به گزارش تابناک، ذبیح الله حسن زاده، متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد، اظهار کرد: ستون فقرات ما از تعدادی مهره تشکیل شده است و در بین هر دو مهره یک دیسک وجود دارد که وظیفه جذب شوک و یا ضربات وارده به استخوانها، با آنهاست.
او افزود: ستون فقرات ما چهار انحنا دارد؛ انحنای گردنی، انحنای پشتی، انحنای کمری و انحنای لگنی. این چهار انحنا نقش بسیار موثری دارند و اگر نباشند راه رفتن افراد موزون نیست، اما بعضاً به دلیل فعالیتهای سخت، داشتن شغلهای سنگین، وزن زیاد و یا بروز ضربات و ایجاد حوادث؛ دیسکهای ما دچار فشار و ضربه مکانیکی و در نتیجه و در نتیجه آسیب شوند.
حسن زاده ادامه داد: دیسکهای بدن به ویژه دیسک ناحیه کمر شایع هستند و ۸۵ درصد بیماران معمولاً یک بار در طول زندگی، درد کمر را تجربه میکنند.
او گفت: به طور کلی دردهای ناحیه کمری چهار علت عمده دارد؛ شایعترین دلیل، علت مکانیکی است. بروز عفونتها، بیماریهای التهابی و روماتیسمی مثل آرتریت روماتوئید یا بیماریهایی مثل لوپوس و تومورها از دیگر دلایل شایع کمردرد است.
این متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد بیان کرد: هر کدام از این دلایل میتواند علتهای متفرقه دیگری را نیز به همراه داشته باشند که پزشک با معاینه و تصویربرداریهای مناسب، به تشخیص قطعی میرسد و برای درمان اقدام لازم صورت میگیرد.
او ادامه داد: به طور کلی دیسکهای کمری بیماریهای شایعی هستند که مردم ما در طول زندگی آن را تجربه میکنند و برای اینکه دچار این مشکلات نشوند، نیاز به مراقبت ویژه و تشخیص به موقع دارند. وقتی دیسک در ناحیهای از بدن ایجاد میشود باید جدی گرفته شود. یکی از شایعترین موارد، دیسک در ناحیه کمر و سپس گردن است، به طور نادر در قفسه سینه نیز به دلیل کم تحرکی بروز میکند و این دردها زمانی که بیش از دو هفته طول بکشند و یا منشا عصبی داشته باشند باید حتما جدی گرفته شوند.
حسن زاده گفت: در موارد طولانی شدن درد، بیمار در اندام تحتانی احساس گزگز و مورمور میکند و این احساس در اندامهایی مثل انگشتها و یا پاشنه پا منتشر میشود.
او در مورد راههای پیشگیری از بروز دیسک کمر و گردن گفت: درست نشستن و به اندازه نشستن میتواند در جلوگیری از بروز دیسک کمر بسیار موثر باشد. توصیه ما این است که افراد بیشتر از ۲۰ دقیقه در جایی ننشیند. همچنین از رانندگی و یا مسافرتهای طولانی که نیاز به نشستنهای طولانی مدت دارد، پرهیز کنند. توصیه دیگر این است که اجسام سنگین را بلند نکنند و به طور خاص، خانمها نحوه صحیح برداشتن وسیلههای سنگین از زمین را رعایت کنند. همچنین افراد باید سعی کنند با مراجعه به موقع به پزشکان و متخصصان ارتوپد و مغز و اعصاب و طب فیزیکی و فیزیوتراپیست ها، بتوانند با تشخیص زودرس و به موقع، درمان مناسب را انجام دهند.
درمان دارویی برای دیسک کمر تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد موثر است
او تصریح کرد: همه این درمانها با همکاری بیمار و با رعایت جزء به جزء توصیههای پزشک معالج، قابل حل است. در مورد درمان دیسکها بخش دارویی تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد میتواند موثر باشد، اما فیزیوتراپی و ورزشهای تقویت کننده ناحیه کمر و هم چنین کاهش وزن، میتواند بسیار موثر و پیشگیرانه باشد.
این جراح ارتوپد گفت: دیسک گردن به تنهایی میتواند چند وضعیت را شامل شود و در ۴ درجه بروز پیدا کند؛ ابتدا مهره گردن، آبی که در درون خود دارد را از دست میدهد و یک برجستگی در آن ایجاد میشود. در مرحله دوم شاهد بروز فتق در مهره و پارگی دیسک و بیرون زدگی هستیم. در مرحله سوم بخشی از دیسک کنده میشود و داخل فضای نخاعی یا روی ریشه عصب قرار میگیرد و در مرحله چهارم قطعاتی از دیسک در فضای کانال نخاعی قرار میگیرند که درمان را بسیار سخت میکنند. معولاً اغلب بیماران، مرحله ۱ و ۲ را تجربه میکنند و اگر به موقع مراجعه کنند و درمانهای خودسر و سنتی را انجام ندهند و به پزشک مراجعه کنند، میتوانند جلوی بروز درد در مراحل سوم و چهارم را بگیرند، اما در صورت سهل انگاری و استفاده از برخی روشهای سنتی غیر استاندارد و غیر علمی، ممکن است تبعات بسیار جبرانناپذیری را تجربه کند.
حسن زاده گفت: هر گونه ماساژ، تزریق و نرمش که توسط افراد غیرمتخصص و غیرعلمی برای بیمار، انجام میگیرد، بسیار خطرناک و آسیب زننده خواهد بود. یکی از توصیههای مهم ما این است که درد کمر در اطفال را جدی بگیریم اگر بچهها، بیش از دو هفته از کمردرد رنج میبردند و یا بی دلیل تب کردند، سریعا به پزشک مراجعه کنیم تا فورا جلوی بروزاحتمالی یک بیماری بدخیم مثل لوسمی را بگیریم.
او گفت: درد کمر میتواند در سنین بالا، با پوکی استخوان و در نتیجه شکستگی بیسروصدا، خودش را نشان دهد. با مراجعه به موقع تشخیص دقیق و همکاری با پزشک متخصص و رعایت بعضی از اصول میتوان در درمان و سلامتی بیمار نقش بسیار موثری داشت.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.