اندومتریومای تخمدان یا «کیست شکلاتی» کیست هایی پر از خون قاعدگی هستند که میتواند باعث بروز علائم ناخوشایندی در زنان شود تا جایی که باید در مواردی با مداخله تهاجمی پزشکی آن را برداشت.
به گزارش تابناک، کیست شکلاتی، کیستهایی پر از خون قاعدگی و نشانه اندومتریوز هستند که در نتیجه حرکت بافت رحم به خارج از آن اتفاق میافتد. کیسههایی که با مایع پوشش داخلی رحم پر شده است. مایع درون اندومتریوم تخمدان شبیه شربت شکلات است و از این رو به آن نام کیست شکلاتی دادهاند. با این حال اندومتریوم تخمدان به جای اینکه در رحم شما باشد، در تخمدانها شکل میگیرد.
هر کسی که عادت ماهانه را تجربه میکند میتواند به اندومتریوز مبتلا شود و تنها افراد مبتلا به اندومتریوز به اندومتریوم تخمدان مبتلا میشوند. اگر بین ۲۵ تا ۴۰ سال سن دارید، احتمال ابتلا به اندومتریوز در شما بیشتر است.
چهار مرحله مختلف از اندومتریوز وجود دارد و اینکه در چه مرحلهای هستید، بستگی به میزان بافت اندومتر که خارج از رحم شماست، ویژگیهای آن و میزان عمقش در اندامی که در آن یافت میشود، نظیر تخمدان دارد.
حدود ۱۰ درصد افرادی که قاعدگی را تجربه میکنند اندومتریوز دارند و حدود ۱۷ تا ۴۴ درصد از مبتلایان به اندومتریوز، اندومتریوم تخمدان دارند.
داشتن اندومتریومای تخمدان به این معنی است که احتمال بروز علائم ناخوشایند مربوط به اندومتریوز بیشتر است.
اندومتریومای تخمدان:
ممکن است باعث احساس درد در لگن شود.
ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
ممکن است باردار شدن را برایتان سختتر کند.
سرطان تخمدان در میان افراد مبتلا به اندومتریومای تخمدان نادر است، اما این کیستها قابلیت سرطانی شدن دارند.
درد یا حساسیت در لگن، رایجترین راه برای اطلاع از ابتلا به اندومتریومای تخمدان است. علائم دیگر عبارتند از:
عادتهای ماهانه بسیار دردناک
درد هنگام مقاربت
درد هنگام ادرار یا مدفوع
احساس میل به ادرار کردن بیشتر
کمردرد
حالت تهوع و استفراغ
نفخ
درمان مشخصی برای اندومتریومای تخمدان وجود ندارد، اما در صورت بروز علائم ناخوشایند یا بروز خطراتی برای سلامت فرد، پزشک میتواند به شیوههای زیر اقدام به برداشتن کیستها کند:
لاپاراسکوپی: اگر اندومتریومای تخمدان دردناک، در حال رشد یا بزرگتر از چهار سانتیمتر باشد، ممکن است پزشک لاپاراسکوپی را توصیه کند، زیرا خطر سرطانی شدن کیست پس از رسیدن به این اندازه افزایش پیدا میکند. برداشتن کیست نه تنها به بهبود علائم کمک میکند، بلکه خطر آسیب مداوم به بافت تخمدان را نیز کاهش میدهد. اگر به دلیل اندومتریومای تخمدان به مشکلات باروری دچار شده باشید، ممکن است شانس باردار شدنتان افزایش پیدا کند.
هیسترکتومی/اوفورکتومی: اگر سایر روشها باعث بهبود علائم نشوند و برنامهای برای باردار شدن ندارید ممکن است پزشک به شما توصیه کند رحم (هیسترکتومی) یا تخمدانها (اوفورکتومی) را بردارید.
بهترین درمان برای شما به عوامل زیادی بستگی دارد، ازجمله سن، خطر ابتلا به سرطان، برنامههای شما برای بارداری، ازجمله اینکه به فکر لقاح آزمایشگاهی هستید یا خیر. پزشکتان میتواند بر اساس وضعیت منحصر به فرد شما بهترین گزینه درمانی را به شما ارائه دهد.
پروژستینها
حلقه واژن
قرصهای ضدبارداری
پچ ضدبارداری
هورمون آزادکننده گنادوتروپین