مهدی ملکی- اسفند سال گذشته جواد خیابانی در یکی از برنامههای تلویزیونی اعلام کرد که در حال پیگیری کارهای خود است تا به زودی بازنشسته شود. او گفت: «این تصمیمی است که سالهاست گرفتم و دارم فکر میکنم که خداحافظی کنم و دیگر نباشم.»
آقا جواد در شرایطی از تصمیم خود برای بازنشستگی رونمایی کرد که ماهها و بلکه سالهاست بسیاری از مردم و علاقهمندان به فوتبال، نقدهای زیادی به گزارشهای او دارند و البته موضوع در مواردی پرشمار به اعتراض هم کشیده شده است. این مهم را در نظراتی که مخاطبان در ویدئوهای وایرال شده او در فضای مجازی، منتشر کردهاند میتوان متوجه شد. گرچه جواد خیابانی کمتر از دو ماه بعد ماجرای بازنشستگیاش را از اساس تکذیب کرد و گفت: «خیلیها برایشان سؤال پیش آمده که چرا من رفتم و برگشتم. من اصلاً نرفتم که برگردم، من گفتم که در حال فکر کردن به بازنشستگی هستم. به هرحال حرفها و گلایههایی وجود داشت که بیان کردم. سازمان خانه من است و من این را قبلاً هم گفتهام. دلم نمیخواست که با تلخی صداوسیما را ترک کنم.»
نکته حائز اهمیت اینکه خیابانی نه تنها بازنشسته نشد، بلکه حضوری بدون توقف در تلویزیون دارد. حالا جواد خیابانی به جزء لاینفک روزانه برنامههای صداوسیما تبدیل شده؛ از این شبکه به آن شبکه، از برنامههای صبحگاهی تا ویژه برنامههای فوتبالی که تا پاسی از شب ادامه دارد. به عبارتی «سلام، صبح بخیر» و «خداحافظ، شب بخیر» تلویزیون با مخاطبانش توسط جواد خیابانی انجام میشود.
کامبک جواد خیابانی از یکسو و اظهارات او از سوی دیگر، باعث شد این برداشت به وجود آید که این گزارشگر دلخوریهایی داشته و با اعلام بازنشستگی میخواسته مواردی چون جایگاه و احترام خود نزد مسئولان صداوسیما را که احتمالاً احساس میکرده متزلزل شده، بازیابد. در همان مقطع میشد حدس زد که ماجرای دلخوری خیابانی به اتفاقات و حواشی ویژه برنامه شبکه ورزش بهنگام برگزاری جام ملتهای آسیا در قطر مربوط است. در هر حال او بازنشسته نشد و جالب اینکه در فاصله اعلام بازنشستگی تا تکذیب آن، پیمان یوسفی مجری برنامه ورزش و مردم گفت: «آقای جواد خیابانی! تا زمانی که مردم شما را بخواهند و صدای شما را دوست داشته باشند، باید باشید. بازنشستگی چه معنایی دارد؟»
اتفاقا واژه مناقشه برانگیز همین است؛ مردم! باور کنید آنقدر از این کلمه استفاده نابهجا، ریاکارانه و ظاهری شده که معنا و کاربرد درست خود را از دست داده. متأسفانه سوءاستفاده از کلمه «مردم» و خواست و سلیقه آنها، تنها به یک یا دو گزارشگر و مجری محدود نمیشود و در لابهلای جملات و اظهارات بسیاری از مسئولان هم وجود دارد. اوضاع به گونهای پیش رفته که بهتر است جواد خیابانی به سادگی از کنارش عبور نکند و آن را نادیده نگیرد. در واقع غیرقابل کتمان است که در سالهای اخیر اعتراضهای زیادی به گزارشها و حتی نحوه اجرای جواد خیابانی شده است؛ اتفاقا از سوی همین مردم و هزاران بیننده. علاوه بر اینکه نحوه گزارشهای او در اکثر موارد دلنشین نیست و باعث آزار مخاطب میشود، در مواردی بسیار پر اشتباه ظاهر میشود و بعضا پا را هم فراتر گذاشته و با گافهایش، شگفتی و حیرت را معنا میبخشد.
اگر از کلکلهای بی مزه با خداداد عزیزی در دو ویژه برنامه شبکه ورزش برای جام ملتهای آسیا و اروپا، سؤالهای عجیب که پاسخهایی بدیهی دارند و پافشاری روی آن که دقایقی طولانی ادامه میدهد و روان بیننده را سوهان میکشد بگذریم، گزارش دیدار دیشب آلمان و اسپانیا در یورو ۲۰۲۴ جدیدترین و آخرین شاهکار جواد خیابانی است که به سادگی نمیتوان میزان اذیت شدن بیننده توسط او را توصیف کرد.
آنهایی که بازی آلمان و اسپانیا را با گزارش جواد خیابانی تماشا کردهاند، دقیق و کامل میدانند که اوضاع چگونه بوده است. انبوه جملات قصار، فریاد زدنها و جو دادنهای نابهجا، صحبت از جام جهانی ۲۰۱۶ (منظورش جام جهانی ۲۰۱۴ بود)، پل زدن با جملات بی ربط و با ربط از فوتبال به انتخابات ریاست جمهوری که در حال برگزاری بود، برای تکمیل کلکسیون شاهکار دیشب این گزارشگر کافی نبود و او دقایق پایانی را برای نقطه عطف گزارش خود برگزید و گافی عجیب و ماندگار ثبت کرد. اسپانیا به گل دوم رسیده بود و آلمانها برای جبران آن تلاش میکردند، حساسیت در اوج بود، اما خیابانی سوت داور به منظور خطا برای اسپانیا را به معنای پایان بازی قلمداد کرد و در حالی که شبکه سه صحنههای آهسته را نشان میداد، از بینندگان خداحافظی کرد و شب بخیر گفت. پس از چند ثانیه او گزارش را ادامه داد و در عین ناباوری با تعجب گفت: «همه چیز در استادیوم به هم ریخته و بازی ادامه دارد!»