقابت پرداخت و همین موضوع یکی از دلایل تاخیر به وجود آمده در برنامه تهیه و ارسال این مهمات توپخانه به اوکراین بود.
پاول در ادامه با اذعان به اینکه در حال حاضر روسیه بسیار قویتر از اوکراین است، اظهار کرد: با وجود حمایت غرب، اکنون به مقطعی نزدیک میشویم که از یک سو شاهد کاهش تعداد اوکراینیهایی هستیم که توانایی جنگیدن دارند و از سوی دیگر شاهد کاهش روز افزون حمایت مردم اوکراین از ادامه جنگ با روسیه هستیم و این دو به طور فزایندهای توان دفاعی اوکراین را محدود خواهد کرد.
رئیس جمهور جمهوری چک که از مدتها پیش درباره رسیدن به این وضعیت هشدار داده بود، در ادامه گفت: بسیار اهمیت دارد که در حال حاضر به هر طریق ممکن از اوکراین حمایت کنیم تا روسیه متوجه شود که ادامه جنگ بی معنی است زیرا تا هنگامی که مسکو در میدان جنگ به موفقیتهای نظامی بیشتری دست پیدا میکند و به پیروزی امیدوار است، زمینه برای انجام مذاکرات صلح فراهم نخواهد شد.
فرمانده پیشین ناتو کالینینگراد را «شکافی جغرافیایی» میان اعضای ناتو دانست
یکی از فرماندهان پیشین ناتو با اشاره به اهمیت منطقه کالینینگراد برای کشورهای عضو، گفت که در صورت بروز جنگی با روسیه، این منطقه باید غیرنظامیسازی شود.
«جیمز استاوریدیس» دریاسالار بازنشسته نیروی دریایی ارتش آمریکا و فرمانده نظامی عالی سابق ائتلاف ناتو همزمان با جشن پیروزی روسیه به مناسبت هفتادونهمین سالروز پیروزی در قبال نازیها، دیدگاه خود را درباره منطقه کالینینگراد به عنوان آخرین مانع تبدیل شدن دریای بالتیک به «دریاچه ناتو» مطرح کرد.
او منطقه کالینینگراد را «شکاف جغرافیایی» میان اعضای ناتو ارزیابی کرده و گفت که این ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا باید در صورت وجود خطری جدی از سوی روسیه علیه امنیت کشورهای بالکان، این غربیترین منطقه روسیه را «غیرنظامیسازی» کند.
شبکه راشا تودی گزارش داد: کالینینگراد تا پایان جنگ جهانی دوم متعلق به آلمان بود و ذیل توافق «پوتسدام» به اتحادیه جماهیر شوروی واگذار شد. این منطقه تا زمان فروپاشی شوروی متعلق به روسیه بود و پس از گسترش ناتو، به احاطه اعضای این ائتلاف درآمد.
این فرمانده پیشین ناتو گفت: نگاهی به نقشه به درستی نشان میدهد که این خط ساحلی دربرگیرنده بخشهایی از قلمرو روسیه است. بقیه خط ساحلی در دستان ناتو است، یعنی سوئد، فنلاند، استونی، لتونی، لیتوانی، لهستان، آلمان و دانمارک.
استاوریدیس از عملیاتهای دریای بالتیک در سال گذشته تمجید کرده و آن را نشاندهنده «چگونگی استفاده ناتو از نیروهای دریای بالتیک خود در قالب فعالیتهای دریایی» برای ارسال «پیامی تهدیدآمیز» به روسیه دانست.
او گفت: امیدوارم ناتو از دریای بالتیک خود برای فشار آوردن به کالینینگراد کوچک استفاده کند که به عنوان شکافی جغرافیایی میان کشورهای بالیتک ناتو، یعنی استونی، لتونی و لیتوانی و دیگر اعضای آن عمل میکند. اگر جنگی رخ بدهد، کالینینگراد باید غیرنظامیسازی شود تا نیروهای زمینی روسیه که احتمالا از طریق کشور تابع روسیه، یعنی بلاروس عملیات خواهند کرد، نتوانند کنترل شکاف مهم سوالکی را در دست بگیرند.
شکاف سوالکی باریکهای میان بلاروس، ماحد روسیه و کالینینگراد است که هممرز لیتوانی و لهستان است.
با رخ دادن جنگ اوکراین، اعضای بالتیک ناتو ذیل تحریمهای اتحادیه اروپا تردد زمینی میان روسیه و کالینینگراد را محدود کردند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.